Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Begin SG: met of zonder suiker?

Gestart door Lutz, 17-05-2015 21:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lutz

Beste

Bij het koken meet ik het SG van het wort een aantal keren. Op die manier kan ik berekenen hoeveel liter ik nog moet verdampen om op het berekende begin SG uit te komen. Echter, in het recept dat ik nu wil brouwen zit suiker in de stort. Moet ik:

1) De suiker gewoon toevoegen tijdens het maischen en dan gewoon proberen uit te komen bij mijn berekende SG.
2) De suiker toevoegen na de hoofdgisting en dan het aantal SG-punten dat de suiker oplevert aftrekken van het berekende begin SG en koken tot ik dit bereikt heb?
3) Nog iets anders doen.

Groeten

Bart

Brouwers

1) Nooit doen! Door de suiker en hogere dichtheid laat je teveel suikers achter met lager rendement tot gevolg
2) Helaas werkt het niet zo. 1 kg suiker op 10 liter wort van 1.020 (1.064) of van 1.050(1.091) geeft een verschillende hoeveelheid stijging in SG punten.
3) Niet zo druk maken over het exacte sg op bepaald moment tijdens het brouwen ;). je kan met BrouwHulp precies uitrekenen wat de SG stijging gaat zijn bij het toevoegen van x kg suiker bij een wort van x SG punten. Gewoon vlak voor einde koken SG meten en de suiker toevoegen of tijdens nagisten.

hansHalberstadt

Het 2e is het simpelste, bv je wilt 250 g suiker op 10 liter wort toevoegen en dat levert 9.7 SG punten op. Stel je wilt naar 10 liter wort met begin SG = 1060.

Je moet dan voor het toevoegen van de suiker het SG op 1060 - 9.7 = 1050.3 zien te krijgen. Het volume van 250 g suiker is 250 / 1.6 = 156 ml dus moet je al je het helemaal precies wilt doen op 9.84 liter zien te komen voor het toevoegen van de suiker. (Scheelt ca 1 SG punt met 10 liter.)

hansHalberstadt

Citaat van: Brouwers op 17-05-2015  22:01 u2) Helaas werkt het niet zo. 1 kg suiker op 10 liter wort van 1.020 (1.064) of van 1.050(1.091) geeft een verschillende hoeveelheid stijging in SG punten.

Het lijkt toch wel zo te werken.
Als ik eea nareken met mijn eigen reken demo (die gebruikt de exacte formules) dan geeft 1 kg suiker op 10 liter wort een SG verhoging van 38.5 bij SG=1000 (water) bij SG=1020 kom je op 1058.5 (=38.5 SG punten verhoging) en bij SG=1050 kom je op 1088.3 (=38.3 G punten verhoging), dus in alle gevallen ca 38.5 SG punten verhoging.
Feit is wel dat 1 kg suiker een volume heeft van 1000 / 1.6 = 625 ml, dus moet je zorgen dat je 625 ml minder volume hebt voordat je de suiker erbij doet, maar ookal doe je dat niet, dan nog is de SG verhoging vrijwel SG onafhankelijk.
 

hansHalberstadt

Hier nog wat meer theoretische achtergrond.
Zoals hieronder aangegeven kun je het SG schrijven als een som van termen van de opgeloste stoffen, dus simpele lineaire optelling en dus niet afhankelijk van het SG zelf. 




Brouwers

Citaat van: hansHalberstadt op 17-05-2015  22:24 uHet lijkt toch wel zo te werken.
Als ik eea nareken met mijn eigen reken demo (die gebruikt de exacte formules) dan geeft 1 kg suiker op 10 liter wort een SG verhoging van 38.5 bij SG=1000 (water) bij SG=1020 kom je op 1058.5 (=38.5 SG punten verhoging) en bij SG=1050 kom je op 1088.3 (=38.3 G punten verhoging), dus in alle gevallen ca 38.5 SG punten verhoging.
Feit is wel dat 1 kg suiker een volume heeft van 1000/1.6= 625ml, dus moet je zorgen dat je 625 ml minder volume hebt voordat je de suiker erbij doet, maar ookal doe je dat niet, dan nog is de SG verhoging vrijwel SG onafhankelijk.
Het verschil is bij mij toch echt groter. Verschil tussen1.000 en 1.020 komt bij mij op bijna 2 sg punten uit.

Voor het gemak heb ik de dichtheid van suiker op 1.5 gezet.
Dus SG = (sg wort * l wort + kg suiker)/ l wort + l suiker = (1.000*10+1)/10+0.67= 1.0309
SG = (1.020 * 10 + 1) / 10 + 0.67= 1.0496

Nu is 1.3 SG punt natuurlijk geneuzel in de marge, want de meet onnauwkeurigheid in de volume meting zorgt voor een veel grotere fout.

hansHalberstadt

Citaat van: Brouwers op 18-05-2015  07:46 uhet verschil is bij mij toch echt groter. Verschil tussen 1.000 en 1.020 komt bij mij op bijna 2 sg punten uit.
jouw formule lijkt wel te kloppen, maar je gaat er wel vanuit dat het volume van het wort exclusief de extra suiker (literwort) niet verandert door toevoegen van de suiker. In de praktijk krimpt suiker in oplossing ca 4% (dat is 30 ml voor 1kg suiker, geeft al 3 SG punten verschil als je dat effect meeneemt). Ik weet niet of dat het verchil verklaart met mijn formules. Ik zal er nog verder naar kijken. hoewel het verschil niet heel belangrijk is wil ik het wel snappen.

hansHalberstadt

Vanavond nog even verder gekeken.
Het belangrijke verschil tussen mij en Brouwers is dat mijn aanname is dat het volume gelijk blijft, en Brouwers voegt de suiker toe aan het gewenste volume wort, dus wordt het totale volume groter.
Dus stel dat je 10 liter wort maakt en 1 kg suiker toe wilt voegen dan is bij mijn aanname dat je inkookt tot het volume 10 liter is aan het einde van het koken en brouwers kookt in tot 10 liter en voegt dan de suiker toe dus dan krijg je 1.0621 lier wort.
In het geval van Brouwers is de SG toename dan groter bij hoger SG, nl ca 1.3 SG punten meer bij SG=1000 of SG=1020 en bij mij blijft de SG toename in beide gevallen vrijwel gelijk. onderstaande is berekent met de rekendemo van mij.
Gelukkig klopt dus zowel de berekening van mij als die van brouwers. 
   


hansHalberstadt

Citaat van: Lutz op 17-05-2015  21:31 u2) De suiker toevoegen na de hoofdgisting en dan het aantal SG-punten dat de suiker oplevert aftrekken van het berekende

Bij deze werkwijze moet je dus voor het toevoegen van de suiker uitkomen op een iets kleiner volume nl 620 ml voor elke kg toegevoegde suiker. Dan mag je aannemen dat de extra suiker een vast aantal extra SG punten oplevert nl elke kg suiker per 10 liter wort levert 38.5 SG punt extra op.

Vergelijkbare Topics (7)

8558

Reacties: 3
Gelezen: 2460

27109

Reacties: 39
Gelezen: 14971

4388

Reacties: 21
Gelezen: 8332

19905

Reacties: 10
Gelezen: 4701

41055

Reacties: 25
Gelezen: 4547

37553

Reacties: 13
Gelezen: 3440

28-09-2018 12:02 u
door Serge VL

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.