Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ervaringen Boel iTap

Gestart door Derp, 07-09-2021 10:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jwf

Ik heb twee tegendrukvullers, ik heb uit Zweden een handgebouwde gekocht en dat werkt goed maar is wat omslachtig. Ik dacht dat de itap x wellicht net wat makkelijker in gebruik zou zijn en heb er een aangeschaft. Ik ervaar toch problemen en vroeg me af wat jullie ervaringen zijn. Hieronder zal ik mijn proces beschrijven misschien dat één van jullie iets ziet dat ik fout doe.

1) Ik cold-crash mijn vat (29l RVS kegmenter) in mijn koelkast. Ik haal daarbij 4 graden C, ik kom niet lager.
2) Het bier was CO2 geconditioneerd en had een stabiele druk van 2 bar, dat komt neer op een forse carbonisatie van 4 volumes CO2 (volgens brew father). Dat doe ik om te compenseren voor CO2 verlies tijdens het bottelen.
3) Het vat neem ik mee naar de plek waar ik bottel en dan sluit ik koolzuur en itap aan. De itap heb ik met koud water doorgespoeld. Ik gebruik een zo kort mogelijke bierleiding, ca 65cm.
4) Om uit te sluiten dat het bier gaat schuimen door warme flessen heb ik mijn flessen in ijswater gekoeld.
5) Ik laat voorzichtig de druk uit het vat ontsnappen tot ik de rond de 1 bar zit (15psi) om te gaan vullen.
6) Daarna spoel ik mijn fles met CO2 en vul ik met lage snelheid. Er komt eerst wat schuim in de fles en het vullen gaat goed tot dit schuim boven aan de fleshals komt, daarna gaat het bier niet meer de fles in maar wordt het gelijk naar buiten gespoeld door de overflow. Ik kom niet verder dan de schouders van een longneck fles. Daarna gaat het vullen wel traag verder maar ten koste van veel verlies.

Observaties: De bierslang vult zich met schuim, dit schuim lijkt met name de boosdoener, het is genoeg om de hals van de fles te vullen. Ik kan eigenlijk niet korter met mijn bierleiding.

Ik zie mensen op YouTube de itap gebruiken zonder ook maar een spoor van schuim, doe ik iets fout?

veel dank

jwf

hans100w

Citaat van: jwf op 31-07-2022  09:42 uIk zie mensen op YouTube de itap gebruiken zonder ook maar een spoor van schuim, doe ik iets fout?

veel dank

jwf

Ja, je moet altijd bij het tegendruk vullen een hogere CO2 druk gebruiken dan waarmee het bier is gecarboniseerd. Anders komt er CO2 vrij uit het bier en vormt zich schuim. Dus nooit druk aflaten uit het fust voorafgaand aan het vullen.

jwf

Citaat van: hans100w op 31-07-2022  13:36 uJa, je moet altijd bij het tegendruk vullen een hogere CO2 druk gebruiken dan waarmee het bier is gecarboniseerd. Anders komt er CO2 vrij uit het bier en vormt zich schuim. Dus nooit druk aflaten uit het fust voorafgaand aan het vullen.

OK, dan ga ik dat de volgende keer proberen. Ik begreep vanuit de documentatie dat er op vrij lage druk (~1 bar) afgevuld diende te worden, maar ik zal mijn afvuldruk flink opvoeren.

Dank!

Diekster bier

Citaat van: jwf op 31-07-2022  21:29 uOK, dan ga ik dat de volgende keer proberen. Ik begreep vanuit de documentatie dat er op vrij lage druk (~1 bar) afgevuld diende te worden, maar ik zal mijn afvuldruk flink opvoeren.

Dank!

Werkte dit? Ik zit ook aan dit apparaat te denken.

Derp

Citaat van: Diekster bier op 13-09-2022  19:49 uWerkte dit? Ik zit ook aan dit apparaat te denken.

Ik heb in de afgelopen weken ~85 flessen gevuld, druk stond rond de 12PSI en dat is hetzelfde als waarop het gecarboniseerd wordt. Ging prima.

Spyro

Citaat van: Derp op 19-09-2022  13:11 uIk heb in de afgelopen weken ~85 flessen gevuld, druk stond rond de 12PSI en dat is hetzelfde als waarop het gecarboniseerd wordt. Ging prima.
Ik zet mijn druk bij het bottelen steeds ongeveer 3 à 400 gram hoger dan waarop het gecarboniseerd is, als je het CO2-lekkraantje open zet (om het bier te kunnen laten stromen) heb je dan nog een iets hogere druk dan in uw drukvat waar het gecarboniseerd is en kan je iets sneller vullen zonder schuimvorming.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.