Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Iemand ervaring met deze pH meter?

Gestart door LAM, 07-04-2021 13:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: Oscar op 09-04-2021  00:26 u:weetniet: :weetniet: :weetniet:  wat is dat voor een rare afwijkende waarde ?  :weetniet: :weetniet:  Zou 7,01 moeten zijn

De meter die LAM wilt kopen hoort gekalibreerd te worden bij 6,86. Dat is een wel een ding om in de gaten te houden bij de aanschaf van buffers.

Oscar

Citaat van: Jacques op 09-04-2021  00:29 uDoor aanslag aan de elektrode worden de metingen minder betrouwbaar.

Een elektrode spoel je na gebruik af en bewaar je in een oplossing van 4M KCL.. na ijken blijft ie wel een tijdje stabiel... ;)  ook op professionele laboratoria zullen ze niet voor iedere meting gaan ijken.... ;)

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 09-04-2021  00:21 uMoeten wachten tot dat de oplossing ontdooit is niet handig. Ik wil graag meteen meten.
Ik neem aan dat je weet wanneer je gaat brouwen toch. Dus dan kun je de oplossing een paar uur daarvoor al ontdooien. 

Jacques

Citaat van: Oscar op 09-04-2021  00:43 uEen elektrode spoel je na gebruik af en bewaar je in een oplossing van 4M KCL.. na ijken blijft ie wel een tijdje stabiel... ;)  ook op professionele laboratoria zullen ze niet voor iedere meting gaan ijken.... ;)

Heel lang geleden heb ik een HBO opleiding voor laboratorium personeel gevolgd voordat ik rechten ging studeren. Bij die opleiding werd gehamerd op het steeds nagaan of de meter de juiste waarde aangaf.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 09-04-2021  00:47 uIk neem aan dat je weet wanneer je gaat brouwen toch. Dus dan kun je de oplossing een paar uur daarvoor al ontdooien.

Ik gebruik de meter veel vaker dan alleen tijdens het bouwen. Ook tijdens de vergisting meet ik regelmatig de pH.
Verder meet ik de pH van bieren die aan mij toegezonden worden om te keuren. Elke keer een paar uur moeten wachten op het ontdooien van een bufferoplossing is erg onhandig. Het invriezen is ook niet nodig als je regelmatig een nieuwe buffer aanmaakt.

Ieder zijn manier van werken. Als je maar heel weinig meet kan invriezen een optie zijn. Voor mij is het dat niet het geval.

El Pastor Belga (MaJa)

Citaat van: Jacques op 09-04-2021  00:29 uHet kalibreren van een pH-meter (lees nagaan of de pH-meter de juiste waarde aangeeft) is een standaard handeling in professionele laboratoria...

Bij regelmatig gebruik is het eerder noodzakelijk om te kalibreren dan bij incidenteel gebruik. Door aanslag aan de elektrode worden de metingen minder betrouwbaar.

Heb 25 jaar in de industrie gewerkt en daar werden de pH meter elke week gecontroleerd en als de afwijking groter was dan 0.1 gekalibreerd. En dat was zelden het geval.  was het 3x achter elkaar kalibreren werd de elektrode vervangen. Deze stonden in een continumeting 24h/24 uur.
Als je elke keer moet kalibreren is er iets niet in orde met je meetapperatuur...
Ieder zijn mening natuurlijk.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 09-04-2021  00:56 uAls je maar heel weinig meet kan invriezen een optie zijn.
Dat dus.

hopjesvla

Citaat van: MaJa op 09-04-2021  04:29 uHeb 25 jaar in de industrie gewerkt en daar werden de pH meter elke week gecontroleerd en als de afwijking groter was dan 0.1 gekalibreerd. En dat was zelden het geval.  was het 3x achter elkaar kalibreren werd de elektrode vervangen. deze stonden in een continumeting 24h/24 uur.
Als je elke keer moet kalibreren is er iets niet in orde met je meetapperatuur...
Ieder zijn mening natuurlijk

Zo gaat het min of meer ook bij mij op het lab. Daar wordt die de dag dat die wordt gebruikt gekalibreerd. Heeft er ook mee te maken dat kalibreren maar ietsjes meer tijd kost dan checken, dus dan maar meteen kalibreren. Is de meter die week al gebruikt dan doen we het niet. Wat we wel doen is de kalibratieoplossing na het verlopen van de houdbaarheid weggooien (kopen we kant en klaar), en nieuwe bestellen. Een oplossing die misschien gaat afwijken waardoor je je meter verkeerd kalibreert kan ik me niet veroorloven. Maar daar moet ik ook bij toegeven, ik heb nooit een oude oplossing gemeten met een meter die net gekalibreerd is met een nieuwe. Wellicht vallen de verschillen mee, maar om fouten te voorkomen is de oude oplossing dan al weg.
In ieder geval is in mij opleiding er altijd ingehamerd om een pH meter regelmatig te checken en te kalibreren.

Jacques

Citaat van: hopjesvla op 09-04-2021  07:53 uZo gaat het min of meer ook bij mij op het lab. Daar wordt die de dag dat die wordt gebruikt gekalibreerd. Heeft er ook mee te maken dat kalibreren maar ietsjes meer tijd kost dan checken, dus dan maar meteen kalibreren. Is de meter die week al gebruikt dan doen we het niet. Wat we wel doen is de kalibratieoplossing na het verlopen van de houdbaarheid weggooien (kopen we kant en klaar), en nieuwe bestellen. Een oplossing die misschien gaat afwijken waardoor je je meter verkeerd kalibreert kan ik me niet veroorloven. Maar daar moet ik ook bij toegeven, ik heb nooit een oude oplossing gemeten met een meter die net gekalibreerd is met een nieuwe. Wellicht vallen de verschillen mee, maar om fouten te voorkomen is de oude oplossing dan al weg.
In ieder geval is in mij opleiding er altijd ingehamerd om een pH meter regelmatig te checken en te kalibreren.

Het natuurlijk niet zo dat als ik 5 metingen op een dag uitvoer ik 5 keer kalibreer. 1 keer op een dag is meer dan voldoende. Als ik de meter een paar dagen later weer gebruik dan kalibreer ik weer. Meestal wijkt de gemeten waarde van de buffer niet af. Als dat wel het geval is kalibreer ik. Dat is een kleine moeite met de meter die ik heb.

Ook bij mij werd ruim 45 jaar geleden bij de opleiding gehamerd op het zeer regelmatig checken van de meter. Sommige dingen veranderen niet...

thepsych

Tot nu toe gebruik ik tijdens het maischen twee Chinese goedkope pH meters, 5 euro. Elke keer ijken en bewaren in bufferoplossing. Ik twijfel over de betrouwbaarheid maar ik doe het er mee. Weet iemand hoe diep je de meter in de vloeistof moet doen? Er staat een streepje op de elektrode maar het plastic omhulsel heeft ook een inkeping?
Iemand enige ervaring met deze : Milwaukee 55 Pro pH meter bij Unibrew nu 50 euro. kan evt nieuwe elektrode in, ik vraag me af hoe vaak?

Jacques

Citaat van: thepsych op 29-07-2022  18:13 uIemand enige ervaring met deze : Milwaukee 55 Pro pH meter bij Unibrew nu 50 euro. kan evt nieuwe elektrode in, ik vraag me af hoe vaak?

Hoe lang je een elektrode kunt gebruiken ligt het aantal keren dat je hem gebruikt en aan het onderhoud (o.a. schoonmaken en zorgen dat de elektrode niet droog valt).

brouwerwaldonk

Citaat van: LAM op 07-04-2021  13:40 uHallo allemaal,
ik was even door de brouwspulletjes bij onze Chinese vriend aan het kijken en kwam deze https://a.aliexpress.com/_vME61j pH meter tegen. Mooi prijsje en inclusief buffers. Iemand ervaringen hiermee?

Groetjes LAM
Voor die prijs kan je nooit een kwalitatieve meter hebben. Die zou ik nooit kopen. Dat is gewoon weggegooid geld.

Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 30-07-2022  07:13 uVoor die prijs kan je nooit een kwalitatieve meter hebben. Die zou ik nooit kopen. Dat is gewoon weggegooid geld.

In het verleden heb ik dergelijke meters gekocht. Na een half jaartje tot maximaal een jaar kon ik ze inderdaad weggooien omdat ze niet goed meer werkte...

thepsych

Ik denk na deze adviezen dat ik voorlopig even bij mijn Chinese dingen blijf...

Vergelijkbare Topics (7)

17528

Reacties: 35
Gelezen: 18689

40509

Reacties: 20
Gelezen: 2990

32763

Reacties: 27
Gelezen: 6824

21045

Reacties: 11
Gelezen: 4370

5201

Reacties: 10
Gelezen: 4950


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.