Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Plaatkoeler met koperchloride. Weggooien?

Gestart door Bierden80, 30-09-2015 15:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bierden80

Citaat van: Jacques op 03-10-2015  15:46 uDit ziet er uit als organische aanslag dat door het reinigen met chemische middelen vrij is gekomen.
Is de platenkoeler afkomstig van een hobbybrouwer die de koeler alleen "reinigde" met een sulfietoplossing?

Het onderwerp reinigen platenkoeler is al diverse keren op het forum aan de orde geweest.

Het meest effectief is:
- na gebruik spoelen met koud tot lauw water (niet met heet water omdat daardoor de eiwitten gaan aankoeken);
- vervolgens een warme PBW of Oxi oplossing rondpompen gedurende 5 tot 10 minuten;
- naspoelen met warm water;
- platenkoeler op zijn kop laten drogen;
- voor gebruik de platenkoeler vullen met een Star San oplossing. 5 minuten laten inwerken. Zo af en toe bewegen met de koeler om alle luchtbellen kwijt te raken;
- Star San oplossing weggieten en even naspoelen.

Het is even een werkje maar dan weet je zeker dat je koeler schoon is en gedesinfecteerd. Omdat je niet in een platenkoeler kunt kijken kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Nee, ik denk dat deze plaatkoeler afkomstig is uit een oude CV o.i.d.

Ik heb nu het zekere voor het onzekere genomen en van iemand hier op het forum een dompelkoeler gekocht. Kan ik ook even uittesten wat ik het fijnste vind werken. Zo'n plaatkoeler kan nooit kwaad; komt vast nog eens van pas.  Met de hoeveelheden waar ik nu mee werk, is een dompelkoeler nog prima te doen (hooguit 20 liter). Of ik doe het allebei en kan straks retesnel koelen :-).

Ik had trouwens de plaatkoeler laatst al een half uurtje in de Oxi laten pompen. Kwam redelijk schoon water uit. Maar ik blijf het een link ding vinden, zo'n plaatkoeler.

Oscar

Citaat van: Bierden80 op 05-10-2015  10:46 uMaar ik blijf het een link ding vinden, zo'n plaatkoeler.

Dat zit puur tussen je oren... ;)

Jacques

Citaat van: Nozem op 04-10-2015  23:55 uVoor gebruik kook ik de wisselaar 15 minuten.

Koken als desinfectiemiddel is prima als je zeker weet dat je alle eiwitten verwijderd zijn. Indien dit niet het geval is kook je de eiwitten vast aan het oppervlak. Na een aantal keren koken heb je een ruw oppervlak met veel kloven waarin micro-organismen zich kunnen schuilhouden terwijl desinfecteermiddel niet voldoende kunnen indringen in de kloven. Gelukkig heeft Star San een zeer hoge indringingsfactor.

Het beste is daarom te spoelen met lauw water, PBW de eiwitaanslag te laten verwijderen en te desinfecteren met Star San.


Jelmer P

Is spoelen met een oplossing van groene biotex ook een optie om eiwitten te verwijderen?

Hoppenbrouwers

Gewoon pwb gebruiken, weet je zeker dat het effectief is. Daarna gewoon spoelen met kokend water is voldoende. Eens in de zoveel beurten opnieuw reinigen met pwb.

Nozem

Citaat van: Jacques op 05-10-2015  20:39 uNa een aantal keren koken heb je een ruw oppervlak met veel kloven waarin micro-organismen zich kunnen schuilhouden terwijl desinfecteermiddel niet voldoende kunnen indringen in de kloven.

Waarom zou je nog een desinnfecteermiddel gebruiken als je de koeler kookt voor gebruik?

hansHalberstadt

Citaat van: Nozem op 05-10-2015  23:25 uWaarom zou je nog een desinnfecteermiddel gebruiken als je de koeler kookt voor gebruik?
Elke 10 brouwsels een keer doorspoelen met natronloog van 80 ºC haalt alle eiwit en bruine resten eruit. Ik stoom de koeler een paar minuutje door voor gebruik, dan is hij zeker steriel genoeg. ik gebruik nooit (dure) desinfectiemiddelen.

_M_M_

Citaat van: Nozem op 05-10-2015  23:25 uWaarom zou je nog een desinnfecteermiddel gebruiken als je de koeler kookt voor gebruik?
Dubbel genaaid houdt beter! Maar ik ben het wel eens met je.. Het is goed om voorzichtig en steriel te zijn maar volgens mij slaan we wat door..

Jacques

Citaat van: Nozem op 05-10-2015  23:25 uWaarom zou je nog een desinnfecteermiddel gebruiken als je de koeler kookt voor gebruik?

Koken kan als je zeker bent dat de platenkoeler ontdaan is van alle eiwitten die zicht kunnen hechten aan de wanden de koeler.

Overigens is het de vraag of het koken van zo'n groot metalen voorwerp milieuhygiënisch opweegt tegen het gebruik van een zeer gering hoeveel desinfecteermiddel met een beperkte milieubelasting zoals Star San. Het mooie van Sar San is dat het een zuur desinfecteermiddel is en anorganische verontreiniging zoals kalkafzetting kan verwijderen. Bij koken moet je rekening houden met kalkafzettingen.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 06-10-2015  21:13 uOverigens is het de vraag of het koken van zo'n groot metalen voorwerp milieuhygiënisch opweegt tegen het gebruik van een zeer gering hoeveel desinfecteermiddel
Ik gebruik een snelkookpan waar ik ipv het gewichtje een siliconen slangetje over het buisje zet. Dat slangetje gaat naar de koeler, kwestie van een minuutje en stoom komt aan de andere kant er ook uit dus dan is alles 100 ºC.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.