Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


(Javal)hevelfilter en koeler maken met koperen buis

Gestart door Sjeng, 03-07-2013 16:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjeng

Ik ben nieuw op dit forum en ga binnenkort mijn eerste echte brouw maken. Tot zover heb ik een starterskitje van Brewferm gekocht waar 2 gistingsvaten bij zitten en het nodige meetspul. Via marktplaats heb ik van Menno (ook een forumlid) een 33 liter rvs kookketel en schrootmolen besteld. De hevelfilter en dompelkoeler wil ik zelf gaan maken, maar daar heb ik nog enkele vragen over.

Beginnende met de hevelfilter: op het forum ben ik de Javal-filter tegengekomen welke ik wil gaan bouwen. Ik wil een rond ontwerp koperen buis maken met sleufjes aan de onderkant, welke in een knel t-stuk uitkomen. Omdat de ketel maar 33 liter is wel ik een 12 mm koperen buis gebruiken en daaromheen een rvs vlechtwerk doen. Nu ben ik vandaag naar de groothandel geweest voor het aanschaffen van een flexibele waterslang welke normaal voor kraanwerk gebruikt worden. Het vlechtwerk lijkt echter precies even breed als mijn 12 mm koperen buis en ik vroeg mij af of dit wel gaat passen? Heeft een ander forumlid met Javal-filter ervaring met de combinatie 12 mm buis en standaard (kraan)waterslang?

Voor de dompelkoeler wil ik gewoon heel simpel een koperen buis een paar keer rond buigen welke ik met de uiteindes over de rand van de brouwketel wil hangen. Ik kan hiervoor een lange koperen buis aanschaffen, maar krijg ik deze wel zo rond gebogen, of dient dit van zacht koper te zijn?

Alvast bedankt!

de Sjeng


Edit: momenteel ben ik een Brewferm bierkitje aan het laten gisten.

NSWS

Ik heb ook overwogen om een dompelkoeler te maken echter ik schrok van de koperprijs. Ik kwam al snel uit op 35 tot 40 euro.
Een zoektocht op internet leverde aardig wat alternatieven, waaronder bierkoelers (rvs)
 Voorbeeld : http://www.biertap.com/assets/s2dmain.html?http://www.biertap.com/000000948114d7846/
http://www.desmar.nl/ etc, etc

En uiteindelijk heb ik een dompelkoeler cpl gevonden op marktplaats voor 45 euro.
En wees nou eerlijk voor 5 euro ga ik niet zelf lopen K....ten.
 succes met zoeken en/of maken.

Canis Lupus

Hallo Sjeng,

Welkom op dit forum.

Ikzelf heb via onderstaande website een rvs vlechtwerk besteld, was 1 meter met 18 mm diameter voor iets meer dan 16 euro.

http://www.ebay.nl/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290463098467&ssPageName=ADME:L:OU:NL:1123.

Voor de koeler heb ik bij Formido 5 meter uitgegloeid koper op rol gekocht voor 30 euro.
Deze heb ik om een grote bloempot op de juiste diameter gebogen, was zeer goed te doen.

Titus

Sjeng

Citaat van: Canis Lupus op 03-07-2013  19:23 uHallo Sjeng,

Welkom op dit forum.

Ikzelf heb via onderstaande website een rvs vlechtwerk besteld, was 1 meter met 18mm diameter voor iets meer dan 16 euro.

http://www.ebay.nl/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290463098467&ssPageName=ADME:L:OU:NL:1123.

Voor de koeler heb ik bij Formido 5 meter uitgegloeid koper op rol gekocht voor 30 euro.
Deze heb ik om een grote bloempot op de juiste diameter gebogen, was zeer goed te doen.

Titus

Hoi Titus,

Bedankt voor je tip. Het probleem is dat ik het standaard kraanslangetje al thuis heb liggen. Als dit te klein is dan zal ik het terug moeten brengen en kan ik inderdaad voor een grotere gaan. Bij voorkeur gebruik ik die wat ik heb.

Voor de koeler denk ik dat ik dan inderdaad ga kijken voor koper op de rol. Ben bang dat de rechte buizen dan toch te hard zijn.

Sjeng

Ik denk dat ik het antwoord op het flexibel waterleidinkje al heb gevonden. Javal in een eerdere post beschreef het volgende:

Om teleurstellingen en onnodige kosten te voorkomen wil ik graag nog een opmerking toevoegen aan de constructie van het JAVAL hevelfilter: het is van groot belang voor een optimale werking dat het RVS vlechtwerk ruim om de roodkoperen binnenbuis zit, bv. een millimeter rondom (dus het RVS vlechtwerk moet een diameter hebben die 2 à 3 mm. groter is dan die van de binnenbuis). Daardoor wordt het wort rondom het gehele oppervlak van het RVS vlechtwerk doorgelaten, gefilterd en verzameld voordat het via de openingen van de binnenbuis wordt afgeheveld. Als je het RVS vlechtwerk strak over de roodkoperen binnenbuis trekt zal het alleen doorlaten en filteren op de plaatsen waar de openingen in het RVS vlechtwerk gelijk vallen met de openingen (gleufjes) in de binnenbuis waardoor de doorstroomcapaciteit sterk wordt verminderd.

Dat kan niet veel duidelijker verwoord worden en komt ook overeen met jouw constructie Titus. Ik weet wat mij te doen staat!  :)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.