Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Direct bottelen vanuit SS Brewtech Chronical Brewmaster Edition

Gestart door KooTjoo, 21-02-2017 15:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KooTjoo

Ik ben mij de laatste dagen een beetje aan het oriënteren op een CCT. Nu is mijn oog gevallen op deze http://www.ssbrewtech.com/collections/fermenters/products/chronical-7-gal-fermenter-brewmaster-edition in combinatie met http://www.ssbrewtech.com/collections/ftss/products/ftss-heating-chilling-for-bme-chronical-7-14-gals. Nu lees ik dat je rechtstreeks vanuit deze CCT kunt bottelen via deze link https://ssbrewtech.zendesk.com/hc/en-us/articles/207265826-Can-I-bottle-directly-from-my-Chronical-.

Heeft iemand hier ervaring mee? Ik zie niet zo goed waarop ik de slangpilaar die wordt genoemd zou moeten aansluiten.

Tjardo

Volgens mij heb jij ook een Grainfather toch? Ook ik ben me aan het oriënteren op een RVS CCT, ik vind het lastig kiezen. SS Brewtech 7 gallon vind ik eigenlijk net te klein icm een Grainfather, 14 allon net te groot, jammer dat er geen 10 gallon versie bestaat.

n.b. er schijnt binnenkort een RVS CCT van Grainfather op de markt te komen...

KooTjoo

Ja klopt ik werk met de Grainfather en weet het van de CCT die zij gaan uitbrengen.

Ik hoor echter heel goede verhalen over deze CCT, daarnaast brouw ik maximaal 15 à 20 liter per keer. Ik ben wel gecharmeerd van het koel- en verwarmingssysteem van de Brewtech CCT's ik heb nog een oude Wunderbar die ik mooi kan gaan gebruiken in combinatie met dit systeem. Ik heb geen ruimte voor een koelkast dus ben al langer op zoek naar een meer compact systeem.

Just-Ice

Wij vergisten sinds december 2016 in een Chronical - 17 gallons (64 liter)

We hebben hier nog niet direct uit gebotteld. Denk ook niet dat we dat gaan doen aangezien we graag suikerwater toevoegen voor de hergisting op fles.


Maar wij hebben wel twee kraantjes waar Gardena koppelingen op passen aangeschaft.

https://www.hornbach.nl/shop/zoekresultaten/assortiment/KARASTO--_-%7Ckraanstuk--_-%7Cmessing--_-%7Cuitwendig

De 1/2'' past op de bier aftap, de 3/4'' op de gist aftap.

KooTjoo

Citaat van: Just-Ice op 21-02-2017  16:34 uDe 1/2'' past op de bier aftap, de 3/4'' op de gist aftap.

Ok, dan begrijp ik dus dat er schroefdraad zit in de kranen, dat is niet zo goed te zien op de foto.

hansuperman

Wij bottelen ook direct vanuit de CCT, een ander merk/type welliswaar. Maar schroefdraad of niet, wij schuiven een siliconen slang met slangenklemmetje over een eenzelfde kraantje als op jouw afgebeelde CCT...:
Robbert

Ivm de messing slangkoppelingen: de brewmaster edition heeft triclamp aansluitingen,dus geen draad.

Robbert

Brouwers

Citaat van: KooTjoo op 21-02-2017  16:37 uOk, dan begrijp ik dus dat er schroefdraad zit in de kranen, dat is niet zo goed te zien op de foto.
De brewmaster heeft vlinderkleppen met tri clamp aansluiting, hier zit dus geen schroefdraad in. De standaard versie heeft 3-delige kranen met schroefdraad waar dus de gardena koppelingen in passen.

Ik bottel direct uit mijn chronical. Ik gebruik hiervoor de bovenste kraan. Ik heb de 3-delige kranen vervangen door vlinderkleppen. Hier heb ik tri-clamp hose barb voor besteld, bv deze https://m.nl.aliexpress.com/s/item/1927069539.html

haicoterbeek

Een late reactie en ik neem aan dat de topic starter al ruime ervaring heeft met de chronical brewmaster edition! Ik wil toevoegen dat er twee verschillende chronicals geleverd worden. De standaard edition en de brewmaster edition! De brewmaster edition wordt geleverd incl. Isolatie hoes, koelspiraal en vlinderkleppen. Om een slangpilaar aan te sluiten is een verloop van 3 naar 1,5 inch triclamp nodig. Hierop kan een slangpilaar op een 1,5 inch triclamp worden geschroefd. De standaard edition heeft kogelkranen met een 1/2 duims binnendraad waarop een slangpilaar geschroefd kan worden.

fantastica

Beetje (heel erg) laat, ik weet het, maar ik probeer het toch.

Is het nog gelukt rechtstreeks uit de ss brewtech te bottelen of niet? Op dit moment gebruik ik een catalyst maar ik heb ook een ss brewtech 7 gallon standaard en wil die op termijn in gebruik nemen. Het rechtstreeks uit de catalyst kunnen bottelen was een van de redenen voor de aanschaf.

tdp

Ik bottel rechtstreeks uit een SS Brewtech CCT BME (Brewmaster edition), werkt prima! Heb een "Hose Barb" gekoppeld, slang eraan, bottelpijpje en klaar.

Onderstaand een foto hiervan, al ben ik hier een fustje aan het afvullen (zonder bottelpijpje dus ;))


Thomas97

Citaat van: fantastica op 16-06-2021  12:58 uBeetje (heel erg) laat, ik weet het, maar ik probeer het toch.

Is het nog gelukt rechtstreeks uit de ss brewtech te bottelen of niet? Op dit moment gebruik ik een catalyst maar ik heb ook een ss brewtech 7 gallon standaard en wil die op termijn in gebruik nemen. Het rechtstreeks uit de catalyst kunnen bottelen was een van de redenen voor de aanschaf.

Ik bottel ook direct uit de (1/2bbl) SS Brewtech CCT. Ik sluit een siliconen slang met daaraan een bottelpijpje aan op de bovenste kraan met een slangtuit (https://www.unibrew-nederland.nl/ss-brewtechtm-slangtuit-3-4-naar-3-4-mpt.html). Suikerwater voeg ik per blikje/flesje toe met een automatische veespuit (https://nl.aliexpress.com/item/4000169368900.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d7bv3XI). Dat werkt prima. Alleen bij zwaar gedryhopte bieren moet je een aantal keer hop aftappen omdat er dan meer depot is dan past in de cone tussen de onderste en bovenste kraan.

Trapkast

Citaat van: Thomas97 op 16-06-2021  15:58 uAlleen bij zwaar gedryhopte bieren moet je een aantal keer hop aftappen omdat er dan meer depot is dan past in de cone tussen de onderste en bovenste kraan.

Op welk moment van 't proces dryhop je jouw bieren?
Kan me namelijk niet voorstellen dat je de gist ook in de CCT laat  ::)

Trapkast

Citaat van: tdp op 16-06-2021  15:44 uIk bottel rechtstreeks uit een SS Brewtech CCT BME (Brewmaster edition), werkt prima! Heb een "Hose Barb" gekoppeld, slang eraan, bottelpijpje en klaar.

Onderstaand een foto hiervan, al ben ik hier een fustje aan het afvullen (zonder bottelpijpje dus ;))Is er een specifieke reden dat je met een open transfer werkt in plaats van een slang vanuit de CCT koppelen aan de bierleiding van het fust?

Thomas97

Citaat van: Trapkast op 16-06-2021  16:14 uOp welk moment van 't proces dryhop je jouw bieren?
Kan me namelijk niet voorstellen dat je de gist ook in de CCT laat  ::)

Afhankelijk van het type bier alleen na de hoofdgisting of zowel tijdens als na de hoofdgisting. Ik tap wel al een keer gist (of gist+hop) af voordat ik de dryhop na de hoofdgisting toevoeg, en daarna probeer ik na drie dagen dagelijks wat hop af te tappen zodat ik na een week een mooi bier zonder hopresten kan cannen.

tdp

Citaat van: Trapkast op 18-06-2021  14:48 uIs er een specifieke reden dat je met een open transfer werkt in plaats van een slang vanuit de CCT koppelen aan de bierleiding van het fust?

Nee, niet specifiek. Voor nu is het gewoon gemak, ik kan optisch zien dat het vat vol zit.
Een gesloten transfer zou wel kunnen maar dan zou ik moeten wegen hoeveel bier er al in het fust zit. Een dergelijke weegschaal ga ik binnenkort wel aanschaffen. Sowieso was ik al aan het kijken naar een meer gesloten systeem, maar de noodzaak is er nu nog niet (omloop op fust en fles is hoog genoeg ;)).

Martijn0172

Citaat van: tdp op 21-06-2021  16:12 uNee, niet specifiek. Voor nu is het gewoon gemak, ik kan optisch zien dat het vat vol zit.
Een gesloten transfer zou wel kunnen maar dan zou ik moeten wegen hoeveel bier er al in het fust zit. Een dergelijke weegschaal ga ik binnenkort wel aanschaffen. Sowieso was ik al aan het kijken naar een meer gesloten systeem, maar de noodzaak is er nu nog niet (omloop op fust en fles is hoog genoeg ;)).

Ik doe eigenlijk ook altijd een open transfer. Ik heb de CO2 aangesloten op de tapkraan, ik flush de keg voor een seconden of 5, start met vullen en flush daarna nog een fractie van een seconde. Dit resulteert in schuim, wat ook weer een beschermlaag tegen zuurstof veroorzaakt. Vast en zeker kan het via closed transfer nog beter, maar oxidatie inslag is op deze manier te verwaarlozen.

tdp

Citaat van: Martijn0172 op 21-06-2021  20:35 uIk doe eigenlijk ook altijd een open transfer. Ik heb de CO2 aangesloten op de tapkraan, ik flush de keg voor een seconden of 5, start met vullen en flush daarna nog een fractie van een seconde. Dit resulteert in schuim, wat ook weer een beschermlaag tegen zuurstof veroorzaakt. Vast en zeker kan het via closed transfer nog beter, maar oxidatie inslag is op deze manier te verwaarlozen.

Je sluit dus de CO2 'verkeerd' aan, om zo van onderuit met CO2 te spoelen? Best een slim idee eigenlijk!

Trapkast

Zelf werken we met een gesloten transfer, maar met name ook omdat we vanuit een Unitank afvullen.
Aangezien het bier daar gecarboniseerd uit komt willen we zo min mogelijk/geen schuimen, omdat anders de koolzuursaturatie zakt  :proost: :biersmile:

Martijn0172

Citaat van: Trapkast op 22-06-2021  11:29 uZelf werken we met een gesloten transfer, maar met name ook omdat we vanuit een Unitank afvullen.
Aangezien het bier daar gecarboniseerd uit komt willen we zo min mogelijk/geen schuimen, omdat anders de koolzuursaturatie zakt  :proost: :biersmile:

Werkt dit een beetje goed? Bij welke temp zetten jullie het op keg? Maakt de temperatuur van de keg of omgeving nog wat uit? Ik krijg binnenkort een uitgebreiding met een Brite Tank ...

Trapkast

Citaat van: Martijn0172 op 22-06-2021  11:51 uWerkt dit een beetje goed? Bij welke temp zetten jullie het op keg? Maakt de temperatuur van de keg of omgeving nog wat uit? Ik krijg binnenkort een uitgebreiding met een Brite Tank ...

Werkt super.

Hoe koeler, hoe beter.
Satureren doen we op 4 graden, vervolgens koelen we terug naar 2 voor het afvullen. Daarbij maakt de temperatuur van de keg/omgeving niet bijzonder veel uit, al telt hier ook dat koeler beter is. Het vulproces gaat dan wat vlotter  8)

tdp

Citaat van: Trapkast op 22-06-2021  12:26 uWerkt super.

Hoe koeler, hoe beter.
Satureren doen we op 4 graden, vervolgens koelen we terug naar 2 voor het afvullen. Daarbij maakt de temperatuur van de keg/omgeving niet bijzonder veel uit, al telt hier ook dat koeler beter is. Het vulproces gaat dan wat vlotter  8)

Gaaf! Hoe weet je of je fust vol is? Wegen, flowmeter?

Trapkast

Citaat van: tdp op 22-06-2021  14:32 uGaaf! Hoe weet je of je fust vol is? Wegen, flowmeter?

Wanneer het afblazen van het fust schuim begint te laten zien, en dit van een paar vlokjes omslaat naar een constante stroom schuim is het fust vol.
Maar 't kan makkelijker!

Het is inderdaad een kwestie van wegen.
Dat kan uiteraard met een gewone weegschaal, al gebruiken we een Plaato Keg.

Daar hebben we er 2 van, en die gebruiken we buiten brouwdagen om het vulniveau van de 2 fusten aan onze Lindr-tapkoeler te meten.
Op een of andere manier is dat niveau vaak lager dan je zou willen....  ::) :proost:

tdp

Citaat van: Trapkast op 22-06-2021  14:39 uWanneer het afblazen van het fust schuim begint te laten zien, en dit van een paar vlokjes omslaat naar een constante stroom schuim is het fust vol.
Maar 't kan makkelijker!

Het is inderdaad een kwestie van wegen.
Dat kan uiteraard met een gewone weegschaal, al gebruiken we een Plaato Keg.

Daar hebben we er 2 van, en die gebruiken we buiten brouwdagen om het vulniveau van de 2 fusten aan onze Lindr-tapkoeler te meten.
Op een of andere manier is dat niveau vaak lager dan je zou willen....  ::) :proost:

Hehe, inderdaad!

Ik zat te kijken naar een pakketweegschaal, maar het principe is gelijk.

Hop meneerMini kegje afvullen voor een kampeerweekendje ;)

Een baby weegschaal kon ik kosteloos confisqueren en is best bruikbaar. Het bereik tot 20 kg op 10 g nauwkeurig is helaas net te weinig voor de 19 L corny kegs, maar afvullen gaat ook wel goed omdat die 19 L's een buisje aan de gaspost hebben. Als je daar een flowstopper op zet gaat het best, die beginnen al op tijd te bubbelen.

Vergelijkbare Topics (7)

14547

Reacties: 37
Gelezen: 16738

37972

Reacties: 25
Gelezen: 5139

26376

Reacties: 9
Gelezen: 3677

38208

Reacties: 14
Gelezen: 1389

29382

Reacties: 10
Gelezen: 4053

1101

Gestart door Stuifbol


Reacties: 1
Gelezen: 2548


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.