Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


BrouwHulp: water aangipsen?

Gestart door Mark GA, 20-05-2018 09:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mark GA

Beste brouwers,
Omdat ik e.e.a. toch een keer goed wilde invoeren in BrouwHulp heb ik het waterschema van mijn provider opgevraagd (zie bijlage).
Deze gegevens heb ik ingevoerd in de waterdatabank van BrouwHulp:

Er staat een gedeelte linksonder genaamd "Rekenhulpje".
Hoe kom ik aan deze gegevens? Die haal ik niet uit het waterschema van mijn provider...

Als ik dan kijk naar wat BrouwHulp mij adviseert moet ik 0,8 gr gips toevoegen?

Wat is dat voor iets; heeft het een merknaam en waar kan ik dat krijgen?

Ik zie ook dat ik melkzuur 80% moet toevoegen.
Wat is nou het verschil als ik beide geadviseerde toevoegingen niet toevoeg?
Hoe ga je dit merken? In de smaak? In de schuimvastheid?

Aanvullende vraag:
Wanneer voeg je melkzuur en en andere toevoegingen toe? Voordat je de mout stort?
Hoe berekent BrouwHulp dit trouwens? Gaat het uit van het totale proces? Houdt de hoeveelheid die ik aflees rekening met maischwater en spoelwater? Moet ik dan al het water eerst samenvoegen, melkzuur erbij en dan opsplitsen in maischwater en spoelwater?

snowdog2006

Voor wat betreft het rekenhulpje: Bicarbonaat=Waterstofcarbonaat en die moet ook in je wateroverzicht staan als het goed is. Dan krijg je je  totale alkaliniteit die je rechts kan invullen.


Mark GA

Citaat van: snowdog2006 op 20-05-2018  09:59 uVoor wat betreft het rekenhulpje: Bicarbonaat=Waterstofcarbonaat en die moet ook in je wateroverzicht staan als het goed is. Dan krijg je je  totale alkaliniteit die je rechts kan invullen.
Klasse!

seed7

In het rekenhulpje vul je de waarde voor waterstofcarbonaat in en dat geeft het getal dat voor totale alkaliteit.

De brouwzouten berekening is gebaseerd op onder andere de bitterheid van je bier. Je hoeft je hier niets van aan te trekken, zet b.v. gips op 0 en CaCl2 zodanig dat Ca in de onderste regel op 80 ppm komt. Zie hoe je melkzuur mee veranderd om aan de gewenste maisch pH te komen. Na een automatische berekening kun je ook de demiwater toevoeging op 0 zetten als je dat niet wilt doen.

Heel grof gesteld CaCl2 voor een ronder bier, voller mondgevoel, gips voor een droger meer bitter bier, uitgaande van verder de zelfde receptuur.

Gips CaSO4 koop je bij de brouwhandel.

Ingo

Mark GA

Ook jij bedankt!
Rest mij wel de toepassingsvraag... Misschien gesneden koek voor jullie maar bij mij roept het grote vraagtekens op aangezien ik nog nooit met water heb geknoeid op deze manier.

snowdog2006

Citaat van: Mark GA op 20-05-2018  09:41 uAanvullende vraag:
Wanneer voeg je melkzuur en en andere toevoegingen toe? Voordat je de mout stort?
Hoe berekent BrouwHulp dit trouwens? Gaat het uit van het totale proces? Houdt de hoeveelheid die ik aflees rekening met maischwater en spoelwater? Moet ik dan al het water eerst samenvoegen, melkzuur erbij en dan opsplitsen in maischwater en spoelwater?

Nee, vlg mij niet. Je hebt gewoon enerzijds je spoelwater die je al dan niet aanzuurt en je maischwater die je- nadat je de mout hebt gestort- ook kan aanzuren. Niet dus alleen je maischwater aanzuren, maar je beslag.

Mark GA

Citaat van: snowdog2006 op 20-05-2018  10:29 uNee, vlg mij niet. Je hebt gewoon enerzijds je spoelwater die je al dan niet aanzuurt en je maischwater die je- nadat je de mout hebt gestort- ook kan aanzuren. Niet dus alleen je maischwater aanzuren, maar je beslag.

ja maar nu heb ik een recept aangemaakt in BrouwHulp en wordt mij geadviseerd om 3,5 ml melkzuur toe te voegen.
Bedoelen ze dan dat ik die 3,5 moet verdelen over de totale hoeveelheid water?
In mijn geval 15,8L maisch en 12,8L spoelwater? Of maakt dat niet uit?

SanderH

Wat je aan je spoelwater moet toevoegen staat in de rechter kolom, onder spoelwater.

seed7

Aan je maisch toevoegen, eventuele brouwzouten ook. Normaal meet je na 15 min je pH en dan bepaal je hoeveel melkzuur er nodig is. De berekening is akelig goed en ik zit eigenlijk nooit mis.

Ingo

Mark GA

Citaat van: SanderH op 20-05-2018  10:37 uWat je aan je spoelwater moet toevoegen staat in de rechter kolom, onder spoelwater.
Bedankt! Al raak ik dan nog steeds in de war...
Links (maisch) staat 3,8 en rechts (spoel) staat 1,1:


Maar als ik dan terug ga naar het recept zie ik qua hoeveelheid dit staan:


???
Moet dat niet 4,9ml melkzuur zijn dan?

Citaat van: seed7 op 20-05-2018  10:45 uAan je maisch toevoegen, eventuele brouwzouten ook. Normaal meet je na 15 min je pH en dan bepaal je hoeveel melkzuur er nodig is.
Dankjewel, weer een stap dichterbij qua know-how!

CeesM

Nee Mark. In het recept staat wat je in de maischketel stort. Ook zie je dat het watervolume enkel het maischwater is en het spoelwater niet is bijgeteld.
Dus de melkzuur 3,8 ml in je maischwater en 1,1 ml in je spoelwater. Die verhouding verandert ook als je de maisch/spoelwater verhouding verandert.

Mark GA

Citaat van: CeesM op 20-05-2018  11:37 uNee Mark. In het recept staat wat je in de maischketel stort. Ook zie je dat het watervolume enkel het maischwater is en het spoelwater niet is bijgeteld.
Dus de melkzuur 3,8 ml in je maischwater en 1,1 ml in je spoelwater. Die verhouding verandert ook als je de maisch/spoelwater verhouding verandert.
Dat is niet handig, aangezien het ook de voorraad bijwerkt op die manier en dus een ingrediënt in het spoelwater niet meeneemt.
Het laat toch ook in het overzicht zien wat je aan hop toevoegt als je dit doet na het kookproces; bij dryhop of vlam-uit?

Koen S

Citaat van: Mark GA op 20-05-2018  13:18 uDat is niet handig, aangezien het ook de voorraad bijwerkt op die manier en dus een ingrediënt in het spoelwater niet meeneemt.
Het laat toch ook in het overzicht zien wat je aan hop toevoegt als je dit doet na het kookproces; bij dryhop of vlam-uit?
Gewoon melkzuur niet ingeven in je voorraad.  :)

Mark GA

Citaat van: Koen S op 20-05-2018  17:24 uGewoon melkzuur niet ingeven in je voorraad.  :)
[emoji23]

Fermon

Als het recept klopt in BrouwHulp, en je heb de  gegevens van de waterbehandeling ingevoerd, dan kan je boven in het midden van BrouwHulp het tabje met de vinkjes aanklikken. Hier staat dan stap voor stap de ingrediënt die je moet toevoegen en wanneer.

Mark GA

Citaat van: Fermon op 20-05-2018  19:04 uAls het recept klopt in BrouwHulp, en je heb de  gegevens van de waterbehandeling ingevoerd, dan kan je boven in het midden van BrouwHulp het tabje met de vinkjes aanklikken. Hier staat dan stap voor stap de ingrediënt die je moet toevoegen en wanneer.
Oh verrek, wat goed!
Dat verklaart inderdaad de iets lagere SG meting die ik net deed, die zat 4 puntjes onder het streefaantal. Maar dat wordt na de kook rechtgetrokken!
Ik leer vandaag weer zoveel.
Bedankt allemaal, mensen!

Knobby

Misschien toch even RTFM doen  ;)

Koen S

Citaat van: Mark GA op 20-05-2018  19:21 uOh verrek, wat goed!!
Dat verklaart inderdaad de iets lagere SG meting die ik net deed, die zat 4 puntjes onder het streefaantal. Maar dat wordt na de kook rechtgetrokken!
Ik leer vandaag weer zoveel.
Bedankt allemaal, mensen!
Ik print altijd die checklist af om te gebruiken tijdens de brouwdag: heel handig, je vergeet niets en je kan tussendoor al wat klaarzetten voor de volgende stap.
Opgelet: de tussentijdse metingen van het sg in BrouwHulp kloppen vaak niet. Ik meet tussendoor met de refractometer en zit altijd onder het voorspelde sg. Wanneer het wort afgekoeld is en in het gistingsvat, meet ik met de densimeter en klopt het sg meestal perfect met wat BrouwHulp voorspelde. Heeft nog iemand die ervaring? Is dit een fout in BrouwHulp?

Fermon

Citaat van: Koen S op 20-05-2018  20:25 uIk print altijd die checklist af om te gebruiken tijdens de brouwdag: heel handig, je vergeet niets en je kan tussendoor al wat klaarzetten voor de volgende stap.
Opgelet: de tussentijdse metingen van het sg in BrouwHulp kloppen vaak niet. Ik meet tussendoor met de refractometer en zit altijd onder het voorspelde sg. Wanneer het wort afgekoeld is en in het gistingsvat, meet ik met de densimeter en klopt het sg meestal perfect met wat BrouwHulp voorspelde. Heeft nog iemand die ervaring? Is dit een fout in BrouwHulp?

Ik heb nu een paar keer tussentijds gemeten en dat "probleem" had ik ook. Mijn begin (eind brouwdag) sg komt altijd wel overeen met BrouwHulp.

Mark GA

Ik eindigde 5 punten hoger (1060 ipv 1055) maar dat komt waarschijnlijk door verdamping.
Mij hoor je niet klagen.
Nu schoonmaken  :huilen:

Knobby

Citaat van: Koen S op 20-05-2018  20:25 uIk print altijd die checklist af om te gebruiken tijdens de brouwdag: heel handig, je vergeet niets en je kan tussendoor al wat klaarzetten voor de volgende stap.
Opgelet: de tussentijdse metingen van het sg in BrouwHulp kloppen vaak niet. Ik meet tussendoor met de refractometer en zit altijd onder het voorspelde sg. Wanneer het wort afgekoeld is en in het gistingsvat, meet ik met de densimeter en klopt het sg meestal perfect met wat BrouwHulp voorspelde. Heeft nog iemand die ervaring? Is dit een fout in BrouwHulp?
Dat heb ik alleen met de SG einde maischen, die voorspelt BrouwHulp steevast te hoog. Alle anderen kloppen vaak heel goed.

Henielma

Citaat van: Koen S op 20-05-2018  20:25 uOpgelet: de tussentijdse metingen van het sg in BrouwHulp kloppen vaak niet. Ik meet tussendoor met de refractometer en zit altijd onder het voorspelde sg. Wanneer het wort afgekoeld is en in het gistingsvat, meet ik met de densimeter en klopt het sg meestal perfect met wat BrouwHulp voorspelde. Heeft nog iemand die ervaring? Is dit een fout in BrouwHulp?

Herkenbaar. Het door BrouwHulp voorspelde SG bij einde maischen is bij mij ook altijd te hoog. De voorspelde SG's in de volgende stappen zijn wel juist. Geen idee waar het door komt.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.