Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eigen biertap

Gestart door rick1989, 27-05-2020 20:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rick1989

Hallo,

Ik heb zelf een biertap gebouwd van een koelunit die in een koffieautomaat zit. Het principe is hetzelfde in de unit zit een koelbad met een spiraal waar het bier doorheen stroomt. Nu heb ik het probleem dat als ik wil tappen het bier sputterend uit de kraan komt, alsof hij CO2 weg wil duwen. Een compensator kraan zit er al op.

Iemand tips?

Bedankt


Oscar

Citaat van: rick1989 op 27-05-2020  20:02 uIemand tips?

Foto ?  ;)

rick1989

Ik heb er een foto bij geplaatst

hansHalberstadt

Dat betekent dat er veel koolzuur vrij komt in je leidingen. dan is de ingestelde tapdruk te laag tov de opgeloste hoeveelheid koolzuur. hogere tapdruk kan echter een te snel getapt bier geven met nog meer schuim. dan is de lengte van je tapleiding te kort. oplossing is dan een remleiding toevoegen (bv 4mm inwendig 2 meter lang) en/of een compenatorkraan.

rick1989

Citaat van: hansHalberstadt op 27-05-2020  21:02 uDat betekent dat er veel koolzuur vrij komt in je leidingen. dan is de ingestelde tapdruk te laag tov de opgeloste hoeveelheid koolzuur. hogere tapdruk kan echter een te snel getapt bier geven met nog meer schuim. dan is de lengte van je tapleiding te kort. oplossing is dan een remleiding toevoegen (bv 4mm inwendig 2 meter lang) en/of een compenatorkraan.

Dus als ik je goed begrijp, kan ik mogelijk het probleem oplossen door de druk wat te verhogen aangezien ik al een compensatorkraan heb?

Bedankt.

Niels B.

Citaat van: rick1989 op 27-05-2020  21:06 uDus als ik je goed begrijp, kan ik mogelijk het probleem oplossen door de druk wat te verhogen aangezien ik al een compensatorkraan heb?

Bedankt.

Even kijken of er bellen in je leiding zitten.
Theoretisch moet je CO2 op het fust zetten om te zorgen dat het koolzuur niet in de leiding uit het bier ontsnapt. Het liefst wil de CO2 namelijk de atmosfeer in, om zo een evenwicht te maken tussen de hoeveelheid in het bier en de lucht.
Maar, jij wilt niet dat dat te snel gebeurt, je wil pas dat het in het glas gebeurt aan het einde van de leiding.
Als je bier teveel koolzuur bevat, of als het bier warmer wordt, heb je meer druk nodig om te zorgen dat de CO2 in het bier blijft.
Als er bellen in de leiding komen, gebruik je te weinig druk. Dan moet je dus meer druk toevoegen.
Dit werkt meestal, behalve als je een keykeg of een ander fust met binnenzak gebruikt.

Hoe meer druk je op het fust zet, hoe harder het eruit wil stromen. Dit compenseer je met de kraan! Je verlaagt de stroomsnelheid door het kraantje dichter te zetten.
Betekend dus dat als je teveel koolzuur in je fust hebt, je langzamer zal tappen.

En dat hebben jullie allemaal wel eens zien gebeuren op een bierfestival neem ik aan  :biersmile:

hansHalberstadt

De druk moet altijd ergens afbouwen van de druk die in de fust heerst naar de omgevingsdruk. als dat te abrubt gaat, bv in de tapkraan, dan krijg je daar alsno ineens heel veel schuim. Een compensatorkraan is daar een compromis, maar de beste oplossing is een remleiding dis de druk geleidelijk over de hele leiding afbouwt. Helaas ontkom je er ook daar niet aan dat tijdenw het tappen er dus een stuk is in de leiding waar de druk lager wordt dan de verzadigingsdruk in het bier, dus vanaf daar ga je schuim krijgen. dat kun je verminderen door een langere remleiding waardoor bij dezelfde drukafbouw het bier langzamer stroomt en daardoor minder snel de overtollige koolzuur vrijkomt, maar ook door lagere temperatuur van je fust. daardoor kun je minder druk aansluiten en gaat het dus ook langzamer stromen bij het tappen. in een combinatie van dat soort zaken moet je de acceptabele oplossing zien te vinden.

Vergelijkbare Topics (7)

13643

Reacties: 16
Gelezen: 5252

150

Gestart door klavertje_4


Reacties: 13
Gelezen: 14094

19471

Reacties: 3
Gelezen: 1983

4818

Gestart door thibolleke


Reacties: 4
Gelezen: 9122


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.