Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel 2 de keer maar nu liefst wat zoeter

Gestart door wonnink, 09-04-2015 22:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wonnink

Beste brouwers,

Een van onze eerste brouwsels willen we graag nogmaals eens brouwen, het betreft een tripel.
We zouden graag zien dat het deze keer een iets wat zoetere smaak heeft, hoe dit het beste op te pakken  (maischschema of?)
Het uitmaischen op 78 graden is dit tegenwoordig nu nog wel of niet meer nodig?

Tevens willen we het bier een iets wat donkere kleur mee geven (dus we zitten te denken aan of alleen maar bastaardsuiker, of eventueel een wat donkerder mout in de stort doen? (Chocolade mout, aroma mout of munchnermout)
Tevens vinden we de koriander toch best aan de hoge kant en zullen deze met het tweede brouwsel met de helft verminderen.

De te gebruiken gist welke we deze keer willen toepassen is de Lallemand Abbay
Ben benieuwd naar jullie meningen

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk004
Naam receptTripel Proat water
Brouwdatum25-02-2015
BiertypeTripel
Volume25,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)31 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
17,00 lWater uit Zutphen16,72 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,750 kgPilsmoutDingemans3 EBC67,9 %
0,750 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,7 %
0,500 kgMünchenermoutDingemans15 EBC7,1 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,1 %
0,500 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC7,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.2,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.2,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31,3 gChallengerpellets7,0%60 min.28,9 IBU
25,0 gHallertau Hersbrucker  pellets2,5%10 min.1,7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
5,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]5,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken
SAFBREW ABBAYE ()bovengist


bierhenkie

5 tot 10% caramouten er in, bijvoorbeeld cara120 geeft zoetheid en kleur.
Verder op 69 ºC ipv 67 maischen.

wonnink

Citaat van: bierhenkie op 10-04-2015  13:18 u5 tot 10% caramouten er in, bijvoorbeeld cara120 geeft zoetheid en kleur.
Verder op 69 ºC ipv 67 maischen.

Kan dit ook met Chocolade mout, aroma mout en of munich mout? (Dit zijn de enigste mouten die ik nu heb)
Dus een uur maischen op 69.
Dient er dan ook nog uitgemaischt worden op 78 graden?

Bij voorbaat dank
Erwin

William

Een zoete perceptie kan ook door de gist komen. Een typische Belgische gist geeft veel esters (vooral bij wat hogere vergistingstemperaturen). Daarnaast geeft de ene gist een wat verdere vergisting dan de andere wat ook een andere zoetheidsperceptie kan geven.

Zo te lezen gebruik je nu de Safbrew Abbey. Welke gist heb voor het eerdere brouwsel gebruikt?

wonnink

Citaat van: William op 10-04-2015  16:18 uEen zoete perceptie kan ook door de gist komen. Een typische Belgische gist geeft veel esters (vooral bij wat hogere vergistingstemperaturen). Daarnaast geeft de ene gist een wat verdere vergisting dan de andere wat ook een andere zoetheidsperceptie kan geven.

Zo te lezen gebruik je nu de Safbrew Abbey. Welke gist heb voor het eerdere brouwsel gebruikt?

We willen nu het volgende gist gebruiken: Lalleman Danstar Abbay
de vorige keer hebben we : Fermentis Safbrew Abbay

Gr Erwin

William

Citaat van: wonnink op 10-04-2015  17:01 uWe willen nu het volgende gist gebruiken : Lalleman Danstar Abbay
de vorige keer hebben we : Fermentis Safbrew Abbay

Deze twee gisten heb ik nooit vergeleken en kan dus niet aangeven of dit bier door de gist zoeter wordt.

Jacques

Citaat van: wonnink op 09-04-2015  22:25 uWe zouden graag zien dat het deze keer een iets wat zoetere smaak heeft
[/quote]
Citaat van: wonnink op 10-04-2015  13:41 uDient er dan ook nog uitgemaischt worden op 78 graden?

Als je een wat zoeter bier wilt hebben kun je het beste uitmaischen.
Niet uitmaischen wordt veel gedaan om een wat droger bier te krijgen. Door het uitmaischen inaciveer je de enzymen en kunnen geen grote dextrinen omgezet worden in vergistbare suikers. Je zou zelfs bij 80 ºC kunnen uitmaischen. Dan weet je zeker dat de enzymen geïnactiveerd zijn.

bierhenkie

Citaat van: Jacques op 11-04-2015  20:27 uAls je een wat zoeter bier wilt hebben kun je het beste uitmaischen.
Niet uitmaischen wordt veel gedaan om een wat droger bier te krijgen. Door het uitmaischen inaciveer je de enzymen en kunnen geen grote dextrinen omgezet worden in vergistbare suikers. Je zou zelfs bij 80 ºC kunnen uitmaischen. Dan weet je zeker dat de enzymen geïnactiveerd zijn.
Elke temperatuur boven 78 inactiveert de enzymen. Bij hogere temperaturen neemt de viscositeit van het wort af en filtert deze makkelijker.

Jacques

Citaat van: bierhenkie op 12-04-2015  11:16 uElke temperatuur boven 78 inactiveert de enzymen. Bij hogere temperaturen neemt de viscositeit van het wort af en filtert deze makkelijker.

Hoe hoger de temperstuur des te sneller dat het inactiveren verloopt. Voor een zoeter bier kan het daarom handig zijn net wat hoger te gaan zitten dan 78 ºC.

Vergelijkbare Topics (7)

8377

Reacties: 52
Gelezen: 14160

36696

Reacties: 3
Gelezen: 1522

5984

Reacties: 2
Gelezen: 2376

25394

Reacties: 0
Gelezen: 1738


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.