Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Apparatuur => Topic gestart door: pladijs op 15-02-2005 22:24 u

Titel: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: pladijs op 15-02-2005 22:24 u
Dag Samen!

Iemand ervaring met walsmolens van Crankandstein uit de VS? Het lijken robuuste instelbare walsmolens voor 100-200 $, met de zwakke dollar valt dat dan toch redelijk mee, niet?

Hier een link:
http://www.crankandstein.com/productsnew.htm

Het lijkt me dat Brouwland enkel flauwe molentjes of totaal overdreven grote modellen heeft , maar deze lijken me de ideale tussenmaat.

Heb net een mailtje gestuurd met de vraag wat transport naar België moet kosten en ineens maar voorgesteld dat ze Brouwland als salesrep kunnen gebruiken; vraag me wel af of de marge die zij erop zouden pakken misschien wel hoger ligt dan de transportkosten die ik nu betaal :P

Groeten,

pladijs
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Edgar op 15-02-2005 22:34 u
Ik weet 100% zeker dat je op nieuwsgroepen (rec.crafts.brewing bijvoorbeeld) heel veel info over die molens zult kunnen vinden. 'Millwars' voeren is immers een nationale Amerikaanse brouwerssport.

Ik weet niet of je wilt dat Brouwland ze gaat importeren. Met alle respect voor die winkel, maar het zou wel eens een dure molen kunnen worden.

Zie mijn avatar overigens voor een niet ideale, maar toch verdraaid goed werkende molen. En er zijn er hier verschillenden die prachtige eigen molens hebben gebouwd. Celocelava bijvoorbeeld.

Maar on topic: Euh, nee. En ja ze lijken robuust. En pas op voor de importheffingen die j soms wel, en soms niet hoeft te betalen.

 :degroeten:
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: fritz op 16-02-2005 09:32 u
Is dat een Maltmill van Jack Schmidling, Edgar? Ik heb er zo eentje en ben daar heel tevreden over. Ook zeer robuust.

fritz
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Edgar op 16-02-2005 12:28 u
Yep, van Schmidling. Hij maalt zeer goed, en met bevochtigde mout maalt 'ie fantastisch. Ik vind wel de constructie matig. Moeren trillen altijd weer los bij gebrek aan antislipringen, en ook de aandrijving van de tweede rol middels een o-ringetje vind ik knullig.

 :degroeten:
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: pladijs op 16-02-2005 18:43 u
Hebben jullie daar dan ook een aandrijving op gemonteerd, misschien met een boormachine? Ik ben op zoek naar een type molen waarmee dit gemakkelijk gaat.

Neen ik ben niet lui, ik ben gewoon calorie-efficient ;)

Groenten,

 :degroeten: pladijs
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Edgar op 16-02-2005 21:26 u
Ik span gewoon mijn accu-schroefboormachine erop, met 2 accu's kan ik dan een kilo of 15 vochtig schroten. Gaat vrij gemakkelijk, je moet alleen even afstellen zodat 'ie goed in het midden zit.

 :degroeten:
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: pladijs op 17-02-2005 16:57 u
Deze Zweed http://www.humle.se/ begint die molens binnen een maand te verkopen voor 130 € (eenvoudigste model met 2 afstelbare walsen) tot 235 € (laatste model met 3 afstelbare walsen). Die prijzen zijn all-in, met oa een transportkost van maar liefst 33 €. Maw, zonder de transportkost zou je voor nog geen 100 € een mooie afstelbare walsenmolen hebben. (Je moet er wel zelf nog een trechter enz voor bouwen)

Mij lijken de molens zo geschikt omdat ze expliciet gebouwd zijn om er een boormachine op aan te sluiten en er stevig uitzien. Ik ken ook geen andere drie-walsen model in die prijsklasse. Op het net ben ik er alleen maar lovende commetaar over tegengekomen. Hou me wel aub tegen als je het hier niet mee eens bent/ een beter alternatief weet,...!  Mijn eeuwige dankbaarheid zal de uwe zijn :groots: . Ik vraag me wel af waar jullie je molens dan wel vandaan halen, bv die Maltmill van Jack Schmidling: in de VS besteld?

Indien er nog mensen een bestelling willen plaatsen (al lijk ik hier wel de enige enthousiasteling), en deze er niet tegen opzien deze in Grimbergen (tegen Brussel) of in Leuven te komen afhalen, geef me dan een seintje. Wellicht kunnen we de transportkost zo drukken.

          :brouwen:
 :degroeten: Pladijs :degroeten:

          :brouwen:
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Edgar op 17-02-2005 17:49 u
mijn Zweeds is een beetje røstig... Zou je een link naar de molenpagina willen plaatsen Pladijs?

 :degroeten:
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: pladijs op 17-02-2005 18:25 u
Hallo Edgar,

Het zijn gewoon de molens vanop http://www.crankandstein.com/productsnew.htm

Ik had eerst gekeken bij hun Deense salesrep: http://www.maltbazaren.dk/shop/productlist.asp?Id=156 maar die is erg duur:

bv 134 € voor de 2A
of 222 € voor de 3D

Ik heb dan maar een mailtje gestuurd aan de maker van de molens zelf in de VS, die vond het ook niet leuk dat die Deen zoveel winst maakt op de molens en stuurde me dan maar door naar de Zweed, die op het eind van de maand een levering van hem krijgt (vandaar dat de molens nog niet op zijn site staan).  Na de Zweed gemaild (geconfronteerd !) te hebben met de prijzen van de Deen is die dan over de brug gekomen met volgende prijzen in SKR (EUR), *zonder* transportkosten (= overal + 33 €). Heel wat gedoe, maar zo is is er wel iets van een 20 € van de prijs af. ;)

grain mill CGM-2S         895 (98)
grain mill CGM-2A       1095 (120)
grain mill CGM-2D       1345 (148)
grain mill CGM-3E       1580 (174)
grain mill CGM-3D       1830 (201)

Als je er een neemt met een dubbele wals neemt (2S, 2A, 2D) ben je -zelfs met de dure transportkosten- toch een pak goedkoper af ivglm met de Brouwland-molens. Als verschillende personen hun transport kunnen bundelen al helemaal. Of gaat er iemand op vakantie naar Zweden deze zomer? :D  (Ik vraag me af of het niet mogelijk is rechtstreeks uit de VS te bestellen moesten er erg veel kandidaten zijn).

Ik heb tot na de zomer tijd om te bestellen (zit nu nog in het buitenland), dus laat maar weten iedereen...

 :degroeten: Pladijs
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Edgar op 17-02-2005 23:22 u
Het zijn gewoon de molens vanop http://www.crankandstein.com/productsnew.htm

Ahja ok. Mooie molens overigens.

 :degroeten:
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: fritz op 18-02-2005 09:32 u
Ik vraag me wel af waar jullie je molens dan wel vandaan halen, bv die Maltmill van Jack Schmidling: in de VS besteld?

Correct pladijs, ik heb de mijne in de VS besteld. Ik dacht eerst rechtstreeks bij Jack Schmidling te gaan, maar die raadde me The Grape and Granary aan, omdat hij er teveel transportkosten insteekt. Website: www.thegrape.net

 :degroeten:

fritz
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Edgar op 18-02-2005 11:52 u
Ik was vermoedelijk de laatste naar wie Schmidling in Europa direct een molen heeft gestuurd. Die is dan ook niet aangekomen; tegengehouden door Douane Schiphol om volkomen onduidelijke redenen. Jack was er niet blij mee. Ik heb 'm uiteindelijk bij Rob van Gelder gekocht (geloof ik, kan ook Brouwland geweest zijn).
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Henielma op 08-12-2005 23:57 u
Ik heb een Crankandstein CGM-2S walsenmolen nagebouwd. Van de twee walsen wordt er slechts 1 aangedreven door een boormachine. De andere wals moet als het goed is vanzelf mee gaan draaien als er mout tussen de walsen komt. De lengte van de walsen is 100 mm en de diameter is 40 mm. De afstand tussen de walsen is ongeveer 1,3 mm. Zie bijgevoegde foto.

(http://img502.imageshack.us/img502/4994/molen3fc.th.jpg) (http://img502.imageshack.us/my.php?image=molen3fc.jpg)

Helaas wil het meedraaien van de tweede wals niet goed lukken. De niet aangedreven wals loopt (nog) wat zwaarder. Als ik de twee walsen wat klem zet door even aan de niet aangedreven wals te draaien dan komt het meestal wel even op gang.
In de bovenstaande berichten lees is dat Edgar zijn mout eerst vochtig maakt voor een beter resultaat. Mijn vraag is de volgende. Is dat vochtig maken ervoor dat het mout beter tussen de walsen door getrokken wordt? En hoe maak je het mout dan vochtig?
Heeft iemand verder nog een idee om dit probleem op te lossen?
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Edgar op 09-12-2005 11:39 u
Het vochtig maken zorgt ervoor dat de kafjes elastisch worden en zodoende minder beschadigen tijdens het schroten. Je houdt meer hele kafjes over wat gunstig is voor de filtering. Het kleinere aantal scheurvlakken in het kaf heeft een gunstig effect op de smaak.

Ik kan me voorstellen dat de zachtere kaf in licht vochtige mout ook een goed effect heeft op het meedraaien van de tweede wals.

Nat maken doe je heel eenvoudig door al mengend met de hand, water te gieten in de mout. Goed doormengen (zwaar werk) en het vocht verdeelt zich. Ongeveer een glas water per 5 kg mout is geen probleem. Niet lang wachten met schroten om het meellichaam krokant te houden.
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Johannes op 09-12-2005 12:10 u
Ongeveer een glas water per 5 kg mout is geen probleem. Niet lang wachten met schroten om het meellichaam krokant te houden.

Ze smaken zoals ze kraken! Misschien is het gebruik van een plantenspuit handig?
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Henielma op 30-12-2005 19:19 u
Gisteren mijn nagebouwde CGM-2S molen voorzien van een o-ring in het midden om de niet aangedreven wals zodat deze meegenomen wordt en langzamer draait dan de aangedreven wals. Deze o-ring zit geklemt tussen de twee walsen waardoor ze allebei draaien als de ene wals aangedreven wordt. Zie onderstaande foto.
(http://img502.imageshack.us/img502/9619/molenmetoring1rd.th.jpg) (http://img502.imageshack.us/my.php?image=molenmetoring1rd.jpg)

Een boormaschine in de lage versnelling gebruik ik als aandrijving. Met de traploze toerentalinstelling wordt de snelheid verder nog wat beperkt.

Het schroten gaat dankzij deze o-ring nu prima met deze walsenmolen. In 5 minuten 5 kg droog mout geschroot waarbij het kaf vrij grof blijft. Zie onderstaande foto.
(http://img506.imageshack.us/img506/4259/moutgeschroot1ee.th.jpg) (http://img506.imageshack.us/my.php?image=moutgeschroot1ee.jpg)

De trechter heb ik gemaakt van een deksel van een 25 liter emmer. Deze half doorgesneden en over elkaar heengeschoven en met een paar schroeven vastgezet. Daarna in de punt een sleuf gesneden die in het midden boven de walsen uitkomt. Hieronder nog een foto van de gehele opstelling:
(http://img502.imageshack.us/img502/9493/trechtermolen4hd.th.jpg) (http://img502.imageshack.us/my.php?image=trechtermolen4hd.jpg)

Kortom als de orginele walsenmolen het net zo goed doet als deze dan voldoet die prima volgens mij.
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Henielma op 11-07-2006 22:43 u
Helaas is de oplossing met de o-ring voor het meedraaien van de niet aangedreven rol niet robuust genoeg gebleken tijdens het afgelopen half jaar. Het was regelmatig nodig om een nieuwe o-ring te plaatsen omdat de andere kapot was gegaan. Met name bij het schroten van tarwemout bleken de o-ringen niet lang mee te gaan.
Afgelopen tijd de walsen uitgebreid met twee tandwielen voor het meedraaien van de niet aangedreven rol. Deze aanpassing vandaag getest en na het veranderen van de draairichting i.v.m. de rechtse schroefdraad achter de tandwielen bleek het prima te werken. Uiteraard heb ik tegelijk met het veranderen van de draairichting ook boven en onder verwisselt zodat het geschrote mout er aan de onderzijde uitkomt.
Hieronder nog twee foto's van het hiermee geschrote mout en van de tandwielen. Het geschrote mout lijkt nog grover dan eerst dus dat is mooi meegenomen.

(http://img330.imageshack.us/img330/483/schrootselmettandwielen3ay.th.jpg) (http://img330.imageshack.us/my.php?image=schrootselmettandwielen3ay.jpg)

(http://img330.imageshack.us/img330/6316/tandwielen0vl.th.jpg) (http://img330.imageshack.us/my.php?image=tandwielen0vl.jpg)
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Henielma op 13-03-2007 22:40 u
Ik wil een betere trechter maken voor mijn walsenmolen. Zou iemand een foto kunnen posten van een JSP Maltmill trechter met zo'n gaasje erin. Volgens mij zitten daar een aantal goede ideeen in die ik wil hergebruiken. Graag van boven af fotograferen. Ik ben met benieuwd waar het hardboard ophoud en de walsen beginnen. En of dit bij allebei de walsen gelijk is of niet. En hoe breed de doorgang voor mout is die overblijft.

Alvast bedankt.
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: oranjeboombiertje op 14-03-2007 07:48 u
Ik heb even een fototje voor je gemaakt:

(http://img223.imageshack.us/img223/9854/img5140os8.jpg) (http://imageshack.us)

Is dit voldoende of wil je nog wat andere foto's?

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Henielma op 14-03-2007 08:16 u
Oranjeboombiertje,

Dit is voldoende, bedankt.  :hoera:

Het ging er mij onder andere over hoeveel je beide rollen kan zien en hoe breed de opening tussen de doorzichtige driehoeken is. Zo te zien is dat zo'n 3 cm.
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Jacco op 14-03-2007 09:19 u
Waarom zit er eigenlijk zo'n gaasje in.  :weetniet:
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: korek op 14-03-2007 10:03 u
Het plastic gaasje heb ik verwijderd bij de laatste keer schroten en ik heb geen verschil gemerkt. Overigens heb ik ook ondervonden dat vochtig schroten soepeler gaat dan droog.
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Henielma op 14-03-2007 10:06 u
Volgens mij is dat gaasje om het gros van de korrels met een punt naar beneden te laten wijzen. Hierdoor worden de korrels volgens mij beter meegenomen door de walsen. Ik ga dat in ieder geval nu ook toepassen. Samen met alleen de moutaanvoer op een klein deel van de walsen en niet over de hele breedte zoals ik nu doe.
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Johannes op 14-03-2007 12:13 u
Dit gaasje is net als de rest van de molen gefabriekt in een land met een claimcultuur. Geloof me, je wilt echt niet je vingers tussen die -al dan niet gemotoriseerde- walsen krijgen.
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Jacco op 14-03-2007 13:12 u
Dit gaasje is net als de rest van de molen gefabriekt in een land met een claimcultuur. Geloof me, je wilt echt niet je vingers tussen die -al dan niet gemotoriseerde- walsen krijgen.

Daar had ik natuurlijk ook zelf op kunnen komen.  :huilen:
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Henielma op 14-03-2007 13:25 u
Wat jammer als de verklaring zo eenvouding is.  :stom: Het is een heel aannemelijke reden. Maar ook een goede reden om het gaasje te plaatsen in mijn trechter.
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Wil op 15-03-2007 19:25 u
Beste Henielma,
Heb je wat meer gegevens over , hoe heb jij die tandwieltjes geplaatst (foto bv), nummer dan wel specifieke gegevens van de tanwielen?
Alvast bedankt.
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Arno Millenaar op 15-03-2007 19:47 u
Het ging er mij onder andere over hoeveel je beide rollen kan zien en hoe breed de opening tussen de doorzichtige driehoeken is. Zo te zien is dat zo'n 3 cm.

Ik heb een Crankenstein molen met trechter gemaakt. Hoge trechter, echter zonder de plastic zij-plaatjes. De zij-wanden zijn echter zo geplaatst dat de buitenste cm van de rollen (vrijwel) niet wordt 'gebruikt'. Wel heb je nu een sterke motor nodig om op gang te komen. Het 'aanloop moment' met een volle wals is namelijk groot. Echter zodra deze loopt geen enkel probleem. Ik schroot ongeveer 15 kg in 6 minuten met een relatief laag toerental (100 rpm).  Walsen zijn hierbij op ongeveer 1.2 mm ingesteld.

Met vriendelijke groeten Arno

Voor de geïnteresseerden, tevens hierbij mijn link binnen dit forum naar mijn ervaring bij de aanschaf van de Crankenstein molen:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3186.msg62227.html#msg62227 (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3186.msg62227.html#msg62227)
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Henielma op 15-03-2007 21:49 u
Wil,

De tandwieltjes hebben 20 tanden en hebben een buitendiameter van 44 mm. Het zijn op maat gelaserde RVS tandwieltjes die allebei aan een draadeind met normale rechtse schroefdraad gelast zijn . In de tapeinden van de walsen is een gat geboord en daar is schroefdraad in getapt. Als je andere tandwielen met een buitendiameter van 44 mm kan vinden dan moet het daar ook mee gaan volgens mij.

Hieronder nog een detailfoto van de zijkant.
(http://img251.imageshack.us/img251/8593/hv0003fs6.jpg) (http://imageshack.us)


@Arno,
Tot nu toe heb ik ook de hele breedte van de walsen gebruikt. Het toerental wat ik gebruik is zo'n 500 .. 600 toeren per minuut. Dit is wat te hoog. Hierdoor loopt de mout niet mooi door maar stokt het iedere keer omdat het niet meegenomen wordt. Als ik het toerental verlaag van de boormachine dan is het vermogen te laag om de mout over de volle breedte erdoor te krijgen en stopt de boormachine. De afstand tussen mijn walsen is ook 1,2 mm. Bij de trechter die ik nu gebruik kunnen de korrels achter de walsen door bij het geschrote mout komen. Hierdoor komen er best wel wat ongeplette korrels bij het schootsel. Vandaar dat ik nu een goede trechter wil maken waarbij de korrels niet meer achter de walsen door kunnen. Verder wil ik het toerental verlagen en om dan toch met mijn boormachine te kunnen schroten wil ik niet meer de volle breedte van de walsen gebruiken.
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Henielma op 19-03-2007 22:59 u
Vandaag een nieuwe trechter gemaakt voor mijn namaak Crankandstein molen. Bij deze trechter heb ik ideeen van de Maltmill toegepast en met goed resultaat. Nu is de opening beperkt tot de middelste 2 cm terwijl eerst het mout over de hele breedte aangevoerd werd.

Allereerst een foto van de trechter vanaf de bovenzijde.
(http://img46.imageshack.us/img46/2835/hv0006cf0.jpg) (http://imageshack.us)

De korrels kunnen nu niet meer zoals eerst aan de verkeerde zijde langs de walsen. De boormaschine heeft het lang niet zo zwaar meer en loopt niet meer vast. Zelfs niet terwijl ik het toerental aanzienlijk verlaagt heb tot zo'n 300 toeren per minuut. Dankzij de doorzichtige zijkanten van de trechter is te zien dan het mout zich toch verdeeld over de hele wals ondanks dat alleen in het midden de trechter open is. Verder is het schrootsel grover van structuur geworden ten opzichte van voorheen.
(http://img46.imageshack.us/img46/4262/hv0005hj9.jpg) (http://imageshack.us)

Ik ben blij met deze aanpassing en hoop de molen snel met een heel brouwsel te kunnen testen.
Titel: Re: Walsmolens Crankandstein
Bericht door: Oscar op 19-03-2007 23:01 u
Dat ziet er uit als erg mooi schrootsel. Veel grover kan volgend mij niet ! ;)