Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Infectie of Tarwesmaak in Weizenbock
« Laatste bericht door Sytze1 Gepost op Gisteren om 22:21 »
Voor een tripel zou ik geen Engelse gist kiezen, maar een Belgische. Als je Fermentis wil BE-256, of Mangrove Jacks MJ31 of MJ41. Die van MJ vind ik persoonlijk heel fijn voor een tripel, juist omdat ze ver doorgisten. Smaken verschillen echter en ideen van brouwen ook.

Wederom heb ik deze gist gebruikt omdat deze in een recept uit het boek "Verander water in bier" wordt gebruikt.
Ooit als ik eens tijd en geld over heb wil ik nog eens meerdere brouwsels onder dezelfde condities gaan maken met als enige verschil de gist (20 liter wort splitsen oid). Dit gaat echter nog wel een tijdje duren denk ik.
12
Grondstoffen / Re: Hopoogst 2021
« Laatste bericht door tdp Gepost op Gisteren om 22:12 »
Feit is dat een hopbel grotendeels bestaat uit hopblaadjes en dat deze een grote mate van veerkracht bezitten. Gelet daarop vraag ik mij af of het een effect heeft dat de korrels "zachter" worden.
Onder druk kunnen lupuline korrels wel kapot gedrukt worden. Dat is wat anders dan zachter worden.

Maar er wordt nergens over zachter gesproken, dat haal je er zelf bij:
Deze week Ariana gedroogd, na drogen was het 360 gram. Maar een wetenschapper die onderzoek naar deze hopsoort heeft gedaan op de WUR vertelde me dat de lupuline pakketjes stug en hard zijn, dat betekent als je de hopbellen zo in het wort gooit het niet goed oplost. Hij raadde aan op de hopbellen te slaan om de lupuline vrij te maken (ook na drogen).
...
13
Prikbord / Gezocht: spoelwaterverwarmer in regio Rotterdam
« Laatste bericht door Slackbrewer Gepost op Gisteren om 21:40 »
Ik ben net begonnen met bierbrouwen, een ik kom achter dat een spoelwater verwarmer zou heel handig zijn.

Heeft iemand in die buurt van Rotterdam eentje te koop?

Alvast bedankt
14
Brouwproces / Re: Wanneer stopt de smaak ontwikkeling in de fles?
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 21:04 »
Ik ben daarom benieuwd hoe lang smaakontwikkeling in de fles doorgaat. Is dat niet iets wat een keer stopt?

Gaat altijd door! Stopt nooit...  ;D :brouwen:
15
Discussie over recepten / Re: Eerste eigen bedachte tripel
« Laatste bericht door Eriks Gepost op Gisteren om 20:36 »
De gist ken ik niet. Waar is deze te koop?

De rusttijd bij 62 C zou ik langer aanhouden, bijvoorbeeld 30 minuten. Je kunt ook starten bij 65 C en deze temperatuur 40 minuten aanhouden. Dat geeft wat meer body en ook minder kans op het ontstaan van oxidatiesmaaktjes door de snellere uitschakeling van LOX-enzymen.
De Cookie malt zou ik weglaten. Een bisquit-achtige smaak past voor mij niet in een tripel.

Deze zijn bij ons Poolse vrienden te koop;
https://twojbrowar.pl/en/brewing-yeasts#/brand-fermentum_mobile

De cookie malt snap ik ergens wel, wil hem alleen zo graag een keer gebruiken ;) Als alternatief zou ik de cookie malt nog in een dubbel, weizen, pale ale, IPA of saison kunnen gebruiken. Zijn de komende bieren waar ik alles voor gekocht heb. Ergens gaat hij in haha (tot nu toe hierin tot er een beter idee is)

maischschema voorstel is een goede!
Infusie   65,0 C   65,0 C   1 min.   45 min.   66,2 C   22,0 l   25,7 l   5,24 l/kg
Directe verwarming   72,0 C   72,0 C   15 min.   10 min.   0,0 C   0,0 l   25,7 l   5,24 l/kg
Directe verwarming   78,0 C   78,0 C   10 min.   5 min.   0,0 C   0,0 l   25,7 l   5,24 l/kg

Dit is dan een beter schema lijkt me
16
Brouwproces / Re: Brouwfilm Adler Brau
« Laatste bericht door JanDeGraaff Gepost op Gisteren om 20:20 »
En ding zijn de gebroeders Volk niet bang voor: zuurstofinslag...

Leuke film!
17
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Advies gevraagd
« Laatste bericht door Rickm Gepost op Gisteren om 19:40 »
Bij deze een kleine update. Had dus de gistvoeding toegevoegd en hij begon weer te pruttelen. Inmiddels sg gezakt tot 1019 wat Brewfather ook voorschrijft. Vandaag de koudhop toegevoegd voor 5 dagen op 15 graden. Daarna gaat hij nog een dag of 4 naar de 4 graden om de eventuele hop nog te laten zakken voor het bottelen.

Inmiddels ben ik er wel achter door jullie tips dat ik dus steeds te weinig gist deed enten. Via een site heb ik nu een tool om de juiste hoeveelheid te berekenen. Dus dank voor de tips.

Misschien komt het toch nog goed ;)
18
Brouwproces / Re: Procedure giststarter op magneetroerder met foto's
« Laatste bericht door Silky Gepost op Gisteren om 18:43 »
Waarom de magneetroerder s nachts uitzetten? Gewoon doorgaan tot je de koffie-verkeerd kleur krijgt en/of het waterslot stopt
19
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Infectie of Tarwesmaak in Weizenbock
« Laatste bericht door Johan_vL Gepost op Gisteren om 18:32 »
Voor een tripel zou ik geen Engelse gist kiezen, maar een Belgische. Als je Fermentis wil BE-256, of Mangrove Jacks MJ31 of MJ41. Die van MJ vind ik persoonlijk heel fijn voor een tripel, juist omdat ze ver doorgisten. Smaken verschillen echter en ideen van brouwen ook.
20
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Olijfolie ter voorkomen van overschuimen gistvat
« Laatste bericht door Silky Gepost op Gisteren om 18:31 »
In mijn ogen twee opties. Een blow off. Of anders minder brouwen en meer kopruimte. De ene gist heeft meer kopruimte nodig dan de andere. Om welke gist gaat het?
Of een groter vergistingsvat gebruiken. Ik gebruik bijvoorbeeld regelmatig Wyeast 3787 (Trappist High Gravity) en dat is een erg woeste schuimer. Om veilig te spelen moet je 50% kopruimte hebben
Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10