Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Appelsap niet meer zo als vroeger?

Gestart door Enos, 11-06-2018 20:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Enos

Ik probeer gist op te kweken,met appelsap had gelezen dat dat prima wil.
Maar ik heb het nu 4 dagen draaien en nog geen enkel teken van leven.
Heb ook nog wat gistvoeding bij gedaan, snap er niks van.

Heb hiervoor telkens gedaan met eigen wort dat ik speciaal voor kookte en invroor.
Dat ging altijd goed na 2 dagen zat er volop leven in.

Zou er in sommige appelsappen geen echte suikers in zitten maar zoetstoffen en smaakstoffen.

Wie weet het

tdp

Normaliter gaat het bij mij altijd goed met appelsap, gewoon de pakjes van de Aldi. Kan het ook zijn dat je iets op wilt kweken wat niet (meer) op te kweken is?

Welke gist wil je opkweken en wat is je werkwijze?

hansHalberstadt


Enos

Citaat van: hansHalberstadt op 11-06-2018  21:17 uen met welke appelsap?
Gewoon appelsap  eigen merk van Coop en Spar
Staat op 100% sap uit concentraat
Per 100 ml  10.2 g koolhydraten
                 9.7 g suikers

Enos

Citaat van: tdp op 11-06-2018  21:12 uNormaliter gaat het bij mij altijd goed met appelsap, gewoon de pakjes van de Aldi. Kan het ook zijn dat je iets op wilt kweken wat niet (meer) op te kweken is?

Welke gist wil je opkweken en wat is je werkwijze?

Opkweken van gist heb ik gepakt     150 ml gekookte appelsap ( normaal wort )
                                                     mespuntje gistvoeding           
                                                     pipet uit diepvries met 3 ml gist (Wyeast 3944) die beschermd is met 2 ml glycerine
                                                     
laat alles op een themp van ong 20 graden komen dit alles in een steriel erlenmeyer zet het op een magneetroerder en wachten.

hansHalberstadt

Citaat van: Enos op 11-06-2018  21:23 uGewoon appelsap  eigen merk van Coop en Spar
Staat op 100% sap uit concentraat
Per 100 ml  10.2 g koolhydraten
                 9.7 g suikers
Staat er ook op dat er geen conserveermiddelen inzitten?

hansHalberstadt

Citaat van: Enos op 11-06-2018  21:34 uOpkweken van gist heb ik gepakt     150 ml gekookte appelsap ( normaal wort )
                                                     mespuntje gistvoeding           
                                                     pipet uit diepvries met 3 ml gist die beschermd is met 2 ml glycerine
                                                     
laat alles op een themp van ong 20 graden komen dit alles in een steriel erlenmeyer zet het op een magneetroerder en wachten.

Gist uit de diepvries zou probleem kunnen zijn. Zou kunnen dat daar maar heel weinig levende cellen inzitten en dan is de stap naar in een keer 150 ml een hele grote. Ik zou beginnen met 3 ml gist in 5 ml appelsap. En als dat gist door naar 50 ml en dan naar bijvoorbeeld 300 ml.

Enos

Citaat van: hansHalberstadt op 11-06-2018  21:34 uStaat er ook op dat er geen conserveermiddelen inzitten?
Staat helemaal niets van vermeld, alleen beperkt houdbaar na openen.

Enos

Citaat van: hansHalberstadt op 11-06-2018  21:38 uGist uit de diepvries zou probleem kunnen zijn. Zou kunnen dat daar maar heel weinig levende cellen inzitten en dan is de stap naar in een keer 150 ml een hele grote. Ik zou beginnen met 3 ml gist in 5 ml appelsap. En als dat gist door naar 50 ml en dan naar bijvoorbeeld 300 ml.

Ok maar ik heb het met wort altijd gedaan zo als ik vermeld heb en nooit problemen gehad.

Jacques

Citaat van: Enos op 11-06-2018  21:50 uStaat helemaal niets van vermeld, alleen beperkt houdbaar na openen.

Na een tijdje open te hebben gestaan krijg je wilde gisten...

Ik zou niet twijfelen aan de appelsap. Veel meer voor de hand liggend is dat de gist minder levenskrachtig is.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 11-06-2018  22:55 uNa een tijdje open te hebben gestaan krijg je wilde gisten...

Ik zou niet twijfelen aan de appelsap. Veel meer voor de hand liggend is dat de gist minder levenskrachtig is.
Dat was ook wat ik aangaf en voorstel om daarom met veel minder appelsap te beginnen zodat de gist meer in de overhand is en sneller zijn omgeving kan aanpassen. 

Johan_vL

Ik heb ook wel eens appelsap gebruikt om een giststarter te maken, maar dan biologische troebele appelsap, dit om minder pesticiden en dergelijke in het sap te hebben (better safe than sorry). Toch vind ik het prettiger met bewaarde wort, of dry malt extract (DME). En met de grootte ben ik het wel eens, klein beginnen, betekent dat de verhouding voordeliger is voor de eigen gist ten opzichte van wilde gisten. Om deze reden vries ik 40 mL gist met 10 a 15 mL glycerine in, in een Greiner buis. Uit een uitgegist bier heb je meer dan genoeg gist over en met een iets grotere ent, is het makkelijker augmenteren. Dit werkt prima in een normale vriezer als je het een jaar wilt bewaren, als het langer duurt weet ik niet in hoeverre dit nadelig is ....

Enos

Citaat van: Johan_vL op 27-06-2018  20:53 uIk heb ook wel eens appelsap gebruikt om een giststarter te maken, maar dan biologische troebele appelsap, dit om minder pesticiden en dergelijke in het sap te hebben (better safe than sorry). Toch vind ik het prettiger met bewaarde wort, of dry malt extract (DME). En met de grootte ben ik het wel eens, klein beginnen, betekent dat de verhouding voordeliger is voor de eigen gist ten opzichte van wilde gisten. Om deze reden vries ik 40 mL gist met 10 a 15 mL glycerine in, in een Greiner buis. Uit een uitgegist bier heb je meer dan genoeg gist over en met een iets grotere ent, is het makkelijker augmenteren. Dit werkt prima in een normale vriezer als je het een jaar wilt bewaren, als het langer duurt weet ik niet in hoeverre dit nadelig is ....
Wilde gisten in de starter ben ik niet bang voor, ik kook het in een erlenmeyer en laat het dan afkoelen in ijs, met een dot steriele watten in de hals.
Als het p/m 18/20 graden is voeg ik gistcellen toe

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.