Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Quadrupel recept

Gestart door Nerro, 18-11-2016 17:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nerro

Beste brouwers,

Ik wil een quadrupel gaan brouwen en die over het verloop van het komende jaar eens in de maand gaan proeven om een idee te krijgen van de snelheid en invloed van rijping op een dergelijk bier.

Graag jullie commentaar op onderstaand recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWIP
Naam receptEnorme Luiaard
Brouwdatum18-11-2016
BiertypeQuadrupel
Volume17.5 l
Begin SG1.116 SG
Berekende kleur (Morey)78 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)40 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19.00 lWater uit Maastricht
1.07 mlFosforzuur
0.60 gNaCl
9.03 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l13 mg/l32 mg/l116 mg/l62 mg/l53 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6.500 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC75.6 %
0.500 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5.8 %
0.250 kgSpecial BDingemans350 EBC2.9 %
0.250 kgCaratarweZelf gemaakt300 EBC2.9 %
0.250 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC2.9 %
0.850 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC9.9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
beta61.0 °C1 min.20 min.2.5 l/kg
alfa71.0 °C10 min.30 min.2.5 l/kg
uitmaischen80.0 °C10 min.5 min.2.5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25.0 gPerlepellets7.6%90 min.21.2 IBU
30.0 gPerlepellets7.6%20 min.14.4 IBU
30.0 gPerlepellets7.6%5 min.4.7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20.00 gKorianderzaadspecerijkoken
20.00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 l + 1.0 l getrapte starterTrappist High Gravity (3787)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.025 SG
Temp. nagisting0.0 °C
Temp. lagering10.0 °C


Oxhead

Veels te hoog startsg, dit is een barleywine. Rond de 1090 is hoog zat. Het bier zal ook veel lager eindigen dan 1025.
Bijna 3 % chocolademout is ook erg veel in een Quadrupel, 1% is voldoende. De carapils voegt niks toe in dit bier en kan je beter vervangen door caramunich 120 o.i.d.
Bitterheid is ook aan de hoge kant. 30 ibu is hoog zat

 Ook erg veel kruiden 5 gram van elk is genoeg voor een duidelijk maar subtiel effect.
De beta-rust is ook aan de korte kant. zelf zou ik 30 minuten aanhouden.

Maar verder zal het wel een lekker bier worden.  ;)

Nerro

Hartelijk dank,

Ik houd zelf wel van de kruiden dus die verlaag ik maar naar 7.5 g. De chocolademout is teruggebracht naar 1% en de carapils vervangen voor de voorgestelde caramunich 120. De suiker zat er in om het alcoholgehalte op te schroeven, ik heb het verwijderd maar misschien komt het in mindere mate later toch weer terug... :denken:

De beta-rust was op 20 minuten gesteld omdat die in feite nog 10 minuten uitloopt tijdens het verwarmen. Of had je dat meegenomen in je advies? Nu is de beta-rust opgerekt naar 30 minuten.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWIP
Naam receptEnorme Luiaard
Brouwdatum18-11-2016
BiertypeQuadrupel
Volume15.5 l
Begin SG1.094 SG
Berekende kleur (Morey)61 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19.00 lWater uit Maastricht
0.77 mlFosforzuur
0.50 gNaCl
5.87 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l13 mg/l30 mg/l118 mg/l59 mg/l53 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5.676 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC86.1 %
0.429 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC6.5 %
0.213 kgCaratarweZelf gemaakt300 EBC3.2 %
0.211 kgSpecial BDingemans350 EBC3.2 %
0.066 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC1.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
beta61.0 °C1 min.30 min.2.9 l/kg
alfa71.0 °C10 min.30 min.2.9 l/kg
uitmaischen80.0 °C10 min.5 min.2.9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10.0 gPerlepellets7.6%90 min.10.0 IBU
27.0 gPerlepellets7.6%20 min.15.2 IBU
27.0 gPerlepellets7.6%5 min.5.0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7.50 gKorianderzaadspecerijkoken
7.50 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 l + 1.0 l getrapte starterTrappist High Gravity (3787)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.025 SG
Temp. nagisting0.0 °C
Temp. lagering10.0 °C


Brambo

Mijn beste quadrupels heb ik gebrouwen met suikersiroop in het recept zowel met de zelfgemaakte als de candisyrup 180.
Dus deze zou er voor mij in moeten (+-10%).  ^-^

Oxhead

Een 10% suiker zou ik toch wel gebruiken. En je eind SG zal eerder iets van 1012 worden dan 1025.

Nerro

De voorspelde SG is wat er uit BrouwHulp komt. Waarom verwacht je dat die zoveel lager zou moeten zijn?

Hieronder het recept met de suiker er toch weer in. Een deel van de pilsmout is vervangen voor tarwemout voor wat extra complexiteit.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWIP
Naam receptEnorme Luiaard
Brouwdatum18-11-2016
BiertypeQuadrupel
Volume15.5 l
Begin SG1.112 SG
Berekende kleur (Morey)70 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19.00 lWater uit Maastricht
0.77 mlFosforzuur
0.50 gNaCl
5.88 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l13 mg/l30 mg/l119 mg/l59 mg/l53 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.583 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC62.3 %
1.000 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC13.6 %
0.477 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC6.5 %
0.237 kgCaratarweZelf gemaakt300 EBC3.2 %
0.235 kgSpecial BDingemans350 EBC3.2 %
0.073 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC1.0 %
0.750 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC10.2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
beta61.0 °C1 min.30 min.2.9 l/kg
alfa71.0 °C10 min.30 min.2.9 l/kg
uitmaischen80.0 °C10 min.5 min.2.9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18.0 gPerlepellets7.6%90 min.17.9 IBU
16.0 gPerlepellets7.6%20 min.9.0 IBU
16.0 gPerlepellets7.6%5 min.3.0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7.50 gKorianderzaadspecerijkoken
7.50 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 l + 1.0 l getrapte starterTrappist High Gravity (3787)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.025 SG
Temp. nagisting0.0 °C
Temp. lagering10.0 °C


Oxhead

Citaat van: Nerro op 18-11-2016  18:51 uDe voorspelde SG is wat er uit BrouwHulp komt. Waarom verwacht je dat die zoveel lager zou moeten zijn?

Hieronder het recept met de suiker er toch weer in. Een deel van de pilsmout is vervangen voor tarwemout voor wat extra complexiteit.





Ervaring  ;D  Wyeast 3787 geeft op een wort met 10% suiker aandeel van het sg makkelijk een svg van 85 tot 90%.

In je laatste recept is je begin SG nog steeds te hoog (en je volume lager?) verminder de pilsmout tot je gewenst begin SG.

Brouwers

Citaat van: Nerro op 18-11-2016  18:51 uDe voorspelde SG is wat er uit BrouwHulp komt. Waarom verwacht je dat die zoveel lager zou moeten zijn?

Hieronder het recept met de suiker er toch weer in. Een deel van de pilsmout is vervangen voor tarwemout voor wat extra complexiteit.
BrouwHulp berekend eind sg obv het begin sg en de svg van de gist. Het houd geen rekening met de vergistbaarheid van de ingrediënten. Quaudrupel zou ik het begin sg tussen de 1.080 en 1.090 houden. Suiker aandeel mag tussen de 10-20% liggen om toch een doordrinkbaar bier te houden.

Welke complexiteit denk je te proeven van de tarwe tussen het andere geweld van kruiden, alcohol, gist, cara mouten etc?

Nerro

Ok.

Het SG in omlaag gebracht. Het aandeel suiker is wat hoger gemaakt. De tarwe was een wilde ingeving, bij nader inzicht zie ik er ook weinig van komen. De tarwemout is weer weg. Het SG is met name verlaagt door het weglaten van de tarwe en door het aandeel pilsmout te verlagen in ruil voor wat suiker. Na aanpassing zijn de hoeveelheden een beetje afgerond voor het gemak.

Het totaalvolume schommelt (scherp oog!) omdat ik probeer om de maisch niet onder de 2.5 kg/L te laten komen zonder meer dan 25 L in de ketel te hebben (want daar past 27 L in). Met een lager startSG kan het totaalvolume ook weer wat omhoog.

Wat denken we van de hop en de gist?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWIP
Naam receptEnorme Luiaard
Brouwdatum18-11-2016
BiertypeQuadrupel
Volume20.5 l
Begin SG1.090 SG
Berekende kleur (Morey)65 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19.30 lWater uit Maastricht
0.25 mlFosforzuur
0.60 gNaCl
10.29 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l13 mg/l32 mg/l122 mg/l62 mg/l53 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5.000 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC66.0 %
0.750 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC9.9 %
0.250 kgCaratarweZelf gemaakt300 EBC3.3 %
0.250 kgSpecial BDingemans350 EBC3.3 %
0.075 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC1.0 %
1.250 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC16.5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
beta61.0 °C1 min.30 min.3.1 l/kg
alfa71.0 °C10 min.30 min.3.1 l/kg
uitmaischen80.0 °C10 min.5 min.3.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19.0 gPerlepellets7.6%90 min.17.3 IBU
19.0 gPerlepellets7.6%20 min.9.8 IBU
19.0 gPerlepellets7.6%5 min.3.2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10.00 gKorianderzaadspecerijkoken
10.00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 l + 1.0 l getrapte starterTrappist High Gravity (3787)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.025 SG
Temp. nagisting0.0 °C
Temp. lagering10.0 °C


Brouwers

Je aandeel caramout staat nu op 16%, dat is vrij veel. Denk zelf dat je het beter onder de 10% kan houden. Dit is niet gebasseerd op ervaring ;). Wat dat betreft is het simpelste quadrupel recept die van Westvleteren met alleen kandijsiroop en pilsmout.

Een getrapte starter van 2 keer 1 liter doet niet veel, er van uit gaande dat je tussendoor afgiet. Maximaal aantal cellen is voornamelijk afhankelijk van de grote van de starter. Mocht je niet afgieten dan zou ik het nog anders doen. Doordat de eerste trap even groot is als de 2e krijg je weinig nieuwe verse cellen en dus relatief veel vermoeide cellen. Beter kan je de 2e stap 10x zo groot maken als de eerste. Dus 0.2 en 2l is beter.

De suiker vind ik wat lastiger, de hoeveelheid is op zich goed. ik dacht dat basterdsuiker een minder mooie smaak kan geven. Je zou even kunnen zoeken op het forum voor ervaring. Je zou het kunnen vervangen met kandij of kristalsuiker. Kandij geeft ook karamelsmaak, dus daarmee moet je rekening houden met de caramouten.

Nerro

Ok!

De caramelmout is teruggebracht naar 12.5%, een percentage dat ik in andere recepten ook veel tegenkom. Op zich lijkt me dit wel een bier waar aardig veel caramelmout in mag. De chocolademout is bijgesteld om de kleur op 60 EBC te krijgen. Ik heb meer recepten op het forum gevonden waar donkere basterdsuiker in ging, die wonnen er prijzen mee dus die gok durf ik wel aan.

Verder viel het me op dat veel recepten niet moeilijk doen met de hop dus dat ga ik ook niet doen. FWH naar 31 IBU en een uur koken.

Wat de gist betreft, dat kwam voort uit BrouwHulp. Kennelijk kan ik ook prima toe met een 2.0 L starter. Dan doe ik dat wel.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWIP
Naam receptEnorme Luiaard
Brouwdatum18-11-2016
BiertypeQuadrupel
Volume20.5 l
Begin SG1.090 SG
Berekende kleur (Morey)61 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19.30 lWater uit Maastricht
0.25 mlFosforzuur
0.60 gNaCl
9.97 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l13 mg/l32 mg/l119 mg/l62 mg/l53 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5.663 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC73.2 %
0.580 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC7.5 %
0.387 kgSpecial BDingemans350 EBC5.0 %
0.101 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC1.3 %
1.006 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC13.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
beta61.0 °C1 min.30 min.2.9 l/kg
alfa71.0 °C10 min.30 min.2.9 l/kg
uitmaischen80.0 °C10 min.5 min.2.9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
34.0 gPerlepellets7.6%first wort hop30.1 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10.00 gKorianderzaadspecerijkoken
10.00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
2.0 l starterTrappist High Gravity (3787)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.025 SG
Temp. nagisting0.0 °C
Temp. lagering10.0 °C


Vergelijkbare Topics (7)

32640

Reacties: 5
Gelezen: 1742

27434

Reacties: 7
Gelezen: 6378

16050

Gestart door Bosium


Reacties: 9
Gelezen: 4946

40531

Reacties: 7
Gelezen: 1175


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.