Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Bewezen recepten => Topic gestart door: R.Vermerris op 05-06-2012 20:11 u

Titel: ONK 12 E2 Duvel - Peter en René Vermerris
Bericht door: R.Vermerris op 05-06-2012 20:11 u
ONK 12 E2 Duvel kloon
Naam brouwers:  Peter en René Vermerris
Lid van De Deltabrouwers, Goes

Brouwdatum:  30 december 2011
Botteldatum:  21 januari 2012

Biertype: Duvel kloon
Aantal liter bier: 25
Begin SG: 1072
Eind SG: 1010
Kleur:  7 EBC
Bitterheid:  31 EBU
Alcohol %: 8.8%

Mout/suikers
7200 gram  Pilsmout  3 EBC
500 gram  Rijstvlokken 3 EBC
1200 gram kristalsuiker
Beslagverhouding:    1 : 5

Kruiden/additieven
Iers mos: 8 gram, toegevoegd tijdens laatste 10 minuten van het koken
3 ml 80% melkzuur, toegevoegd na 55 °C maisch stap

Water
Brouwwater:  39 liter
Spoelwater:  geen
Totaal:  39 liter

Maischschema:
Temperatuur in °C:  55 / 63 / 74 / 78
Tijd in minuten :      10 / 50 / 10 / 5

Hop
Goldings (uit Poperinge), Bloemen  4.5 %, 37 gram, 60 minuten meegekookt (FWH)
Saaz (uit Poperinge), Bloemen  4.0 %, 40 gram, 60 minuten meegekookt (FWH)

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min
Rustig laten koken om karamelisatie (verkleuring) te voorkomen.
Kookpan inhoud: 70 Liter

Gist
Wyeast 1388 Propagator (Belgian strong ale)
Giststarter:  2 liter (afgegoten), 24 uur belucht
Suiker voor gisting op fles: 10 gram/liter

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting:  9 dagen bij 21 °C, daarna overgeheveld in schoon gistingsvat.
Lagering: 14 dagen bij 10 °C
Hergisting op fles: 6 weken bij 20 °C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  2e klassering E- klasse – 86 punten.
Keurmeester: Eugene Straver

Aantal punten: 86
Visuele aspecten:  15 van 15
Basissmaak:  8 van 10
Body:  4 van 5
Mondgevoel:  4 van 5
Geur:  21 van 25
Smaak:  21 van 25
Nasmaak:  13 van 15
Titel: Re: ONK 12 E2 Duvel - Peter en René Vermerris
Bericht door: Jacques op 05-06-2012 23:02 u
René,

Hartelijk dank voor het plaatsen van je recept.