Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Sterke blonde met een fruitig tintje

Gestart door Brouwdraakje, 01-07-2019 21:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwdraakje

Hoi iedereen,

Ik krijg over een maandje ongeveer mijn Easybrew binnen en ben alvast wat recepten samen aan het stellen. Ik houd zelf heel erg van een wat sterker blond met fruittinten erin. Dat wil ik dus als eerste brouwen.
Ik heb me ingelezen, ingrediënten bekeken en gezocht en kwam op het onderstaande recept. Ik gebruik brewfather en heb zelf even de Nederlandse termen erachter getypt, helaas niet zo'n mooie tabel als BrouwHulp geeft.

Hebben jullie nog tips of aanmerkingen?
Ik ben zelf vooral benieuwd naar de brouwtemperatuur. Ik heb "Verander water in bier" gelezen en daar lees ik dat  je voor een wat droger bier langer op een lagere temperatuur langer moet maischen en andersom voor een voller bier. Daarna kwam weer aan bod dat het met moderne mouten niet uitmaakt behalve voor de smaak. Ik mik voor wat droger dus daarom dit gekozen.



Fruitige sterke blonde - 8.3%
 IBU : 24 (Tinseth)
Color : 13 EBC
Carbonation : 2.4 CO2-vol
Pre-Boil Gravity : 1.057
Original Gravity : 1.074
Final Gravity : 1.011

Hopcat / Brew Monk / Brewster 30L (profiel voor easybrew 30 e.d.)
Batch Size : 15 L
Boil Size : 19.43 L
Boil Time : 60 min
Mash Water : 18.56 L
Sparge Water: 4.29 L
Total Water : 22.85 L
Brewhouse Efficiency: 79.4%
Mash Efficiency : 80.5%
Fermentables (4.48 kg) Vergistbare ingrediënten
3.525 kg - Dingemans Pilsen 3.2 EBC (78.8%)
750 g - Weyermann Carahell 25.5 EBC (16.8%)
200 g - Cane (Beet) Sugar 0 EBC (4.5%) (reguliere kristalsuiker)
Hops (29.3 g) Hop
15 min - 29.3 g - Azacca - 11.3% (24 IBU)
Yeast / Gist
2.3 pkg - Mangrove Jack's Belgian Tripel M31
Cells
23 million cells / ml

Mash Profile (Max fermentability with highest yield) Maischschema
63 °C - 45 min - Temperature
71 °C - 15 min - Temperature

Arne8

ik hou deze even in de gaten, lijkt me een leuk biertje.
Zelf nog niet veel gebrouwen dus kan je verder geen tips of zo geven maar benieuwd naar het resultaat!

Sjoerd

Ik zou iets minder Carahell erin doen (5%) en tarwemout toevoegen (10%), en de MJ M47 gebruiken, die geeft een fruitige blonde

Biertje1985

Wat minder carahell inderdaad. En wellicht Golden Strong Ale Gist. Die complimenteerd fruitige hop. :proost:
Wellicht nog een lichte dosis koudhop om de fruitigheid van de hop te accentueren.

BrouwMark

Voor een droge sterke blonde mag je veel meer suiker gebruiken. Ik zou zeker voor 20% gaan.

Koen S

24 IBU is wel erg weinig voor een sterke blonde. Duvel heeft 32 IBU.
De verhouding maisch/spoelwater is niet optimaal voor je rendement. Ik neem meestal 2/3 maisch- en 1/3 spoelwater.

tdp

Citaat van: Koen S op 03-07-2019  16:25 u...
De verhouding maisch/spoelwater is niet optimaal voor je rendement. Ik neem meestal 2/3 maisch- en 1/3 spoelwater.

Inderdaad, is een mooie vuistregel

Nick H.

Je gebruikt de Azaca alleen als aromahop op 15 minuten.
Dit bier verdient een Azaca die 60 minuten als bitterhop kookt en dan als aromahop nog 10 minuten, eventueel nog wat Citra erbij.

Vergeet de stap 78 graden Celsius niet.

En de body is wel heel erg dun, wordt een dun droog bier. Ik zou rond 4 liter per kg mout beginnen voor een eerste keer.

En 2,4 carbonisatie lijkt mij wat weinig, ik zou echt boven de 3 gaan zitten.

Laat alle suggesties nog maar eens de revue passeren en pas je recept aan.

Google eens naar "biertypes volgens bkg". Dat is een handige file met beschrijvingen van biertypes zoals keurmeesters die types keuren/hanteren.
Altijd goede aanvullende informatie op de informatie uit je een rekenprogramma krijgt.

 :degroeten:

Brouwdraakje

Dank voor al jullie input. Ik had de richtsnoeren uit het boek van Adrie gebruikt maar in de BKG-lijst stond ook wat meer info, o.a. over de carbonisatie (dank voor de tip!  :) )

Algemene info
Fruitige sterke blonde - 8.5%
Belgian Golden Strong Ale
Author: Brouwdraakje
Type: All Grain
IBU : 33 (Tinseth)
Color : 6 EBC
Carbonation : 3.6 CO2-vol
Pre-Boil Gravity : 1.047
Post-Boil Gravity: 1.070
Original Gravity : 1.075
Final Gravity : 1.010
Brouwgegevens
Hopcat / Brew Monk / Brewster 30L
Batch Size : 15 L
Boil Size : 19.43 L
Boil Time : 60 min
Mash Water : 16.45 L
Sparge Water: 5.78 L
Total Water : 22.23 L
Brewhouse Efficiency: 79.4%
Mash Efficiency : 80.5%
(Deze cijfers komen uit het standaardprofiel voor de easybrew rollen. Ik hou gewoon 22,5 liter aan in de verhouding 2/3 maischen en 1/3 spoelen).


Fermentables (4.16 kg) / (Vergistbare ingredienten)
2.5 kg - Pilsen 3.2 EBC (60.1%)
1 kg - Pale Wheat 3.2 EBC (24%)
500 g - Cane (Beet) Sugar 0 EBC (12%)
160 g - Bottling - Cane (Beet) Sugar 0 EBC (3...
Hops (50 g)
60 min - 15 g - Azacca - 11.3% (27 IBU)
15 min - 15 g - - 5% (6 IBU)
Dry Hops
14 days - 20 g - Azacca - 11.3%
Yeast
2 pkg - Mangrove Jack's Belgian Abbey M47
Cells
20 million cells / ml

Mash Profile / Maischschema
Max fermentability with highest yield
63 °C - 45 min - Temperature
71 °C - 15 min - Temperature
78 °C - 5 min - Temperature
Fermentation Profile
Ale
22 °C - 14 days - Primary
14 °C - 60 days - Carbonation

Ik vond dat ik een vrij lichte kleur had, net aan de bodem van het profiel sterke blonde,  en ik heb nog gekeken naar een andere moutsoort (bijvoorbeeld Fawcett Maris Otter Malt of inderdaad mijn eerdere carahell). Hoe denken jullie daarover?

BertusBeensteen

Voor de eerste keer brouwen met de easybrew vrees ik dat 80% rendement (brewhouse efficiency) een beetje optimistisch is. Deze kun je bij brewfather aanpassen in het "equipment profile" (https://web.brewfather.app/#/tabs/profiles/profiles)
65-75% is voor de eerste keer reëler, beetje afhankelijk van verdere ervaring.

Verder staat je 15min hopgift op 5% alfazuur, als dit ook azacca moet zijn zal je IBU berekening niet helemaal kloppen.

Verder zijn er al genoeg adviezen gegeven over het recept.
Gewoon lekker brouwen!

Sjoerd

Ja hoor, gaat een mooi bier worden, succes!

El Pastor Belga (MaJa)

8.5% is dat niet wet hoog voor de M47  als daar nog hergisting op fles bijkomt kan die misschien wel wat plat blijven?

Nick H.

Citaat van: MaJa op 04-07-2019  19:11 u8.5% is dat niet wet hoog voor de M47  als daar nog hergisting op fles bijkomt kan die misschien wel wat plat blijven?


Dat is een goed punt... Dus het recept ietsje aanpassen zodat het wat minder alcohol oplevert of een andere gist gebruiken om te bottelen.
 :proost: :proost:

Oxhead

Toch de m-31 gebruiken, las ergens op een Amerikaanse site dat het Duvel zou kunnen zijn. In hoeverre ditwaar is weet ik niet maar dat je er goed blond bier mee kan brouwen wel. ;) :brouwen:

middelaersch

Of M41, is ook een optie.

Zie ook het draadje van Jacques waarin bij m31, m41 en m47 vergelijkt.

BertusBeensteen

M41 is mij goed bevallen in een sterke blonde, ik zeg doen.

Jacques

Citaat van: Nick H. op 04-07-2019  21:41 uDat is een goed punt... Dus het recept ietsje aanpassen zodat het wat minder alcohol oplevert of een andere gist gebruiken om te bottelen.
 :proost: :proost:

Dat is altijd gevaarlijk. De gist die je gebruikt als bottelgist kan mogelijk suikers gaan vergisten die de M47 heeft laten liggen door de lagere alcoholtolerantie.

Nick H.

Citaat van: Jacques op 04-07-2019  23:25 uDat is altijd gevaarlijk. De gist die je gebruikt als bottelgist kan mogelijk suikers gaan vergisten die de M47 heeft laten liggen door de lagere alcoholtolerantie.

Ik begrijp je punt. Maar ik dacht dat er nog maar weinig restsuiker zou zijn  en je een geschikte gistsoort kunt selecteren zoals een M31 en zeker géén saisongist. Maar mijn voorkeur zou zijn om het bier iets lichter te maken zodat je niet in de probleemzone komt.  :groots:

Jacques

Citaat van: Nick H. op 06-07-2019  10:52 uIk begrijp je punt. Maar ik dacht dat er nog maar weinig restsuiker zou zijn  en je een geschikte gistsoort kunt selecteren zoals een M31 en zeker géén saisongist. Maar mijn voorkeur zou zijn om het bier iets lichter te maken zodat je niet in de probleemzone komt.  :groots:

Als de gist de geest heeft gegeven omdat deze het hoge alcoholgehalte niet aan kan, zijn er nog vergistbare suikers door door de bottelgist alsnog vergist kunnen worden.

Nick H.

Citaat van: Jacques op 06-07-2019  11:08 uAls de gist de geest heeft gegeven omdat deze het hoge alcoholgehalte niet aan kan, zijn er nog vergistbare suikers door door de bottelgist alsnog vergist kunnen worden.

Maar door het SG te meten kun je bepalen hoeveel restsuiker er is en een afgewogen besluit nemen toch over een eventuele andere gist en de aangepaste hoeveelheid bottelsuiker? Of denk ik nu te simpel. :huilen:
Of misschien met een andere gist eerst verder laten uitgisten voor je bottelt?  :weetniet: :weetniet:

Jacques

Citaat van: Nick H. op 06-07-2019  12:52 uMaar door het SG te meten kun je bepalen hoeveel restsuiker er is en een afgewogen besluit nemen toch over een eventuele andere gist en de aangepaste hoeveelheid bottelsuiker? Of denk ik nu te simpel. :huilen:
Of misschien met een andere gist eerst verder laten uitgisten voor je bottelt?  :weetniet: :weetniet:

Door het SG te meten weet je alleen hoeveel suikers vergist zijn. De hoeveelheid suikers die nog vergist kunnen worden meet je niet. Dat blijkt pas als alle suikers vergist zijn.

Als je tegen de alcoholtolerantie van een gist aanloopt is het verstandig eerst een andere gist te gebruiken die een hogere alcoholtolerantie heeft. Je weet dan zeker dat alle vergistbare suikers vergist zijn.

Brouwdraakje

Ik heb hem afgelopen woensdag gebrouwen. Eerder al een gistkast gemaakt, een oude koelkast in combinatie met een inkbird en een warmtekabel van 40 watt. Van de zomer had ik een easybrew besteld maar de levering bleef uit dus ongeveer een maand geleden gekozen voor levering van een brewster beacon.

Daarmee afgelopen woensdag dus gebrouwd, was even ontdekken hoe alles werkte maar het ging eigenlijk soepeltjes. Dankzij dit forum en het boek van Adrie was ik goed ingelezen en brewster heeft erg handige instructievideos. In mijn brouwspanning heb ik wel in plaats van tarwemout een kilo pale ale mout gebruikt, mijn recept daarop aangepast en het wijkt niet teveel af. Dit was het resultaat:



Smaakte goed, zoet wel maar na afkoelen zat er een lekker bittertje in. Ben benieuwd naar het resultaat! Zal het definitieve recept straks aan deze post toevoegen.
Edit, het definitieve recept:


Fruitige sterke blonde

Belgian Golden Strong Ale

8.4% / 18.1 °P

All Grain: Hopcat / Brew Monk / Brewster 30L
79.4% efficiency
Batch Volume: 15 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 16.45 L
Sparge Water: 5.78 L
Total Water: 22.23 L
Boil Volume: 19.43 L
Pre-Boil Gravity: 1.047
Post-Boil Gravity: 1.070

Vitals

Original Gravity: 1.074
Final Gravity: 1.010
IBU (Tinseth): 33
Color: 8.5 EBC

Mash
Temperature — 63 °C — 45 min
Temperature — 71.5 °C — 15 min
Temperature — 78 °C — 5 min

Malts (3.5 kg)
2.5 kg (60.1%) — Dingemans Pilsen — Grain — 3.2 EBC
1 kg (24%) — Dingemans Pale Ale — Grain — 9 EBC
Other (660 g)
500 g (12%) — Cane (Beet) Sugar — Sugar — 0 EBC
160 g (3.9%) — Cane (Beet) Sugar — Sugar — 0 EBC — Bottling

Hops (22 g)

11 g (22 IBU) — Azacca (Whole) 12.7% — Boil — 60 min
11 g (11 IBU) — Azacca (Whole) 12.7% — Boil — 15 min

Yeast

2 pkg — Mangrove Jack's M47 Belgian Abbey

299 billion yeast cells
1.11 million cells / ml / °P

Fermentation

Primary — 22 °C — 14 days
Carbonation — 14 °C — 60 days
Carbonation: 3.6 CO2-vol

Ik had uiteindelijk volgens het peilglas meer dan 15 liter (tegen de 16 bijna) maar dit is de eerste keer dat ik met de brewster brouw en de efficiëntie e.d. zijn de standaardwaarden.
Het begin SG was iets lager dan verwacht (1065 volgens de refractometer en 1066 volgens de hygrometer) maar dat zou dus door iets meer water kunnen komen.
Ik ga hem zeker nog een keer brouwen met de tarwemout in plaats van de pale ale.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.