Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel Karmeliet kloon

Gestart door orangeloo, 11-03-2015 21:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

WJW

Vandaag mijn Karmeliet-poging gebrouwen. Het bovenstaande recept gebruikt, maar dan met de door Jacques voorgestelde aanpassingen in maischschema en kooktijd.
Ik kwam er alleen op het moment supreme achter dat ik net 60 g te weinig suiker had. Dat heb ik aangevuld met poedersuiker. Nu maar hopen dat dat geen negatieve effecten heeft, maar ik denk dat dat mee gaat vallen.

Gerb

Poedersuiker bevat ook zetmeel, dus verwacht een lichte waas in het bier. Verder kan het geen kwaad.

drik79

Citaat van: Gerb op 10-05-2022  09:53 uPoedersuiker bevat ook zetmeel, dus verwacht een lichte waas in het bier. Verder kan het geen kwaad.
Poedersuiker bevat alleen suiker en wat antiklontermiddel, als er zetmeel in gaat zou het gedeclareerd moeten worden.

Dit zou geen issue moeten zijn.

WJW

Mooi zo. Komt wel goed dan.
Op de verpakking staat inderdaad, behalve suiker, antiklontermiddel E341. Dat is calciumfosfaat.

Het waterslot staat enthousiast te borrelen en float laat zien dat SG voorspoedig daalt.

WJW

Sow, als ik de float moet geloven is de hoofdvergisting in 36 uur klaar. Eerste sample met refractometer laat SG van 9.5 brix zien. Als ik dat omreken (rekening houdend met vergiste wort) zou dat een SG van 1.015 zijn, waar het recept 1.013 voorspelt.

WJW

Alles een paar dagen terug gebotteld. Bottelsuiker toegevoegd met de doseerspuit die forumlid Broeder ook gebruikt. Dat was een uitkomst, werkte fantastisch.

Uiteindelijk uitgekomen op een SG van 1.018, gemeten met hydrometer. Dat is toch redelijk wat hoger dan de voorspelde 1.013.
Waardoor zou dat komen? Zit hem dat wellicht in het maischschema? De gebruikte gist zou misschien ook nog een factor kunnen zijn.

Het sample voor de hydrometer heb ik uiteraard geproefd en dat smaakt in ieder geval veelbelovend. Het is nog te vroeg om te zeggen of het een goede Karmeliet kloon wordt, maar ik heb goede hoop dat het in ieder geval een lekkere tripel wordt.

Snelbier

Citaat van: WJW op 26-05-2022  14:21 u... uitgekomen op een SG van 1.018, gemeten met hydrometer. Dat is toch redelijk wat hoger dan de voorspelde 1.013.
Waardoor zou dat komen? Zit hem dat wellicht in het maischschema?....
.. De gebruikte gist zou misschien ook nog een factor kunnen zijn...
- SG-end 5pt hoger dan voorspeld.  Blijkbaar heb je daar software gebruikt?
Vraag is welke software, en hoe goed die voorspelt of berekent.
Software is ook afhankelijk van juiste data van gist (theoretisch SVG) en mouten (opbrengst, invloed maischschema, etc)..
- Invloed maischschema? BrouwHulp geeft ~2pt verschil tussen schema full-body en low-body.. Blijkt bij mij meestal te kloppen..
- Gebruikte gist is van groter invloed op SG-end, maar zou correct in je software moeten staan.
Buiten gistsoort/merk/ras zijn er meer zaken die het SVG van een gist be-invloeden..
Denk aan hoeveelheid gist per liter, temperaturen, etc..
dit soort zaken is géén 1-2-tje.  Daarom bestaat ons forum  :beersmiley: .
Proost, Snelbier

WJW

Klopt, ik gebruik Brewfather. Reden dat het me nu zo opvalt is dat ik met mijn brouwsels tot dusverre altijd heel mooi het begin SG en het eind SG behaal dat Brewfather op basis van mijn ingevoerde recepten voorspelt. Scheelt maximaal 1 a 2 puntjes.
Het is overigens geen wereldramp, maar ik probeer er natuurlijk wel iets van te leren.

Snelbier

Citaat van: WJW op 26-05-2022  18:24 uKlopt, ik gebruik Brewfather. Reden dat het me nu zo opvalt is dat ik met mijn brouwsels tot dusverre altijd heel mooi het begin SG en het eind SG behaal dat Brewfather op basis van mijn ingevoerde recepten voorspelt. Scheelt maximaal 1 a 2 puntjes.
Het is overigens geen wereldramp, maar ik probeer er natuurlijk wel iets van te leren.
Brewfaher lijkt (gezien forum-ervaringen) best goed te rekenen.
Het is mogelijk dat het aandeel ongemout spul de berekening verstoort..
Ik heb nu zelf een 'Karmeliet' staan die 5pt hoger is ge-eindigd dan BrouwHulp voorspelde.
Met 'normale' mouten kom ik meestal op de punt uit, klopt als een zwerende vinger.
Succes, Snelbier

Marco Aal

Hallo,

Na 3 dagen, gisteren eindelijk activiteit in de fles maar nou lees ik verschillende dingen,
Is het bottelgist, of de originele brouwgist? Opgekweekt met appelsap.

Zou mooi zijn als iemand mij daar een antwoord op kon geven, dan kunnen we verder opschalen

Jacques

Citaat van: Marco Aal op 05-06-2022  07:23 uZou mooi zijn als iemand mij daar een antwoord op kon geven, dan kunnen we verder opschalen

Leesadvies...
Neem het gehele topic door.
 

WJW

Update over mijn kloonpoging.
Vanavond, 3 weken na bottelen, voor het eerst mijn versie naast een echte Karmeliet gehouden. Ik moet zeggen dat ik al zeer tevreden ben over het resultaat.
Kleur van de kloon lijkt een fractie donkerder, maar dat komt vooral omdat hij nog vrij troebel is. Ik verwacht met enkele maanden rijpen dat het bier helderder gaat worden. Schuimkraag van de echte Karmeliet is veel en veel steviger, maar dat is ook een van de beroemde kenmerken van de Karmeliet en juist iets waar ik als beginnend brouwer nog een beetje mee worstel. Over de schuimkraag zoals hij nu is ben ik zelf al heel tevreden.
Aroma is niet 100% gelijk, maar komt toch dicht in de buurt. In mijn kloon wellicht een tikkeltje meer esters, ik ruik een klein banaantje.
Mondgevoel van de echte Karmeliet is net iets voller, maar het stoort me niet. Koolzuur is, met 9 gram/L bottelsuiker, mooi vergelijkbaar.
De smaak vind ik heel dicht in de buurt komen. Disclaimer: Mijn smaakpapillen hebben nog niet de jarenlange training gehad, die veel ervaren brouwers hier wel hebben.
Desondanks zou ik nu niet direct de hoeveelheid sinaasappel of koriander opvoeren. Voor mij is dat zowel in de echte als in de kloon subtiel genoeg aanwezig. Ik zou het niet willen laten overheersen.
Het enige dat ik wellicht de volgende keer nog zou proberen is om, zoals eerder gesuggereerd, paradijszaad toe te voegen om nog net dat beetje pit/kruidigheid toe te voegen. Ik heb daar nu bewust nog van afgezien omdat het sowieso voor mij de eerste keer met dit soort toevoegingen was en ik dat eerst wilde proberen.
Al met al, zelfs na pas 3 weken conditioneren, heel tevreden. Ik denk dat mijn recept een prima basis is voor een lekkere Karmeliet.

WJW

Dit is het recept zoals ik het uiteindelijk heb gebrouwen:

Karmeliet
Tripel
8.0% / 17.8 °P
Recept door
Brouwerij De Tweede Golf

Volmout

Ss Brewtech Brew Kettle Mini
65.8% efficiëntie
Batchvolume: 10 L
Kooktijd: 60 min

Maischwater: 15.84 L
Aanvullen met water: 1.35 L
Totaal water: 17.19 L
Kookvolume: 15.38 L
SG voor koken: 1.047

Kenmerken
Begin SG: 1.073
Eind SG: 1.012
IBU (Tinseth): 18
BU/GU: 0.25
Kleur: 7.9 EBC

Maischen
Temp. inmaischen — 54.6 °C
Temperatuur — 52 °C — 20 min
Temperatuur — 65 °C — 50 min
Temperatuur — 72 °C — 20 min

Mouten (3.229 kg)
1.913 kg (53.3%) — Dingemans Pilsen MD — Graan — 3 EBC
478 g (13.3%) — Weyermann Wheat Malt, Pale — Graan — 3.9 EBC
359 g (10%) — Thomas Fawcett Oats, Malted — Graan — 3.9 EBC
239 g (6.7%) — Barley, Flaked — Graan — 3.3 EBC
120 g (3.3%) — Oats, Flaked — Graan — 2 EBC
120 g (3.3%) — Wheat Flaked — Graan — 3.2 EBC

Overige (359 g)
359 g (10%) — Sugar, Table (Sucrose) — Suiker — 2 EBC

Hop (30 g)
10 g (9 IBU) — Saaz 3.9% — Koken — 60 min
10 g (5 IBU) — Saaz 3.9% — Koken — 20 min
10 g (4 IBU) — Styrian Goldings 4.6% — Koken — 10 min

Diversen
1 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Maischen
1 g — Epsom Salt (MgSO4) — Maischen
1 g — Gypsum (CaSO4) — Maischen
3 ml — Lactic Acid 88% — Maischen
0.5 g — Yeast Nutrients — Koken — 15 min
4 g — Coriander Seed — Koken — 5 min
10 g — Orange Peel, Sweet — Koken — 5 min

Gist
1 pakje — White Labs WLP720 Sweet Mead/Wine 75%

Vergisten
Hoofdvergisting — 21 °C — 14 dagen

Carbonisatie: 3 CO2-vol

Waterprofiel
Ca2+
75
Mg2+
13
Na+
9
Cl-
46
SO42-
76
HCO3-
145

Orangeloo

Recept volgens mij gelijk aan de eerste post, 13 pagina's geleden.  ;)  Goed recept hé  :D

WJW

Ha! En ik maar denken dat ik een soort van grootste gemene deler had gezocht van alle recepten die ik hier (en elders) tegen kwam. Blijk ik 13 pagina's later terug bij het begin te zijn.
Zeer zeker een prima recept.
Voor alle duidelijkheid, het was zeker niet mijn bedoeling om jouw recept te claimen alsof ik het zelf had uitgevonden.
En ik kan alleen maar beamen: Dit is een prima uitgangspunt voor iedereen die zelf een Karmeliet-kloon wil maken. Aanrader!

Orangeloo

Is niet mijn recept hoor... Zoals ik aan gaf, gevonden bij Candy Sirup :brouwen: 

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 05-06-2022  19:16 uLeesadvies...
Neem het gehele topic door.
 
In het topic kom ik vooral tegen dat mensen geen karmeliet gist gebruiken. De paar mensen die dat wel gedaan hebben lijken toch te concluderen dat het de originele gist is.
Analyse gaat terug tot pagina 5. (bij oude info loop je ook altijd de kans dat in de tussentijd iets is gewijzigd met recept)

ps, zou overigens handig zijn om bij dit soort topics na een tijd een samenvatting te maken zodat niet iedereen steeds weer alles moet doorworstelen.


https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=663881:
Ik heb er indertijd de tweede prijs mee gewonnen in Amersfoort.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=662852
Ik heb dit al drie maal gedaan en ik kan je verzekeren dat de bottelgist inderdaad de oorspronkelijke gist is.


https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=662797
of je kweekt de gist op uit twee flesjes Karmeliet. Gaat heel gemakkelijk en dan heb je 100% zeker de juiste...

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=626389
omdat de Karmeliet-gist niet te krijgen cq op te kweken is

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=626341
wat me ook opviel is dat de bottelgist maar losjes op de bodem lag. Van een bottelgist verwacht je toch juist dat die geselecteerd is op plakken op de bodem, zodat je de gist niet meeschenkt bij inschenken. Dus is het wel een bottelgist?

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=601626
Ik heb de gist opgekweekt uit het flesje en op schuine buis staan en mee gebrouwen. Voor zover ik weet is het de originele gist.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=625336
De gist die ik heb is al jaren geleden opgekweekt. Geen idee of er in die tijd wat veranderd is met bottelen?
Ik heb hem nu weer van stal gehaald voor een Karmeliet kloon pakket wat ik in 3 delen op ga splitsen met 3 verschillende gisten waaronder dus de karmeliet uit het flesje van jaren geleden.

Kapau

Citaat van: hansHalberstadt op 16-07-2022  11:02 ups, zou overigens handig zijn om bij dit soort topics na een tijd een samenvatting te maken zodat niet iedereeen steeds weer alles moet doorworstelen.

Dit is voor mij als nieuwelijk wel een wens, een soort uitgelichte reactie met samenvatting of een uiteindelijk recept wat goed lukt of waar mensen het over eens zijn. Vaak lees ik dan zo'n topic met 6 jaar aan reacties erin waarin mensen iets brouwen en uiteindelijk het resultaat niet besproken wordt.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 16-07-2022  11:02 uIn het topic kom ik vooral tegen dat mensen geen karmeliet gist gebruiken. De paar mensen die dat wel gedaan hebben lijken toch te concluderen dat het de originele gist is.
Analyse gaat terug tot pagina 5. (bij oude info loop je ook altijd de kans dat in de tussentijd iets is gewijzigd met recept)

ps, zou overigens handig zijn om bij dit soort topics na een tijd een samenvatting te maken zodat niet iedereen steeds weer alles moet doorworstelen.

Er is niet altijd consensus...
Maar het lijkt er wel op dat de bottelgist ook gebruikt wordt tijdens de hoofdgisting.

Steeds samenvattingen maken van topics kost best veel tijd. Het is leerzaam om te doen ....en elk forumlid kan een dergelijke samenvatting plaatsen  smile

Jacques

Citaat van: Kapau op 16-07-2022  11:05 uDit is voor mij als nieuwelijk wel een wens, een soort uitgelichte reactie met samenvatting of een uiteindelijk recept wat goed lukt of waar mensen het over eens zijn. Vaak lees ik dan zo'n topic met 6 jaar aan reacties erin waarin mensen iets brouwen en uiteindelijk het resultaat niet besproken wordt.

Het is inderdaad jammer dat niet altijd feedback gegeven wordt over een kloonrecept. Dit kan zijn omdat de poging toch niet het juiste resultaat gaf of omdat het perfect is en men graag deze informatie voor zichzelf wilt houden.
 

WJW

In algemene zin kan ik de kritiek beamen. Ik heb daar zelf ook wel eens last van. Je zoekt een bepaald recept, er wordt pagina's lang over gediscussieerd en uiteindelijk hoor je niet of en hoe het recept gelukt is.
Voor wat betreft de Karmeliet kloon denk ik dat het recept dat al eerder in dit onderwerp beschreven is en dat ik uiteindelijk ook gebruikt heb duidelijk een goed recept is. Ik ben er zeer tevreden over en heb dat ook terug gekoppeld.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 16-07-2022  16:20 uEr is niet altijd consensus...
Maar het lijkt er wel op dat de bottelgist ook gebruikt wordt tijdens de hoofdgisting.

Er zal toch wel iemand van het forum een keer die brouwerij bezocht hebben en wat meer weten?
https://bosteelsbrewery.com/visit-the-brewery/

Spyro

Hele poos geleden en Karmeliet kloon gebrouwen, daarna meerdere keren zelfs, maar de eerste was er het dichtste bij, de andere brouwsels altijd wat zitten wijzigen aan het recept maar blijkbaar te veel want de eerste kloonpoging was de beste. Geproefd met 4 brouwmaten met een echte Karmeliet ernaast, was echt zeer dicht bij het origineel na een maand of 4 à 6 op fles, gebotteld in 75 cl flessen en dus ook een 75 cl origineel ernaast geproefd.
Hieronder het receptje, staat in percentages of gr./liter omdat niet iedereen 35 liter brouwt zoals in dit recept het geval was:

Start SG: 1080
Eind SG: 1018
Gist: T-58 (aan 1 gr./liter)
IBU: 25
Suiker, gistvoeding (3 gr/10 liter) en wat oude korrelgist (1 soeplepel) laatste 5' meegekookt. Daarna "belucht" door wort gewoon te laten kletteren in gistvat. Niet meer overgeheveld daar het wort in een cct zat, wel een paar keer gist afgelaten.

Moutstort:
Pilsmout: 45%
Gerstvlokken: 9%
Gemoute haver: 9%
Havervlokken: 9%
Tarwemout: 9%
Tarwevlokken: 9%
Witte suiker: 10% (5' einde kook toegevoegd)

Hop:
Kooktijd: 70'.
Tetrahop (bij bottelen): 11 IBU
20' einde koken: 70 gr. Saaz
10' einde kooken: 75 gr. St. Goldings

Kruiden: 5' koken (fijngemalen met elektrische koffiemolen)
Koriander: 0,2 gr./liter.
Gedroogde zoete sinaasschil: 0,14 gr./liter.
Paradijszaad: 0,14 gr./liter.

Gisting gestart bij 18 graden, daarna oplopend tot 22 graden.
Gebotteld met 8 gr. suiker per liter in 75 cl flessen, bottelgist F2.

Zeer geslaagde kloon zonder opkweek, dus gewoon met T-58 korrelgist gewerkt, om zeker eens te proberen....!  :brouwen:

hansHalberstadt

Citaat van: Spyro op 17-07-2022  11:21 uKruiden:
Koriander: 0,2 gr./liter.
Gedroogde zoete sinaasschil: 0,14 gr./liter.
Paradijszaad: 0,14 gr./liter.

Wanneer toegevoegd?

Spyro

Citaat van: hansHalberstadt op 17-07-2022  11:49 uWanneer toegevoegd?
Laatste 5' omdat ik die fijn maal met een elektrische koffiemolen, bij vijzelen zou ik 10' nemen omdat de kruiden niet zo fijn gemalen zijn dan....

PS: kooktijd kruiden aangebracht in mijn onderstaande recept.

Vergelijkbare Topics (7)

44613

Gestart door Kokkebil


Reacties: 12
Gelezen: 1242

19086

Gestart door 12345


Reacties: 18
Gelezen: 15709

33930

Gestart door Ziglar


Reacties: 13
Gelezen: 6393

15265

Gestart door goom


Reacties: 47
Gelezen: 28913

33193

Reacties: 1
Gelezen: 2039

31626

Reacties: 16
Gelezen: 10116


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.