Forum Hobbybrouwen.nl

Overige => Peilingen => Topic gestart door: RobinB op 15-07-2010 09:45 u

Titel: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: RobinB op 15-07-2010 09:45 u
Hoi allemaal!
Dit is een peiling om Jacques onderbuiksgevoel meer inhoud te geven.
Laat ff weten wat je mening is, maar graag hier niet verder discussieren!
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: Caspar op 15-07-2010 09:49 u
Bij mij hangt het echt af van het biertype. In een IPA en een Pils vind ik geen esters thuis horen... in een Quadrupel bijvoorbeeld wel!
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: De-Geert op 15-07-2010 10:02 u
Zoals ik al eerder schreef ben ik geen enorm fan van de meeste Belgische types (behalve saison), maar wel van Engelse bieren. Een mooie Engelse Ale kan niet zonder fruitige esters van de gist!
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: korek op 15-07-2010 10:09 u
Bij mij hangt het echt af van het biertype. In een IPA en een Pils vind ik geen esters thuis horen... in een Quadrupel bijvoorbeeld wel!

Mee eens!
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: Hopmans op 15-07-2010 10:41 u
Ik wil gewoon overal esters in.
Biertypes interesseren me geen reet meer.
 :dansen:
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: Drents Hopbier op 15-07-2010 11:21 u
Dit is een peiling om Jacques onderbuiksgevoel meer inhoud te geven.
Laat ff weten wat je mening is, maar graag hier niet verder discussiëren!

Geen onzin vragen stellen en dan discussie willen uitsluiten.
Esters horen in bier. En in bovengisters (tot 80 mg/L) wat meer dan ondergisters (tot 60 mg/L).

Hopbier
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: RobinB op 15-07-2010 11:45 u
Hans, lees nu ff voor je post...

Het gaat om de waardering van de esters in je bier, een mening!
Niet of ze er wel of niet inzitten. Dat ze er ALTIJD in zitten staat buiten kijf...

Oja, als beheerders de discussie willen opschonen/verwijderen, heb ik d'r geen problemen mee.
Zoals gesteld is het hier niet de plek om te discussieren.
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: Jacques op 15-07-2010 15:35 u
Ik vind eerlijk gezegd de vraag niet helemaal passen bij mijn buikgevoel waarna Robin verwijst.

Het spreekt voor zich dat we (de gemiddelde hobbybrouwer) geen biertypen willen verminken. Als er esters in een biertype thuishoren brouw je niet volgens biertype wanneer je esters zo veel mogelijk vermijdt. De uitkomst van deze peiling verbaast mij dan ook niet.

Mijn onderbuikgevoel gaat over het feit dat naar mijn mening we steeds minder gistingsnevenproducten waarderen. Voor een stuk kan dat komen doordat velen van ons steeds meer gegrepen worden door hoppige smaken mede door de betere verkrijgbaarheid van specifieke hoppen. De hoppige smaken komen beter tot hun recht in een bier met minder gistingsproducten.



De vraagstelling had daarom kunnen zijn: brouw je ten opzichte van een paar jaar geleden meer bieren die zich kenmerken door een hoppige karakter? En vind je dat een grote  hoeveelheid gistingsnevenproducten de beleving van de hoppigheid belemmerd?

[edit]
En nog een derde vraag: ben je je bieren meer gaan waarderen door het gebruik van een koelkast bij de hoofdgisting?
[/edit]
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: zigurana op 15-07-2010 16:48 u

Zoals gesteld is het hier niet de plek om te discussieren.
Waarom eigenlijk niet?

Wil je ergens anders nóg een draad besteden aan dit onderwerp?
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discuss
Bericht door: RobinB op 15-07-2010 18:05 u
Waarom eigenlijk niet?

Wil je ergens anders nóg een draad besteden aan dit onderwerp?

Er is/was al een andere discussie gaande, die wil ik hier niet weer overdoen...
Dit is alleen bedoeld als een peiling (zie titel), je kan helaas geen peiling starten zonder een topic eronder...

@Jacques:
Begin maar een peiling! :clownsmile:  
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discuss
Bericht door: zigurana op 15-07-2010 23:17 u
Er is/was al een andere discussie gaande, die wil ik hier niet weer overdoen...
Dit is alleen bedoeld als een peiling (zie titel), je kan helaas geen peiling starten zonder een topic eronder...
Je bedoelt het topic dat eigenlijk ging over het proeven van een Saison de Pipaix (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15664.0/all.html)? Dan is een discussie over algemene bier waardering hier heel wat beter op zn plaats lijkt me zo.

Misschien kunnen de moderatoren de betreffende berichten uit dat andere topic en deze hier samenvoegen?
(Alles onder het mom van de titel die de lading dekt en zo...)
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discuss
Bericht door: RobinB op 16-07-2010 08:07 u
Inderdaad die vraag was daar ook al gesteld. Maar dan graag niet naar hier, want dan dekt de titel de lading ook niet! ;)
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: pincopallino op 16-07-2010 12:21 u
Mee eens!

mee eens !
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: Adrie op 06-08-2010 16:36 u
Goh, ik zie deze peiling nu pas (vakantie geweest, hè).

Esters en gistingsnevenproducten horen in bier. Of in ieder geval in de meeste bieren. Of ik precies binnen een biertype bllijft interesseert me op zich niet zo, maar wel de smaak die ik wil bereiken in mijn bier. Brouw ik een saison(achtige), dan wil ik veel esters. Brouw ik een urtyp pils of een rookbier, dan wil ik weinig esters. In een bitter heb ik graag typisch Engelse esters die goed combineren met de hoppigheid van Engelse hoppen.

Andere gistnevenproducten zijn wat lastiger. Diacetyl? Soms acceptabel, maar ik wil het meestal liever niet proeven. Hogere alcoholen? Ben ik ook niet zo'n liefhebber van (vooral niet als het van die hete alcoholen zijn), maar soms acceptabel in een quadrupel-achtige. Acetaldehyde? Nee, liever niet.

En hoe dan ook: ik ben mijn bieren zeker meer gaan waarderen sinds ik temperatuurgecontroleerd vergist. Want dan kan ik ook bij bieren waarin ik veel esters wil de temperatuur lekker hoog houden. Het gaat om controle: om het bereiken van de smaak die je hebben wilt, of dat nou veel of weinig esters zijn. Het gaat om het uitbalanceren van de smaken in je bier. Dan is temperatuurcontrole onontbeerlijk.
Titel: Re: Peiling waardering esters en andere gistnevenproducten in bier (geen discussie)
Bericht door: Herman op 06-08-2010 19:05 u
Ik ben steeds hoppiger gaan brouwen, maar kan zeker ook bieren met esters (Rochefort!) goed waarderen. Soms passen ze ook heel mooi in een type, waar dit niet hoort. Ik heb ooit een Belgische IPA gebrouwen die naast hoppig ook esterig was, vond ik zeker niet verkeerd. Het ligt er maar net aan wat je als proever verwacht te zullen proeven.