Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: manly op 26-05-2008 16:57 u

Titel: Steriliseren van bierflesjes
Bericht door: manly op 26-05-2008 16:57 u
Hallo

Stel je hebt je bier een week gebotteld en er zit flink wat CO2 op.
Je proeft nog enkele dagen later weer een fles en merkt dat er te veel CO2 in het bier komt te zitten.
Je vreest dat er wel eens explosiegevaar zou kunnen dreigen als de hergisting nog langer doorgaat.
Hoe zou je dan de gist kunnen vernietigen?
Zou een half uur in contact met de flessenbodem en kokend water helpen?
Zou dit invloed hebben op de smaak, helderheid van het bier?

Hoe steriliseren commerciŽle brouwerijen hun bier die hergist is op fles?
Of is het feit dat een gist niet op te kweken valt niet door sterilisatie afkomstig?


Gegroet

Manly
Titel: Re: steriliseren van bierflesjes
Bericht door: Edgar op 26-05-2008 17:04 u
Niet doen. De hitte druk zal het koolzuur (kennelijk al erg veel) doen uitdrijven en de flessen mogelijk doen ploffen tijdens het verhitten. En als je niet de hele inhoud verhit, helpt het niet.

Ik zou mijn flessen erg koud zetten, even met rust laten, doppen eraf om wat extra koolzuur te laten ontsnappen, en opnieuw doppen.
Titel: Re: steriliseren van bierflesjes
Bericht door: Eduard op 26-05-2008 18:38 u
En als je een flessenopener hebt die de dop niet maltracteert zou je de doppen lichtelijk kunnen openen (zonder de dop te verwijderen) en deze daarna weer aandrukken met een kurkapparaat.
Titel: Re: Steriliseren van bierflesjes
Bericht door: Renť K op 28-05-2008 07:52 u
Wat je voor het bottelen al kunt doen is een monster van je jongbier apart nemen (dit kan bijvoorbeeld bij het hevelen na de hoofdgisting) en dit warm wegzetten en af een toe schudden. Het bier zal nu snel uitgegist zijn. Op deze manier kun je kijken wat je maximale eind SG is.

Als je gaat bottelen kun je op deze manier zien of je bier al uitgegist is of dat er nog een paar puntjes van afgesnoept kunnen worden.