Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Niet tappen

Gestart door Adrie, 13-10-2008 16:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wat is de belangrijkste reden dat jij geen tapinstallatie (met bv. Soda-kegs) hebt?

Ik vind het te duur om alles aan te schaffen
10 (15.6%)
Ik houd enorm van bottelen
2 (3.1%)
Ik heb geen ruimte voor vaten en een extra koelkast
2 (3.1%)
Ik drink liever meer verschillende bieren na elkaar dan het aantal taps dat ik maximaal kan hebben
12 (18.8%)
Ik ben bang dat het bier bederft voordat ik het op heb
12 (18.8%)
Ik ruil veel bieren/geef veel bieren weg
0 (0%)
Ik ben bang dat ik teveel ga drinken met een tap bij de hand
4 (6.3%)
Ik heb er gewoon nooit aan gedacht om een tapinstallatie te maken
2 (3.1%)
Ik tap wel!
20 (31.3%)

Totaal aantal stemmen: 63

Adrie

Het hebben van een tapsysteem heeft voor de hobbybrouw enkele belangrijke voordelen: je hoeft niet meer te bottelen, je hoeft geen voorraad flessen aan te leggen, je hoeft maar 1 fust per batch schoon te maken en te ontsmetten, je hoeft niet meer her te gisten op fust, je kunt het koolzuurgehalte van je bier beter regelen dan met hergisting op de fles, je hoeft geen bierdoppen meer te kopen en er zijn vast nog meer voordelen.

Toch zijn er in Nederland maar weinig hobbybrouwers met een tapinstallatie. Waarom is dat in jouw geval?

In mijn geval was het voor onze verhuizing vooral een ruimteprobleem, maar nu ga ik overstag.

Gerb

Ik vind het een dure aangelegenheid. Nu heb ik een soda keg gekocht van Johannes, in eerste instantie om te lageren. Misschien later wil ik wel eens een complete tapinstallatie maken.

En daarnaast ben ik maar weinig in de gelegenheid om 19 liter bier in 1 keer te tappen. Ik drink doordeweeks normaal niet en om nu zelf binnen een paar weken een vat (met hetzelfde bier) leeg te drinken zie ik niet zitten.

MO

Ik moet er niet aan denken maar 1 of 2 bieren beschikbaar te hebben. Ik heb elke avond behoefte aan veel soorten.

En bottelen is veel werk, dat klopt. Maar ik stook mezelf altijd zo op dat ik vaak bottel en brouw tegelijk. Hup, doorwerken (ADHD)!

Oscar

Ik heb wel een tap installatie, maar tap thuis niet zo veel. Omdat ik vaatjes van 10 liter heb, drink je die niet zo in een weekje leeg (in een ruige week misschien wel..). Als if fustel is het voor mijn gilde of voor een feestje of BBQ o.i.d. 

En net als MO varieer ik graag.. ;)

Adrie

Citaat van: Gerb op 13-10-2008  16:43 uEn daarnaast ben ik maar weinig in de gelegenheid om 19 liter bier in 1 keer te tappen. Ik drink doordeweeks normaal niet en om nu zelf binnen een paar weken een vat (met hetzelfde bier) leeg te drinken zie ik niet zitten.

Daar was ik ook bang voor. Maar ik lees op Amerikaanse fora dat een bier gemakkelijk twee maanden goed blijft en dat het ook heel goed mogelijk is om een fust maar voor de helft te vullen.

Oscar

Een fustje voor de helft vullen kan, moet je wel de andere helft met koolzuur vullen...

Gerb

En wat ben je dan gemiddeld kwijt aan een tapinstallatie? Bij Brouwland kost het compleet iets van 329 euro. En ben je veel kwijt aan het CO2?

thibolleke

Ik heb eindelijk alles aangeschaft om een biertje te tappen. Echt duur was de aankoop niet; 50 euro heb ik voor alles betaald. (wel een jaar over gedaan om alles bij elkaar te krijgen)
Bij mij was/ is het vooral gebrek aan plaats dat me tegenhield. Ook een koelkast of bierkoeler heb ik nog niet voor de tap, eerst proberen zonder.

RobinB

Ik tap wel maar niet veel.
Eerst wat gespeeld met de 5l drukvaatjes, nu wat met de Cheersch.
Probleem is (oa) dat ik te kleine batches heb en niet genoeg drink. Verder wil ik graag wat varieren, dus dan kom je al snel weer terug op de fles...

nomino

Ik tap ook (enkel in de zomermaanden). Ik gebruik daarbij een gamco bierkoeler en vul enkele maanden voor de zomer eraan komt 3 a 4 fusten van 30 L. Voor in de wintermaanden kies echter voor flesjes daar de koeling samen met de tapzuil ed. veel plaats zou innemen binnen staat namelijk onder het afdak buiten.

oranjeboombiertje

Ik heb een systeem wat ik zelf ideaal vind. Het heeft even geduurt voordat ik het helemaal compleet had en goed werkend maar nu is het ook perfect.

Ik heb op marktplaats een oude koelkast gekocht voor 20 euro, tafelmodel zonder vriesvak.

Hierin heb ik een gat gemaakt aan de bovenkant en achterkant. Aan de bovenkant staat de tap er op, doorheen met de schroef die normaal door de bar zit. Aan de achterkant gaat de koolzuurslang naar buiten.

In de koelkast staat een 10 liter Heineken fust dat direct aan de tap zit gekoppeld via een Heineken koppeling.

De koolzuurfles staat er naast met een manometer (ongeveer 30 euro op marktplaats).

10 liter is er in een week wel door te tappen, maar ik ben dan ook student ;D Koolzuur is niet duur, een fles van 10 kg kost geloof ik rond de 20 euro en daar doe je 100en liters mee. Het statiegeld is alleen wel 120 euro, best prijzig dus.

Alles bij elkaar heeft mijn tap installatie geen 100 euro gekost (geen statiegeld meegerekend) en heb ik er heel veel plezier van, vooral met feestjes.

 :degroeten:
Wesley

William

Zelfs bij een vaatje van 5 liter (ik weet het, dat noemt een man geen tappen  ;D) heb ik al moeite om het snel genoeg op te krijgen. Bierdrinken voelt dan zowat als een verplichting.

epiphonix

Jammer dat er maar één mogelijkheid kan aangeduid worden: "ik hou van bottelen" en "ik ben bang dat het bier bederft"

Henielma

Ik vind het wel fijn om verschillende bieren per week te drinken. Echter bij een feestje of een lichter zomers bier is een tap wel weer fijn.

Mijn compromis is de Beertender. Vier liter van 1 soort is in een paar weken best op te krijgen en tijdens een feestje gebruik je een paar van die fustjes. Deze fustjes gebruik ik dus alleen maar voor pils en witbier. De rest van de bieren bottel ik.

Ik weet het, Beertender mag je eigenlijk niet echt tappen noemen.  :verbergen:

Oscar

Zojuist geïnstalleerd..Gebroederlijk naast elkaar, en zolang je maar niet uit het verkeerde vaatje tapt gaat alles goed  :proost:

Van de laatste gilde avond was mijn fustje niet helemaal leeg gegaan. Tsja, dat moet je het zelf maar opdrinken... :nut:

Gerb

Wat ben je daar voor een vergif aan het maken, links op de foto?

Oscar

Citaat van: Gerb op 14-10-2008  16:42 uWat ben je daar voor een vergif aan het maken, links op de foto?

 ;D ;D Erlenmeyer, moet ook schoon gemaakt worden... ;) Warm water met zo'n vaatwas tablet. Gaat ie mooi van glimmen.. :brouwen:

wiwi

Ik tap wel een enkele keer maar ik vrees vaak dat het bier bederft voor ik het op heb daarom is veruit het meeste bier gebotteld. Dit is ook de reden waarom ook voor de 10 liter heinekenvaatjes gekozen heb en niet voor 29 liter corneliuskegs

EDIT: komt er nog bij dat ik er niet meer toe kom nog eens een doordrinker te brouwen.

Voor een 150 tal euro’s en een jaar zoeken had ik mijn tapinstallatie bij elkaar inclusief een zeer mooie messing tapzuil.

Eduard

Als je de hele tijd een ruime keus aan biersoorten wilt hebben en toch wilt tappen, dan kun je ook doen als een vriend van mij in Oslo doet: http://norbrygg.no/forum/index.php?topic=714.0

Acht bieren op tap, en als het eens wat traag gaat geeft hij een feestje, om vaatjes vrij te maken voor komende brouwsels. En natuurlijk nog het een en ander bottelen natuurlijk :).

Oscar

CiteerOk, her kommer et lite skrytealbum. Det har vært tre veldig interessante bryggeår, og jeg er faktisk ganske fornøyd med hva jeg har fått ut av dem  angel

1.  bilde: Et ekstremt low-tech bryggeri, pakket inn i skapet sitt. Meskekaret er en kjølebag, kjøleren ser ikke ut, i det hele tatt. Men jeg er litt sånn at jeg synes det er mye kulere å få et bra produkt ut av billig utstyr enn av et dyrt et. Iallfall på produksjonssiden, på serverings/presentasjonssiden er det selvsagt noe helt annet!

2. bilde: Med ballonger.

3. bilde: Pop-quiz: Hvilket av disse to er Hansa Pils, og hvilket er min pils?

4. Fasit. Denne pilsen brygget jeg altså uten noen form for trubfjerning, jeg dumpet bare (omtrent) alt i ballongen. Det turde være klart (haha) for hvem som helst at å gjære med eller uten trub ikke har noen innvirkning på det ferdige ølets klarhet. Min er en tanke mørkere, siden jeg brukte hele 20 % münchenmalt. Den skal jeg dra litt  ned på i framtida.

5. Tappeanlegget. My pride and joy. Så skal det sies at det er selvsagt vanskeligere å få helt klart øl fra et fat enn fra flaske. Dette er noe jeg har planer om å få gjort noe med, kanskje med gelatin/isinglass el. lignende. Vi får se hva 2008 bringer av aha-opplevelser.

6. Innmat. Viktig å ha CO2-trykk på fatene kontinuerlig, så de ikke blir flatere og flatere etter hvert som de tømmes, så en CO2-manifold synes jeg er helt essensielt.

7. ...så er det selvsagt kult å ha egenflasket øl også, spess når det er snakk om flotte svingtoppflasker fra München, og enda mer spess når man har investert i fargeprinter så man får kule etiketter!  Smiley  Så er det jo også viktig å til enhver tid ha en full hylle med kommersielle kvalitetsøl!

Hmm, får se om jeg får lastet inn disse bildene da, jeg er litt usikker på åssen systemet funker her...

Zo zou ik het ook doen.... ;D ;D ;D  :weetniet:

bazje

Ik zie tekens staan die ik echt niet terug kan vinden op mijn toetsenbord hoor!

Eduard: fotootje?

bazje

Ooit zal het er nog wel eens van komen zo'n tapje, maar voorlopig blijf ik gewoon flesjes vullen en af en toe een party vaatje van 5 liter voor drukker-bezochte evenementen thuis.

De voorkeur gaat in de toekomst dan uit naar zo'n systeem als dat van Wesley

Adrie

Ik zie in de resultaten van de peiling dat een kwart van de respondenten aangeeft bang te zijn dat het bier bederft voordat het op is. Toch blijkt dat reuze mee te vallen. Je ziet op sommige foto's van tapinstallaties dat brouwers wel 10 tapkranen hebben met elk een 19 literfust eraan. Je maakt mij niet wijs dat zij meer drinken dan de gemiddelde hobbybrouwer hier. Daarnaast melden deze hobbybrouwers dat een aangeslagen vat gemakkelijk twee maanden goed blijft, zeker als je de tapkoelkast instelt op een graad of 4.
En waarom zou het niet zo zijn? Een fles bier blijft toch ook zeker een half jaar goed? Het verschil met een fust is dat je er regelmatig koolzuur in pompt, maar je mag toch aannemen dat dat koolzuur geen bierverpestende bacteriën bevat. En een vat dat je langdurig niet denkt te gaan gebruiken kun je natuurlijk beter ontkoppelen van de slang en de slang en tapkraan vervolgens schoonspoelen.

Mijn vraag aan de ervaren tappers hier: welke ervaring hebben jullie met de houdbaarheid van een fust (mede in relatie tot de bewaartemperatuur)?

nomino

Citaat van: Adrie op 15-10-2008  13:56 uMijn vraag aan de ervaren tappers hier: welke ervaring hebben jullie met de houdbaarheid van een fust (mede in relatie tot de bewaartemperatuur)?

Ervaren zou ik mij op dit gebied nog niet durven noemen (pas eerste zomer dat ik het heb gedaan), maar de fusten van 30 L hebben hier toch ongeveer een maand gestaan vooraleer ze leeg waren en het bier was nog steeds goed. Wel heb ik 's avonds telkens de koppelingen van het vat gedaan en telkens de leiding gespoeld. Deze fusten stonden gewoon in de openlucht dus ze werden niet gekoeld. Dus ik denk dat als de fusten gekoeld worden er zeker wel langer als een maand getapt kan worden.

René K

Citaat van: nomino op 15-10-2008  16:55 uErvaren zou ik mij op dit gebied nog niet durven noemen(pas eerste zomer dat ik het heb gedaan), maar de fusten van 30L hebben hier toch ongeveer een maand gestaan vooraleer ze leeg waren en het bier was nog steeds goed. Wel heb ik 's avonds telkens de koppelingen van het vat gedaan en telkens de leiding gespoeld. Deze fusten stonden gewoon in de openlucht dus ze werden niet gekoeld. Dus ik denk dat als de fusten gekoeld worden er zeker wel langer als een maand getapt kan worden.

Heb je wel ook idee dat het bier bitterder wordt naarmate het bier langer in de fust zit? Dit heb ik weleens gelezen op een Amerikaans forum.

Vergelijkbare Topics (4)

1226

Reacties: 0
Gelezen: 5661

3942

Reacties: 23
Gelezen: 13577

35999

Reacties: 34
Gelezen: 21236


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.