Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Aankondigen gebeurtenissen / Bezoek brouwerij CERVEXA NASA in Pontevedra Spanje
« Laatste bericht door goom Gepost op Vandaag om 09:34 »
In mijn vakantie had ik een afspraak staan met de brouwerij CERVEXA NASA die gelegen is in de plaats Pontevedra in Noord West Spanje (regio Galicia)
Ik heb een mooie rondleiding gekregen om een indruk te krijgen.
Hiervan heb ik bijgaande foto's geplaatst.

De brouwerij is erg ruim opgezet en men kan zowel hooggistende als laaggistende bieren maken.
De apparatuur is gekocht in Tjechië.

Ze maken 11 verschillende bieren.
Ik heb een tweetal gekocht : een summer IPA van 3,5 % welke zeer vol van smaak was ondanks het lage alcohol gehalte en een scotch ale van 7,5% waar je een glimlach van krijgt.

Hun website is zeer beperkt ( http://www.cervezanasa.com/ ) echter de facebook pagina is iets uitgebreider ( https://www.facebook.com/cervexanasa/ )

Mocht je ooit in de buurt zijn kan ik zeker aanraden om langs te gaan.
2
Algemeen / Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Laatste bericht door Zooms Gepost op Vandaag om 09:32 »
Waarom niet? Ik zie geen reden om de Duitse brouwers met zachte hand aan te pakken. Ik betwijfel dat ze onze hulp nodig hebben om het hoofd boven water te houden.
Maar sowieso is iets ouderwets of nationalistisch noemen toch niet zo hard?
Wanneer een deel van de traditie is dat andermans traditie kut is, dan is dat nationalistisch.
Maar zo zit het toch niet in elkaar. Duitsland is een groot land, waarbij bevolkingsdichtheid (op uitzondering van de grote steden met name in het westen) ten opzichte van Nederland laag is. Er bestaat in grote delen van het land gewoon geen buitenland. De regelgeving is dus ook niet nationalistisch ingegeven. De Duitser (generaliserend!) is gewoon extreem behoudend en zeer bureaucratisch. Als er ergens een regel over is dan zal men niet willen dat die veranderd. Je raakt dan al snel kwijt waarom die regel / wet / voorschrift er ook alweer was gekomen.

Daarbij is op het gebied van bier een duidelijke groep wél actief met veranderingen en kijkt wél over de schutting of er wat anders is. Het zal in Duitsland echter lang duren voordat dat mainstream is. Ik kwam laatst een groep mannen tegen die uit flesjes Heineken stonden te lurken... Ze krijgen binnenkort een brouwcursus. Waarom? Zij zijn de 'over-de schutting-kijkers'.
3
Etiketten van amateurbrouwers / Re: Welke inkt en printer gebruiken jullie?
« Laatste bericht door Ronnie Gepost op Vandaag om 09:25 »

zijn 110 etiketjes op 1 blad A5, ref. 1860 van APLI labels.
zeer gemakkelijk, weinig werk aan, past volledig op een kleine kroonkurk.
'k wil niets anders meer!

Voor grote kroonkurken heb je de nr 1864 van APLI etiketjes van 16 x 22 mm, daar kunt ge 4 regeltjes opdrukken en langere woorden opzetten, 66 stickertjes per vel A5. Overlapt een klein beetje op de kleine kroonkurken en dat gaat eigenlijk ook heel vlotjes.

Alle etiketjes zijn netjes uitgeponst en hebben mooi afgeronde hoeken.

https://aplilabels.be/

of bij Bol.com, helaas daar koop ik nimmer of nooit nog iets.
4
Grondstoffen / Re: Vlokken
« Laatste bericht door Joreb Gepost op Vandaag om 09:20 »
Er is nog iets dat ik niet snap.

Als je nu vlokken gebruikt in je bier (vb tarwevlokken of havervlokken) dan is dat toch ongemout graan, niet?

Maar in ongemout graan zitten er toch geen enzymen? Verhogen deze vlokken dan je sg gehalte van je bier?

En zou je ipv vlokken ook gewoon bakkersmeel kunnen gebruiken? Als je nu ipv speltvlokken en roggevlokken gewoon speltmeel en roggemeel zou gebruiken?

Zou dat dan lukken? Ik heb het wel maar over een beperkt percentage van je storting.

VB: 6% roggemeel en 6 % speltmeel en 88% Maris Otter mout.

Zou dit lukken denken jullie?

Alvast bedankt,

jan

Hier een link van website Oscar over mouten en vlokken:
http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=78&Itemid=161
5
Aankondigen gebeurtenissen / Re: Hobbybrouwersclub Zoetermeer en omstreken
« Laatste bericht door goom Gepost op Vandaag om 09:16 »
Mooie actie... Ik kom graag een keer kijken
Heb mij al aangemeld op FB
6
Brouwproces / Re: Cold Crash
« Laatste bericht door Joreb Gepost op Vandaag om 09:04 »
Nog een paar vraagjes over Cold Crashen:

- Wanneer in de proces kan je starten met Cold Crashen (tijdens het nagisten of net voordat je wilt gaan bottelen?) en is het dan verstandig om dan nog eerst over te hevelen naar een schone vat?
- En wat moet de omgevingstemperatuur zijn tijdens cold crash?
- Moet dan ook de temperatuur op kamertemperatuur zijn voordat je gaat bottelen?
- Duurt het langer met nagisten in de fles? of is het verstandig om bottelgist bij te voegen?
7
Grondstoffen / Vlokken
« Laatste bericht door jan le mercier Gepost op Vandaag om 08:54 »
Er is nog iets dat ik niet snap.

Als je nu vlokken gebruikt in je bier (vb tarwevlokken of havervlokken) dan is dat toch ongemout graan, niet?

Maar in ongemout graan zitten er toch geen enzymen? Verhogen deze vlokken dan je sg gehalte van je bier?

En zou je ipv vlokken ook gewoon bakkersmeel kunnen gebruiken? Als je nu ipv speltvlokken en roggevlokken gewoon speltmeel en roggemeel zou gebruiken?

Zou dat dan lukken? Ik heb het wel maar over een beperkt percentage van je storting.

VB: 6% roggemeel en 6 % speltmeel en 88% Maris Otter mout.

Zou dit lukken denken jullie?

Alvast bedankt,

jan
8
Stel je voor / Re: Even voorstellen: Patrick en Bert
« Laatste bericht door Maas Brouwers Gepost op Vandaag om 08:52 »
Klopt, een hele zware.

Zoals ik al zei, ik heb helaas geen gegevens meer. Sowieso slecht bijgehouden, maar door een computercrash alles kwijt.

Het recept was geďnspireerd op:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,26089.msg399613.html#msg399613

Het alcoholpercentage lag echter in de 8% na toevoeging bottelsuiker.  :nut:
9
Was de “dikte” van je maisch hoger als normaal? Dunner maischen zorgt bij mij voor een hoger rendement. 1:4,5 of 1:3,5 is al een wereld van verschil.
Wat is jullie ervaring?
10
Stel je voor / Re: Even voorstellen: Patrick en Bert
« Laatste bericht door Johan_vL Gepost op Vandaag om 08:13 »
Zeg je, dat je eigenlijk een hele zware (alc. %) dunkel weizen hebt gebrouwen? weet je het start en eind sg ?
Pagina's: [1] 2 3 ... 10