Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Rook Blond Bier brouwen

Gestart door Nick R, 23-07-2022 09:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Nick R

Hallo allemaal,ik ben een startende hobbybrouwer en heb mijn eerste bieren net gebrouwen (nog in afwachting naar de smaak).

Ik heb ooit een heerlijk gerookt blond biertje gedronken. Deze wil ik na gaan brouwen. Ik heb nu een standaard 5 liter moutpakket voor blond bier gekocht en 1 kg gerookt mout van Weyers.

Heeft er iemand een advies hoeveel gerookt mout ik kan toevoegen hierbij? Is er bijvoorbeeld een richtlijn voor een percentage van het gewicht aan mout?

Alle advies is welkom! Bedankt!

Jacques

Citaat van: Nick R op 23-07-2022  09:53 uHallo allemaal,ik ben een startende hobbybrouwer en heb mijn eerste bieren net gebrouwen (nog in afwachting naar de smaak).

Ik heb ooit een heerlijk gerookt blond biertje gedronken. Deze wil ik na gaan brouwen. Ik heb nu een standaard 5 liter moutpakket voor blond bier gekocht en 1 kg gerookt mout van Weyers.

Heeft er iemand een advies hoeveel gerookt mout ik kan toevoegen hierbij? Is er bijvoorbeeld een richtlijn voor een percentage van het gewicht aan mout?

Alle advies is welkom! Bedankt!

Ik denk dat je mouterij Weyermann bedoelt in plaats van Weyers.  ;)

De hoeveelheid rookmout in bier is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Sommige hobbybrouwers vinden 5% al te veel en anderen vinden een 100% rookmout brouwsel geen probleem.

Een tijdje geleden heb ik bier gebrouwen met 20% rookmout. Voor mij was de rooksmaak subtiel. Maar het ligt ook aan de rest van het recept.

Nick R

Hoi Jacques, bedankt voor je advies. Ik ga deze zeker toepassen. Nu nog een tweede vraag. Aangezien ik een standaard moutpakket heb gekocht voor 5 liter blond bier en ongeveer 20% mout ga toevoegen. Zou ik dan ook 20% meer water (1L) extra gebruiken om mee te starten?

Bedankt!

Snelbier

Zie hier https://www.weyermann.de/product/weyermann-buchenrauch-gerstenmalz/?cat=rauchmalz data-van Weyermann Beuken-gerookt gerstemout.
Maischen als 'normaal', heeft voldoende enzymwerking.
Dus ook extra water gebruiken, anders stijgt je SG en alcohol-%.
Succes, Snelbier

Edit: mocht je Tarwe-rookmout hebben, zie dan https://www.weyermann.de/product/weyermann-eichenrauch-weizenmalz/?cat=rauchmalz
Evengoed extra water gebruiken.

Nog een toevoeging: Hop genoeg? Je gaat 20% meer bier brouwen, dus ..
Geruststelling: zoeter bier (minder bitter) scoort meestal hoger qua smaak.
Ik weet echter NIET of dat ook geldt voor rookbieren, heb daar niks mee.

Edwin brouwt

Je zou ook een kilo van je pakket af kunnen halen, dan blijft je recept hetzelfde qua hoeveelheden water, gist en hop.

Die weyermann beuken gerookt kun je tot 100% storten en levert dan een heerlijk Bambergs rookbier op, vergelijkbaar met een Schlenkerla. Maar je moet er van houden, dat is een feit ;D

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.