Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


W34/70 Fermentis

Gestart door vanderhoeve, 24-07-2021 12:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

vanderhoeve

Morgen ga ik (zonder dat het op de planning stond) nog een biertje brouwen
Het wordt een pils met W34/70
Alleen heb ik daar maar 1 zakje van liggen. Had er eigenlijk 2 of 3 nodig
Kan ik deze ook opkweken met een giststarter?

En ga ik dat redden binnen een dag?

Simonsj

Dat is wel krap maar niet onmogelijk. Indien je een starter maakt, zou ik een paar korreltjes gist gebruiken zodat die zich vermenigvuldigt. Zo heb je een bijna volledig zakje gist en je starter. In verband met de tijd kan je je starter niet afgieten maar dat hoeft geen probleem te zijn.

Een starter op een heel zakje gist doet niet veel goeds.

Tot slot: vergist bij een graad of 16-17 Dan heb je minder gist nodig en je proeft geen verschil met een lagere temp. wat hier al vaak omschreven is.


Succes!

vanderhoeve

Dat is een goeie, ik maak een starter van 1.5 liter op de magneetroerder, gaat vast goed komen :D

vanderhoeve

Ik heb nu een starter van 1,5 liter die volgensmij goed is, hoe lang zou die in de koelkast moeten om hem te laten bezinken zodat ik hem af kan gieten?
Ben bang dat als ik een starter van 1,5 liter toevoeg aan 25 liter dit invloed heeft op de smaak?

vanderhoeve


Simonsj

Als je vanmiddag, vanavond gaat enten is dit naar mijn mening te kort. Het stukje krap maar niet onmogelijk. Je kan de starter alsnog in de koelkast doen en kijken hoeveel er bezinkt.

Buiten dat is het lastig te zien op de foto, maar ik denk dat de starter nog wel even op de roerder mag blijven staan als ik de kleur zie.

Ieder zijn manier, ik zou in dit geval niet afgieten.

Hopfenfox

Als het een relatief kleine starter of een flinke hoeveelheid bier is zou ik het inderdaad niet afgieten en gewoon alles bij je wort gooien. Dan weet je zeker dat je alle gist hebt en op die grote massa gaat het echt niks vervelends met je smaak doen.

vanderhoeve

Ik heb inderdaad de hele starter en de rest van het zakje er bij gedaan.
Koelen ging nu tot 20 graden, dus de rest moet de klimaatkast gaan doen. Heb hem ingesteld op 17 graden
Ben benieuwd

Jacques

Citaat van: Simonsj op 25-07-2021  13:39 uAls je vanmiddag, vanavond gaat enten is dit naar mijn mening te kort. Het stukje krap maar niet onmogelijk. Je kan de starter alsnog in de koelkast doen en kijken hoeveel er bezinkt.

Buiten dat is het lastig te zien op de foto, maar ik denk dat de starter nog wel even op de roerder mag blijven staan als ik de kleur zie.

Ieder zijn manier, ik zou in dit geval niet afgieten.

In dit geval zou ik ook niet afgieten. Gist heeft tijd nodig om te bezinken. Dit tijd was er in dit geval niet...
Verder is een pils niet bierstijl met een begin SG tussen de 1044 en 1050. Dat betekent dat je niet last hebt van verdunningseffecten door niet afgegoten starter bij het bier te doen.

Vergelijkbare Topics (6)

43720

Gestart door Theo bos


Reacties: 8
Gelezen: 1280

36267

Reacties: 11
Gelezen: 2208

39211

Reacties: 3
Gelezen: 945

37485

Reacties: 6
Gelezen: 1402


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.