Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Re: Brouwinstallatie nummer zo veel
« Laatste bericht door erwinl Gepost op Vandaag om 14:46 »
Danis kan afgeleid zijn van Danisch ofwel Deens. Dus uit Denemarken.

Dat het uit Switzerland komt wil niet zeggen dat het niet chinees is.
De brewtowers worden ook in china gemaakt, wellicht uit dezelfde fabriek.
2
Brouwproces / Re: Wederom vijgenbier
« Laatste bericht door gamin46 Gepost op Vandaag om 14:33 »
Afgelopen september 23 liter bier gebrouwen met 2 kg. blauwe vijgen deze bij het koken toegevoegd ongeveer de laatste 15 minuten. Dit is een donker bier met een lichte vijgen smaak, niet troebel.
3
Algemeen / Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Laatste bericht door Haagse Wouter Gepost op Vandaag om 13:54 »
In de eerste jaren zat er ook niet zo veel tijd tussen het bekendmaken van de wedstrijd en de wedstrijddag.

Er zijn bieren van de wedstrijd die nog steeds goed verkopen is mij verzekerd vorige week maandag bij de presentatie van het nieuwste bier van Jeroen Free. De Brand Saison liep kennelijk minder goed. Deze is uit het assortiment gehaald. Wel jammer voor Bart Engel. Maar flesjes met zijn naam en gezicht hebben toch 3 jaar lang in de schappen gestaan. Dat kan niet elke hobbybrouwer zeggen.

Wat jammer zeg, want juist die Saison was juist een hele goede vond ik.
Het probleem met die IPA's is dat hop duur is. Dus krijg je altijd bieren waarbij smaak opgeoffert wordt voor prijs (Dry hop is denk ik compleet niet aanwezig b.v.?).

Mijn eigen hoop is dus op een biersoort waarvan de kwaliteit niet afhankelijk is van de prijs van de ingrediŽnten en waarvan niet elke grote brouwer al een variant heeft.
4
Boekbesprekingen / Re: Adrie Otte - Verander Water in Bier
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 13:39 »
Kortom loont het om het nieuwe boek te kopen t.o.v. de oude ?

als je het oude reeds hebt...lijkt het mij niet nodig om het nieuwe te kopen....voor 1 hoofdstukje extra...maar dat moet je voor jezelf beslissen... ^-^
5
Brouwproces / Re: wederom vijgenbier
« Laatste bericht door Saind Gepost op Vandaag om 13:38 »
Geen besmetting?
Geen troebel bier?
Geen problemen bij bottelen?
Geen besmetting of last met bottelen. Troebel bier is moeilijk te beoordelen want het zit in een vrij donkere quadrupel. Ik heb ze ingevroren, in tweeŽn gesneden en bij de lagering erbij gegooid. Meer niet, en werkte prima.
6
Je moet vooral doen wat je zelf het makkelijkst vindt, als dat voor jou zo'n filter met bentoniet is. Wees je er ook bewust van dat de bentoniet ook iets doet met de concentratie dus je daardoor meetfouten krijgt. met het spuitje los ik dat op door de eerste 10 druppeltjes door te laten stromen zodat de concentratie verstoring vanuit de watjes over is. Ik heb dat ooit kunnen zien door wel alle druppeltjes te meten en pas vanaf het 5e druppeltje werd de meting constant.

Het gekke is dat ik soortgelijk gedrag ook vaak bij ons op het werk zie. Er is iets goeds wat bewezen heeft te werken en voor een nieuwe generatie wordt er toch weer aan gesleuteld omdat men denkt toch weer iets handigers te hebben, maar men ziet de nadelen pas als die zich voordoen met als gevolg allerlei kinderziektes en problemen. Vroeger deed ik daar ook zelf aan mee, maar al doende leert men.

7
Grondstoffen / Re: Test hydrateren en pH Mangrove Jack's M15 - via weging en refractometer
« Laatste bericht door EBC Gepost op Vandaag om 11:57 »
Je kunt het natuurlijk ook kleiner uitvoeren dan je op de foto ziet.

Voordat die bentoniet bezonken is ben je 24 uur verder.
8
Maar als je als hobbybrouwer met koffiefilters en bentoniet aan de slag moet, dan heeft de refractometer toch al zijn winst ten opzichte van een hydrometer verloren.

Ik zou voor het spuitje van Hans gaan.

Je kunt het natuurlijk ook kleiner uitvoeren dan je op de foto ziet.
9
Grondstoffen / Re: Test hydrateren en pH Mangrove Jack's M15 - via weging en refractometer
« Laatste bericht door EBC Gepost op Vandaag om 11:47 »
Maar als je als hobbybrouwer met koffiefilters en bentoniet aan de slag moet, dan heeft de refractometer toch al zijn winst ten opzichte van een hydrometer verloren.

Ik zou voor het spuitje van Hans gaan.
10
koffiefilter werkt niet. Daarmee filter je niet de gistcellen eruit. Gebruik een watje en injectiespuitje zoals ik dat is een methode die zich in de praktijk bewezen heeft.

Doe ook eens een meting aan gistende wort in het beginstadium waar het effect optreedt en vergelijk dan een ongefilterd sample met een gefilterd sample. Nu heb je een theorie over autolyse als oorzaak, maar geen enkel aannemelijk bewijs.

Filterpapier/koffiefilter met een beetje bentoniet werkt wel. Wordt ook daarvoor gebruikt in commerciŽle brouwerijen.
Zie bijvoorbeeld deze foto die ik gemaakt heb in een laboratorium bij een commerciŽle brouwerij.


Ik ben het met je eens dat het effect wel erg groot is en dat zo'n groot effect waarschijnlijk niet door de glycogeen komt tenzij deze polysacharide rare dingen doet met de brekingsindex.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10