Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bijna voor het eerst bottelen, toch nog wat vraagjes

Gestart door TommyWalker, 20-01-2015 20:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TommyWalker

Hallo allemaal.

Nu mijn brouwsel in een ander vat zit, na wat euvel met een lekkend gistvat, begin ik langzaam naar het bottelen toe te denken.

Ik begrijp dat de flesjes schoon moeten zijn, en van etiket ontdaan. ik heb om zeker te zijn zelf sinds begin december een paar kratjes opgespaard. Zo weet ik zeker dat t geen al te gore flesjes zijn (ik werk in een supermarkt, en moet regelmatig de "flessenband" leeghalen. Peuken, halfvolle flesjes, blubber en van tijd tot tijd de lollige student die een volgezeken kratje inlevert)

Ik heb elk flesje na het nuttigen direct alvast even omgespoeld, en ondersteboven in het kratje teruggezet.


Ik was zelf van plan de flesjes te weken in water om t etiket eraf te krijgen. Daarna in een emmer met Oxi om ze te ontsmetten, goed met de flessenborstel te bewerken. is dat een goede volgorde?
Verder was ik benieuwd of ik de kroonkurken ook moet ontsmetten?  Of is dat niet goed voor ze, en kan ik ze zo gebruiken?

Rich

Als je ze goed hebt omgespoeld en daarna hebt laten drogen zou een paar minuten in de oxi voldoende moeten zijn, borstel niet nodig. Zorg er wel voor dat er geen rommel van de etiketten (papier, ljmresten) in de flesjes terecht komt.

Ik spoel meestal gewoon de dopjes even af en dan de hele boel in een bakje Star San of Oxi, pak dan bij bottelen elke keer een dopje uit dat bakje.

bastiaanD

Flesjes gewoon omgekeerd in de afwasmachine. Doppen heb ik nog nooit schoongemaakt, is volgens mij zonde van je tijd, kun je beter besteden aan leukere dingen.   :proost:

TommyWalker

Citaat van: bastiaanD op 20-01-2015  21:08 uFlesjes gewoon omgekeerd in de afwasmachine.

Die hebben we niet ;)

wilbertd

Ja hoor, klinkt goed.
En ook ik heb nog nooit een kroonkurk schoongemaakt/ontsmet. Volgens mij zouden ze er bij mij alleen maar viezer op worden.

Brouwers

Als de flesjes schoon zijn is de borstel niet nodig maar als je hem toch wil gebruiken dan moet je eerst de borstel gebruiken en daarna pas oxi gebruiken. Je moet namelijk eerst reinigen en dan pas ontsmetten. Andersom heeft niet veel zin aangezien je dan aan de buitenkant steriel vuil hebt of met een onsteriele borstel de flesjes vies maakt. Maar wanneer de flessen schoon zijn kan je de borstel achterwege laten.

hetspook

Na het ontsmetten kijk ik ze vaak nog even na, lamp achter de fles werkt het beste en dan in het flesje kijken.

Dopjes heb ik nog nooit schoongemaakt, wel altijd afgevraagd of andere dat wel doen.

Sander van Dijk

Citaat van: hetspook op 21-01-2015  02:20 uDopjes heb ik nog nooit schoongemaakt, wel altijd afgevraagd of andere dat wel doen.

Dit is op het forum al verschillende keren voorbij gekomen. De meeste maken de dopjes niet schoon en hebben hier geen problemen mee. Ik doe het ook niet. Als je de dopjes schoon en droog bewaart groeit daar niets op en dan is desinfecteren dus niet nodig.
 
Als je bijvoorbeeld een keer per ongelijk een flesje bier over je zak met dopjes zou laten vallen, zou ik ze wel reinigen en desinfecteren  :P

TommyWalker

Net even gemeten, we zijn nu precies tien dagen verder. Dit is de dag dat ik volgens de beschrijving zou kunnen beginnen met bottelen.

Ik heb net even gemeten, en mijn SG is nu 1012 (paar dagen geleden was dat nog 1020) ik denk dat ik nog even een dag (of twee) wacht. In de beschrijving hebben ze het over een SG van 1010 als ideale botteldichtheid.

Vandaag wel alle flesjes laten weken, etiketjes eraf gehaald, en met sop schoongespoeld. Zodra ik ga bottelen gaan ze nog even in de Oxi.

Adbrouwt

Verstandig besluit.  Biologische processen laten zich moeilijk vangen in tijd.

TommyWalker

Vandaag  nog eens gemeten na 24 uur, geen millimeter verschil... nog steeds exact SG 1012.

Flesjes in de oxi, en de sprong wagen.
Alles schoongespoeld, en gaan met die banaan.


Voorzichtig de aanbevolen hoeveelheid suikerwater erdoorheen geroerd, en gebotteld.

Wij zijn héééééééél benieuwd...

De beschrijving heeft het over 2 weken, maar we hebben ook over 2 maanden gelezen.
Wat raden jullie aan?

Puck

Ieder week een flesje openen... Kijken, proeven, ruiken en noteren. Wat zie je? Hoe ontwikkelt het bier zich qua smaak, maar ook qua uiterlijk (schuim/koolzuur). Leer ervan en schrijf het op.

ThomasM

Ik heb een tijdje met een zak van 1000 kroonkurken gewerkt en er meerdere brouwsels mee gebotteld. Toch voelde ik me daar niet helemaal prettig bij en heb ik ze per brouwsel van 20 liter (ongeveer 70 kurken) in een boterhamzakje gedaan. Als ik dan ga bottelen dan heb ik een emmertje van oxi (dat leeg is) gevuld met wat star san en de kroonkurken. Het is een hele kleine moeite en voor mij is het wat extra zekerheid. Na 1x een infectie bij een paar flesjes neem ik het risico niet meer.

EvdBroek

Het reinigen en desinfecteren van kroonkurken is een volstrekt zinloze bezigheid

William

Citaat van: EvdBroek op 24-01-2015  09:14 uHet reinigen en desinfecteren van kroonkurken is een volstrekt zinloze bezigheid

Sterker nog, het zou maar zo infecties kunnen veroorzaken. Het binnenste van de kroonkurk wordt nat, je ontkomt er niet aan dat je met je (vieze) vingers de binnenkant van zo'n kroonkurk raakt en daarmee heb je een potentieel infectiegevaar.

Zolang de kroonkurken droog blijven, ook tijdens opslag, kan er weinig mee gebeuren.

broeder Paulus

Ik lees hier dopjes niet omspoelen, voor kroonkurken is dit inderdaad juist. Maar er zijn nog steeds brouwers die met beugelflesjes werken, ook ik doe dit nog en die dopjes moet je wel reinigen en ontsmetten.

Jacques

Citaat van: broeder Paulus op 24-01-2015  10:43 uIk lees hier dopjes niet omspoelen, voor kroonkurken is dit inderdaad juist. Maar er zijn nog steeds brouwers die met beugelflesjes werken, ook ik doe dit nog en die dopjes moet je wel reinigen en ontsmetten.

Klopt. Het gaat dan in feite om gebruikte doppen die al eens eerder in contact zijn geweest met bier.

TommyWalker

Heb de dopjes niet gereinigd, maar zo uit het zakje gebruikt...

Kostte nog wel enige oefening... Moest er een aantal overnieuw doen haha


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.