Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: Jacques op 20-06-2015 22:58 u

Titel: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 20-06-2015 22:58 u
Vandaag een mini-brouwsel gebrouwen. Niet met mijn Braumeister maar met een gewone soeppan. Terug naar de basis. Verwarmen met een elektrische kookplaat die ik speciaal voor dit doel gekocht had. Achteraf gezien niet zon gelukkige keuze omdat de plaat niet steeds doorverwarmde. Voor het maischen geen probleem maar wel voor het koken van het wort. Gefilterd met mijn oude maischzak. Het werkt wel, maar het is toch niet mijn ding. Veel meer gekletter en gespetter met wort dan ik de laatste jaren gewend ben. Na het koken met hop opnieuw gefilterd met de maischzak en een grove passeerdoek. Die verstopte snel. Alles bij elkaar zit er veel eiwit in het wort.

Het recept van het wort dat ik gebrouwen heb ziet er als volgt uit.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMangrove Jack's test brouwsel
Kenmerk1506
Brouwdatum20-6-2015
Aantal liters6
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater11,5 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur28 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid34 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout Vloermout 4 EBC90,0 %1800 g4 EBC
Biscuit mout 50 - Dingemans10,0 %200 g67 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding4,8 %15 g60 minuten27 EBU
East Kent Golding4,8 %11 g10 minuten7 EBU
East Kent Golding4,8 %5 g0 minuten0 EBU


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
164C35 minuten0,0 l/kg
273C30 minuten0,0 l/kg
375C3 minuten0,0 l/kg



Na het koelen van het wort met mijn spiraalkoeler in een smalle emmer het wort verdeeld over 7 flessen. In elke fles heb ik 800 ml wort gegoten. Vervolgens bij elke fles 0,8 g gist toegevoegd.

De gebruikte gisten zijn:
Fles 1   Mangrove Jacks M03   UK Dark Ale Yeast
Fles 2   Mangrove Jacks M07   British Ale Yeast
Fles 3   Mangrove Jacks M10   Workhorse Yeast
Fles 4   Mangrove Jacks M27   Belgian Ale Yeas (Saison)
Fles 5   Mangrove Jacks M44   US West Coast Yeast
Fles 6   Mangrove Jacks M79   Burton Union Yeast
Fles 7   Mangrove Jacks M84   Bohemian Lager Yeast

Alle flessen staan in de gistkoelkast. Ook de Bohemian Lager. Eigenlijk had ik deze gist buiten dit experiment moeten houden. Maar ja als je dan toch bezig bent dan kan er een stoombiertje ook bij.
[edit] De temperatuur met de STC-1000 ingesteld op 18,4 C. [/edit] 

Bij fles 4 zag ik een verschijnsel dat ik eerder bij de Belle Saison heb gezien.

(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/c15613b48b732b3b1c9578da05773e44.jpg) (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/c15613b48b732b3b1c9578da05773e44.jpg)

Het is grappig om de verschillen tussen de verschillende gisten te zien.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: mbroek op 20-06-2015 23:32 u
Jacques, ik zie er geen M20 Bavarian Wheat bij staan, is dat een bewuste keuze of een andere reden om die niet mee te nemen in het experiment?

Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 20-06-2015 23:46 u
Jacques, ik zie er geen M20 Bavarian Wheat bij staan, is dat een bewuste keuze of een andere reden om die niet mee te nemen in het experiment?

Die heb ik niet meegenomen omdat er geen tarwe zit in de stort. Zoals ik al schreef had ik eigenlijk ook de M84 niet moeten meenemen bij dit experiment.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Christiaan S op 21-06-2015 10:07 u
Ben benieuwd wat er voor resultaten uit gaan komen.
Leuk experiment. :groots:
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Oscar op 21-06-2015 10:09 u
Die heb ik niet meegenomen omdat er geen tarwe zit in de stort.

Maar ja, als je dan toch bezig bent... ;)
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Reinout op 21-06-2015 12:56 u
Leuk experiment, ben benieuwd naar de resultaten.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 21-06-2015 14:45 u
Maar ja, als je dan toch bezig bent... ;)

Voor tarwebieren en weizen is het aardig een vergelijk te maken van met gisten van verschillende fabrikanten met een brouwsel waarbij minstens 30% tarwemout is gebruikt.



Is er iemand die deze uitdaging aan wilt gaan?
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 21-06-2015 15:20 u
Ondertussen staat er overal een laagje schuim op het bier.


Even wat foto's


Dit was gisteren rond 23:00 uur.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040582_zpsod5rtanh.jpg)

Vandaag zo om een uur of 9:00
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040588_zpsgrrfpvfz.jpg)

En deze is zo juist gemaakt rond 15:00 uur.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040600_zpsncsjg8qb.jpg)





Even alles de revue laten passeren.

M03 UK Dark Ale Yeast
Laat veel vlokken zien die door de fles bewegen
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040602_zpsjrwopjib.jpg)

M07 British Ale Yeast
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040603_zpsozav9hop.jpg)

M10 Workhorse Yeast
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040604_zps8clp5xjr.jpg)

M27 Belgian Ale Yeast
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040606_zpszkshqnf0.jpg)

M44 US West Coast Yeast
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040607_zps9sablivf.jpg)

M79 Burton Union Yeast
Weer veel vlokken maar deze bewegen niet zo sterk door het jongbier als bij de M03
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040608_zpsvwghbxq6.jpg)

M84 Bohemian Lager Yeast
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040609_zpswbdndwfe.jpg)
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Herman op 21-06-2015 15:38 u
Mooi om te zien Jacques! Complimenten voor weer een leuk te volgen experiment.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Shaka op 21-06-2015 16:31 u
Over Mangrove gisten gesproken. Ik heb vernomen dat er binnenkort wat nieuwe gisten uitkomen, onder andere een California Lager, die zich ook goed laat gebruiken voor stoombieren a la Anchor.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: hansHalberstadt op 21-06-2015 16:41 u
Wat is de vergistingstemperatuur?
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 21-06-2015 16:43 u
Wat is de vergistingstemperatuur?

Die ben ik inderdaad vergeten bij te zetten. De STC-1000 staat ingesteld op 18,4 C. 
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Zooms op 21-06-2015 17:33 u
De M 84 (Bohemian Lager) kan er prima bij want het is gewoon een bovengist. Dat die het toevallig ook goed doet bij lagere temperaturen is niet uitzonderlijk, dat hebben wel meer bovengisten, maar maakt het nog geen lagergist.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 21-06-2015 18:36 u
De M 84 (Bohemian Lager) kan er prima bij want het is gewoon een bovengist. Dat die het toevallig ook goed doet bij lagere temperaturen is niet uitzonderlijk, dat hebben wel meer bovengisten, maar maakt het nog geen lagergist.

Volgens de fabrikant (http://mangrovejacks.com/collections/craft-series-yeasts/products/bohemian-lager-10g-coming-soon) is het toch wel een ondergist...

Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: homoeccentricus op 21-06-2015 19:01 u
MangRove dus.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 22-06-2015 20:57 u
De hoofdgisting van een aantal bieren is op zijn retour.



M03 UK Dark Ale Yeast
Visueel ver klaar.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040615_zpspoqcbob1.jpg)


M07 British Ale Yeast
Nog redelijk veel activiteit.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040616_zps37pxwgka.jpg)


M10 Workhorse Yeast
Schuim ingezakt.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040617_zpsowscnx8l.jpg)


M27 Belgian Ale Yeast
Nog volop actief.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040622_zpstapqkhll.jpg)


M44 US West Coast Yeast
Die heeft er nog duidelijk zin in.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040619_zpsiivdvqxz.jpg)


M79 Burton Union Yeast
Nog behoorlijk actief.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040620_zpshnpkoh1w.jpg)


M84 Bohemian Lager Yeast
Ver klaar. Komt natuurlijk door de voor deze gist hoge vergistingstemperatuur.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040621_zps3fcw1igk.jpg)
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Chilobrachys op 22-06-2015 22:50 u
Leuk experimentje, op welk(e) vlak(ken) wil je de gisten met elkaar vergelijken?
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 22-06-2015 23:21 u
Leuk experimentje, op welk(e) vlak(ken) wil je de gisten met elkaar vergelijken?

Eind SG, pH (beide objectief meetbaar) en smaak. Dat laatste duurt wat langer omdat daarvoor het bier gebotteld moet worden en een tijd rijpen.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: hansHalberstadt op 23-06-2015 15:43 u
Jacques, je gebruikt erg kleine hoeveelheden. Daardoor is er weinig beweging en kan de gist vroegtijdig neerslaan.
Denk je niet dat het meer representatief is om af en toe iets de bewegen zodat de gist in oplossing blijft? Kan zijn dat je anders een lagere SVG haalt vanwege weinig gist in contact met het wort op het laatst en op basis daarvan tot een verkeerde conclusie komt.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 23-06-2015 20:40 u
Jacques, je gebruikt erg kleine hoeveelheden. Daardoor is er weinig beweging en kan de gist vroegtijdig neerslaan.
Denk je niet dat het meer representatief is om af en toe iets de bewegen zodat de gist in oplossing blijft? Kan zijn dat je anders een lagere SVG haalt vanwege weinig gist in contact met het wort op het laatst en op basis daarvan tot een verkeerde conclusie komt.

Ik heb Mr Malty gevolgd voor de gistgift. Met daarbij 25% extra. De verhoudingen zijn hetzelfde als bij groot brouwsel. De beweging die ik gezien van de gistvlokken bij sommige flessen wat behoorlijk. Daarom denk ik niet dat er in verhouding weinig beweging is.
Dit experiment is qua opzet vergelijkbaar met andere experimenten en daarbij heb ik ook geen lagere vergistingsgraad gehaald dan bij grotere brouwsels.
Juist door niet te bewegen met de flessen denk ik dat de test representatief is. Normaal wordt er ook niet geroerd in het gistvat. Wat dat betreft ben je een uitzondering.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 23-06-2015 20:51 u
Een update 24 uur later. De visuele verschillen zijn groter.


M03 UK Dark Ale Yeast
Zo goed als geen activiteit.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040624_zpsl3c2oix0.jpg)


M07 British Ale Yeast
Zo goed als geen activiteit.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040625_zpshnfsaths.jpg)


M10 Workhorse Yeast
Zo goed als geen activiteit.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040626_zpsk863qxfi.jpg)


M27 Belgian Ale Yeast
Waterslot nog volop actief ondanks inzakkend schuim. Toch nog een aardig laagje.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040627_zpsevrhur97.jpg)


M44 US West Coast Yeast
Veel schuim en volop activiteit van het waterslot.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040628_zpsammirssx.jpg)


M79 Burton Union Yeast
Ingezakt schuim Waterslot is nog behoorlijk actief.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040629_zpsnp1zbpce.jpg)


M84 Bohemian Lager Yeast
Schuim ingezakt. Waterslot werkt nog beperkt.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040630_zpsreayvfvx.jpg)
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: hansHalberstadt op 23-06-2015 21:22 u

Juist door niet te bewegen met de flessen denk ik dat de test representatief is. Normaal wordt er ook niet geroerd in het gistvat.
Hoeveel gist ligt er nu op de bodem?
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 23-06-2015 21:56 u
Hoeveel gist ligt er nu op de bodem?

Niet naar gekeken. Is ook lastig te zien doordat het bier niet scherp gefilterd is  en er veel trub in de flessen zit. (Ik heb de BIAB methode voor dit brouwsel gebruikt en niet mijn Braumeister.) De trub heb ik overigens zo veel mogelijk gelijkmatig verdeeld over de flessen.

Overigens is de gist die onderin gaat liggen minder actief. Dan wel gist die geflocculeerd is.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Chilobrachys op 23-06-2015 22:27 u
Eind SG, pH (beide objectief meetbaar) en smaak. Dat laatste duurt wat langer omdat daarvoor het bier gebotteld moet worden en een tijd rijpen.

Ga je dit dan meerdere keren herhalen? Anders zijn het wel erg veel variabelen voor een hele kleine test. Of is het niet de bedoeling om met de resultaten verder iets "te doen"?
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 23-06-2015 22:42 u
Ga je dit dan meerdere keren herhalen? Anders zijn het wel erg veel variabelen voor een hele kleine test. Of is het niet de bedoeling om met de resultaten verder iets "te doen"?

Het gaat mij vooral om een indicatie te krijgen van de vergistingsgraad van de verschillende gisten en om een indruk te krijgen van de smaken die deze gisten geven. Op de site van Mangove Jack's is geen informatie te vinden over de gemiddelde vergistingsgraad.

Door middel van de foto's laat ik verder de verschillen in gedrag van de gisten zien.

Overigens zijn er niet zo veel variabelen. Het wort is hetzelfde, de vergistingstemperatuur is hetzelfde, de hoeveelheid wort en de hoeveelheid gist per fles is hetzelfde. Voor een onderlinge vergelijking van de gisten lijkt mij dat voldoende.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Chilobrachys op 23-06-2015 23:30 u
Het gaat mij vooral om een indicatie te krijgen van de vergistingsgraad van de verschillende gisten en om een indruk te krijgen van de smaken die deze gisten geven. Op de site van Mangove Jack's is geen informatie te vinden over de gemiddelde vergistingsgraad.

Door middel van de foto's laat ik verder de verschillen in gedrag van de gisten zien.

Overigens zijn er niet zo veel variabelen. Het wort is hetzelfde, de vergistingstemperatuur is hetzelfde, de hoeveelheid wort en de hoeveelheid gist per fles is hetzelfde. Voor een onderlinge vergelijking van de gisten lijkt mij dat voldoende.

Ja, maar het zegt dus vooral iets over de vergistingsgraad bij 18,4 C met een wort met een start sg van 1070. Door maar 1 fles te gebruiken krijg je niet echt een beeld of er sprake is van een uitschieter in de mate van vergisting of dat het "gemiddeld" verloopt. Door 1 van de variabelen te veranderen kun je wel totaal andere resultaten krijgen...
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: bert braadslee op 23-06-2015 23:32 u
Ja, maar het zegt dus vooral iets over de vergistingsgraad bij 18,4 C met een wort met een start sg van 1070. Door maar 1 fles te gebruiken krijg je niet echt een beeld of er sprake is van een uitschieter in de mate van vergisting of dat het "gemiddeld" verloopt. Door 1 van de variabelen te veranderen kun je wel totaal andere resultaten krijgen...

n=1
We hebben een nieuwe Robin
 :)

Toch goed bezig Jacques!
Zouden meer van dit soort tests gedaan moeten worden.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Chilobrachys op 23-06-2015 23:33 u
n=1
We hebben een nieuwe Robin
 :)


 ???
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Bennemans op 23-06-2015 23:34 u
n=1
We hebben een nieuwe Robin
 :)

Toch goed bezig Jacques!
Zouden meer van dit soort tests gedaan moeten worden.
Ondanks ik denk dat je Robin te kort doet, heeft hij wel een punt
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: bert braadslee op 23-06-2015 23:45 u
Ondanks ik denk dat je Robin te kort doet, heeft hij wel een punt

Van RobinB had ik een hoge pet op.
 :petje-af:

Niks dan lof voor dit soort onderzoeken, niks dan lof voor de wetenschappelijke toets zoeken in dit soort onderzoeken.
 :)
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Gerb op 24-06-2015 08:27 u
Het gaat mij vooral om een indicatie te krijgen van de vergistingsgraad van de verschillende gisten en om een indruk te krijgen van de smaken die deze gisten geven. Op de site van Mangrove Jack's is geen informatie te vinden over de gemiddelde vergistingsgraad.

Ik vind het een mooi onderzoek. Het gaat om een indicatie, dus dan is n=1 toch een prima eerste stap?
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: EvdBroek op 24-06-2015 14:33 u
n=1
We hebben een nieuwe Robin
 :)

Toch goed bezig Jacques!
Zouden meer van dit soort tests gedaan moeten worden.

Tja...inderdaad een nieuwe Robin, daar lijkt het wel op.

Het is natuurlijk heel makkelijk om kritiek te hebben dat het allemaal geen exacte wetenschap is. Maar we mogen blij zijn dat Jacques dit soort testjes doet, ik zie hier verder weinig mensen die zo iets oppakken.
Langs de kant gaan staan en zeggen dat het niet goed is kan iedereen
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 24-06-2015 17:32 u
Ja, maar het zegt dus vooral iets over de vergistingsgraad bij 18,4 C met een wort met een start sg van 1070. Door maar 1 fles te gebruiken krijg je niet echt een beeld of er sprake is van een uitschieter in de mate van vergisting of dat het "gemiddeld" verloopt. Door 1 van de variabelen te veranderen kun je wel totaal andere resultaten krijgen...

Het klopt dat je met een andere wortsamenstelling, een andere hoeveelheid gist, een andere begin SG en een andere vergistingstemperatuur een andere vergistingsgraad kunt krijgen. Dat is ook het geval als op een andere wijze de vergistingsgraad wordt bepaald. Ook als dat gebeurt door de fabrikant van gedroogde gist. Die voeren ook geen 100 vergistingen uit maar gaan uit van een bepaalde standaardmethode. Zelf brouw je altijd op een andere wijze dan volgens de standaardmethode.

Voor de onderlinge vergelijking maakt dat het niet zo veel uit. En dat is wat ik hier doe.
Van Mangrove Jack's gisten zijn geen vergistingsgraden van de fabrikant bekend. Daarom is iets altijd beter dan niets.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: homoeccentricus op 24-06-2015 17:35 u
Die Chilobrachys steekt als een giftige spin!
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 24-06-2015 17:38 u
Een update.

(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040631_zpsrlvkdyfh.jpg)

Alleen bij de M27 Belgian Ale Yeast (saison) en de M44 US West Coast Yeast is nog volop activiteit. Bij de M44 US West Coast Yeast is de hoogte van de schuimlaag een stuk minder dan gisteren. Het waterslot van de M27 Belgian Ale Yeast gaat het vaakst.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 24-06-2015 17:41 u
Die Chilobrachys steekt als een giftige spin!

Even gegoogled (https://www.google.nl/search?q=Chilobrachys&biw=1920&bih=946&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Yc-KVaK_CMveU9LDgZgO&ved=0CCMQsAQ)...  :)
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: hansHalberstadt op 24-06-2015 18:22 u
Laten we gewoon eens afwachten wat eruit komt. Overigens, ik zie dat in de flessen waarvan de bodem zichtbaar is dat er ca 1 cm gist op de bodem ligt. Die had bij mij nog meegedaan aan de vergisting  ;)
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 24-06-2015 20:43 u
Overigens, ik zie dat in de flessen waarvan de bodem zichtbaar is dat er ca 1 cm gist op de bodem ligt. Die had bij mij nog meegedaan aan de vergisting  ;)

Heb jij al eens een vergelijkende test gedaan tussen geroerde en niet-geroerde vergisting met dezelfde hoeveelheden wort en gist bij gelijke temperatuur? Vooral dat laatste is lastig te verwezenlijken lijkt mij. Een roerder geeft warmte af...
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Zooms op 24-06-2015 21:37 u
Volgens de fabrikant (http://mangrovejacks.com/collections/craft-series-yeasts/products/bohemian-lager-10g-coming-soon) is het toch wel een ondergist...

Kijk naar de foto's zou ik zeggen. Die spreken boekdelen. Wat een marketingafdeling ervan maakt is weer iets heel anders. Deze gist is niet in staat om complexere suikers te vergisten en staat daarmee heel ver van een lagergist af. De enige overeenkomst ermee is dat hij bij lagere temperatuur ook nog vergist. Maar als dat het criterium is hebben we opeens wel heel veel lagergisten...
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: EvdBroek op 24-06-2015 21:49 u
Kijk naar de foto's zou ik zeggen. Die spreken boekdelen. Wat een marketingafdeling ervan maakt is weer iets heel anders. Deze gist is niet in staat om complexere suikers te vergisten en staat daarmee heel ver van een lagergist af. De enige overeenkomst ermee is dat hij bij lagere temperatuur ook nog vergist. Maar als dat het criterium is hebben we opeens wel heel veel lagergisten....

Ik heb er toch een prima pilsner mee gebrouwen... Of zou het dan toch een blond biertje zijn?
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 24-06-2015 22:12 u
Kijk naar de foto's zou ik zeggen. Die spreken boekdelen.

Aan de hand van schuim en de aanwezigheid van hopharsen kan ik niets zeggen over het feit dat het gaat om een onder- of bovengist. Omdat de temperatuur voor een ondergist relatief hoog is heb je meer schuim dan wanneer de temperatuur een stuk lager ligt.

Dat er ook bij een ondergist schuim en hopharsen op het bier komt kun je goed zien als je de toeristische rondleiding volgt door de Pilsner Urquell brouwerij. Hieronder een foto die ik vorig jaar in de vergistingskelder heb genomen.

(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/Excursie%20De%20Roerstok%20april%202014/P1130650_zps45c38eae.jpg?637)

Overigens laat men deze gistvaten aan alle toeristen zien. Foto's van deze vaten met gistend jongbier zijn overal op het web te vinden.
Wat het nut is van de hele grote omgedraaide apollo's, die je met wat moeite kunt zien vanuit de min of meer geblindeerde bussen van de rondleiding, wordt niet uit de doeken gedaan.  ;D
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Zooms op 24-06-2015 22:31 u
Ik heb er toch een prima pilsner mee gebrouwen... Of zou het dan toch een blond biertje zijn?

Het zal ongetwijfeld een prima blond bier zijn geweest, maar beslist geen pils.

Van de documentatie van Mangrove heb ik het volgende knipsel gemaakt:
(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/15aa94f1497759419f66d9d88de77f66.JPG) (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/15aa94f1497759419f66d9d88de77f66.JPG)

De M84 is dus Saccharomyces cerevisiae en dat is per definitie een bovengister. Een ondergist heeft daarnaast nog enzymen die complexe suikers af kan breken tot voor de gist eetbare stukken. Een echte ondergist zal dus weinig restsuiker over laten. De M84 laat behoorlijk wat restsuiker over.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 24-06-2015 22:38 u
Van de documentatie van Mangrove heb ik het volgende knipsel gemaakt:
(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/15aa94f1497759419f66d9d88de77f66.JPG) (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/15aa94f1497759419f66d9d88de77f66.JPG)

Waar heb je deze documentatie gevonden?
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 24-06-2015 22:42 u
Gevonden. Achteraf gezien had ik deze documentatie wel eerder gezien...

http://shop.humle.se/shop/11011/files/Mangrove_Jacks_Craft_Series__A5_Yeast_Booklet.pdf (http://shop.humle.se/shop/11011/files/Mangrove_Jacks_Craft_Series__A5_Yeast_Booklet.pdf)

Als ik naar de rest van de beschrijving lees dan lijkt het er op dat er sprake is van een verschrijving. Consequent wordt daarin gesproken over ondergist.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: hansHalberstadt op 24-06-2015 23:31 u

De M84 is dus Saccharomyces cerevisiae en dat is per definitie een bovengister. Een ondergist heeft daarnaast nog enzymen die complexe suikers af kan breken tot voor de gist eetbare stukken. Een echte ondergist zal dus weinig restsuiker over laten. De M84 laat behoorlijk wat restsuiker over.
Dat zou dan moeten blijken uit de eind SG metingen die Jacques straks gaat doen.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Chilobrachys op 25-06-2015 01:13 u
Ik vind het een mooi onderzoek. Het gaat om een indicatie, dus dan is n=1 toch een prima eerste stap?

Een prima eerste stap inderdaad. Maar de meerwaarde ontstaat naar mijn idee vooral als dit onderzoekje navolging heeft of samengevoegd wordt met gegevens die door anderen zijn verzameld.

Tja...inderdaad een nieuwe Robin, daar lijkt het wel op.

Het is natuurlijk heel makkelijk om kritiek te hebben dat het allemaal geen exacte wetenschap is. Maar we mogen blij zijn dat Jacques dit soort testjes doet, ik zie hier verder weinig mensen die zo iets oppakken.
Langs de kant gaan staan en zeggen dat het niet goed is kan iedereen

@bert, EvdBroek, ik ken Robin niet en heb dus geen idee wat je met een dergelijke vergelijking bedoeld. :weetniet:
Beetje jammer dat dit direct als kritiek gezien wordt, ik wist niet dat ik alleen maar mocht plaatsen hoe geweldig iets is.

Het klopt dat je met een andere wortsamenstelling, een andere hoeveelheid gist, een andere begin SG en een andere vergistingstemperatuur een andere vergistingsgraad kunt krijgen. Dat is ook het geval als op een andere wijze de vergistingsgraad wordt bepaald. Ook als dat gebeurt door de fabrikant van gedroogde gist. Die voeren ook geen 100 vergistingen uit maar gaan uit van een bepaalde standaardmethode. Zelf brouw je altijd op een andere wijze dan volgens de standaardmethode.

Voor de onderlinge vergelijking maakt dat het niet zo veel uit. En dat is wat ik hier doe.
Van Mangove Jack's gisten zijn geen vergistingsgraden van de fabrikant bekend. Daarom is iets altijd beter dan niets.

Maar als de fabrikant dit bepaald met de standaardmethode zal dat toch wel op basis zijn van meerdere vergistingen? Ik heb geen idee hoe de standaardmethode er uit ziet, wordt dit ook gedaan met een start sg van 1070?
Ik ben het zeker met je eens dat iets beter is dan niets, maar het zou mij als beginner verontrusten als ik hier zou lezen dat de te verwachten vergistingsgraad bv. 85% is en ik zelf een heel eind lager uit zou komen.

Die Chilobrachys steekt als een giftige spin!

Spinnen steken niet  :P
Maar dat is wel waar mijn nickname van komt, het houden van spinnen is een grote hobby van me  :)
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: MO op 25-06-2015 09:36 u
Ik zou durven te beweren dat de 1070 een worst case experiment is en dat de "werkelijke" SVG waarde wat hoger kan liggen.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: homoeccentricus op 25-06-2015 10:42 u
Een prima eerste stap inderdaad. Maar de meerwaarde ontstaat naar mijn idee vooral als dit onderzoekje navolging heeft of samengevoegd wordt met gegevens die door anderen zijn verzameld.

@bert, EvdBroek, ik ken Robin niet en heb dus geen idee wat je met een dergelijke vergelijking bedoeld. :weetniet:
Beetje jammer dat dit direct als kritiek gezien wordt, ik wist niet dat ik alleen maar mocht plaatsen hoe geweldig iets is.

Maar als de fabrikant dit bepaald met de standaardmethode zal dat toch wel op basis zijn van meerdere vergistingen? Ik heb geen idee hoe de standaardmethode er uit ziet, wordt dit ook gedaan met een start sg van 1070?
Ik ben het zeker met je eens dat iets beter is dan niets, maar het zou mij als beginner verontrusten als ik hier zou lezen dat de te verwachten vergistingsgraad bv. 85% is en ik zelf een heel eind lager uit zou komen.

Spinnen steken niet  :P
Maar dat is wel waar mijn nickname van komt, het houden van spinnen is een grote hobby van me  :)

Geen probleem, geef er maar een flinke mep op.  De resultaten van Jacques' test zijn anecdotisch (om een lelijk woord te gebruiken), maar zoals hij zelf aangeeft: "Van Mangove  [MangRRRRRove Jacques!] Jack's gisten zijn geen vergistingsgraden van de fabrikant bekend. Daarom is iets altijd beter dan niets."

En dat spinnen niet steken wist ik  8)
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Brouwers op 25-06-2015 13:28 u
Een prima eerste stap inderdaad. Maar de meerwaarde ontstaat naar mijn idee vooral als dit onderzoekje navolging heeft of samengevoegd wordt met gegevens die door anderen zijn verzameld.
Ik zou zeggen ga je gang :D

Maar als de fabrikant dit bepaald met de standaardmethode zal dat toch wel op basis zijn van meerdere vergistingen? Ik heb geen idee hoe de standaardmethode er uit ziet, wordt dit ook gedaan met een start sg van 1070?
Ik ben het zeker met je eens dat iets beter is dan niets, maar het zou mij als beginner verontrusten als ik hier zou lezen dat de te verwachten vergistingsgraad bv. 85% is en ik zelf een heel eind lager uit zou komen.
Waardoor zou je meer verontrust zijn, dat je een svg van 70% hebt gehaald en totaal niet weet wat de standaard SVG zou zijn of dat je weet dat de SVG 85% is op basis van 1 proef.

In het eerste geval ben je natuurlijk niet verontrust, behalve dan op het moment dat de halve batch kwijt bent omdat er meerder flessen gexplodeerd zijn.
In het tweede geval kun je in ieder geval actie ondernemen om een gestokte vergisting uit te sluiten.

Dacht het op het forum gelezen te hebben dat fabrikanten de SVG bepalen met een standaard wort (gespecificeerd SG, maisch temperaturen en maischtijden). Hier zullen ze wel meerdere vergistingen mee uitvoeren, maar ze hanteren geen meerdere verschillende begin sg's dacht ik.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: bert braadslee op 25-06-2015 14:29 u
@bert, EvdBroek, ik ken Robin niet en heb dus geen idee wat je met een dergelijke vergelijking bedoeld. :weetniet:
Beetje jammer dat dit direct als kritiek gezien wordt, ik wist niet dat ik alleen maar mocht plaatsen hoe geweldig iets is.

Of je moet beter lezen...
Zoals ik al schreef heb ik een hoge pet op van RobinB, hij benaderde alles altijd van de wetenschappelijke kant. Regelmatig is n=1 aan de orde gekomen omdat diverse tests slechts eenmalig worden uitgevoerd en de uitkomst als absoluutheid werden aangenomen. RobinB nam hier aanstoot aan en heeft hier diverse (hevige) discussies over gevoerd.
Ik zie het dus ook niet als kritiek maar als iets positiefs.
Steek die maar in je zak want ik ben een zeikerd.
 :biersmile:
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangove Jack's gisten
Bericht door: Zooms op 25-06-2015 14:36 u
Gevonden. Achteraf gezien had ik deze documentatie wel eerder gezien...

http://shop.humle.se/shop/11011/files/Mangrove_Jacks_Craft_Series__A5_Yeast_Booklet.pdf (http://shop.humle.se/shop/11011/files/Mangrove_Jacks_Craft_Series__A5_Yeast_Booklet.pdf)

Als ik naar de rest van de beschrijving lees dan lijkt het er op dat er sprake is van een verschrijving. Consequent wordt daarin gesproken over ondergist.

Dat klopt. Waar Danstar voor zijn Nottingham spreekt over lager-stylebeer dat is gemaakt met hun gist spreekt Mangrove ronduit over lageryeast. Toch denk ik, op basis van een ervaring (n=1), dat dit niet juist is. We gaan het afwachten. Wat interessant is om na volledig uitgisten nog een echte ondergist te enten. Komt er weer een actieve gisting op gang dan weet je genoeg.

Ik wacht je resultaten af. Leuke vergelijking overigens.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 25-06-2015 19:52 u
Een prima eerste stap inderdaad. Maar de meerwaarde ontstaat naar mijn idee vooral als dit onderzoekje navolging heeft of samengevoegd wordt met gegevens die door anderen zijn verzameld.

...

Maar als de fabrikant dit bepaalt met de standaardmethode zal dat toch wel op basis zijn van meerdere vergistingen? Ik heb geen idee hoe de standaardmethode er uit ziet, wordt dit ook gedaan met een start sg van 1070?
Ik ben het zeker met je eens dat iets beter is dan niets, maar het zou mij als beginner verontrusten als ik hier zou lezen dat de te verwachten vergistingsgraad bv. 85% is en ik zelf een heel eind lager uit zou komen.

Vergistingsgraden gegeven door fabrikanten zijn altijd richtwaarden. Het werkelijke eind SG is van diverse factoren afhankelijk. Al eerder heb ik dat vermeld.

De waarden die uit deze test komen zijn ook niet meer dan richtwaarden. Kan ook niet ander. Kijk eens voor de aardigheid naar dit wiki-artikel http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=vergisting:vergistingsgraad (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=vergisting:vergistingsgraad)

In dit geval is sprake van een vrij hoog begin SG. Daarmee sluit ik aan bij de praktijk van veel hobbybrouwers. Eerdere experimenten die heb uitgevoerd hebben laten zien dat de vergistingsgraad bij een wort met een begin SG van 1070 ten opzichte van een wort met een begin SG van 1050 ongeveer 2,5% lager ligt. Maar daarbij moet ik de kanttekening maken dat dit per gist verschillende kan zijn.


Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 26-06-2015 15:10 u
Weer een update.

Op de M27 (fles 4) en M44 zit nog steeds een schuimlaag. Opvallend is het kleurverschil.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040634_zpspy9ayon6.jpg)
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040635_zps1wrxpf7h.jpg)

De watersloten van deze flessen bluppen nog heel regelmatig. Ook die van de M79 blubt nog zo nu en dan.

Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: William op 26-06-2015 15:43 u
Weer een update.

Op de M27 (fles 4) en M44 zit nog steeds een schuimlaag. Opvallend is het kleurverschil.
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040634_zpspy9ayon6.jpg)
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/Mangove%20Jacks%20juni%202015/L1040635_zps1wrxpf7h.jpg)


Is er ook dan ook verschil in kleur van het sediment of is het vooral een verschil door troebeling?
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 27-06-2015 15:39 u
Is er ook dan ook verschil in kleur van het sediment of is het vooral een verschil door troebeling?

Ja. Ook het sediment is bij de M44 US West Coast Ale lichter van kleur dan bij de M27 Belgian Ale.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 10-07-2015 23:22 u
Dit experiment ben ik gestart bij een vergistingstemperatuur van 18,4 C. Op 2 juli heb ik de temperatuur verhoogd tot 19,5 C en op 7 juli verder verhoogd naar 20.0 C.
Sinds 2 dagen staan alle waterloten stil. De M27, M44 en M84 waren de gisten die lang nog activiteit lieten zien.

Vanavond alle bieren gebotteld. Het SG heb ik bepaald met een electronische refractometer en berekend met de rekentool van Hans Halberstadt. pH van alle bieren bepaald met een nauwkeurige pH-meter.

Ik had de begin pH voor de vergisting ook bepaald deze was 5,31.
Het begin SG was 1070.


En dit zijn de resultaten.
(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/0f036596a8bd7dec6b59c1c160ffa365.PNG) (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/0f036596a8bd7dec6b59c1c160ffa365.PNG)

Het valt mij op dat de vergistingsgraad van drie gisten exact gelijk is.
De pH is wel bij alle bieren anders. Daar zit een behoorlijk verschil tussen van 4,17 bij de M27 Belgian Ale tot 4,74 bij de M84 Bohemian Lager.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: JBL op 11-07-2015 09:25 u
Dit experiment ben ik gestart bij een vergistingstemperatuur van 18,4 C. Op 2 juli heb ik de temperatuur verhoogd tot 19,5 C en op 7 juli verder verhoogd naar 20.0 C.
Sinds 2 dagen staan alle waterloten stil. De M27, M44 en M84 waren de gisten die lang nog activiteit lieten zien.

Betekent dit dat de M27 18 dagen is doorgegaan, Jacques?
Ik heb hem zelf nog actief staan bij een hogere temperatuur (momenteel rond de 25 C, de eerste dagen rond de 28C met een zeer hevige hoofdvergisting). Inmiddels is dit de negende dag. Nog steeds activiteit (3 4 flinke blubjes per vier minuten). Het zal bij mij wellicht niet zo lang meer duren.
Ik houd als grens 2 blubjes per vier minuten aan. Daarna wil ik bottelen.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 11-07-2015 10:07 u
Betekent dit dat de M27 18 dagen is doorgegaan, Jacques?

Ja. Deze gist heeft ook veruit de hoogste vergistingsgraad.
Al de tijd heeft het waterslot gewerkt. Het SG is in die tijd niet gemeten.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Bennemans op 11-07-2015 11:19 u
De Workhorse lijkt in dit experiment niet echt een werkpaard te zijn. Met een SVG van 63% blijft deze wel achter (samen met de M03).
Niet alles lijkt in een naam verscholen te zijn.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: hansHalberstadt op 11-07-2015 15:05 u
Dat is wel een heel groot verschil in SVG. Dat zou betekenen dat de M27 ook een hoop hogere suikers zou kunnen vergisten. Ik heb de M27 ook nog liggen. Als ik weer ga brouwen na de zomer zal ik de M44 en M27 eens naast elkaar zetten.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: seed7 op 11-07-2015 17:10 u
Dat is wel een heel groot verschil in SVG. Dat zou betekenen dat de M27 ook een hoop hogere suikers zou kunnen vergisten.

En dextrinen en misschien wel zetmeel. Zou toch gelijk(soortig) aan de Belle Saison zijn?

Ingo
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Drents Hopbier op 11-07-2015 17:17 u
Ja. Deze gist heeft ook veruit de hoogste vergistingsgraad.
Al de tijd heeft het waterslot gewerkt. Het SG is in die tijd niet gemeten.

Ik gebruikte deze gist voor een saison. Vergist bij 28 C zoals de fabrikant zegt (Sprinkle contents directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 26-32 degrees C).

Bij mij van 1050 naar 1002.

Hopbier
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 11-07-2015 23:32 u
En dextrinen en misschien wel zetmeel. Zou toch gelijk(soortig) aan de Belle Saison zijn?

Volgens mij is het een saisongist. De smaak van dit bier is ook van een saison...
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 11-07-2015 23:38 u
De Workhorse lijkt in dit experiment niet echt een werkpaard te zijn. Met een SVG van 63% blijft deze wel achter (samen met de M03).
Niet alles lijkt in een naam verscholen te zijn.

In dit topic (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,28900.msg442752.html#msg442752) wordt een vergistingsgraad gemeld van 74% voor de Workhorse.

En hier (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jAfljN5d5eA9MfGGeG9F0Xp2J60vIjCBvwkoE2z0lrc/edit#gid=81764207) nog een overzicht. Daar worden vergistingsgraden gemeld van 65 tot 80%. Alleen weten we niet om wat voor brouwsels het gaat. Als er veel suiker zit in de stort wordt de vergistingsgraad groter...

Met de 63% die ik had zit ik dus aan de lage kant. Geen idee wat de alcoholtolerantie is van deze gist?
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: hansHalberstadt op 12-07-2015 00:20 u
Ik denk niet dat je zoveel verschillen in vergistbare suiker zult hebben. Weet je iets van het flocculerende karakter van deze gist ?
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 12-07-2015 14:02 u
Ik denk niet dat je zoveel verschillen in vergistbare suiker zult hebben. Weet je iets van het flocculerende karakter van deze gist ?

Dat is door Mangrove Jack's behoorlijk goed gedocumenteerd.
Zie http://shop.humle.se/shop/11011/files/Mangrove_Jacks_Craft_Series__A5_Yeast_Booklet.pdf (http://shop.humle.se/shop/11011/files/Mangrove_Jacks_Craft_Series__A5_Yeast_Booklet.pdf)

Ze gebruiken een schaal die loopt van 1 naar 5. 1 is zeer weinig flocculent en 5 is zeer flocculent.
Het zelfde voor de vergistingsgraad, waarbij mij het opvalt dat mijn bevindingen niet helemaal overeenkomen met die van Mangrove Jack's.

Overigens zou ik de M27 Belgian Ale zeker niet voor alle Belgische biertypen gebruiken zoals gesuggereerd wordt. Deze gist heeft daarvoor een veel te hoge vergistingsgraad en is in een saisongist.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Ansius op 19-07-2015 17:30 u
En dit zijn de resultaten.
(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/0f036596a8bd7dec6b59c1c160ffa365.PNG) (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/0f036596a8bd7dec6b59c1c160ffa365.PNG)

Vandaag mijn M03 versie overgeheveld naar lagervat.
Dit is wel een donkerder bier maar toch.
SG is 1026 na een zeer heftige hoofdgisting.
Qua smaak zelfde idee als Jacques.
Zuurgraad is iets lager.
Vooralsnog tevreden.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: joosting87 op 19-07-2015 17:54 u
Ik heb dit topic vol interesse gevolgd en het is een heel leuk verkennend onderzoekje om een indicatie te krijgen hoe deze gisten zich gedragen bij het gebrouwen wort van Jacques.
Grappig om te zien hoe anders de vergisting verloopt op de foto's.

Verder jammer dat een kritische wetenschappelijke noot van Chilobrachys toch op stevige reacties en verdedigingsreacties komt te staan. In mijn idee had RobinB vaak gelijk wat onderzoekjes betrof. (Ik ben een tijdje afwezig geweest op het forum, maar is RobinB ermee opgehouden?).

Het is een mooie eerste stap en indicatie, maar om er echt iets over te zeggen zullen er veel meer gegevens nodig zijn. Herhaling, andere brouwers, ander wort, replica's enz. enz. Als ik de capaciteit had zou ik zeker mee doen, want hiermee kan je een gedegen kennisdatabase opbouwen van gisten.

vooralsnog hoop ik dat andere brouwers, die wel die capaciteit hebben aansluiten en ook experimenten doen. dat stelt mij weer in de gelegenheid om ook eens de gist te proberen in en recept. Waarvoor alvast hartelijk dank Jacques met dit mooie begin!  :proost:
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Jacques op 19-07-2015 22:26 u
Het is een mooie eerste stap en indicatie, maar om er echt iets over te zeggen zullen er veel meer gegevens nodig zijn. Herhaling, andere brouwers, ander wort, replica's enz. enz. Als ik de capaciteit had zou ik zeker mee doen, want hiermee kan je een gedegen kennisdatabase opbouwen van gisten.

Vooralsnog hoop ik dat andere brouwers, die wel die capaciteit hebben aansluiten en ook experimenten doen. Dat stelt mij weer in de gelegenheid om ook eens de gist te proberen in en recept. Waarvoor alvast hartelijk dank Jacques met dit mooie begin!  :proost:

Het doel van mijn test was een vergelijking te maken tussen verschillende Mangrove Jack's gisten. Niet om de vergistingsgraad te bepalen van geteste gisten. De vergistingsgraad van een gist bestaat namelijk niet. Met behulp van gestandaardiseerde methoden kunnen fabrikanten een reproduceerbare vergistingsgraad behalen.

Hobbybrouwers zullen nooit volgens de standaardmethode brouwen. Ze brouwen steeds anders, met andere apparatuur, moutsamenstelling en maischmethoden, enthoeveelheden en vergistingstemperaturen. In de praktijk zul je bijna altijd een andere vergistingsgraad halen dan hetgeen een fabrikant bepaald heeft.

Het delen van ervaringen helpt ons om een beter beeld te krijgen van het gedrag van gisten. Voor de Mangrove Jack's gisten hebben we daar ook een speciaal topic (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,27042.msg414692.html#msg414692) voor.



Ik kan iedereen aanraden dit soort testjes te doen. Het is bijzonder leerzaam.
Titel: Re: Vergelijking 7 Mangrove Jack's gisten
Bericht door: Gerb op 20-07-2015 09:28 u
Mooie resultaten Jacques! Bedankt!