Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gesmolten "hittebestendig" rooster

Gestart door arluijen, 12-09-2012 12:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

arluijen

...mogelijk kan deze naar de sectie 'brouwdrama's' maar wilde hem toch delen met dit forum:

Een tijdje terug mijn brouwinstallatie mee genomen naar mijn vaders huis om daar samen met mijn broer een weizen te brouwen. Dit bij wijze van afscheid aangezien mijn vader weer eens voor 3 maanden naar het buitenland zou gaan. Qua gezelligheid was het een meer dan geslaagde middag: Terwijl het wort kookte zaten we als drie heren met een sigaar in de mond en een vers getapte zelfbrouw uit een meegenomen 5 liter vaatje te keuvelen over van alles en nog wat.

Punt is: tijdens het brouwen ging er iets helemaal fout - op de bodem van het maischvat lag een hittebestendig kunststof rooster waarop mijn maischzak lag. Na het filteren van de hele boel bleek dit rooster voor een deel gesmolten. Wat was er gebeurd; er was blijkbaar mout door de mazen van de maischzak heen gekomen dat zich bij één van de pootjes van het rooster had opgehoopt, waarschijnlijk precies boven het warmte-element. Hierdoor was er een soort hotspot ontstaan (de rest van de maisch was gewoon 78 ºC), zo heet dat dit gedeelte van het rooster was gaan smelten. Met zelfs zwarte aanslag aan de binnenkant van de RVS pan.

Omwille van de gezelligheid hebben we het wort wel gekookt/gekoeld en laten gisten. Punt is dat ik het nog niet over mijn hart heb gekregen om de boel in het riool te mikken en dus heb ik het ook nog in 5 liter kegjes gestopt (flesjes vond ik teveel werk voor iets dat ik waarschijnlijk weg ga gooien).

Check vraag: Ik vrees dat ik alles gewoon moet wegmieteren, toch? Of heeft iemand ideeën hoe ik kan meten of er schadelijke plastics in het bier zitten? En deze er uit kan halen?

Raymond293

Ik zou hier geen risico mee nemen. Gesmolten plastic in bier is in elke vorm reden genoeg voor een potentiële ongezonde situatie.
Doe je lijf en de mensen die het gaan proeven een lol, en mik het gewoon weg :)

Liever een keer voor niks brouwen dan een gezondheidsrisico toch?

Ronald_

Waar was dat hittebestendige rooster van gemaakt? En hoe smaakt het bier nu?

arluijen

Citaat van: Ronald_ op 12-09-2012  13:40 uWaar was dat hittebestendige rooster van gemaakt? En hoe smaakt het bier nu?

Tja, dat weet ik niet meer, het was een rooster dat ik ooit gekocht had bij Brouwmarkt. Het bier smaakt (ik heb bij het bottelen 1 slokje genomen) prima.

Maar ik denk dat ik blijf bij het weggooien er van, dan neem ik nog een slokje zodat ik in ieder geval weet hoe het recept heeft uitgepakt....

KC

Origineel bedoelt voor in een weckpan? Zo 1 heb ik namelijk ook van Brouwmarkt.

Caspar

Wat ook zorgwekkend is dat dit rooster dus niet hittebestendig genoeg is voor jouw proces... ik zou het risico niet nemen!

arluijen

Citaat van: KC op 12-09-2012  14:59 uOrigineel bedoelt voor in een weckpan? Zo 1 heb ik namelijk ook van Brouwmarkt.

Ik weet niet of ie origineel was maar bij een shop middagje bij Brouwmarkt kwam men daarmee op de proppen en hij paste precies. Het was een soort spinnenweb model als je begrijpt wat ik bedoel. Wit en volledig kunststof (dus geen metaal van binnen, hij bleef ook drijven als er niets op lag).

arluijen

O ja, het rooster is weg en ik stop met het brouwen in een zak, gewoon mout in de pan zodat ik goed alles kan doorroeren en ook goed de bodem kan schoonhouden.

hansHalberstadt

Lijkt mij een goede gedachte: het brouwproces zo veel mogelijk ontdoen van onnodig complexe en risicovolle stappen.
HansH

KC

Ik gebruik beiden tot volle tevredenheid, maar ik kook op gas.
Klinkt als mijn rooster ja.

Vergelijkbare Topics (1)

29429

Gestart door Henk K


Reacties: 6
Gelezen: 2040


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.