Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Platenkoeler en de richting van het wort

Gestart door duonra, 16-11-2013 11:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

duonra

Ik heb een platenkoeler maar er zit geen aanduiding op voor de stroomrichting. Ik weet dat het tegenovergesteld moet zijn maar welke kant moet het wort gaan? Het wort heb ik aangesloten op de kleine openingen en het water op de grote. Het is een platenkoeler met een v-profiel in de platen gestanst. Moet het wort met de V mee of juist tegen de V in zodat er meer weerstand is. Zou iemand op zijn platenkoeler kunnen kijken?

Alvast bedankt.

Duonra

William

Kijk eens of er verschil zit in het volume dat in de ene helft kan en wat in de andere helft kan.

Die met het grootste volume is waarschijnlijk de water-zijde.
De waterzijde moet bij verschillende volumes aan beide zijden zoveel mogelijk werveling hebben zodat de warmte zo goed mogelijk wordt afgevoerd. Die zul je dan waarschijnlijk tegen de V in moeten laten lopen.

Als de volumes in beide helften vergelijkbaar is denk ik gevoelsmatig dat juist de wortzijde moet wervelen.

Je kunt het natuurlijk ook gewoon testen met warm water en koud water en dan kijken waar het  water aan de wortzijde er het koudst uitkomt. Dit is op zich nog een lastige test omdat alles luchtvrij moet zijn en je de stroomsnelheden in beide helften constant moet kunnen houden.


Wimdro

Als er verschil in volume is tussen de twee helften (wat normaal gesproken niet het geval is bij platenkoelers) lijkt mij dat de ruimste kant voor het wort is. Dan heb je minder kans op verstopping.
De stroomrichting maakt niet uit als je er maar voor zorgt dat het wort en het water tegengesteld stromen.
De stroomsnelheid van het wort maakt wel uit, hoe langzamer het stroomt hoe beter de warmte overgedragen wordt.
De stroomsnelheid van het water moet niet te klein zijn anders bestaat de kans dat het temperatuurverschil tussen water en wort te klein wordt.

Jacques

De ruimste kant is natuurlijk voor het water en niet voor het wort. Je wilt immers het wort afkoelen...

Oscar

Citaat van: duonra op 16-11-2013  11:48 uIk heb een platenkoeler maar er zit geen aanduiding op voor de stroomrichting. Ik weet dat het tegenovergesteld moet zijn maar welke kant moet het wort gaan?

Ten opzichte van het water: de andere kant op... ;D

Citaat van: duonra op 16-11-2013  11:48 uHet wort heb ik aangesloten op de kleine openingen en het water op de grote.

Dat is correct...

Citaat van: duonra op 16-11-2013  11:48 uHet is een platenkoeler met een v-profiel in de platen gestanst. Moet het wort met de V mee of juist tegen de V in zodat er meer weerstand is.

Dat maakt niet zoveel uit...

 :degroeten:

Auke0611

Je hebt een 3/4 aansluiting voor water en een 1/2 aansluiting voor het wort. Gebruik je verschillende kleuren kun je eigenlijk nooit meer iets fout doen.

BRAAF bier

Citaat van: Auke0611 op 16-11-2013  23:37 uJe hebt een 3/4 aansluiting voor water en een 1/2 aansluiting voor het wort. Gebruik je verschillende kleuren kun je eigenlijk nooit meer iets fout doen.

Hier dezelfde situatie...

duonra

Citaat van: Auke0611 op 16-11-2013  23:37 uJe hebt een 3/4 aansluiting voor water en een 1/2 aansluiting voor het wort. Gebruik je verschillende kleuren kun je eigenlijk nooit meer iets fout doen.

Aan de 1/2 heb ik koperen pijpjes aangesloten. Aan de in-zijde kan ik die - met een snelkoppeling - aan mijn JAVAL filter aansluiten. Op de uit-zijde schuif ik een silicone slang die in de gistingston uitkomt.

broeder

Hoi,


Ik denk dat dit antwoord geeft op je vragen

groet,
broeder Willem

wimwo

Begrijp ik dit plaatje nu goed? Hete wort op 3/4-aansluiting en koud water op de 1/2-aansluiting?

William

Citaat van: wimwo op 17-11-2013  15:23 uBegrijp ik dit plaatje nu goed? Hete wort op 3/4-aansluiting en koud water op de 1/2-aansluiting?

Dat suggereert het plaatje van Broeder wel. Maar dat m.i. alleen kloppen als de ruimte achter 3/4 aansluiting minder volume bevat dan de ruimte achter de 1/2 aansluiting. Als die volumes gelijk zijn zou het zoveel uitmaken tenzij de turbulentie in de ene ruimte anders is dan in de andere ruimte.

bierhenkie

Citaat van: William op 17-11-2013  16:02 uDat suggereert het plaatje van Broeder wel. Maar dat m.i. alleen kloppen als de ruimte achter 3/4 aansluiting minder volume bevat dan de ruimte achter de 1/2 aansluiting. Als die volumes gelijk zijn zou het zoveel uitmaken tenzij de turbulentie in de ene ruimte anders is dan in de andere ruimte.
Dat plaatje is voor een standaard cv-ww situatie. Voor het koelen van wort net andersom, dan is de wateraansluiting 3/4 en wort 1/2 omdat je de hete wort langzaam langs de goedgekoelde platen laat stromen voor een optimale warmte-uitwisseling.

William

Citaat van: bierhenkie op 17-11-2013  16:24 uDat plaatje is voor een standaard cv-ww situatie. Voor het koelen van wort net andersom, dan is de wateraansluiting 3/4 en wort 1/2 omdat je de hete wort langzaam langs de goedgekoelde platen laat stromen voor een optimale warmte-uitwisseling.

Dat lijkt me ook maar het plaatje van Broeder zou kunnen leiden tot verkeerde conclusies (of ik interpreteer het plaatje verkeerd)

broeder

Citaat van: bierhenkie op 17-11-2013  16:24 uDat plaatje is voor een standaard cv-ww situatie. Voor het koelen van wort net andersom, dan is de wateraansluiting 3/4 en wort 1/2 omdat je de hete wort langzaam langs de goedgekoelde platen laat stromen voor een optimale warmte-uitwisseling.

Klopt,
Had ik er wel even bij moeten vermelden. :-[

groet,
broeder Willem

beermenke

In ieder geval belangrijk dat je platenkoeler rechtop staat waarbij wort invoer aan de onderzijde. Voorkoming van luchtbellen en je koeler is altijd vol.

Vergelijkbare Topics (7)

29656

Reacties: 10
Gelezen: 3420

16920

Reacties: 6
Gelezen: 8458

32722

Reacties: 5
Gelezen: 1949

3516

Reacties: 27
Gelezen: 24568

24915

Reacties: 3
Gelezen: 2190


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.