Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Le Grand Royale (Tarwe Tripel)

Gestart door oneman, 29-01-2021 15:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

oneman

Hi Allemaal,


Ik wil (tussen de pogingen door een Vienna te brouwen, tweede poging is al veelbelovend) een tarwe tripel brouwen. Na wat kijken naar andere recepten, heb ik onderstaand recept samengesteld. Wat denken jullie?

Brewfather gaat uit van een eind SG van 1.015 en die zit veelal al lager dan ik in de praktijk uitkom... gaat wel lekker vol smaken of toch maar een deel van de mout vervangen door suiker?

De hop heb ik gelijk een witbier gehouden, alleen wat bitterder i.v.m. de zwaarte van het bier. Ik heb nog Citra en Amarillo op voorraad, maar ik dacht dat dat teveel op de voorgrond zou treden.oneman

JayK

With cheese?

Mijn tarwe tripel gisteren gebotteld met een veel lager eind SG dan berekend! Ik had dan wel een groot aandeel suiker, maar de mijne is nu onbedoeld boven de 9%. (Met T-58 van 1.078 naar 1.008)
Ik gebruik die software trouwens niet, is de vergistingsgraad gebaseerd op de gist die je selecteert of stel je dat zelf ergens in? Je maischschema met 45min of 63graden lijkt me vrij droog, dus dan zou je die vergistingsgraad van de gist wel moeten halen lijkt me.

Weet je zeker dat je 15 g koriander wil gebruiken? https://www.brouw-bier.nl/theorie/grondstoffen/kruiden/koriander.aspx hier wordt zo'n 3 tot 4 gram per 10 L aanbevolen voor o.a. tripels.


oneman

Citaat van: JayK op 29-01-2021  18:12 uWith cheese?
  8)
CiteerMijn tarwe tripel gisteren gebotteld met een veel lager eind SG dan berekend! Ik had dan wel een groot aandeel suiker, maar de mijne is nu onbedoeld boven de 9%. (Met T-58 van 1.078 naar 1.008)
Ik gebruik die software trouwens niet, is de vergistingsgraad gebaseerd op de gist die je selecteert of stel je dat zelf ergens in? Je maischschema met 45min of 63graden lijkt me vrij droog, dus dan zou je die vergistingsgraad van de gist wel moeten halen lijkt me.
Ik hoop het ja. De berekening van de SG in Brewfather is gebaseerd op de vergistinggraad van de opgegeven gist. Het maischschema heeft weinig invloed op de SG berekening. De vergistingsgraad van Lallemand Wit is zelfs hoger dan die van T-58... Als ik die invoer komt Brewfather uit op een eind SG van 1.023!  :-\ Dus. Ik hoop maar op het beste. Overigens is die T-58 ook best aantrekkelijk qua karakter. Ben benieuwd hoe dat bij jou gaat uitpakken. Ik denk dat dat doorgisten bij jou zeker mede komt door je suiker toevoeging. Misschien moet ik dat ook maar doen, ietsje minder pale ale, iets suiker erbij...  :denken:
CiteerWeet je zeker dat je 15 g koriander wil gebruiken? https://www.brouw-bier.nl/theorie/grondstoffen/kruiden/koriander.aspx hier wordt zo'n 3 tot 4 gram per 10 L aanbevolen voor o.a. tripels.
Goeie link... ik verlaag het aandeel koriander naar 4 g voor mijn 11,5 l. batch.

Jacques

Houd er rekening mee dat korianderzaad een zeepachtige smaak kan geven voor bepaalde proevers...

Bij mij is koriander taboe.

oneman

Citaat van: Jacques op 29-01-2021  22:40 uHoud er rekening mee dat korianderzaad een zeepachtige smaak kan geven voor bepaalde proevers...

Bij mij is koriander taboe.
Ja, dat is mijn bekend. Wij eten echter zelf regelmatig koriander en deed het eerder al in mijn bieren. Aangezien mijn vrouw en ik de voornaamste drinkers zijn van mij bier, zal dat dus geen probleem worden.

Maar het is inderdaad iets om aan te denken als je je bier (of gekruide eten) aan gasten voor wilt zetten.

JayK

Yes!  8) Blijft een geweldige dialoog! Het was een gokje van zou jij hem snappen, maar pakte dus goed uit.

Ik heb nog niet veel gebrouwen en was niet zeker over de T-58, nooit gebruikt en beetje verschillende meningen hier op het forum gelezen. Toch maar geprobeerd, want ik had er een zakje van. Het jongbier bij het bottelen smaakte eigenlijk precies zoals ik het zou verwachten van een tripel, en ik vond hem niet peperig (maar ben ook echt geen fijnproever), vriendin laten proeven en die (zonder verder enige info behalve dat ie hoog alcohol is en dat er tarwe in zit) zegt meteen "oow spicy!", dus ik neem aan dat hij dan toch dat peperige heeft  ;D Ik zou het zelf omschrijven als "Belgisch"  :weetniet:
Ben ook super benieuwd hoe die over een paar weken (en maanden) is!

oneman

De brouw ging goed, al viel het rendement wat tegen; volgende keer wat meer roeren... Ik heb de SG wat opgehoogd met een suiker toevoeging, dat is ook wel stijlvast

Na een maandje rijpen een flesje geproefd en ik ben zeer tevreden, zeker voor een eerste poging:
  • Duidelijk een zwaar witbier, lichtzurig en lekker fris maar dan volmoutig en met alcohol warmte
  • Bitterheid is goed, net genoeg aanwezig om tegenwicht te bieden tegen de volle moutigheid
  • Geur is fris, citrus, licht kruidig. De kruiden overheersen niet

Er is nog een lichte rauwheid die naar ik verwacht de komende maanden zal verdwijnen. Niet te snel opdrinken dus.  ::)

Het is lekker troebel, dat past bij de stijl. De kleur is echter een beetje mwah... moet of iets lichter richting goudgeel of donkerder richting amber vind ik:

Phoef

Citaat van: oneman op 06-04-2021  18:44 uNiet te snel opdrinken dus.  ::)

Dat zal het lastigste zijn? :)

oneman

Citaat van: Phoef op 06-04-2021  19:02 uDat zal het lastigste zijn? :)
Valt mee. Heb nog 10 liter Wiener Lager staan en net 23 liter Witbier gemaischt... ik hoef geen dorst te lijden.  :biersmile:

Vergelijkbare Topics (7)

27666

Reacties: 2
Gelezen: 2346

8728

Gestart door RobinB


Reacties: 3
Gelezen: 8712

33458

Reacties: 9
Gelezen: 2403

16782

Reacties: 5
Gelezen: 2360

01-04-2011 20:22 u
door orangeloo
38761

Reacties: 8
Gelezen: 2397

22142

Gestart door Croch


Reacties: 2
Gelezen: 1305


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.