Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


OBBK 2021 Klasse A 2e plaats

Gestart door Pieter1954, 23-10-2021 16:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pieter1954

Ik heb voor het eerst meegedaan met een grote wedstrijd en een 2e plek gescoord in klasse A met een Kölsch.

Het recept wil ik graag met jullie delen, maar ik weet niet hoe dat te doen vanuit Brewfather. Graag advies/hulp.

henkie

Open het recept
Druk op " leesmodus"
Copy/paste de tekst naar het forum en haal weg wat je niet wil delen.


Pieter1954

Hier is ie dan., mijn eerste post met een recept.
Het is een snel biertje, snel uitgegist en snel drinkbaar. Een maand na het brouwen is de smaak al goed.

Henkuzer Kölsch (Enkhuizer Kölsch)

ABV 4.9%
Grainfather G30
75% efficiëntie

Batchvolume: 23 L
Kooktijd: 70 min
Maischwater: 16.55 L
Spoelwater: 15.37 L @ 78 °C
Totaal water: 31.92 L (IJsselmeerwater van PWN Andijk)
Kookvolume: 28.56 L

SG voor koken: 1.039
Begin SG: 1.046
Eind SG: 1.009

IBU (Tinseth): 23
BU/GU: 0.50
Kleur: 5.5 EBC

Maischen
Beta-amylaserust — 64 °C — 40 min
Alfa-amylaserust — 72 °C — 15 min
Uitmaischen — 78 °C — 5 min

Mouten (4.5 kg)
4 kg (88.9%) — De Swaen Swaen Pilsner 3 EBC
500 g (11.1%) — De Swaen WhiteSwaen tarwemout 3.9 EBC

Hop (43 g)
27 g (11 IBU) — Saaz2 3.2% — Koken — 70 min
16 g (12 IBU) — Hallertau Tradition 6.2% — Koken — 70 min

Diversen
3.66 ml — Melkzuur — Maischen

Gist
500 ml — Hans Halberstadt Delta-X 77%

Vergisten
Hoofdvergisting — 18 °C — 10 dagen

Carbonisatie: 7 g kristalsuiker/liter

De gist heb ik van Hans Halberstadt gehad. Deze is ooit een keer geconfisqueerd door iemand van de Nijmeegse brouwvereniging Triple-W. Het is onbekend wat de oorsprong is. Deze gist gaat tekeer als een malle. Ik had eerst een geroerde starter gemaakt van 1,5 liter.

De woorden van de keurmeester waren lovend:

Visuele aspecten: prima
Geur: echt fijn, traditioneel
Basismaak: fijn
Smaak: hop doet 't goed, fijn hoor
Body: prima
Mondgevoel: alc. warmend
Nasmaak: goed

Puntentotaal: 88 van 100

Ik ben er heel blij mee en apetrots op. Inmiddels ook een 2e batch van 23 liter gemaakt.

GvB84

Citaat van: Pieter1954 op 23-10-2021  19:48 uHier is ie dan., mijn eerste post met een recept.
Het is een snel biertje, snel uitgegist en snel drinkbaar. Een maand na het brouwen is de smaak al goed.

Henkuzer Kölsch (Enkhuizer Kölsch)

ABV 4.9%
Grainfather G30
75% efficiëntie

Batchvolume: 23 L
Kooktijd: 70 min
Maischwater: 16.55 L
Spoelwater: 15.37 L @ 78 °C
Totaal water: 31.92 L (IJsselmeerwater van PWN Andijk)
Kookvolume: 28.56 L

SG voor koken: 1.039
Begin SG: 1.046
Eind SG: 1.009

IBU (Tinseth): 23
BU/GU: 0.50
Kleur: 5.5 EBC

Maischen
Beta-amylaserust — 64 °C — 40 min
Alfa-amylaserust — 72 °C — 15 min
Uitmaischen — 78 °C — 5 min

Mouten (4.5 kg)
4 kg (88.9%) — De Swaen Swaen Pilsner 3 EBC
500 g (11.1%) — De Swaen WhiteSwaen tarwemout 3.9 EBC

Hop (43 g)
27 g (11 IBU) — Saaz2 3.2% — Koken — 70 min
16 g (12 IBU) — Hallertau Tradition 6.2% — Koken — 70 min

Diversen
3.66 ml — Melkzuur — Maischen

Gist
500 ml — Hans Halberstadt Delta-X 77%

Vergisten
Hoofdvergisting — 18 °C — 10 dagen

Carbonisatie: 7 g kristalsuiker/liter

De gist heb ik van Hans Halberstadt gehad. Deze is ooit een keer geconfisqueerd door iemand van de Nijmeegse brouwvereniging Triple-W. Het is onbekend wat de oorsprong is. Deze gist gaat tekeer als een malle. Ik had eerst een geroerde starter gemaakt van 1,5 liter.

De woorden van de keurmeester waren lovend:

Visuele aspecten: prima
Geur: echt fijn, traditioneel
Basismaak: fijn
Smaak: hop doet 't goed, fijn hoor
Body: prima
Mondgevoel: alc. warmend
Nasmaak: goed

Puntentotaal: 88 van 100

Ik ben er heel blij mee en apetrots op. Inmiddels ook een 2e batch van 23 liter gemaakt.

Gefeliciteerd Pieter,

Mooi recept en een mooi bier om trots op de zijn.
Fijn ook om te weten dat er met "ons" water een mooie kolsch te brouwen is. Het Ijsselmeer is behoorlijk zout geworden doordat er zeewater vanuit de waddenzee binnenstroomt. Lees veel natrium en chloride in ons kraanwater.

Gezien je resultaat maak ik mij waarschijnlijk weer te druk.

Nogmaals gefeliciteerd buur!
 :biersmile:

Eriks

Gefeliciteerd! Ziet eruit als een mooi biertje!!

Arthur B

Citaat van: Pieter1954 op 23-10-2021  19:48 uDe gist heb ik van Hans Halberstadt gehad. Deze is ooit een keer geconfisqueerd door iemand van de Nijmeegse brouwvereniging Triple-W. Het is onbekend wat de oorsprong is. Deze gist gaat tekeer als een malle.

Van harte!

Toevallig van iemand al eens gehoord dat een andere gist er op lijkt?

Pieter1954

Citaat van: Arthur B op 09-12-2021  09:51 uToevallig van iemand al eens gehoord dat een andere gist er op lijkt?

Nee, helaas. Hans Halberstadt heeft wel eens wat proberen uit te zoeken, maar zonder resultaat volgens mij.
Ik denk dat via een DNA-sequence onderzoek dat wel te achterhalen is. Iemand een ingang bij de KU Leuven en prof. Kevin Verstreepen?

De hele serie Delta-gisten is afkomstig uit commerciële brouwerijen  maar niemand weet meer (of wil het niet zeggen) uit welke.

Arthur B

Citaat van: Pieter1954 op 09-12-2021  10:30 uDe hele serie Delta-gisten is afkomstig uit commerciële brouwerijen  maar niemand weet meer (of wil het niet zeggen) uit welke.

Aha. Interessant...

Vergelijkbare Topics (7)

16089

Reacties: 2
Gelezen: 8437

23938

Reacties: 6
Gelezen: 10486

23868

Reacties: 5
Gelezen: 13702

16059

Reacties: 3
Gelezen: 7649

13662

Reacties: 0
Gelezen: 6450


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.