Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Prikbord / Re: Twee kunsstof vergistingsvaten en platenkoeler te koop
« Laatste bericht door Fractus Gepost op Vandaag om 10:43 »
Heb je bericht gestuurd via marktplaats!
2
Bewezen recepten / Re: ONK 2014 D3 Quadrupel van Henry Haak
« Laatste bericht door Noordzij_1 Gepost op Vandaag om 10:37 »
Ik heb deze vandaag gebrouwen, ben benieuwd naar het resultaat :)

Ik ben benieuwd op welke temperatuur je met dit bier hebt vergist?

Ik neem aan dat er met een hoge temperatuur is vergist in verband met de esters?

Ik ga hem vandaag brouwen, en ben ook nog steeds benieuwd naar de vergistingtemp.
Ik ga het vergistingvat op de vloerverwarming zetten, en zal dus net ff boven de 20C° (thermostaat) staan.
Tenzij het ineens heel koud wordt buiten.
3
Brouwproces / Re: Calciumsulfaat vergeten
« Laatste bericht door Blokkie Gepost op Vandaag om 10:20 »
Oké Jacques. Dank je wel voor je antwoord. Na de vergisting zet ik het vat in de koelkast om het bier helder te krijgen. Ik voeg dan gelatine toe. Nu zal ik dan ook het calcium mee toevoegen.
4
Discussie over recepten / Re: Discussie over prijswinnede Dubbelbock (oa over honing)
« Laatste bericht door hopjesvla Gepost op Vandaag om 09:25 »
ha ja, wordt mijn eerste ondergister, heb er nooit echt bij stil gestaan dat dit ook invloed heeft op de hoeveelheid gist.
5
Discussie over recepten / Re: Discussie over prijswinnede Dubbelbock (oa over honing)
« Laatste bericht door Johan_vL Gepost op Vandaag om 09:06 »
Ook je ervaring laten meetellen bij een rekening. 20L ale tot 1050 is meestal 1 zakje, als het vergist bij 10-12 Celsius x2 als het >1050 ook x2.
dus ale sg1090 2 zakjes
dus lager sg 1090 (11 C) 4 zakjes

dat is wat mij betreft vuistregel om naast de berekening te houden, als richtlijn en controle.
6
Brouwproces / Re: Geen koolzuur en geen schuim
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 06:35 »
Een half jaar wachten dus? Damn, geduld is inderdaad het lastigste element van brouwen!
inderdaad gewoon een beetje bottelgist toevoegen. Waarom zou je immers je uitgeputte hoofdgist daarvoor gaan gebruiken bij zo'n zwaar bier?

2 x zoveel bottelgist bij hele zware bieren betekent ook 2 x zo snel op druk. dus na een half jaar pas op druk ipv 2 weken betekent dus dat je ca 12 x te weinig actieve gist in je flesjes hebt.

Het is ook lastig om reproduceerbaar te werken met gist van de hoofdgisting, immers hoe zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk gist neer laat slaan voordat je gaat bottelen en nog de juiste hoeveelheid actieve cellen overhoudt voor de hergisting als je ook nog eens niet kunt voorspellen welk percentage daarvan nog leeft.

Een giststarter is dan een goed reproduceerbaar alternatief.
uiteindelijk wil je ook niet teveel gist depot in je flesjes, dus 2 weken lijkt mij dan een mooi compromis. Beste kun je een klein startertje maken, bv 1 ml stater per liter bier en dan kijken hoelang de nagisting duurt. Volgende keer de hoeveelheid  daarop aanpassen indien nodig.
7
Brouwproces / Re: Geen koolzuur en geen schuim
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 06:31 »
Heb vrijwel altijd na 5 dagen koolzuur in mijn bieren... :brouwen:
dus?
8
Discussie over recepten / Re: Discussie over prijswinnede Dubbelbock (oa over honing)
« Laatste bericht door hopjesvla Gepost op Vandaag om 00:35 »
ha ja zo komen we weer op de aloude discussie welke berekening klopt  ;D Brewfather zegt 6 zakjes gist, gebruik ik Brewersfriend met een pitch rate van 0,35 kom ik op 2 zakjes uit. Ik denk dat ik maar op het verschil ga zitten met 4 zakjes. Geeft me wel weer te denken voor een volgende keer, wie geeft nu de beste berekening?
9
Bewezen recepten / Re: OBBK 2021 Klasse A 2e plaats
« Laatste bericht door Eriks Gepost op Gisteren om 22:31 »
Gefeliciteerd! Ziet eruit als een mooi biertje!!
10
Brouwproces / Re: Geen koolzuur en geen schuim
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 22:16 »
Ook een snelle hergisting met de juiste hoeveelheid actieve gist geeft een beter resultaat in mijn beleving.

Heb vrijwel altijd na 5 dagen koolzuur in mijn bieren... :brouwen:
Pagina's: [1] 2 3 ... 10