Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)

Gestart door hans100w, 06-05-2019 17:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hans100w

https://books.google.nl/books?id=2ACSutWpafcC&dq=bier&hl=nl&pg=PP7#v=onepage&q&f=false

Google heeft veel scans van oude boeken online staan, zo ontdekte ik dit boek waarin het mouten, eesten en brouwen uit de 18de eeuw uitvoerig wordt bescheven. Het is oud-hollands, dus niet erg makkelijk te lezen, maar als je er wat tijd in steekt leest het als een spannend boek  :brouwen:  :)

Koen S

Ik wist niet dat Vlaemsch Oud-Hollands is. 😁

Als je leest welke additieven (zoals pek)  ze toen gebruikten, dan ga je discussies over waterbehandeling op dit forum met heel andere ogen bekijken.

Belg

Pagina 74-76 voor wie wil weten wat men vroeger allemaal in het brouwsel dropte van smaakmakers.

Bekende en totaal onbekende specerijen en varia.

wiliam

Citaat van: Koen S op 06-05-2019  18:54 uIk wist niet dat Vlaemsch Oud-Hollands is. 😁

1831 vertelt ons dat België zich afscheidde van de Nederlanden, 1793 was de Fransche tijd. (1792-1815)
Dus ja oud Nederlandsch.
Citaat van: Belg op 06-05-2019  19:07 uPagina 74-76 voor wie wil weten wat men vroeger allemaal in het brouwsel dropte van smaakmakers.

Bekende en totaal onbekende specerijen en varia.
Alleen de Cucube is (nog) niet te vinden.

Koen S

Citaat van: wiliam op 06-05-2019  21:17 u1831 vertelt ons dat België zich afscheidde van de Nederlanden, 1793 was de Fransche tijd. (1792-1815)
Dus ja oud Nederlandsch.
In de inleiding noemt de auteur het Vlaemsch, een regionale versie van het Nederduitsch, voorloper van het Nederlands.
Maar dat is allemaal niet zo relevant. Het is gewoon een heel boeiend boek.

jaapz

Wat een prachtig boek! Bedankt voor het delen :groots:

jaapz



Een manier van het drogen van gist op hout, zoals ook nu nog met sommige Kveiks gedaan wordt, wordt in dit boek ook beschreven!

Ook deden ze destijds al aan "dry hoppen" met kruiden:


Guppie


Belg


Wildor

Handje zuiver zand in een kan water en in het vat gieten, met een stok omroeren en het wordt weer goed.

Prachtig!

Davester

Gaaf, thanks voor sharing, ga er eens rustig voor zitten.

Ronnie

Prachtig!
Mooi om dat hier te delen, dank je!

Vergelijkbare Topics (5)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.