Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: Michel71 op 06-12-2017 15:26 u

Titel: Honing toevoegen, wanneer?
Bericht door: Michel71 op 06-12-2017 15:26 u
Beste forumleden, medebrouwers, brouwmeesters, enz.,

Ik ga in dit bier honing toevoegen en nu is mijn vraag; wanneer is het het best om dat te doen?

In dit recept staat 5 minuten voor einde kook. Nu heb ik al het een en ander gelezen op dit forum,
maar er zijn veel verschillende manieren en meningen zag ik!



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHoney Ale
Brouwdatum11-01-2018
BierstijlOverige bieren
Volume19,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Rager)49 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
18,00 lWater uit Aalsmeer
8,16 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l9 mg/l68 mg/l61 mg/l82 mg/l47 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgPale Ale moutDingemans9 EBC87,0 %
0,40 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC7,7 %
0,27 kgBiscuitDingemans50 EBC5,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Infusie68,0 įC1 min.60 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,6 gE.K. Goldingpellets5,7%45 min.43,8 IBU
49,3 gFugglesbellen4,3%5 min.5,4 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
453,00 gHoningsmaakstofkoken


Gist
11 gr Danstar Windsor

Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer!!!!
Bericht door: ciesvandekwis op 06-12-2017 15:36 u
Als je honing boven de 40į verhit gaan veel smaak en antioxidanten verloren. Ik zou die dus tijdens de vergisting toevoegen. Op dag 2-3 bvb, even de pot in warm water wat vloeibaarder maken, en zo erin. Doe ik altijd, geen probleem mee.
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer!!!!
Bericht door: Traploper op 06-12-2017 16:38 u
Inderdaad, zo doe ik het ook. Heb daar ook het meeste smaak en aroma van gekregen, zonder problemen door de niet-ontsmette honing.
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer!!!!
Bericht door: TeVeHa op 06-12-2017 17:06 u
Ik heb de honing effe laten koken met een weinig water en toegevoegd na de hoofdvergisting maar misschien kun je het er ook gewoon bijvoegen ja  :)
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer!!!!
Bericht door: Lange1985 op 06-12-2017 17:10 u
Ik heb destijds na de hoofdvergisting de honing in een waterbadje lauw en dus vloeibaarder gemaakt en in vergistingsvat gedaan, bier vervolgens overgeheveld naar dat vat. Ging prima maar om nou te zeggen dat er een duidelijke honingsmaak/geur aan zit......mwah
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer!!!!
Bericht door: Traploper op 06-12-2017 18:09 u
Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de dosering en de soort honing. De goedkoopste supermarkthoning is vooral suiker en laat weinig geur- en smaakstoffen achter. Kun je net zo goed kristalsuiker toevoegen.

Ik gebruik altijd kruidige, donkere honing direct van de imker met een serieuze dosering, of ik laat het zitten.
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer!!!!
Bericht door: Jochen op 06-12-2017 18:38 u
Ik zou die dus tijdens de vergisting toevoegen. Op dag 2-3 bvb, even de pot in warm water wat vloeibaarder maken, en zo erin. Doe ik altijd, geen probleem mee.

+1

Doe het ook op die manier, werkt voor mij perfect!
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer!!!!
Bericht door: HarryL op 06-12-2017 19:25 u
Ik heb de honing effe laten koken met een weinig water en toegevoegd na de hoofdvergisting maar misschien kun je het er ook gewoon bijvoegen ja  :)

Honing nooit laten koken... Gaat te veel verloren.
Verwarmen tot max 60 graden om (ook) de wilde gisten dood te krijgen.
Vervolgens afgekoeld toevoegen :)
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer?
Bericht door: pincopallino op 07-12-2017 11:40 u
Pasteuriseren 62 graden/20 min. afkoelen en toevoegen na de hoofdgisting.
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer?
Bericht door: remolen op 07-12-2017 11:52 u
Ik zou deze stap toch niet over slaan en onverwarmd toevoegen. Of je moet heel goed weten dat het verse honing is met een laag vochtpercentage. Ik ben zelf imker en er zit nog wel eens een portie honing tussen die toch iets te veel vocht bevat en dus kans heeft op spontane gisting (wilde gist)
Dus wel verhitten tot max 60 graden voor de wilde gisten.

Wat betreft supermarkthoning. Ga er maar vanuit dat je dit zo kunt toevoegen. Want de honing is in 9 van de 10 gevallen al verhit geweest! Vooral als het na maanden nog vloeibaar in de supermarkt staat kan je er van uit gaan dat er mee is geknoeid.

Er zijn trouwens imkers die hun bijenkasten neer mogen zetten bij gemaaid suikerriet. (buitenland
) Dit riet "bloed" nog een hele tijd na. De bijen vliegen dan  gewoon op het suiker dat uit het suikerriet bloed. Dit mag gewoon als honing verkocht worden!

Preek natuurlijk voor eigen parochie maar zoek een goede imker uit je buurt.



Pasteuriseren 62 graden/20 min. afkoelen en toevoegen na de hoofdgisting.
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer?
Bericht door: Traploper op 07-12-2017 12:57 u
Niets wordt er smaakvoller van door het te pasteuriseren. Hoe groot is het verschil in smaak en aroma met ongepasteuriseerde honing?
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer?
Bericht door: pincopallino op 07-12-2017 13:47 u
Neem een pot honing en pasteuriseert deze 62/20 zonder deze te openen.Laten afkoelen en proeven tegenover een waarvan geen pasteurisatie is toegepast.
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer?
Bericht door: Traploper op 07-12-2017 15:00 u
Neem een pot honing en pasteuriseert deze 62/20 zonder deze te openen.Laten afkoelen en proeven tegenover een waarvan geen pasteurisatie is toegepast.
Kan ik ook bedenken, maar de hoeveelheid honing die ik van mijn schoonouders krijg is vrij beperkt. Vandaar dat ik om ervaringen van anderen vraag.
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer?
Bericht door: tdp op 07-12-2017 15:14 u
Je zou de proef ook voor andere honing kunnen doen natuurlijk, om te kijken hoe groot het verschil is, niet specifiek voor de honing van je schoonouders?
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer?
Bericht door: Michel71 op 07-12-2017 15:44 u
Bedankt voor het advies, dus gewoon na de hoofdvergisting en eventueel even op 62 ļC zetten.
Ik ben van plan om de honing van een imker bij onze kinderboerderij te halen, zal gelijk vragen wat het vochtgehalte is.
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer?
Bericht door: Michel71 op 08-12-2017 09:56 u
Weet iemand toevallig hoe je het alcoholgehalte uitrekent i.v.m. het toevoegen van honing na de hoofdvergisting,
men voegt tenslotte extra suiker toe.
Moet ik dan voor het toevoegen van de honing de SG meten en na het toevoegen ook en na de gehele vergisting
deze twee bij elkaar optellen en dat maal 0,136.
Dus: begin SG - SG na hoofdvergisting = A
        SG na toevoegen honing - eind SG = B
        A + B = C x 0,136 = %alc.
Titel: Re: Honing toevoegen, wanneer?
Bericht door: tdp op 11-12-2017 16:39 u
Weet iemand toevallig hoe je het alcoholgehalte uitrekent i.v.m. het toevoegen van honing na de hoofdvergisting,
men voegt tenslotte extra suiker toe.
Moet ik dan voor het toevoegen van de honing de SG meten en na het toevoegen ook en na de gehele vergisting
deze twee bij elkaar optellen en dat maal 0,136.
Dus: begin SG - SG na hoofdvergisting = A
        SG na toevoegen honing - eind SG = B
        A + B = C x 0,136 = %alc.

Je kunt de honing opnemen in je recept, in bijvoorbeeld BrouwVisie of BrouwHulp, en dan aangeven dat het wordt toegevoegd tijdens de vergisting. Dan wordt alles netjes voor je uitgerekend.