Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brouwsel 2: Hoppa IPA

Gestart door klan85, 07-03-2015 21:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

klan85

In aansluiting op het vorige post, met deels dezelfde ingredienten.
Een gewoon erg lekkere IPA (hoop ik).

Qua frisse hoppen twijfel ik nogal omdat ik ze niet echt ken, maar volgens mij mag Amarillo niet ontbreken.
Welke combineert daar het beste bij? Centennial, Citra of Cascade?

Drooghoppen wil ik in drie batches van 5l. doen: 1. Amarillo, 2. Centennial, 3. geen koudhop


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptHoppa IPA
Brouwdatum23-02-2015
BiertypeEngelse India Pale Ale
Volume15,0 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Rager)69 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
15,20 lWater uit Zutphen6,93 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,541 kgPale Ale moutDingemans7 EBC95,0 %
0,239 kgCaramunich IWeyermann90 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.3,2 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.3,2 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,7 gCentennialbellen10,0%60 min.25,8 IBU
13,7 gAmarillobellen8,9%60 min.22,9 IBU
15,0 gAmarillobellen8,9%10 min.5,0 IBU
15,0 gCentennialpellets10,0%10 min.6,2 IBU
15,0 gAmarillobellen8,9%0 min.4,2 IBU
15,0 gCentennialpellets10,0%0 min.5,2 IBU
15,0 gCentennialpellets10,0%koudhop0,0 IBU
15,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Adbrouwt

Citra en amarillo is wel een lekkere combinatie. :brouwen:

wilbertd

Citaat van: klan85 op 07-03-2015  21:43 uQua frisse hoppen twijfel ik nogal omdat ik ze niet echt ken, maar volgens mij mag Amarillo niet ontbreken.
Amarillo is uiteraard nummer 1 als het gaat om een Amerikaanse IPA, hoewel ik iemand ken die Amarillo niet kan uitstaan en het naar kattenzeik vindt ruiken/smaken.
De combinatie van Centennial en Amarillo is wel een beproefde smaakvolle combinatie trouwens.

Christiaan S

Cascade met citra en Amarillo gaat prima samen.
Ik vind het een heerlijk fruitige combinatie, maar ieder zo zijn smaak.

Ben nu een El dorado, Citra, Cascade IPA aan het brouwen. :brouwen:

Jacques

Citaat van: wilbertd op 08-03-2015  12:22 uAmarillo is uiteraard nummer 1 als het gaat om een Amerikaanse IPA, hoewel ik iemand ken die Amarillo niet kan uitstaan en het naar kattenzeik vindt ruiken/smaken.
De combinatie van Centennial en Amarillo is wel een beproefde smaakvolle combinatie trouwens.

Het schijnt dat niet Amarillo maar Centennial nr. 1 is als het gaat om Amerikaanse IPA's.

Zie
http://www.themadfermentationist.com/2013/02/american-ipa-hop-bills-and-analysis.html

Voor een andere analyse zie
http://www.bear-flavored.com/2013/09/how-many-hop-varieties-are-in-best-ipas.html

klan85

Met Amarillo en Centennial zit ik dus wel goed. En dan volgende keer Cascade en Citra proberen.

JeroenLin

Ik vraag me af wat die eiwitrust op 53 graden gaat doen. Volgens mij is dat met deze mouten toch helemaal niet nodig? Of zeg ik nu iets geks?

Ziet er verder uit als een lekker biertje!  :biersmile:

Tjardo

In je BrouwHulp uitdraai staat bij biertype: Engelse India Pale Ale, die kan je gerust aanpassen naar Amerikaanse IPA met deze hop en gistkeuze  ;)
Zal een best biertje worden denk ik!

wilbertd

Citaat van: Jacques op 09-03-2015  21:54 uHet schijnt dat niet Amarillo maar Centennial nr. 1 is als het gaat om Amerikaanse IPA's.

Inderdaad, leuk stukje.
Ook even op beeradvocate.com gezocht naar 'Amarillo IPA' en 'Centennial IPA', blijkt Centennial net iets meer voor te komen :)

En toch heeft Amarillo voor mij veel meer de naam, zo ken ik ook meer IPA's met Amarillo op het etiket dan Centennial; Mikkeller, Flying Dog, BrewDog, Funky Buddha.
Voor Centennial kende ik eigenlijk alleen de Founders.
Zo zie je maar weer; alles is subjectief.



Jacques

Citaat van: JeroenLin op 10-03-2015  09:40 uIk vraag me af wat die eiwitrust op 53 graden gaat doen. Volgens mij is dat met deze mouten toch helemaal niet nodig? Of zeg ik nu iets geks?

Die eiwitrust kan inderdaad rustig worden weggelaten. In Amerika en in Engeland wordt veel gewerkt met een ééntemperatuurmaischschema.

klan85

Allen bedankt voor de reacties!

Zaterdag mijn eerste brouwsel gebrouwen!
Er ging veel heel goed, maar ook een paar foutjes denk ik..

Het staat te gisten sinds zaterdag 17:00, gister begon het langzaam te borrelen.

Nu maar even afwachten en kijken hoe en wanneer ik de drooghop ga doen.

Als jullie foto's en zo willen zien kan je me volgen op:

http://www.facebook.com/brouwerijmara



klan85


klan85



Gisting kwam mooi op gang en ging van 1072 naar 1022 in 5 dagen. Vanavond overgeheveld voor de nagisting en dryhoppen. Echter drijven er nogal wat vlokken bovenop het bier :( iemand een idee wat het is en hoe erg het is?
Tijdens het hop koken werd het wort erg troebel, daarvoor was het mooi helder. Ben benieuwd...

Vergelijkbare Topics (7)

42735

Gestart door Simonsj


Reacties: 4
Gelezen: 843

27240

Reacties: 38
Gelezen: 18273

12594

Reacties: 11
Gelezen: 3172

44744

Reacties: 4
Gelezen: 1058


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.