Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Tips => Topic gestart door: Oscar op 19-01-2021 22:02 u

Titel: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Oscar op 19-01-2021 22:02 u
Vele lezers en poster hier op het forum kennen deze website reeds al, maar steeds vaker ga ik deze website gebruiken voor artikelen en blogs. Dit ter ondersteuning van hobbybrouwers.. (Mijn roots... :brouwen:)

Ter overvloed de URL www.bier-brouwer.nl (http://www.bier-brouwer.nl) 

Indien ik hier een nieuwe artikel op heb gezet of korte blog (what's in a name)... dan zal ik dat hier plaatsen...

Voor een ieder die deze website nog niet kent, en deze net ontdekt... Veel lees plezier, heel veel van mijn kennis en ervaring deel ik op deze website... :brouwen:

 :degroeten: :degroeten: :degroeten:
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Oscar op 25-01-2021 20:57 u
Een nieuw artikel over maischen

http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=127&Itemid=308

vooral voor beginners en voor iedereen die het interessant vindt.

doe er je voordeel mee... :brouwen:
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Fractus op 25-01-2021 21:11 u
Leuk artikel Oscar, en een ingewikkeld proces in lekentaal uitgelegd. Kleine opmerking: er staat in de tabel dat alfa en beta-amylase stukjes afbreken van eiwitten, moet dat niet van zetmeel zijn?

En ik vroeg me ook af (al gaat dat misschien te ver voor dit topic) hoe je nu weet hoe lang je moet maischen, zeker als je geen refractometer hebt en dus niet steeds het suikergehalte kunt volgen.
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Rinus op 25-01-2021 21:14 u
Bedankt voor het delen van de website vind ik leuk! Ik denk erg interessant voor de nieuwe bier brouwer of om soms even terug naar de basis te gaan....
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Oscar op 25-01-2021 21:19 u
moet dat niet van zetmeel zijn?

Aangepast   :brouwen:
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Oscar op 25-01-2021 21:21 u
En ik vroeg me ook af (al gaat dat misschien te ver voor dit topic) hoe je nu weet hoe lang je moet maischen, zeker als je geen refractometer hebt en dus niet steeds het suikergehalte kunt volgen.

Dat weet je dan niet.... :nut:  En moet je uitgaan van het recept of je "gevoel" ...pas aan het eind zal dan blijken of je het goed hebt gedaan. Maar voor €15,- heb je al een refractometer!   :brouwen: ;)
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: trebvuister op 25-01-2021 23:02 u
Leuk artikel
Kleine spellingstip: het is beide en niet beide

Staat in opmerking over toevoegen zuur
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Hopfenfox op 25-01-2021 23:18 u
Fijne uitleg, zeker de moeite waard. Het stuk staat nog wel bol van de spel- en tikfouten. Wellicht nog een keer overheen lezen?
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Oscar op 25-01-2021 23:24 u
Kleine spellingstip: het is beide en niet beide

 :weetniet: :weetniet:
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: EdwinBrouwt op 25-01-2021 23:28 u
:weetniet: :weetniet:

Spellingchecker van dit forum corrigeert b i j d e naar beide...
beide zuren...
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: jazon1963 op 27-01-2021 07:02 u
Leuke site... Daar heb je wat aan!
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Warkald op 27-01-2021 08:23 u
Bedankt erg interessant, ik begreep eigenlijk dat spoelen op bv 90-100 graden niet goed is, omdat er er dan negatieve stoffen worden uitgespoeld, jij geeft hier dus aan dat de pH eigenlijk meer van invloed is op het uitspoelen van negatieve stoffen, dan de T?
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: ray81 op 27-01-2021 10:35 u
Allereerst erg bedankt voor dit artikel, het heeft me weer wat wijzer gemaakt :-).

Het woordje sysyteem mag aangepast worden ;-)

Verder is het erg duidelijk, maar ik mis wel wat uitleg in de stap naar een maischschema maken.
Ik zou graag weten waar ik in een maischschema mee kan spelen en wat voor verandering dit teweeg brengt in het eindresultaat.
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Jeroen76 op 27-01-2021 11:08 u
Super interessant en op een begrijpelijke wijze uitgelegd. Super bedankt en hopelijk volgen er nog meer van dit soort artikelen Oscar.

Zal de spelfoutjes niet nogmaals aanhalen.  ;)


Gr. Jeroen

Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Eric v B op 27-01-2021 12:37 u
Bedankt erg interessant, ik begreep eigenlijk dat spoelen op bv 90-100 graden niet goed is, omdat er er dan negatieve stoffen worden uitgespoeld, jij geeft hier dus aan dat de pH eigenlijk meer van invloed is op het uitspoelen van negatieve stoffen, dan de T?
Volgens mij wordt er bedoeld dat je spoelt met water van 90 - 100 ºC. De praktijk (bij mij)  laat zien dat  de temperatuur in de maisch dan ongeveer 80 ºC is.
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: trebvuister op 27-01-2021 12:43 u
:weetniet: :weetniet:
Hahaha
Mijn autocorrectie is beter in spelling dan jij  :)
Er stond B I J D E ipv beide

Doet aan de leuke inhoud niets af
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Oscar op 27-01-2021 14:31 u
Ik zou graag weten waar ik in een maischschema mee kan spelen en wat voor verandering dit teweeg brengt in het eindresultaat.

Dat is wel een goede... Gaan we er nog bijzetten... :)
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Oscar op 02-04-2021 22:37 u
Nieuwe blog gemaakt voor vooral de beginners

Doe er je voordeel mee...

Bier mislukt, Wat doe ik fout ?  (http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=128&Itemid=311&fbclid=IwAR0c1kBRDUOPERcA3z9xCTUeL623RXrXCYPLXu8pYeO8A-UwEVZ8OYRDuOA)
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Oscar op 13-08-2021 22:52 u
Beste Brouwers. Helderheid van je bier en het gebruik van klaringsmiddelen is een hot topic de laatste tijd (op Facebook wel). Dus ik heb mijn avond weer besteed in jullie belang, en er een artikel over geschreven. Lees hieronder mijn artikel en doe er je voordeel mee.
Op of aanmerkingen zijn welkom. Ik weet lang niet alles...

Klaringsmiddelen - hoe, wat en waarom (http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=130&Itemid=312)
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Simonsj op 14-08-2021 08:32 u
Interessant stuk Oscar!
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Theo Mol op 14-08-2021 13:35 u
Inderdaad, een mooie uitleg en een beetje relativering.

Soms krijg ik de opmerking dat mijn bier niet helemaal helder is. "Ambachtelijk proces" zeg ik dan en daar kom ik aardig mee weg. Daar komt bij dat de commerciële brouwers soms een ongefilterde pils op de markt brengen die door mijn vrienden wordt gewaardeerd om het authentieke karakter. Kip, ei, ik weet het niet.
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Drents Hopbier op 15-08-2021 11:28 u

Bier mislukt, Wat doe ik fout ?  (http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=128&Itemid=311&fbclid=IwAR0c1kBRDUOPERcA3z9xCTUeL623RXrXCYPLXu8pYeO8A-UwEVZ8OYRDuOA)

Hier staat het duidelijker: https://www.twortwat.nl/t-4/nieuws.detail?item_id=1162823485&type=4&back=1&page=/artikelen

Hopbier
Titel: Re: De Bier Brouwer - Website/Blogsite/artikelen
Bericht door: Snelbier op 15-08-2021 23:38 u
.. Helderheid van je bier en het gebruik van klaringsmiddelen...
Op of aanmerkingen zijn welkom. Ik weet lang niet alles...
Klaren ná vergisting: gelatine, volgens Brulsophy.. Helderheid daar meermaals vergeleken met onbehandeld bier, en het klaart zichtbaar op.
Smaak blijft een puntje; gelatine lijkt (zelfs bij Brulosofen) soms een merkbaar smaakverschil te geven, hopsmaken vervagen?
=========
AgarAgar als vegetarisch alternatief? Heb het niet getest, en geen biertests van gezien..
 Agar werkt anders dan gelatine; verliest (zelfs gekoeld) na enkele dagen de bindende werking..
  Voor pudding of gebak werkt het, als je snel genoeg eet.  Misschien werkt het in bier en blijft de 'troep' toch op de bodem?
Proost,  Snelbier.