Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Session IPA Simcoe/Amarillo

Gestart door breda82, 13-03-2017 20:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

breda82

Mijn eerste brouwsel zit op de fles en ga nu aan de slag met mijn 2e brouwsel aankomend weekend.

Dit keer hoop ik meer hoparoma te verkrijgen.

Het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSession ipa
Brouwdatum
BierstijlPale Ale (American)
Volume22,0 l
Begin SG1,046 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)53 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,40 lWater uit Zutphen
30,61 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,400 kgPale Ale moutDingemans7 EBC95,2 %
0,220 kgCara-pilsWeyermann4 EBC4,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,5 gSimcoepellets12,9%60 min.31,9 IBU
16,5 gSimcoepellets12,9%20 min.10,7 IBU
16,5 gAmarillobellen8,9%20 min.6,7 IBU
16,5 gAmarillobellen8,9%0 min.3,3 IBU
16,5 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
16,5 gSimcoepellets12,9%koudhop0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,95 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist

Voldoende hop zo? Moet een goed doordrinkbaar bier worden, bitter maar niet te en de aroma van de hop moet goed doorkomen.
Ben van plan als ik uitkom op om en nabij de 20 liter om te splitsen in 2 x 10 en beide voorzien van andere drooghop om te kijken wat het doet met de smaak.





RienP

Ik zou de bitterheid iets verlagen. Het makkelijkst is om de gift van 60 minuten wat te verminderen en naar het einde te schuiven of bij je koudhop te stoppen.

Misschien ook iets meer caramouten voor wat meer body? Maar dat is misschien persoonlijk voorkeur van mij.

EBC

Wil je meer hoparoma?

Dan neem je een hop voor de bitterheid, die 60 minuten kookt.

En je neemt een hop voor het aroma die niet kookt, maar bij vlamuit wordt toegevoegd.

Mocht je nog meer hoparoma willen, dan is koudhoppen je toevlucht, maar dat levert een ander en vooral tijdelijker resultaat.

Waarom reken je met Rager?

breda82

Citaat van: RienP op 13-03-2017  20:27 uIk zou de bitterheid iets verlagen. Het makkelijkst is om de gift van 60 minuten wat te verminderen en naar het einde te schuiven of bij je koudhop te stoppen.

Misschien ook iets meer caramouten voor wat meer body? Maar dat is misschien persoonlijk voorkeur van mij.

Ga ik doen de eerste gift wat verlagen en naar het einde brengen.

breda82

Citaat van: EBC op 13-03-2017  21:04 uWil je meer hoparoma?

Dan neem je een hop voor de bitterheid, die 60 minuten kookt.

En je neemt een hop voor het aroma die niet kookt, maar bij vlamuit wordt toegevoegd.

Mocht je nog meer hoparoma willen, dan is koudhoppen je toevlucht, maar dat levert een ander en vooral tijdelijker resultaat.

Waarom reken je met Rager?

Bdankt! Doel is redelijke bitterheid, beetje a la punk ipa van brewdog met ibu van 45, mag iets meer zijn.

Ik gebruik BrouwHulp, staat die niet standaard op rager? Ik heb me nog niet verdiept in de rekenmethodes.

Haagse Wouter

Maar de punk ipa heeft een hopexplosie om te compenseren.

breda82

Vandaag gebrouwen, 24,5 liter voor koken de pan in met sg 1045. Had iets meer carapils uiteindelijk.

Les vandaag geleerd, investeren in een koeler, in de gootsteen duurt veel en veel te lang. Nu 3 uur aan het koelen en pas op 38 graden.


Jacques

Citaat van: breda82 op 18-03-2017  18:11 uVandaag gebrouwen, 24,5 liter voor koken de pan in met sg 1045.

Voor een session IPA is een begin SG van 1045 aan de hoge kant. Inclusief hergisting op de fles kom je snel boven de 5,5 % vol alcohol. Voor een session te hoog...
Volgens Beeradvocate zou een session niet boven de 5% mogen zijn.
Ook Craftbeer.com vindt dat https://www.craftbeer.com/styles/session-beer

Overigens is een investering in een koeler heel verstandig. De kans op infecties daalt hierdoor aanzienlijk.

Biertje1985

Citaat van: Jacques op 18-03-2017  21:56 uVoor een session IPA is een begin SG van 1045 aan de hoge kant. Inclusief hergisting op de fles kom je snel boven de 5,5 % vol alcohol. Voor een session te hoog...
Volgens Beeradvocate zou een session niet boven de 5% mogen zijn.
Ook Craftbeer.com vindt dat https://www.craftbeer.com/styles/session-beer

Overigens is een investering in een koeler heel verstandig. De kans op infecties daalt hierdoor aanzienlijk.

Als je het bier niet gaat inzenden, dan zou ik  gewoon op je gevoel afgaan, ik denk alleen in stylen als ik mee wil doen in een bepaalde klasse van een brouwwedstrijd dan wel om een stijl te leren kennen. Inderdaad het Session is er wel vanaf maar het kan natuurlijk wel een lekker bier worden.


Battum80

Als je nog hop hebt, zou ik je koudhop verdubbelen

breda82

Het session is er inderdaad wel vanaf zal de naam aanpassen ;-)

Ga het niet inzenden is mijn 2e volmout brouwsel en heb nog een hoop te leren. Zat te denken om de batch te splitsen in 2x 10 en dan beide verschillende dry hop.

Ik heb van beide hopsoort nog een gram of 60,  30 gram koudhop per tien liter?

Mijn gistemmer de deur uit en mijn nieuwe vat stond deze ochtend al lekker te pruttelen, waterslot is even wennen zo groot.



Had hem beetje gevuld met een Star San oplossing,

breda82

Citaat van: Battum80 op 19-03-2017  12:49 uAls je nog hop hebt, zou ik je koudhop verdubbelen

Zat nog eens wat recepten met dry hopping te lezen, punk ipa gebruiken ze wel bijna 200 gram op 20 liter, damn!  Als ik dat zo lees denk ook dat ik wel moet opschroeven ja. 

4 gram per liter?

Jeukstaardt

Citaat van: breda82 op 19-03-2017  20:14 uZat nog eens wat recepten met dry hopping te lezen, punk ipa gebruiken ze wel bijna 200 gram op 20 liter, damn!  Als ik dat zo lees denk ook dat ik wel moet opschroeven ja. 

4 gram per liter?

Gewoon doen! Ik zou nog wel naar 8 g/l durven gaan, maar ik hou dan ook wel van een flink hoparoma in een IPA.

Jacques

Citaat van: breda82 op 19-03-2017  20:14 uZat nog eens wat recepten met dry hopping te lezen, punk ipa gebruiken ze wel bijna 200 gram op 20 liter, damn!  Als ik dat zo lees denk ook dat ik wel moet opschroeven ja. 

Aan dergelijke hoge hoeveelheden kleven ook nadelen zoals een verminderde schuimstabiliteit en vermindering van de bitterheid. De stijging van de pH kan door zo veel koudhop kan zorgen voor een onaangename harde bitterheid.

In een paar topics is daar onlangs over gediscussieerd.
Koudhoppen zorgt voor een verhoging van de pH
Koudhoppen kan zorgen voor een verminderde schuimstabiliteit
Invloed van koudhoppen op bitterheid bier

breda82

Vandaag overgeheveld bij een sg van 1010, 2 batches van bijna 10 liter.

Beide watersloten bubbelen soms nog bescheiden.

Ene batch krijgt 40 gram amarillo dry hop de andere 35 gram simcoe. Plan is om de dry hop 5 dagen in de fles te laten zitten.

Wat is een goed moment om de dry hop toe te voegen?




Jacques

Citaat van: breda82 op 22-03-2017  21:20 uWat is een goed moment om de dry hop toe te voegen?

Hier op het forum hebben we het meestal over koudhop in plaats van dry hop. De hop wordt namelijk altijd vochtig als deze in contact komt met vloeistof... En ook in de brouwketel gaat de hop er droog in. Het grote verschil is dat de hop niet heet maar koud wordt toegepast.
Maar dat is geen antwoord op je vraag.

Over het gewenste moment van toevoegen zijn verschillende inzichten.
Traditioneel voegt men koudhop toe op het einde van de vergisting. De verfijnde hoparoma's verdampen dan minder en verlaten niet met de koolzuurstroom het gistvat.
Er zijn ook geluiden die er voor pleiten de koudhop eerder toe te voegen als je graag fruitige en citrusachtige smaken wilt hebben. Dit komt doordat hopterpenen (belangrijke smaakstoffen van hop) tijdens de hoofdgisting worden omgevormd. Vooral de omzetting van geraniol (bloemig roosachtig geraniumachtig aroma) naar citronellol (zoetig, licht roosachtig, citrus en fruitig aroma) is van belang.
Zie ook http://scottjanish.com/examination-of-studies-hopping-methods-and-concepts-for-achieving-maximum-hop-aroma-and-flavor/ (met dank aan Serge VL voor het attenderen op de link).

breda82

Hartelijk dank voor de toelichting. Zal de term koudhop hanteren, interresant artikel ga er mee aan de slag.

breda82

Afgelopen maandag de koudhop toegevoegd aan 1 mandfles. De hop begint al uit te zakken, ik denk eraan om zaterdag of zondag te bottelen, hoop dat dan alles is uitgezakt. Beide flessen blijven wel mistig.

De 2e fles laat ik langer staan en ook pas later de koudhop toevoegen. Vind het lastig om te bepalen wat wanneer dus de ene wat sneller en andere wat meer tijd dan kan ik goed zien wat effect zal zijn.






breda82

Beste brouwers, ik was van plan om zaterdag de bottelen maar er blijft een dun laag hop bovenop drijven, ik heb helaas geen mogelijkheid voor coldcrashen, wat te doen? Volgende moment dat ik kan bottelen is zondag of woensdag, nog even wachten? Zit de koudhop er dan niet te lang in als ik pas woensdag ga kan bottelen? Misschien iets met gelatine doen?


breda82

Vandaag het eerste flesje van de batch met 35gr simcoe koudhop geproefd en het overtreft mijn verwachtingen! Echt fantastische smaak en dik hoparoma verkregen ondanks pas 3 dagen op fles, zeer tevreden met het resultaat.

breda82

Welke deskundige in de  omgeving van breda zou een flesje willen proberen en mij feedback over de smaak willen geven? Ik ben zelf erg tevreden over hoe dit voor een 2e volmout brouwsel ooit uitgepakt is.

Vergelijkbare Topics (7)

42455

Gestart door GvB84


Reacties: 2
Gelezen: 853

33856

Gestart door tdp


Reacties: 19
Gelezen: 5785

25735

Gestart door Thamerdal


Reacties: 14
Gelezen: 4378

8617

Reacties: 33
Gelezen: 11311

44451

Reacties: 5
Gelezen: 580

36698

Gestart door breda82


Reacties: 52
Gelezen: 16119


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.