Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Handgranaten in mijn berging.
« Laatste bericht door Jaap W Gepost op Vandaag om 17:52 »
Je zult het vat toch een keer moeten openen om een SG meting te doen, want als je hem laat staan schiet het ook niet echt op. Ik zou gewoon een SG meting gaan doen en kijken wat dat oplevert. Blijkt het nog aan de hoge kant dan het vat weer goed afsluiten en nog een paar dagen/weken laten staan. Als het nog niet is uitgegist wordt de zuurstaf die in het vat gekomen is wel verdrongen door het koolzuur van het nagisten. :proost: :biersmile:
2
Stel je voor / Re: Even voorstellen: Pascal
« Laatste bericht door Jaap W Gepost op Vandaag om 17:45 »
Welkom Pascal op dit nuttige en zeer informatieve forum. Veel plezier met brouwen en als je een keer een speciaal recept hebt (uit Rome) laat het via het forum even weten.  :biersmile: :proost:
3
Brouwproces / Handgranaten in mijn berging.
« Laatste bericht door PeterEngeltje Gepost op Vandaag om 17:40 »
Vorigjaar september heb ik een Belgian Citrus White gebrouwen volgens YouTube recept uit onderstaande link:


Het werd een erg lekker Witbiertje. Maar na een aantal maanden nam de druk in de flessen toe en kreeg ik bij uitschenken alleen maar schuim. Sinds een paar weken beginnen er ook flessen te exploderen. Dit is iets wat ik in 35 jaar hobbybrouwen nog nooit heb meegemaakt.

Details:
Stort van 50% tarwemout en de overige 50% bestond uit drie gelijke delen Pale, Munich en Vienna.
Maischen: 45 minuten bij 68 graden en 15 minuten bij 74 graden.
Vergist bij 21 graden met Mangrove Jack M21 Belgian White en na twee weken gebotteld.
Laatste week voor bottelen was het waterslot vrijwel stil.

Begin SG was net als volgens recept 1.046, maar het eind SG wat volgens recept 1.011 zou moeten worden werd bij mij 1.016. Toch gebotteld met 6,5 gr suiker per liter omdat ik dacht dat mijn bier goed uitgegist was.
Het lijkt er nu dus op dat ondanks dat het waterslot stilstond er toch nog vergistbare suikers aanwezig waren die na bottelen samen met de bottelsuiker zijn mee vergist.

Weet iemand hoe dat kan?

Omdat het zo'n razend lekker bier was heb ik hem twee weken geleden weer gebrouwen. En nu hoop ik dat hij wel een lager eind SG haalt.
Daarom ga ik nu ga ik pas een week later bottelen, het waterslot is al lang niet meer actief en het eind SG heb ik nog niet gemeten. Ik laat het vat liever veilig dicht.
4
Brouwproces / Re: Temperatuur hergisting op fles
« Laatste bericht door Jaap W Gepost op Vandaag om 17:30 »
Ik zet de kratten met de flesjes voor de naginsting gewoon in mijn warmtekast. Daarin wordt de temperatuur met een inkbird constant op 20 gr. gehouden dmv een keramische warmtelamp met daarachter een kleine ventilator die de warme lucht laat circuleren. Gaat prima. :proost: :biersmile:
5
Apparatuur / Re: Filterplaat en rondpompen tijdens maische
« Laatste bericht door Jaap W Gepost op Vandaag om 17:23 »
Ik doe niet anders. Onder mijn filter blijft ongeveer 7 cm vrije ruimte, waar dus wel water zit maar geen mout. Ik pomp alles dus regelmatig rond en dat gaat prima. Volgens de fabrikant van mijn filter (Mattmill) zou dat filter NIET met een pomp gebruikt kunnen worden.  Ik heb echter tot nu toe geen problemen ermee gehad. Ik kan wel zeggen dat mijn pomp meer aan dan uit staat. :proost: :biersmile:
6
Grondstoffen / Re: Welke mouterij en waarom
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Vandaag om 17:19 »
Ik heb nu een bockbiertje in de gistkast staan waar ik maar 2 moutsoorten voor heb gebruikt.

Precies. Bock, probeer eens 100% Muenchner II met S-189, die gist lekker diep door. Daarmee komen we wel weer bij de keuze van de moutleverancier. Tijdens het maken van Muenchner, de broeiperiode heb je ideale omstandigheden voor lactobacillus en dus een wat zuurdere mout. Maar die Lacto doet nog wat meer, verbruikt wat suikers en maakt ook nog wat andere stofjes. Dat gaat vervolgens in de oven en komt op kleur en smaak. Welke mouter doet het minst zijn best om met allerhande middelen die lacto de deur te weren. Die mouter kon wel eens de meest "complexe" Muenchner II maken,

Ingo
7
Grondstoffen / Re: Welke mouterij en waarom
« Laatste bericht door Jaap W Gepost op Vandaag om 17:01 »
Ik heb nu een bockbiertje in de gistkast staan waar ik maar 2 moutsoorten voor heb gebruikt. Stiekem al even geproefd bij het overhevelen en kleur, geur en smaak zijn goed, maar dat is mijn mening en over smaak valt niet te twisten. Ik wil maar aangeven dat een lekker bier niet altijd een complexe samenstelling van mouten hoeft te zijn. Het gaat erom wat jezelf lekker vindt. :proost: :nut: 
8
Apparatuur / Re: Refractometer en cider
« Laatste bericht door SanderH Gepost op Vandaag om 16:53 »
Is niet heel spannend hoor.

Zelf een paar keer cider gemaakt. 1ste keer met bio appelsap en een cider gist (MJ), te droog voor mijn smaak. 2de keer van bio perensap en een cider gist (Godzwada), ook te droog. derde keer met verse appels, vermalen tot pulp en daarna uitgeperst, beetje suiker erbij om het sg wat te verhogen, vergist met US05, die werd al beter. De derde met 1/4 deel peren, 3/4 deel appels, weer met US05, dit is tot nu toe de winnaar.
9
Apparatuur / Re: Filterplaat en rondpompen tijdens maische
« Laatste bericht door Etn82 Gepost op Vandaag om 16:41 »

Dat is zeker een mogelijkheid, die manier van brouwen staat ook bekend als RIMS (Recirculating Infussion Mash System). Als je zoekt op deze term, of bij de tag Herms/Rims kijkt, vind je meer informatie hierover.

Brouw zelf al een paar jaar met een vrij simpel zelfgebouwd RIMS systeem. Ik ben er erg positief over. Het gaat vlot en gemakkelijk. Na het maischen, kan je meteen beginnen met spoelen, want je wort is klaar helder. Ook het rendement is vrij hoog en je kaf blijft goed intact waardoor je een goed filterbed krijgt.
10
Brouwproces / Re: Temperatuur hergisting op fles
« Laatste bericht door koenibald Gepost op Vandaag om 16:28 »
Het kan ook oxidatie door licht zijn. Je zet toch ook geen volle bierflesjes in de zon?

Smaakafwijking door licht (kattenpis) gaat toch over UV straling en niet over IR straling? Of mis ik nu iets?
Pagina's: [1] 2 3 ... 10