Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eiwitten filteren

Gestart door leo18, 15-02-2016 19:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 09-08-2016  21:25 uSoms maak je je druk om bepaalde zaken terwijl dat niet nodig is. De kunst van het brouwen is te ontdekken wat nu wel en wat minder belangrijk is om vervolgens je zo veel mogelijk te richten op de zaken die er wel om doen.
Ja mee eens. punt is vaak dat sommige zaken zijn ingesleten en niemand weet waarom het zo gedaan wordt of men denkt dat er iets fout gaat, maar ook dat is alleen van horen zeggen. Bijvoorbeeld.
  • spoelen met water van 80 ÂșC omdat er anders zetmeel meekomt wat troebelheid veroorzaakt
  • stoppen met spoelen bij 1010-1015 om kafjessmaak te voorkomen

Heeren van Roosendaal

Vraagje. Wij filteren op 2 momenten 1e is na het maischen hierbij gebruiken wij een apothekerszeef voor. 30cm rond. Dan maken we de ketel schoon en gaat het wort weer terug voor het kookproces en vervolgens na het koelen nogmaals. Omdat de zeef (zeer fijn) bij vol loopt met vuil van de kruiden hop en overige bestanddelen wordt deze regelmatig afgespoeld met water uit de kraan. Wat vinden jullie hiervan?

Broewerke

Citaat van: Heeren van Roosendaal op 12-05-2022  11:18 uVraagje. Wij filteren op 2 momenten 1e is na het maischen hierbij gebruiken wij een apothekerszeef voor. 30cm rond. Dan maken we de ketel schoon en gaat het wort weer terug voor het kookproces en vervolgens na het koelen nogmaals. Omdat de zeef (zeer fijn) bij vol loopt met vuil van de kruiden hop en overige bestanddelen wordt deze regelmatig afgespoeld met water uit de kraan. Wat vinden jullie hiervan?
Overbodig werk. Na maishen koken, koelen, laten bezinken en afhevelen. Tenminste das mijn inzicht en werkwijze. Genieten van je zelfgebrouwen bier begint al bij het brouwen zelf🤣

Hopfenfox

Zelf gebruik ik ook een trechter met een fijne zeef er in als ik het wort uit de ketel na koelen in het gistvat laat kletteren. Het wort heeft dan al een tijd kunnen bezinken na koelen. Met die zeef haal ik de laatste fijne resten er uit die met name onder uit de ketel nog meekomen in het gistvat. Als de zeef volloopt gaat ie in de emmer met Starsan, en niet onder de kraan. Wellicht overkill, maar geen zin in een risico op infectie. Kraanwater zou geen probleem moeten zijn hoor.

Jacques

Citaat van: Heeren van Roosendaal op 12-05-2022  11:18 uVraagje. Wij filteren op 2 momenten 1e is na het maischen hierbij gebruiken wij een apothekerszeef voor. 30cm rond. Dan maken we de ketel schoon en gaat het wort weer terug voor het kookproces en vervolgens na het koelen nogmaals. Omdat de zeef (zeer fijn) bij vol loopt met vuil van de kruiden hop en overige bestanddelen wordt deze regelmatig afgespoeld met water uit de kraan. Wat vinden jullie hiervan?

Niet doen. Je introduceert twee keer onnodig oxidatie van je wort. De vaste deeltjes zakken toch wel naar beneden als je wort even laat staan.

brouwerwaldonk

Citaat van: Heeren van Roosendaal op 12-05-2022  11:18 uVraagje. Wij filteren op 2 momenten 1e is na het maischen hierbij gebruiken wij een apothekerszeef voor. 30cm rond. Dan maken we de ketel schoon en gaat het wort weer terug voor het kookproces en vervolgens na het koelen nogmaals. Omdat de zeef (zeer fijn) bij vol loopt met vuil van de kruiden hop en overige bestanddelen wordt deze regelmatig afgespoeld met water uit de kraan. Wat vinden jullie hiervan?
Tijdens het koken gebruik je hop. Die kan je benutten (best hopbellen nemen) om echt alle eiwitten af te vangen. Dat is de beste eiwitfilter die je kan dromen. Zo krijg je glashelder wort om naar het gistvat te hevelen.
Steek na het koelen een hevelbuis voorzien van een droesemkapje op de bodem van je kookketel en hevel onder de laag hopbellen het wort over. Alle eiwitten blijven op de laag hop liggen, komen niet mee.

Geen gedoe met filterdoekjes of gaasjes want dat verstopt toch altijd en werkt niet

Hevelbuis met hevelslang


Helder wort wat uit de hevel komt


Hier zie je de eiwitten liggen op de laag hop na het hevelen.
Ketel heeft hier een heel bolle bodem. Alle hop ligt in het midden op het laagste punt in de ketel.
De laag groene hopbellen zijn volledig bedekt met een vaste laag eiwitten


brouwerwaldonk

Mits een eenvoudige werkwijze kan je glashelder wort na het koken bekomen. Vraag maar hoe het kan.

hansHalberstadt

Citaat van: brouwerwaldonk op 13-05-2022  10:19 uMits een eenvoudige werkwijze kan je glashelder wort na het koken bekomen. Vraag maar hoe het kan.
Vooral een kwestie van juiste pH en calcium. Na het koken pomp ik het wort rond vanuit de kookketel via zelfde hevelfilter [1] wat ik gebruik voor beslag filteren door de koeler en dan weer terug de kookketel in. 5 minuutjes rondpompen met als doel:
1) steriel maken van de koeler, pomp en slangen (zelde principe aks bij de grainfather)
2) vormen van een filterbed van samengeklonterd eiwit en hop

Daarna het koelwater aanzetten en alles koelen tot onder de 80 graden om stap 2 voort te zetten
dan stap 3): koelen naar 20 graden uitstroomtemperatuur (regelen koelwater en doorstroomsnelheid inkomende wort)

Citaat van: brouwerwaldonk op 13-05-2022  10:05 uGeen gedoe met filterdoekjes of gaasjes want dat verstopt toch altijd en werkt niet

Vroeger gebruikte ik altijd een filter van doek vanuit de kookketel maar dat liep vaak langzaam door en bij sommige bieren sloeg het dicht. Sinds ik alleen nog maar het hevelfilter met sleufjes gebruik heb ik altijd heldere wort naar de gistingstank. 

[1]
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=491042
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=617185

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 14-05-2022  09:32 uVooral een kwestie van juiste pH en calcium.
Klopt helemaal.

Citaat van: hansHalberstadt op 14-05-2022  09:32 uVroeger gebruikte ik altijd een filter van doek vanuit de kookketel maar dat liep vaak langzaam door en bij sommige bieren sloeg het dicht. Sinds ik alleen nog maar het hevelfilter met sleufjes gebruik heb ik altijd heldere wort naar de gistingstank. 
Afgelopen week was ik bij Stadsbrouwerij Dordrecht. Daar wordt alles gedaan om het wort helder in het gistvat te krijgen en wordt nog gewerkt met filterdoeken. Desondanks is het bier niet helder en zit er een flinke laag depot in de fles. Bij mij gaat het wort licht troebel in het gistvat en heb ik na een paar dagen hergisting op de fles helder bier.
Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=44808.html
 
 

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 14-05-2022  15:41 uKlopt helemaal.
Afgelopen week was ik bij Stadsbrouwerij Dordrecht. Daar wordt alles gedaan om het wort helder in het gistvat te krijgen en wordt nog gewerkt met filterdoeken. Desondanks is het bier niet helder e
Mijn doel is vooral om hop restanten en grotere deeltjes tegen te houden. Alle neergeslagen  die je er zo uithaalt is meegenomen, maar voor mij geen nut om daar speciale filters voor te gebruiken.
 

Vergelijkbare Topics (7)

30365

Gestart door Vinifera


Reacties: 12
Gelezen: 2553

43079

Reacties: 5
Gelezen: 924

25167

Reacties: 5
Gelezen: 2125

22585

Reacties: 6
Gelezen: 1983

40201

Reacties: 12
Gelezen: 1747

37825

Gestart door Cornedej


Reacties: 7
Gelezen: 1341

20010

Reacties: 14
Gelezen: 8814


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.