Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brouw je met een Braumeister of Grainfather een beter bier?

Gestart door Jacques, 19-09-2016 21:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Dit is een afgesplitst topic.




Citaat van: Brouwers op 19-09-2016  21:34 uHet was een biertje uit mijn Pre-braumeister tijdperk, dus is nog gewoon gebrouwen met brander, pan en filterkuip.
Ik heb het al vaker geschreven maar met een Braumeister brouw je geen beter bier. Wel gaat het brouwen makkelijker.

Adbrouwt

Citaat van: Jacques op 19-09-2016  21:47 uIk heb het al vaker geschreven maar met een Braumeister brouw je geen beter bier. Wel gaat het brouwen makkelijker.
Dit is een interessante, misschien kun je dan beter overstappen op blikbrouwen. Dat is nog makelijker of wat dacht je van bier in een winkel kopen. Dit is toch wel een reden om er nog eens goed over na te denken om er eentje aan te schaffen. Potten en pannen zijn goedkoper en je maakt er beter bier mee. Ik heb mijn knopen geteld en kom te kort voor een Braumeister dus ik blijf nog effe bij de pannen. Toch leuk om te weten Brouwers en proficiat nog.

Herman

Citaat van: Adbrouwt op 20-09-2016  00:05 uPotten en pannen zijn goedkoper en je maakt er beter bier mee. Ik heb mijn knopen geteld en kom te kort voor een Braumeister dus ik blijf nog effe bij de pannen.
Dat je met een Braumeister niet beter bier brouwt dan met potten en pannen wil natuurlijk nog niet zeggen dat je dan met potten en pannen beter bier brouwt dan met een Braumeister ;)

Serge VL

Beter bier brouw je vooral met liefde en kennis van het vak  :proost: (en soms met wat geluk)

Adbrouwt

Citaat van: Herman op 20-09-2016  07:14 uDat je met een Braumeister niet beter bier brouwt dan met potten en pannen wil natuurlijk nog niet zeggen dat je dan met potten en pannen beter bier brouwt dan met een Braumeister ;)
Helemaal mee eens Herman wat dus overblijft is veel geld uitgeven voor wat extra luxe of lekker low budget met extra ambachtelijk arbeid.

Citaat van: Serge VL op 20-09-2016  07:45 uBeter bier brouw je vooral met liefde en kennis van het vak  :proost: (en soms met wat geluk)
En de ambachtelijke arbeid zou ik dan onder de liefde willen scharen.

Biertje1985

Citaat van: Serge VL op 20-09-2016  07:45 uBeter bier brouw je vooral met liefde en kennis van het vak  :proost: (en soms met wat geluk)
Ik denk dat dit de spijker op zijn kop raakt. Welke gereedschappen je gebruikt is een keuze.

Haagse Wouter

Citaat van: Adbrouwt op 20-09-2016  08:21 uHelemaal mee eens Herman wat dus overblijft is veel geld uitgeven voor wat extra luxe of lekker low budget met extra ambachtelijk arbeid.
En de ambachtelijke arbeid zou ik dan onder de liefde willen scharen.

Toch kan me wel voorstellen dat mensen het gebruiken. Zeker als je het geld hebt. Vrouw die vindt dat je teveel ruimte in beslag neemt/alles vies maakt.

RobW

Ik heb op het moment niet zo heel veel ruimte voor de brouwspullen. Grainfather is dan echt een uitkomst. Daarnaast ook nog makkelijk in het gebruik. Bieren zijn er verder niet beter op geworden, die zijn gewoon nog net zo goed ;-) Denk dat je als hobbybrouwer de grootste stap maakt als je gecontroleerd gaat vergisten.

Jacques

Citaat van: RobW op 12-10-2016  22:55 uIk heb op het moment niet zo heel veel ruimte voor de brouwspullen. Grainfather is dan echt een uitkomst. Daarnaast ook nog makkelijk in het gebruik. Bieren zijn er verder niet beter op geworden, die zijn gewoon nog net zo goed ;-) Denk dat je als hobbybrouwer de grootste stap maakt als je gecontroleerd gaat vergisten.

Klopt. Gecontroleerd vergisten een grote stap vooruit als het gaat om de verbetering van de kwaliteit van je bier. En dat kun je al voor een paar honderd euro realiseren. Wel heb je de ruimte er voor nodig...


Adbrouwt

Citaat van: Jacques op 12-10-2016  23:00 uKlopt. Gecontroleerd vergisten een grote stap vooruit als het gaat om de verbetering van de kwaliteit van je bier. En dat kun je al voor een paar honderd euro realiseren. Wel heb je de ruimte er voor nodig...
Koelkast marktplaats 20 euro en stc1000 12 euro dus totaal 32 euro met nog enkele euro aan draadjes wcd etc. Maar dat is wel heel low budget natuurlijk. Mijn koelkast hang ik vol met magnetische openers want het oog wil ook wat. Tja wordt ie toch weer duurder van  ;)

henkie

Ik proef altijd een vleugje minachting van de pannenroerders ten opzichte mijn rims broeders.  ::)
Dezelfde discussie van de mensen die met de bijl hout staan te kloven tov degene met een o zo handig kloofmachientje

Adbrouwt

Citaat van: henkie op 12-10-2016  23:28 uIk proef altijd een vleugje minachting van de pannenroerders ten opzichte mijn rims broeders.  ::)
Dezelfde discussie van de mensen die met de bijl hout staan te kloven tov degene met een o zo handig kloofmachientje
Haha een kloofmachientje krijg je daar kloven van? Ieder moet vooral doen waar hij gelukkig van wordt maar branden je stukjes hout gemaakt met een kloofmachientje beter  ;)

MarinusHolkema

Wat een onzin allemaal (met alle respect). Een Braumeister of Grainfather is in de basis een pan met een verwarmingselement eronder. Dus alles wat je met een pan kan doen kan je ook met deze apparaten. Wil je roeren, dat kan. Wil je je hevelfilter gebruiken, geen probleem.
De brouwinstallatie zegt werkelijk niets over de capaciteiten van de brouwer. Net zo min dat je een betere chauffeur wordt van een duurdere auto dan wel een auto zonder stuurbekrachtiging.

broeder

Citaat van: Adbrouwt op 20-09-2016  08:21 uHelemaal mee eens Herman wat dus overblijft is veel geld uitgeven voor wat extra luxe of lekker low budget met extra ambachtelijk arbeid.
En de ambachtelijke arbeid zou ik dan onder de liefde willen scharen.
Hierin kan ik mij volledig vinden...
groet, broeder Willem

MarinusHolkema

Jarenlang met veel liefde ambachtelijk met potten en pannen in de weer geweest. Nu heb ik een grainfather en dan zou de liefde ineens voorbij zijn?

En waar zit het ambachtelijke dan in?

ceasar

Net overgegaan zijnde van "potten en pannen" naar een Braumeister 20L kan ik wel zeggen dat met een Braumeister de controle op het proces groter is. Er zijn er minder temperatuur schommelingen wat dan toch een beter resultaat levert.  Met de reguliere pan en je fornuis kun je de temperatuur niet erg stabiel houden, met af en toe een piekje in je temperatuur. Valt dit "kwaliteit" verschil te proeven, dat durf ik niet te zeggen.

ciesvandekwis

Ik voél gewoon een experiment opkomen= éénzelfde recept, gebrouwen in een klassieke pannenset, grainfather, herms, rims ....

Eénstapsmaisch, en vooral: op zelfde temperatuur vergist, even lang gelagerd etc, in standaard flesjes + dé ultieme blindproef  >:D...

Peterrr

Ach, een mooie quote van Michiel Ordeman  ( Jopen ) over de vergevorderde techniek:

" Wij zijn ambachtelijk, niet achterlijk"

De nieuwe hause aan semi automatische ketels kunnen je er mee helpen een beter biertje te maken maar de basis ligt in je eigen kunnen.
Ja, ook ik heb in principe mijn brouwproces zoveel mogelijk gemakkelijker gemaakt.
( Digitale ketel met roerwerk filter pomp enz.)
Maar zo'n dagje in de  keuken koken voor kerels met ketels....Tja blijft een heerlijke dag in de weer met je hobby.
En ik zeg niet van zo'n ding komt er niet in....ik ken mezelf   ;)

Grt Peter

Underdike

Ik heb niet zo'n ding... maar als het de brouwdag flink zou verkorten, is het daarom misschien voor ons de moeite van 't overwegen waard.
Mede ivm het volume (50+ liter eind-resultaat ivm 6 persoon =1 krat de man) blijven wij op boven de 5,5 a 6 uur bezig zijn hangen... 'k zou eigenlijk 5 uurtjes werk lekkerder vinden... op tijd thuis voor 't eten ;)

We brainstormen er weleens over, maar dat gaat meestal gepaard met tegelijkertijd praten over de totale hoeveelheid vergroten... dus dat gaat dan eigenlijk weer de verkeerde kant op ;D
Ik zie stiekem wel iets in een vereenvoudigde (kleinere) doe-het-zelf thuisbrouw-versie van zo'n 200 liter Speidel systeem...

Eric v B

Citaat van: Underdike op 13-10-2016  15:46 uIk heb niet zo'n ding... maar als het de brouwdag flink zou verkorten, is het daarom misschien voor ons de moeite van 't overwegen waard.
Mede ivm het volume (50+ liter eind-resultaat ivm 6 persoon =1 krat de man) blijven wij op boven de 5,5 a 6 uur bezig zijn hangen... 'k zou eigenlijk 5 uurtjes werk lekkerder vinden... op tijd thuis voor 't eten ;)

We brainstormen er weleens over, maar dat gaat meestal gepaard met tegelijkertijd praten over de totale hoeveelheid vergroten... dus dat gaat dan eigenlijk weer de verkeerde kant op ;D
Ik zie stiekem wel iets in een vereenvoudigde (kleinere) doe-het-zelf thuisbrouw-versie van zo'n 200 liter Speidel systeem...
Zelf heb ik ook enige mate van automatisering toegepast op mijn installatie maar om nu te zeggen dat ik zoveel tijd bespaar, nou nee. Het grootste voordeel voor mij is gecontroleerd maischen. Geeft meer rust omdat de temperatuur gewoon altijd goed is. Omdat je niet constant met de temperatuur bezig hoeft te zijn, heb je meer tijd om zaken klaar te zetten voor de volgende stap. Afhankelijk van de duur van het koken zit ik ook op een 5 á 6 uur voordat alles weer gepoetst opgeborgen is en de vergistingskast is gevuld met een vergistingsvat met 15-20 liter wort. Ik denk dat de meeste tijdswinst is te behalen met slim spoelen en daar bedoel ik mee dat je de kookketel alvast aan het verwarmen bent als je nog aan het spoelen bent. Maar dat is niet voor iedere opstelling/situatie mogelijk.

Underdike

Ik snap wat je zegt... Ik denk dat je tot op zekere hoogte gelijk hebt.
Ben aan het denken over 1-staps maisch, met daarnaast een betere optie om snel aan warm water te komen. We hebben nu al 60 graden water continue uit de waterleiding, en een beperkte optie om tot 90 graden water uit een boiler te krijgen... denk dat we dat eens moeten proberen uit te breiden.

Robert1968

Zo doe ik het ook. Heet water uit de kraan gebruiken maischwater. Bij 73 ºC stap spoelen met zeer heet water uit een boiler.
Andere suggesties om brouwtijd te verkorten:
- korter maischen
- korter koken
- gebruik maischzak
- brander met groter vermogen
- wort na aflaten gelijk aan de kook brengen. Gespoelde water later toevoegen

William

Citaat van: Robert1968 op 13-10-2016  17:29 uZo doe ik het ook. Heet water uit de kraan gebruiken maischwater. Bij 73 ºC stap spoelen met zeer heet water uit een boiler.
Andere suggesties om brouwtijd te verkorten:

Nog een andere die voor mij tijd bespaarde was zo geconcentreerd mogelijk brouwen (dik beslag) en pas op het moment dat je na het koken wilt koelen koud water gebruiken om het juiste volume te bereiken. Tijdens het maischen en koken hoef je minder op te warmen en tijdens de koelfase heb je het eerste stuk van het koelen sneller gedaan.

Underdike

Mijn gedachte is nu:
67 graden voor 60 minuten, spoelen tot gewenst volume met 90 graden water, graan eruit, gelijk eerste hop erin & door naar de kook, koken tot gewenst SG... en zo proberen richting de 5 uur te gaan.
Alternatief is 30 minuten 63 graden & 30 minuten 70 graden, en verder hetzelfde... laatste keer hadden we meer stappen gebruikt, en dat koste steeds veel tijd met tussendoor langzaam bijverwarmen.

Biertje1985

Citaat van: Eric v B op 13-10-2016  16:11 uZelf heb ik ook enige mate van automatisering toegepast op mijn installatie maar om nu te zeggen dat ik zoveel tijd bespaar, nou nee. Het grootste voordeel voor mij is gecontroleerd maischen. Geeft meer rust omdat de temperatuur gewoon altijd goed is. Omdat je niet constant met de temperatuur bezig hoeft te zijn, heb je meer tijd om zaken klaar te zetten voor de volgende stap. Afhankelijk van de duur van het koken zit ik ook op een 5 á 6 uur voordat alles weer gepoets opgeborgen is en de vergistingskast is gevuld met een vergistingsvat met 15-20 liter wort. Ik denk dat de meeste tijdswinst is te behalen met slim spoelen en daar bedoel ik mee dat je de kookketel alvast aan het verwarmen bent als je nog aan het spoelen bent. Maar dat is niet voor iedere opstelling/situatie mogelijk.
Daar ben ik het ook mee eens ik brouw ook automatisch en je zult daar niet veel tijd mee winnen, het voordeel is inderdaad dat je tijdens het proces meer tijd hebt om zaken klaar te zetten omdat je
niet zo strikt op de temperatuur hoeft te letten en op je timers. Bovendien vergeet je minder snel een hopgift of kruidengift wanneer dit geprogrammeerd is.

(Met het nieuwe aankomende brewboard kan je je maischketel en spoelketel tegelijk gebruiken op 1 groep, (Als ze elektrisch zijn) de regeling stuurt de spoelketel aan wanneer de maischketel uit staat.
maar daar kan je meer over vinden in het juiste draadje )

Vergelijkbare Topics (7)

27483

Reacties: 55
Gelezen: 20858

15654

Reacties: 34
Gelezen: 9016

20139

Reacties: 11
Gelezen: 6613

2411

Gestart door braumeister


Reacties: 23
Gelezen: 22864

22-05-2005 12:06 u
door opnieuw beginnen
33330

Reacties: 38
Gelezen: 9249


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.