Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Pan gezocht...

Gestart door Jukkie, 04-03-2019 12:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jukkie

Misschien een rare vraag, maar ik zoek een rvs pan van 50 / 56 L. Dikte bodem ong 8 mm en inhoudsmarkering (L, niet gallon) aan de binnenkant. En ZONDER kraan.
Ik heb een dergelijke pan gekocht een jaar of twee terug, van Arsegan en nu wil ik een tweede. Een dergelijke pan kan ik bij Braumarkt en Van der Kooy niet meer vinden...  Zoek ik nu zo'n bijzondere pan of zoek ik verkeerd? 

emiel1

Nee hoor, bij een winkel gericht op de horeca zul je ze wel vinden (makro, sligro, hanos...)
Of misschien is dit wat: http://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpan50liter (edit: die heeft geen markering zie ik)

Jacques

Citaat van: Jukkie op 04-03-2019  12:10 uMisschien een rare vraag, maar ik zoek een rvs pan van 50 / 56 L. Dikte bodem ong 8 mm en inhoudsmarkering (L, niet gallon) aan de binnenkant. En ZONDER kraan.
Ik heb een dergelijke pan gekocht een jaar of twee terug, van Arsegan en nu wil ik een tweede. Een dergelijke pan kan ik bij Braumarkt en Van der Kooy niet meer vinden...  Zoek ik nu zo'n bijzondere pan of zoek ik verkeerd?

Zo iets misschien?
https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/brouwapparatuur/brouwketels/d/Brewferm-brouwketel-rvs-50-l-40-x-40-cm

Je kunt de pan aan de binnenkant graveren. En natuurlijk kun je ook met een meetlat de inhoud bepalen.

Jukkie

Die had ik gezien Jacques, alleen heeft die een bodem van "slechts" 4 mm. Ik ben een beetje bang dat deze krom trekt bij mijn 8.5 kW brander...
En een peilstok is wellicht een alternatief inderdaad.

brouwerwaldonk

Mijn gistvat is zo een ketel http://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpan70liter
Na het koelen hevel ik het wort in die ketel (via een vergiet om een goede beluchting van het wort te bekomen) dus komt er een laag schuim op. Toch kan ik tot op 0,5L nauwkeurig aflezen hoeveel liter in de pan zit, ondanks die laag schuim. Ik gebruik daarvoor een filmdoosje (zoals op de foto) gevuld met een blokje piepschuim waarin een heel dun staafje steekt waarop ik maatstreepjes heb aangebracht.




Het filmdoosje drijft rechtop doorheen het schuim op het wort. Het staafje zorgt dat alles rechtop gehouden wordt door een lat met een buisje er onder (als zijsteun) die op de ketelrand ligt. De het dunne staatje wat door de lat steekt is het referentie punt.
Die ketel is perfect bruikbaar op een brander, je moet gewoon zorgen dat er steeds vloeistof in de ketel als er een vlam onder brand. De bodem zal niet krom trekken. Vóór elk brouwsel doe ik enkele liter water in de ketel om de binnenkant steriel te maken door hevig koken met deksel.     

Frank Cameron

Ik heb mogelijk wel iets wat je zou kunnen gebruiken, zeer zware kwaliteit. Erg dikke bodem.
Zal je vanavond wel even een foto sturen mocht je dat willen.

Ik hoor wel of je interesse hebt.

Groet Frank

Jukkie

Citaat van: Frank Cameron op 04-03-2019  14:28 uIk hoor wel of je interesse hebt.

Groet Frank
Ik hoor graag van je!

Dirtbag

Citaat van: Jukkie op 04-03-2019  12:52 uDie had ik gezien Jacques, alleen heeft die een bodem van "slechts" 4 mm. Ik ben een beetje bang dat deze krom trekt bij mijn 8.5 kW brander...
En een peilstok is wellicht een alternatief inderdaad.

Ik gebruikte de 50 liter hobbybrouwshop pan met een bodem van wel 1 mm op een 9,5 kw brander tijdens het maischen. Mijn kookpan was een 50 liter horeca pan die ik uit de oudijzerhoop het getrokken. Die heeft een bodem van ongeveer 4 a 5 mm. Ik heb het niet gemerkt dat een van beide pannenkrom getrokken is.

Geen van beiden heeft echter een maatverdeling.

db

Sjoerd


BrouwMout.nl

Citaat van: Jukkie op 04-03-2019  12:52 uDie had ik gezien Jacques, alleen heeft die een bodem van "slechts" 4 mm. Ik ben een beetje bang dat deze krom trekt bij mijn 8.5 kW brander...

Als er vloeistof in je pan zit wordt de bodem niet warmer dan 100 graden. Je kunt ook koken in een plastic emmer.

brouwerwaldonk

Ik heb zelfs ooit op TV in een programma gezien dat ze water aan de kook brachten in een papier zak op een brander.
Dus een dunwandige ketel trekt heus niet krom van de vlam tijdens het koken van wort.

Jukkie

Citaat van: brouwerwaldonk op 05-03-2019  10:48 uIk heb zelfs ooit op TV in een programma gezien dat ze water aan de kook brachten in een papier zak op een brander.

Als ik mijn brander vol aan zet en de papieren zak erboven hang gaat die er aan hoor. Die papieren zak gaat het niet lukken om de 8.5 kW vlug genoeg door te geven aan het wort.
Ik heb een keer een rvs pan die ik normaal in de keuken op het gasfornuis gebruik op mijn brander gezet om snel nog wat spoelwater te verwarmen --> pan die al jarenlang meeging in de keuken in 15 minuten naar de kl*te  :huilen:

Citaat van: brouwerwaldonk op 05-03-2019  10:48 uDus een dunwandige ketel trekt heus niet krom van de vlam tijdens het koken van wort.

Het nevenschikkend voegwoord "Dus" is wat voorbarig denk ik  :)

hansHalberstadt

Citaat van: Jukkie op 04-03-2019  12:52 uDie had ik gezien Jacques, alleen heeft die een bodem van "slechts" 4 mm. Ik ben een beetje bang dat deze krom trekt bij mijn 8.5 kW brander...
En een peilstok is wellicht een alternatief inderdaad.
Heb je wel eens het proefje gezien waarbij ze in een kartonnen koffiebekertje water koken met een bunsenbrander eronder? conclusie uit dat proefje is dat de bodem van je pan gewoon 100 graden blijft als je wort kookt, ook al is die nog zo dun. Ik heb zelf zo'n pan van hobbybrouwshop van 100 liter met een 8 kW brander eronder. werkt perfect met koken. En het voordeel is dat de pan niets weegt en heel goedkoop is.
 

brouwerwaldonk

Jukke heeft een heel sterke rug wil graag tillen en heeft geld op overschot.

Sander van Dijk

Citaat van: hansHalberstadt op 05-03-2019  12:34 uHeb je wel eens het proefje gezien waarbij ze in een kartonnen koffiebekertje water koken met een bunsenbrander eronder? conclusie uit dat proefje is dat de bodem van je pan gewoon 100 graden blijft als je wort kookt, ookal is die nog zo dun. Ik heb zelf zo'n pan van hobbybrouwshop van 100 liter met een 8kw brander eronder. werkt perfect met koken. en het voordeel is dat de pan niets weegt en heel goedkoop is.
Met een ballon gevuld met water gaat het ook goed met een aansteker eronder.

Jukkie

Citaat van: brouwerwaldonk op 05-03-2019  13:00 uJukke heeft een heel sterke rug wil graag tillen en heeft geld op overschot.

Heb een hekel aan tillen. En begrijp me niet verkeerd, ik ben een echte Hollander  ;) ; ik wil graag een zo goedkoop mogelijke pan.
Alleen is goedkoop vaak duurkoop, en heb altijd begrepen dat dunnere bodems sneller aanbranden en minder lang meegaan.
Dat is alles, niet de bedoeling om iemand tegen z'n schenen te schoppen

Sander van Dijk



Citaat van: Jukkie op 05-03-2019  13:33 u.. heb altijd begrepen dat dunnere bodems sneller aanbranden en minder lang meegaan.

Dit is inderdaad het geval als er wat meer vaste deeltjes in de pan zitten. Bijvoorbeeld met pap koken of maischen is een dikkere bodem zeker prettig. Met alleen water of wort is het geen probleem. Dan wordt de warmte snel verdeeld.

hansHalberstadt

Citaat van: Jukkie op 05-03-2019  13:33 uHeb een hekel aan tillen. En begrijp me niet verkeerd, ik ben een echte Hollander  ;) ; ik wil graag een zo goedkoop mogelijke pan.
Alleen is goedkoop vaak duurkoop, en heb altijd begrepen dat dunnere bodems sneller aanbranden en minder lang meegaan.
Dat is alles, niet de bedoeling om iemand tegen z'n schenen te schoppen
Dit soort  discussies is juist goed zolang iedereen open staat om andermans redenaties te volgen en dan keuzes te maken. Vaak zeggen mensen iets omdat ze het gehoord hebben, maar ook degene van wie ze het gehoord hebben weet het weer niet zeker. Dat levert vaak hardnekkige misverstanden op die zichzelf in stand houden. Ik maisch ook in zo'n dunne ketel, maar voor het maischen krijg je wel aanbranden als je niet goed roert. Daarvoor gebruik ik een roermechanisme hat helemaal over de bodem veegt als een soort ruitenwisser. roeren met een lepel kan ook wel, maar dan moet je niet al te dik beslag hebben of heel goed blijven roeren. 
Hier met foto beslagketel met roerwerk


Frank Cameron

Citaat van: Jukkie op 05-03-2019  13:33 uHeb een hekel aan tillen. En begrijp me niet verkeerd, ik ben een echte Hollander  ;) ; ik wil graag een zo goedkoop mogelijke pan.
Alleen is goedkoop vaak duurkoop, en heb altijd begrepen dat dunnere bodems sneller aanbranden en minder lang meegaan.
Dat is alles, niet de bedoeling om iemand tegen z'n schenen te schoppen

Heb je mijn bericht met de foto's ontvangen?

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.