Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Maischen in ketel met filterplaat

Gestart door Brouwerij KOR, 08-11-2020 17:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwerij KOR

Ook ik ben ik bezit van Blichmann ketel met filterbodem. Op zich erg tevreden over de kwaliteit en gebruiksgemak van de 38 liter ketel.
Ik heb gisteren een wat zwaarder bier gebrouwen, een tripel met een sg van 1,075.
Heb helaas ook te maken gehad met verbranding.

Brouwerij KOR

Beste Brouwers,
ik bezit van Blichmann ketel met filterbodem. Op zich erg tevreden over de kwaliteit en gebruiksgemak van de 38 liter ketel.
Ik heb gisteren een wat zwaarder bier gebrouwen, een tripel met een sg van 1,075.

Na het maischen van mijn beslag (4 liter per kg) bleek het onder de plaat aangebrand te zijn. Ik vroeg me af hoe andere hobbybrouwers hier ook last van hebben bij gebruik van filterplaat.

Ik wil mijn proces graag verbeteren en aanbranden voorkomen.
Kan het voorkomen worden met een roerwerk wellicht?

Ik vraag me af hoe de meeste hobbybrouwers dit doen. Maischen jullie in de ketel met de filter erin of doen jullie dat in een andere ketel? Zo ja, Hoe zou je je beslag naar een andere ketel overbrengen zonder oxidatie? Kun je een beslag hevelen? Lijkt mij nogal een gedoe en rotzooi om het over te moeten scheppen, bovendien oxidatie gevoelig.

Hoor het graag!

Groet Ruud

JanDeGraaff

Op zich is het niet handig om in twee draadjes dezelfde vraag te stellen... Dan wordt het allemaal wel heel verwarrend en dubbelop. Daarnaast wordt de discussie zo gefragmenteerd; zeker als je 'm zou willen volgen.

Brouwerij KOR

Citaat van: JanDeGraaff op 08-11-2020  19:25 uOp zich is het niet handig om in twee draadjes dezelfde vraag te stellen... Dan wordt het allemaal wel heel verwarrend en dubbelop. Daarnaast wordt de discussie zo gefragmenteerd; zeker als je 'm zou willen volgen.

Inderdaad niet zo handig bedenk ik me nu :)
heb het aangepast.

Jacques

Citaat van: Rootsman op 08-11-2020  20:12 uInderdaad niet zo handig bedenk ik me nu :)
heb het aangepast.

Samengevoegd door mij.

Jacques

Citaat van: Rootsman op 08-11-2020  17:41 uBeste Brouwers,
ik bezit van Blichmann ketel met filterbodem. Op zich erg tevreden over de kwaliteit en gebruiksgemak van de 38 liter ketel.
Ik heb gisteren een wat zwaarder bier gebrouwen, een tripel met een sg van 1,075.

Na het maischen van mijn beslag (4 liter per kg) bleek het onder de plaat aangebrand te zijn. Ik vroeg me af hoe andere hobbybrouwers hier ook last van hebben bij gebruik van filterplaat.

Ik wil mijn proces graag verbeteren en aanbranden voorkomen.
Kan het voorkomen worden met een roerwerk wellicht?

Klopt het dat vaste deeltjes onder de filterplaat zijn gekomen?
Roeren aan de bovenkant van de filterplaat zal denk ik niet veel helpen.

Brouwerij KOR

Citaat van: Jacques op 08-11-2020  21:40 uKlopt het dat vaste deeltjes onder de filterplaat zijn gekomen?
Roeren aan de bovenkant van de filterplaat zal denk ik niet veel helpen.
Dat zou wel kunnen, aan het begin van het filteren misschien.

026

Je zal met een pomp moeten werken en zo je wort laten circuleren. Ik werk ook met ketels met 'valse bodem', maar dan iets groter en circuleer door een pomp dus.
Eventueel kan het ook met emmers, als je maar zorgt dat de vloeistof onder de filterplaat regelmatig ververst.

El Pastor Belga (MaJa)


Heuvinger brouwerij

Citaat van: 026 op 09-11-2020  15:49 uJe zal met een pomp moeten werken en zo je wort laten circuleren.
Lekker rondpompen met een MP-15r!
Sla aub die 12V solarpompjes maar over!

Brouwerij KOR

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 09-11-2020  18:03 uLekker rondpompen met een MP-15r!
Sla aub die 12V solarpompjes maar over!
Dat pompen zie ik wel zitten, kan iemand uitleggen wat ik precies nodig heb en hoe ik het aansluit?

Brouwerij KOR

Citaat van: Rootsman op 09-11-2020  18:07 uDat pompen zie ik wel zitten, kan iemand uitleggen wat ik precies nodig heb en hoe ik het aansluit?
Bedoel je rondpompen in 1 pan?

Heuvinger brouwerij


Brouwerij KOR

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 09-11-2020  18:47 uJa, zoiets!


Dat ziet er erg goed uit! Dit zou ik ook wel willen maken in mijn ketel, wie of waar zou ik terecht kunnen met mijn ketel om een inlaat erin te maken?

beermenke

Citaat van: Rootsman op 09-11-2020  18:57 uDat ziet er erg goed uit! Dit zou ik ook wel willen maken in mijn ketel, wie of waar zou ik terecht kunnen met mijn ketel om een inlaat erin te maken?
Ik zou gewoon een hevel nemen ipv boren in de pan. Hevel aansluiten aan pompje. Aanzuigen  aan uitloop en je pompje bevat geen lucht. Als het bevalt kun je nog altijd uitbreiden.

JanDeGraaff

Dit is een goeie pomp hiervoor. Vergelijkbare pompen zitten in de meeste automaten. Deze is specifiek goed om twee belangrijke redenen:
1. Hij wordt verstuurd vanuit Polen (EU, dus geen invoerrechten) en
2. Hij kan wort tot 140 ºC verpompen (de meeste automaatpompen mogen niet bij vloeistoffen van meer dan 80ºC gebruikt worden).

Als je gaten moet maken kom je vaak op dit soort hardware uit.

André de Laat

Misschien te fijn geschroot? Gaten maken? Schijnt goed te doen te zijn. Alleen ben ik niet zo handig dus zou er niet aan durven te beginnen. Mooi spul wat jij hebt, zo'n Blichmann ketel.

Nobock

Citaat van: Rootsman op 09-11-2020  18:57 uDat ziet er erg goed uit! Dit zou ik ook wel willen maken in mijn ketel, wie of waar zou ik terecht kunnen met mijn ketel om een inlaat erin te maken?

Je hebt niet echt een inlaat nodig. Je hebt een uitlaat nodig en die zit er al. Die 'zuigt' onder je filter af en dat is wat Heuvinger volgens mij ook doet. Vervolgens pompt hij het wort weer op de mout. Daar heb je geen doorvoer voor nodig. Lijkt me wel een risico op droogpompen en dus ook droogkoken!

Brouwerij KOR

Citaat van: Nobock op 10-11-2020  18:21 uJe hebt niet echt een inlaat nodig. Je hebt een uitlaat nodig en die zit er al. Die 'zuigt' onder je filter af en dat is wat Heuvinger volgens mij ook doet. Vervolgens pompt hij het wort weer op de mout. Daar heb je geen doorvoer voor nodig. Lijkt me wel een risico op droogpompen en dus ook droogkoken!
Dankjewel voor je advies, heb besloten ook niet te willen boren in de pan. Wanneer ik een pomp zou kopen zoals de Blichmann riptide met debiet regelaar zou ik het risico op droogpompen kunnen beperken denk ik of niet?

Brouwerij KOR

Citaat van: André de Laat op 10-11-2020  09:56 uMisschien te fijn geschroot? Gaten maken? Schijnt goed te doen te zijn. Alleen ben ik niet zo handig dus zou er niet aan durven te beginnen. Mooi spul wat jij hebt, zo´n Blichmann ketel.
Ik vind het ook erg degelijk en mooie ketel! Als ik vantevoren wist dat er aanbrand problemen zouden zijn met dergelijke filterplaat had ik wellicht toch voor ss brewtech gegaan.

Heuvinger brouwerij

Citaat van: Nobock op 10-11-2020  18:21 uDie 'zuigt' onder je filter af en dat is wat Heuvinger volgens mij ook doet.
Mijn Oneconcept/Klarstein hopfengot heeft een moutkoker.
Citaat van: Nobock op 10-11-2020  18:21 uVervolgens pompt hij het wort weer op de mout. Daar heb je geen doorvoer voor nodig.
Inderdaad!
Citaat van: Nobock op 10-11-2020  18:21 uLijkt me wel een risico op droogpompen en dus ook droogkoken!
Ik kan de ketel niet leeg laten lopen met de kraan, er blijft altijd een laag wort over van een centimeter of 3.
Die hopfengot heeft geen gat in de bodem zoals veel robot ketels en waar je allerlei horror verhalen over droogkoken leest.
Maw op de bodem van mijn ketel staat altijd een laag wort.

André de Laat

Citaat van: Rootsman op 10-11-2020  18:49 uIk vind het ook erg degelijk en mooie ketel! Als ik vantevoren wist dat er aanbrand problemen zouden zijn met dergelijke filterplaat had ik wellicht toch voor ss brewtech gegaan.

Ik denk meer vdat het een kwestie van wennen en leren is. Ik heb zelf SS ketels, maar ook daar moest ik aan wennen. Sukses!

Nobock

Citaat van: Rootsman op 10-11-2020  18:45 uDankjewel voor je advies, heb besloten ook niet te willen boren in de pan. Wanneer ik een pomp zou kopen zoals de Blichmann riptide met debiet regelaar zou ik het risico op droogpompen kunnen beperken denk ik of niet?

Je wilt droogpompen niet beperken maar voorkomen. In je andere draadje adviseerd Blichmann zelf ook te pompen en ze hebben een pomp in assortiment. Moeten er dus velen zijn die dat zo doen. Staat waarschijnlijk maatverdeling aan de binnenkant van je pan. Die moet je bij het pompen in de gaten houden. Dat het volume (boven je filterplaat feitelijk) niet oploopt. Als het mis gaat vlam uit. Door het volume onder je plaat te meten weet je ook wanneer het mis is gegaan, namelijk als je dat complete volume boven je mout hebt gepompt. Maar je moet dus voorkomen dat je volume boven de plaat oploopt en dat kan prima met regelen doorstroom. Adhv je ervaring kun je mss nog grover schroten. Als je TE grof gaat schroten loopt je rendement terug dus rendement best een beetje gaan opvolgen met brouwsoftware. 1x lager rendement zegt dan nog nix maar als dat structureel wordt kun je je je molen weer krapper zetten.

Brouwerij KOR

Citaat van: Nobock op 10-11-2020  19:19 uJe wilt droogpompen niet beperken maar voorkomen. In je andere draadje adviseerd Blichmann zelf ook te pompen en ze hebben een pomp in assortiment. Moeten er dus velen zijn die dat zo doen. Staat waarschijnlijk maatverdeling aan de binnenkant van je pan. Die moet je bij het pompen in de gaten houden. Dat het volume (boven je filterplaat feitelijk) niet oploopt. Als het mis gaat vlam uit. Door het volume onder je plaat te meten weet je ook wanneer het mis is gegaan, namelijk als je dat complete volume boven je mout hebt gepompt. Maar je moet dus voorkomen dat je volume boven de plaat oploopt en dat kan prima met regelen doorstroom. Adhv je ervaring kun je mss nog grover schroten. Als je TE grof gaat schroten loopt je rendement terug dus rendement best een beetje gaan opvolgen met brouwsoftware. 1x lager rendement zegt dan nog nix maar als dat structureel wordt kun je je je molen weer krapper zetten.
Aah sorry miscommunicatie, ik dacht dat je met droogpompen bedoelde dat het filgerbed te conpact vacuum pompt. Dat de pomp niet droog mag komen staan wist ik wel.

Jacques

Citaat van: André de Laat op 10-11-2020  19:08 uIk denk meer vdat het een kwestie van wennen en leren is. Ik heb zelf SS ketels, maar ook daar moest ik aan wennen. Succes!

Met alle brouwapparatuur moet je een tijdje wennen. Sowieso is brouwen iets wat je vaker gedaan moet hebben voordat je een goed resultaat hebt. Bierbrouwen is iets wat je leert door het te doen
Streef ook steeds naar verbetering, maar wees ook kritisch. Niet elke verandering is een verbetering...

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.