Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Discussie over recepten / Re: Citra-Burst Triple IPA
« Laatste bericht door Stevie51 Gepost op Vandaag om 12:34 »
Even een korte update.

Vergisting is na 14 dagen nog steeds bezig op 20°C. Het waterstof borrelt nog aardig door. SG aan het begin was 1108 en momenteel is deze 1040.

Zoals op de foto te zien is heeft het bier een mooie gele kleur. De geur is heerlijk fruitig en gaat richting citrus/mango. Echt heel tropisch maar nog wel zoet doet de restsuikers. Het heeft een aangename bitterheid die niet vervelend is.

Het is dus nog even wachten voordat we kunnen gaan drooghoppen aangezien er nog flink wat vergist moet worden.

Is het een idee om de temperatuur om hoog te gooien met 1°C zodat de vergisting iets sneller zal verlopen?

2
Apparatuur / Re: Hop gun
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 12:32 »
ik heb dit filtertje gekocht

en met wat gebruikte dryhop pellets gekeken of ik daar met een pompje via dit filter kon circuleren. Dat ging ongeveer 5 seconden goed en toen sloeg het filtertje compleet dicht.
Vraag is dus hoe je iets kunt bedenken waar je goed mee kunt filteren zonder dat het dichtslipt. of is er een eis aan de doorstroomsnelheid per oppervlakte van het filter bij echte hopguns net zoals bij beslag filteren? en zo ja hoeveel is dat dan?  als ik de stroming fiink kneep kon ik een miniscuul straaltje handhaven zonder dat het dichtslipte.
3
Kloonbrouwsels / Re: Jopen Ongelovige Thomas
« Laatste bericht door Hopfenfox Gepost op Vandaag om 11:49 »
Gisteren na twee weken op fles de eerste geproefd en ik ben er bijzonder blij mee. Niet naast het origineel, die test moet ik nog doen. Maar op 20 brouwsels is dit de eerste die een echt complexe smaak met duidelijk meerdere lagen heeft. De kleur is in elk geval donkerder dan het origineel, ik mis de wat rossige schijn. Schuim is al best aardig na slechts twee weken, waarschijnlijk door vergisting op 18 graden en toch flink wat hop voor een quad.

Ik proef zowel rood fruit als iets citrus-achtigs, maar ook de typische moutige smaak van een quad en een gebrand bittere nasmaak. Als ie geen 10% was geweest had ik er nog een genomen. Door het te lage rendement en het oplossen met een extra suikergift is het bier (gevaarlijk) doordrinkbaar geworden. Ik denk dat de 10% suiker die ik in het recept had staan dan ook aan de lage kant waren en best hoger mogen.

Uiteindelijk was dit mijn stort, waarbij ik later dus nog 5% bruine kandij heb toegevoegd omdat het rendement te ver achterbleef door spoelproblemen.

Mouten (3.935 kg)
2.623 kg (60%) — The Swaen GreenSwaen Ale — Graan — 7.1 EBC
437 g (10%) — The Swaen GreenSwaen Munich Light — Graan — 13 EBC
306 g (7%) — The Swaen GoldSwaen Classic — Graan — 120 EBC
175 g (4%) — The Swaen PlatinumSwaen Oat Flakes — Graan — 0 EBC
175 g (4%) — Dingemans Special B — Graan — 290 EBC
175 g (4%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Graan — 3.9 EBC
44 g (1%) — Weyermann Carafa Special III — Graan — 1400 EBC
Overige (437 g)
437 g (10%) — Candi Sugar, Dark — Suiker — 10 EBC

Zal nog eens terugmelden na vergelijk met origineel. Mijn vraag: wat zouden jullie aan de stort veranderen? Is 4% Special B te weinig? Doen die 4% tarwe en haver wel wat ze zouden moeten doen?
4
Prikbord / Re: Twee kunsstof vergistingsvaten en platenkoeler te koop
« Laatste bericht door Fractus Gepost op Vandaag om 10:43 »
Heb je bericht gestuurd via marktplaats!
5
Bewezen recepten / Re: ONK 2014 D3 Quadrupel van Henry Haak
« Laatste bericht door Noordzij_1 Gepost op Vandaag om 10:37 »
Ik heb deze vandaag gebrouwen, ben benieuwd naar het resultaat :)

Ik ben benieuwd op welke temperatuur je met dit bier hebt vergist?

Ik neem aan dat er met een hoge temperatuur is vergist in verband met de esters?

Ik ga hem vandaag brouwen, en ben ook nog steeds benieuwd naar de vergistingtemp.
Ik ga het vergistingvat op de vloerverwarming zetten, en zal dus net ff boven de 20C° (thermostaat) staan.
Tenzij het ineens heel koud wordt buiten.
6
Brouwproces / Re: Calciumsulfaat vergeten
« Laatste bericht door Blokkie Gepost op Vandaag om 10:20 »
Oké Jacques. Dank je wel voor je antwoord. Na de vergisting zet ik het vat in de koelkast om het bier helder te krijgen. Ik voeg dan gelatine toe. Nu zal ik dan ook het calcium mee toevoegen.
7
Discussie over recepten / Re: Discussie over prijswinnede Dubbelbock (oa over honing)
« Laatste bericht door hopjesvla Gepost op Vandaag om 09:25 »
ha ja, wordt mijn eerste ondergister, heb er nooit echt bij stil gestaan dat dit ook invloed heeft op de hoeveelheid gist.
8
Discussie over recepten / Re: Discussie over prijswinnede Dubbelbock (oa over honing)
« Laatste bericht door Johan_vL Gepost op Vandaag om 09:06 »
Ook je ervaring laten meetellen bij een berekening. 20L ale tot 1050 is meestal 1 zakje, als het vergist bij 10-12 Celsius x2 als het >1050 ook x2.
dus ale sg1090 2 zakjes
dus lager sg 1090 (11 C) 4 zakjes

dat is wat mij betreft vuistregel om naast de berekening te houden, als richtlijn en controle.
9
Brouwproces / Re: Geen koolzuur en geen schuim
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 06:35 »
Een half jaar wachten dus? Damn, geduld is inderdaad het lastigste element van brouwen!
inderdaad gewoon een beetje bottelgist toevoegen. Waarom zou je immers je uitgeputte hoofdgist daarvoor gaan gebruiken bij zo'n zwaar bier?

2 x zoveel bottelgist bij hele zware bieren betekent ook 2 x zo snel op druk. dus na een half jaar pas op druk ipv 2 weken betekent dus dat je ca 12 x te weinig actieve gist in je flesjes hebt.

Het is ook lastig om reproduceerbaar te werken met gist van de hoofdgisting, immers hoe zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk gist neer laat slaan voordat je gaat bottelen en nog de juiste hoeveelheid actieve cellen overhoudt voor de hergisting als je ook nog eens niet kunt voorspellen welk percentage daarvan nog leeft.

Een giststarter is dan een goed reproduceerbaar alternatief.
uiteindelijk wil je ook niet teveel gist depot in je flesjes, dus 2 weken lijkt mij dan een mooi compromis. Beste kun je een klein startertje maken, bv 1 ml stater per liter bier en dan kijken hoelang de nagisting duurt. Volgende keer de hoeveelheid  daarop aanpassen indien nodig.
10
Brouwproces / Re: Geen koolzuur en geen schuim
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 06:31 »
Heb vrijwel altijd na 5 dagen koolzuur in mijn bieren... :brouwen:
dus?
Pagina's: [1] 2 3 ... 10