Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Grondstoffen / Re: Lijst hoppen hobbytelers
« Laatste bericht door Chilobrachys Gepost op Vandaag om 22:25 »
Chinook, Cascade, centennial en smaragd. Ik kan een rhizoom uitgraven, die zou je in het voorjaar in de grond kunnen planten. Echte stekjes kan pas zodra de plant weer boven de grond komt.
2
Algemeen / Re: Messing samen met rvs koppelingen
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 21:56 »
Dus ga ik nog ff verder knutselen, ff teflon tape ertussen en gaan.
Wel even doormeten met een Ohm meter of het inderdaad geďsoleerd is van elkaar met tape.
3
Brouwproces / Re: Oxidatie bij het bottelen
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 21:54 »


Bij het bottelen wordt de aanwezig O2 door de gist gebruikt toch.? Thuisbrouwers kunnen/weten niet beter daardoor blijven ze geloven dat er geen oxidatie kan ontstaan. Volgens dit art. ligt de waarheid anders. Naar het Nederlands vertalen zie ik niet zitten... :)

Grafiek = hergisting op fles
https://www.lab4beer.it/2019/01/17/ossigeno-un-nemico-spesso-sottovalutato/

google translate:
lijkt te slaan op gepasteuriseerde bieren, dus geen nagisting.

Zoals reeds vermeld in de inleiding, staan ​​we voor een grote gemeenschappelijke plaats dat de gist zuurstof in flessen eet, maar hoe waar is dit?

Zeker tijdens de fermentatie de gist deel van ossiegno gebruikt het voor het metabolisme, maar zoals we kunnen zien aan de grafieken naast de verbruikte levels zijn zeer weinig, maar de absolute ding dat meer ossiegno chelaten is hetzelfde oxidatie van bier. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is niet zeker hoe in isobarisch bieren, ook gefilterd en gepasteuriseerd (ja, waar de gist heeft geen verdere bijdrage) na een paar dagen van het bottelen van het bedrag van ossiegno dit drastisch daalt, dit als zuurstof bindt aan antioxidantmoleculen aanwezig in bier, zoals polyfenolen, en de analyse is laag, maar dit is een vergissing! Samenvattend de zuurstofdruppels slechts gedeeltelijk omdat de gist als het reabsorbbs, maar in grote hoeveelheden vermindert omdat een radicale het bier oxideert
4
Algemeen / Re: Messing samen met rvs koppelingen
« Laatste bericht door Enos Gepost op Vandaag om 21:44 »
Isoleren met behulp van teflon is inderdaad simpel en goed uitvoerbaar.

Klopt. Bedankt voor deze aanvulling.
Dus ga ik nog ff verder knutselen, ff teflon tape ertussen en gaan.
Brouw toch maar eens in de 3 weken dus zo snel is de messing koppeling niet opgelost  ^-^ ^-^

Het ging er mij ook om of er geen gevaarlijke reactie vrij komt tijdens het maichen
5
De CD ROM ontbreekt helaas.
De CDrom bevat alleen een Excel fle van 14 MB. die heb ik evt want ik heb het boek ook.
6
Algemeen / Re: Messing samen met rvs koppelingen
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 21:41 »
...
Remedie: isoleer beide verschillende metaaldelen van elkaar met bijv. Teflon (bron, internet, trefwoord contactcorrosie).
Isoleren met behulp van teflon is inderdaad simpel en goed uitvoerbaar.

Citaat
Punt 2. is een heel ander probleem: RVS is vrijwel inert voor de stoffen en condities waar brouwers mee werken (licht zure pH, 30-100 C, lage zoutbelasting). Koper daar en tegen is veel gevoeliger voor "zuur" aanvallen (azijn-, melk-, citroenzuur en koolzuur). Eenieder die koperen onderdelen in zijn / haar brouwinstallatie gebruikt weet dat na afloop van het brouwproces het koperen oppervlakte mooi blinkt; er is een heel klein beetje koper opgelost. De hoeveelheid "vrij" koper zal nog een factor lager worden omdat dit metaal-ion met diverse andere ionen een neerslag vormt of een complex gebonden wordt.

Klopt. Bedankt voor deze aanvulling.
7
Aankondigen gebeurtenissen / Re: 19-01-2019 Forumtreffen Amsterdam
« Laatste bericht door HansvV Gepost op Vandaag om 21:39 »
Dan sta ik aansluitend wel een hele dag op de rest te wachten...
8
Discussie over recepten / Re: Vierde brouwsel een tripel (uit het boek van Adrie Otte)
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 21:31 »
Dit is hoe ik het begrepen heb, maar misschien is het gedateerd of simpelweg fout:

 De stofjes die zorgen voor een wat minder prettige bitterheid nemen niet evenredig af met de alfazuurwaarden. Daardoor kun je veel van deze stofjes krijgen als je een grote hoeveelheid hop aan het begin van de kook toevoegt. Een kleine hoeveelheid van een hop met een hoog alfazuurgehalte, zou dan een schonere bitterheid geven. Ja, ik weet dat andere zaken als het waterprofiel hier ook een rol in spelen.

Ook: hoewel er een vuistregel is voor de veroudering van de hop en het gevolg voor de alfazuurwaarden, is dit waarschijnlijk een benadering, toch? Dus als je oudere hoppen toevoegt voor je bitterheid, kan de daadwerkelijke bitterheid meer uiteenlopen.

Of heb ik dit verkeerd?

Het is voor mij de vraag wat jij precies bedoelt met stofjes die een minder prettige bitterheid geven.

Een onaangename bitterheid uit hop kun je krijgen als de pH-waarde tijdens het koken boven de 5,6 is. Dat heeft niet zo heel veel te maken met het moment van toevoegen.

Verouderde hop kun je het beste toevoegen aan het begin van het koken. Het geoxideerde hoparoma heeft dan meer tijd om te verdampen. Als je dergelijke hop gebruikt voor een late hopgift of voor het koudhoppen dan komt de minder frisse hopsmaak meer in je bier.
9
Brouwproces / Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 21:21 »
Maarre, nog maar eens een suffe beginnersvraag Jacques.  De koude trub, dat zijn dan de neergeslagen eiwitten na het koelen? En de hete trub is zoals al eerder gezegd de trub die nog opgelost is in het hete wort?

Bijna goed...  ;D

Hete trub zijn eiwitten die samengeklonterd zijn tijdens het koken van het wort.
Zie onderstaande foto's die ik een tijd geleden gemaakt heb.
Foto's van koude trub heb ik niet. Het gaat daarbij meer om een waas dan om echte grote vlokken.
10
Brouwproces / Beschadigd gebruik van pomp voor overhevelen mijn bier?
« Laatste bericht door Martijnbrouwt Gepost op Vandaag om 21:08 »
Hallo iedereen,

Ik lees al een aantal jaren met veel interesse mee, maar vandaag wilde ik toch eens mijn eerste eigen vraag stellen.  :)

Na enige tijd hebben te lopen rommelen met verschillende hevelpompen/slangen ben ik overgestapt op het overpompen van mijn bier met behulp van een Buon Vino Mini-jet pomp. Dit is een membraan-pomp (flowjet) waarmee het bier in een gesloten systeem rondgepompt kan worden. Dit gaat redelijk snel, dus je hebt je 25 liter in enkele minuten over.

Ik gebruik deze pomp voor twee zaken: het overpompen van hoofdvergisting naar mandfles, en het afvullen van flessen. De aanzuigslang staat hierbij stabiel op de bodem van de begin-fles/vat en de uit-slang probeer ik zo diep mogelijk steriel in de mandfles of het flesje te leggen zodat er niet teveel bier 'klettert' en zuurstof vangt. Mijn redenatie was altijd dat hiermee oxidatie tot een minmum beperkt zou blijven.

Toch word ik steeds maar weer geplaagd door off-geuren en smaken. De frisse smaak die het bier na de hoofdvergisting had, is daarmee vaak verdwenen. Deze fouten ontstaan eigenlijk altijd pas in de secundaire mandfles of op de fles. Het bier is niet zuur te noemen en ik zie nooit andere tekenen van infectie. Ik laat het bier ver genoeg doorgisten en werk zelfs met een kleine hoeveelheid bottelgist om rijping te bevorderen. De geuren en smaken die ik ervaar laten zich moeilijk omschrijven (en varieren enigszins van bier tot bier), maar lijken in ieder geval niet echt op 'karton', of 'ranzige boter' uit de boeken. Mogelijk in de verte op 'groene appel', maar eigenlijk vooral op... 'bederf'. Vooral wit-bieren geven een sterke geur.

Mijn vraag is nu: zijn er redenen om aan te nemen dat het gebruik van mijn pomp hier de oorzaak van is? Veroorzaak ik toch teveel oxidatie, creeer ik teveel gist-dood door de snelheid van rondpompen? Hoe verschilt dit dan van professionele brouwers die hun bier ook motorisch rondpompen? Zijn er tips van mede-pomp gebruikers?

Bedankt!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10