Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vat doorzichtige wand

Gestart door jan le mercier, 20-04-2015 11:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jan le mercier

Zo'n vat met een doorzichtige (glazen?) wand zoals hier op de foto ivm een sherry-flor... Zou je dat ergens kunnen kopen? Dat ziet er wel bijzonder gaaf uit, vind ik.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Flor_(sherry)#/media/File:FLOR-ValdiviaJerez59.jpg

En als je dan zo'n vat zou hebben, moet je dat dan altijd in een pikdonkere ruimte zetten?

Jan.

Oscar

Dat is inderdaad wel heel cool! Zal een dikke plexiglas plaat zijn. Geeft natuurlijk wel minder houtsmaak, maar je kunt je vergisting van binnenuit volgen. Dat is wel mooi... :)


jan le mercier

@ Oscar, waar denk jij dat je zoiets zou kunnen vinden? Heb jij er trouwens zelf geen in jouw huis? Dat is toch iets voor jou, niet?

Jan.

homoeccentricus

In Jerez de la Frontera.

Shaka

Wow!! Ik denk dat je het niet kunt kopen. Plaatje plexiglas kopen en uitsnijden, naar de plaatselijke kuiper gaan en laten verwisselen met de houten plaat.

homoeccentricus

Is trouwens interessant: de zgn. flor op sherry is grotendeels Saccharomyses Cerivisiae.

seed7

Citaat van: Shaka op 20-04-2015  13:05 uWow!! Ik denk dat je het niet kunt kopen. Plaatje plexiglas kopen en uitsnijden, naar de plaatselijke kuiper gaan en laten verwisselen met de houten plaat.

Vergeet niet een facet aan die plexiglas plaat de vijlen, anders sluit het geheel niet. Het is voor de handige klusser ook nog wel zelf te doen, je hoeft er niet het hele vat voor uit elkaar te halen, "alleen maar" de drie ringen aan een zijde los slaan en dan de staven iets uit elkaar drukken. Deksel er uit, nieuwe er in en de ringen stevig aan slaan. Als uitgangspunt zou ik een ietwat droger vat nemen.

Ingo

jan le mercier

Ingo,

De handige klusser? U maakt een grapje: dat is voor mij al veeleer voor een kunstenaar/ambachtsman.

Doet me een beetje denken aan de reclamefilmpjes op de Hollandse tv van toen ik jong was: Grolsch, vakmanschap is meesterschap. Ken je die nog?

Het schijnt trouwens dat één van de redenen waarom brouwerij Eylenbosch ermee stopte, het feit was dat ze geen goede tonnenmakers vonden om hun vaten te repareren.

Ik zou trouwens ook helemaal niet weten wat te doen, moest mijn vat morgen beginnen lekken...

Jan.

toon van den broek

CiteerHet schijnt trouwens dat één van de redenen waarom brouwerij Eylenbosch ermee stopte, het feit was dat ze geen goede tonnenmakers vonden om hun vaten te repareren'
Het lijkt me dat dat de reden niet kan zijn dat ze gestopt zijn, want Eylenbosch was een grote brouwerij. Hoe kunnen de kleintjes dan wel volhouden die helemaal geen kuiper kunnen betalen? Grote brouwerijen die met hout werken hebben -denk aan Rodenbach- mensen in de buurt die dat vak nog verstaan, of hebben kontakten met kuipers in het buitenland (Oost-Europa/Frankrijk/Spanje/Portugal)

'Ik zou trouwens ook helemaal niet weten wat te doen, moest mijn vat morgen beginnen lekken...'

Het ligt eraan waar het vat lekt. Meestal staat het vat in een te droge ruimte. Soms is het vat niet goed (zachte stukken doordat niet alleen het beste hout gebruikt is). Vaak kan je met bijenwas nog aardig wat dichtstoppen maar dat is vanzelf een tijdelijke maatregel...

Groet, Toon

koffie

En bedankt Jan .. nu wil ik dat ook!

Lijkt me inderdaad niet moeilijk. Ringen los, plexi (of echt) glas erin en de ringen er weer op. Voor lichtinval hang je er gewoon een doekje voor.

koffie

Grappig ook om te zien dat alle bezinksel niet in het midden opstapelt.

Oscar

Citaat van: koffie op 20-04-2015  19:17 uGrappig ook om te zien dat alle bezinksel niet in het midden opstapelt.

Dat gebeurt in een CCT ook niet. Er blijft in de conus ook altijd gist aan de wand zitten. :) Zal iets te maken hebben met de valhoek (??? oid) of met statische elektriciteit  :)

bert braadslee

Citaat van: Oscar op 20-04-2015  19:42 uZal iets te maken hebben met de valhoek (??? oid)

Opmerkelijk wel dat de breedte van het gistbed net zo breed is als de vloeistofspiegel erboven. Gist dat aan de oppervlakte actief was valt loodrecht naar beneden?

Zeer fraai plaatje overigens.

hansHalberstadt

Is het inderdaad Plexiglas? Als dat zo is kunnen we Plexiglas als levensmiddelbestendig in de brouwerij gebruiken. Of is het toch dik glas. Lijkt me eerder glas.

seed7

Citaat van: hansHalberstadt op 21-04-2015  11:58 uIs het inderdaad Plexiglas? Als dat zo is kunnen we Plexiglas als levensmiddelbestendig in de brouwerij gebruiken.

Polymethyl methacrylate (PMMA) is niet zonder meer voedselveilig, ook niet alles wat onder het merk Plexiglas verkocht wordt is dat. Bovendien is het een zeer krasgevoeling materiaal en kan slecht tegen hogere temperaturen, er ontstaan kleine breukjes in het materiaal.

Het lijkt me eerder glas.

Ingo

Vergelijkbare Topics (7)

42593

Gestart door orangeloo


Reacties: 22
Gelezen: 2523

27-12-2020 09:29 u
door orangeloo
29080

Reacties: 12
Gelezen: 3853

25273

Reacties: 11
Gelezen: 4577

18515

Reacties: 17
Gelezen: 5263


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.