Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


OFK 2022 A1 - Weizen

Gestart door BenG, 30-06-2022 14:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BenG

Voor de eerste keer een mooi resultaat behaald op een wedstrijd. Ben er heel erg blij mee!

Naam: Hefe Weissner - Bavarian Gold

5.1% / 12.6 °P
All Grain

Batch Volume: 30 L
Boil Time: 60 min

Mash Water: 44.94 L

Total Water: 44.94 L
Boil Volume: 40.42 L

Pre-Boil Gravity: 1.044

Vitals
Original Gravity: 1.051
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 14
BU/GU: 0.28
Color: 12.2 EBC

Mash
Strike Temp — 45.2 °C
Ferulic acid rest — 43 °C — 15 min
Sacc rest — 67 °C — 60 min
Mash-out — 77 °C — 5 min

Malts (8.41 kg)
4.5 kg (49.7%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Grain — 3.9 EBC
2.91 kg (32.2%) — Weyermann Pale Malt — Grain — 6.5 EBC
1 kg (11.1%) — BestMalz Munich Dark — Grain — 28 EBC
Other (640 g)
640 g (7.1%) — Briess Rice Hulls — Adjunct — 0 EBC

Hops (40 g)
40 g (14 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.5% — Boil — 60 min

Miscs
14 ml — Lactic Acid 80% — Mash
6 g — Irish Moss — Boil — 10 min
3 g — Yeast Nutrients (WLN1000) — Boil — 10 min

Yeast
1 pkg — Wyeast Labs 3068 Weihenstephan Weizen 77%
1.5 L starter
148 g DME / 180 g LME
291 billion yeast cells
0.8 million cells / ml / °P

Fermentation
17 °C — 4 days
20 °C (3 day ramp) — 0.1 Bar — 13 days
3 °C — 0.1 Bar — 3 days

Carbonation: Table sugar 6g/L

Water Profile
Ca2+: 65 Mg2+: 8 Na+: 27 Cl-: 53 SO42-: 31 HCO3-: 176

Beoordeling jury:
85/100

Visueel: Vulhoogte iets te laag, schuimkraag mooi roming en glasplakkend. Verkeerde fles.
Geur: Mooi banaan en kruidnagel
Basis smaak: Mooise weizen
Smaak: Mooie balans van fruitig (banaan) en kruidig (kruidnagel). Licht tarwe zuurtje volgens type
Body: Volgens type
Mondgevoel: Mooie koolzuur, licht plakkend iets te alcoholisch
Nasmaak: Prettige nasmaak, mag iets droger
Algemene indruk: Mooie Wiezen, zowel in geur als in smaak! Tot in de finale gekomen, daar helaas niet bij de top 3 (algemeen).

Jacques

Gefeliciteerd en bedankt voor het plaatsen van het recept.

Eriks


Staple

Gefeliciteerd!
Wat is de reden voor zo'n groot aandeel rijst hulzen? Die worden toch alleen per paar handjes gebruikt om het filteren te verbeteren?

BenG

Citaat van: Staple op 02-07-2022  09:32 uGefeliciteerd!
Wat is de reden voor zo'n groot aandeel rijst hulzen? Die worden toch alleen per paar handjes gebruikt om het filteren te verbeteren?

In mijn systeem (constante circulatie tijdens de maisch) slaat het filterbed anders dicht tijdens het maischen. Hoe meer tarwemout ik gebruik hoe meer hulzen. Dit is puur functioneel specifiek voor mijn ketel.
Bij volledig gerstemout recepten gebruik ik geen hulzen.


Staple

Dank je voor de uitleg  smile

Vergelijkbare Topics (7)

35090

Reacties: 6
Gelezen: 17027

23088

Reacties: 4
Gelezen: 11321

15481

Reacties: 6
Gelezen: 8221

2565

Reacties: 0
Gelezen: 11866

37681

Reacties: 4
Gelezen: 8886

26089

Reacties: 1
Gelezen: 8236


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.