Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Gisting weer op gang brengen?
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Vandaag om 02:04 »
Met zwenken bedoel ik inderdaad even rond'sloshen' van het vat.

Staat er nog schuim op je bier?
2
Boekbesprekingen / Re: Adrie Otte - Verander Water in Bier
« Laatste bericht door erwinl Gepost op Vandaag om 02:00 »
Zie het bericht van enkele dagen geleden.

Ben zoals eerder gevraagd in het andere topic erg benieuwd of dit een zinvolle aanvulling is voor de gevorderde brouwer of dat dit een aanvulling is op de begrippen voor de beginnende brouwer.
Kortom loont het om het nieuwe boek te kopen t.o.v. de oude ?
3
Apparatuur / Re: Onder druk vergisten
« Laatste bericht door erwinl Gepost op Vandaag om 01:54 »
Niels is geen doorsnee hobbybouwer. Hij is een commerciële brouwer en brouwt erg lekkere bieren.

Om onder druk te vergisten heb je extra apparatuur nodig. Met alleen een CCT die onder druk kan vergisten ben je er niet. Het bier moet ook gebotteld worden. Niels heeft het over een CCT van 2.000 liter. Dat ga je niet met de hand bottelen...
Onder druk vergisten betekent ook bottelen met een tegendrukvuller.

Geen wonder dus dat er maar weinig hobbybrouwers zijn die onder druk vergisten.

Tegendrukvuller kost gelukkig niet de hele wereld, dus op deze manier vul ik sowieso vanuit mijn soda keg. Op één of andere manier voelt dat voor mij beter dan met suiker hergisten..
4
Apparatuur / Re: Onder druk vergisten
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 01:00 »
Ik vergist onder druk!
Onze 2000l CCT's

hoe groot is jou installatie momenteel ?  :brouwen:
5
Brouwproces / Re: Discussie Brix = Plato
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 00:49 »
Komende week ga ik even wat vergelijkende metingen doen met brik en plato... :brouwen:
6
Brouwproces / Re: Discussie Brix = Plato
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 00:27 »
Brix is een eenheid die genoemd is naar Adolf Brix
Zie http://www.businessdictionary.com/definition/Brix-bx.html

Er is een Brix hydrometer volgens de link.
7
Brouwproces / Re: Gisting weer op gang brengen?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 00:20 »
Ik heb een Hemabrouwpakket Belgisch Bruin Bier gebrouwen. Vandaag - twee weken na het brouwen - wilde ik gaan bottelen. Eerst de SG gemeten. Deze was 1020. Moet dus nog even staan. Maar ik was teleurgesteld over de smaak. Geur goed, maar smaak lafjes. Waterig bijna. Terwijl het 6.5% moet worden.
Op aanraden van een brouwende buurman heb ik er vanmiddag twee theelepels suiker bijgedaan (op 1 gallon) om de gisting weer even op gang te brengen. Maar er gebeurt niks. Maar dan ook echt niks. Geen bubbel, geen blub.
Ik heb overigens niet aan hevelen en nagisting gedaan. Het bier in wording zit dus incl uitgewerkte gist in een gallon.

Over de smaak van je bier kun je nu nog niet zo heel veel zeggen. Wat was je begin SG? En welke gist heb je gebruikt?

Overigens doet een brouwer niet aan nagisting maar de gist! De heftige hoofdgisting gaat vanzelf over in de rustige nagisting. Daar is geen brouwer voor nodig.

Is er schuimvorming na het toevoegen van de suiker? Het kan even duren voordat de suikers omgezet worden in koolzuur. Zeker als je de suiker in vaste vorm gegeven hebt. De suiker moet eerst oplossen en zich verspreiden in het bier.
8
Brouwproces / Re: Re: Uitrekenen % vergistbare suiker kandijsiroop
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 00:12 »
Koop bij de specialist een densimeter in Brix,

Brix staat voor Brekingsindex... En dat kun je niet meten met een densimeter... Dat meet je met een refractometer.

Plato en SG kun je met een densimeter meten. ;)
9
Brouwproces / Re: Discussie Brix = Plato
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:40 »
In de Easydens zit een glazen buisje. Met een spuitje breng je een vloeistof in het buisje. Dat buisje wordt in trilling gebracht. De vloeistof die in het buisje zit beinvloedt de trillingsfrequentie, al naar gelang de dichtheid van de vloeistof. En dat wordt gemeten en verwerkt tot een densiteit. Die is dan afleesbaar in diverse grootheden. SG, Brix, Plato, g/l, kg/m3. De eerste 3 zijn temperatuurgecorrigeerd, de laatste 2 niet.

Deze manier van meten met de easydens is gelijk aan de duurste densisteitsmeetinstrumenten die Anton Paar maakt. Je hebben gewoon dit element in een apart kastje gestoken.

Je kunt er ok een alcoholpercentage mee meten voor water/alcohol mengsels.

Het lijkt er haast op dat je reclame aan het maken bent voor Easydens  :)

Waarom een weergave in Plato en Brix als ze toch hetzelfde zijn? En waarom zijn er zo veel conversie tabellen?
10
Brouwproces / Re: Terugslagklepje ipv waterslot toch niet zo'n goed idee
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:34 »
Hoeveel zuurstof (eigenlijk 'lucht') zal er diffunderen in dat ene uurtje zonder drukverschil?

Het gaat niet om één uurtje.
Als de vergisting is afgerond is er geen overdruk meer in het gistvat. Als het gistvat dan niet goed is afgesloten kan er zuurstof bij je bier en krijg je last van oxidatie.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10