Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Een nieuweling meldt zich!

Gestart door Nobele Brouwer, 18-03-2014 09:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nobele Brouwer

Hoi iedereen!

Ik zwerf al een jaar of wat stilletjes door de annalen van dit forum en vond onlangs dat het maar eens tijd was om uit die passieve rol te kruipen. Bij deze wil ik me dus graag voorstellen.

Ik ben Ernst, 27 jaar, woonachtig in het prachtige Utrecht. Ik ben een werkende student. Vier dagen per week ben ik Service Architectuur Specialist bij een ICT dienstverlener. Ik hou me bezig met organisatorische en tactische vraagstukken van ICT dienstverlening bij klanten. De overige dag en delen van het weekend volg ik een studie filosofie.

Ik ben sinds zomer 2013 begonnen met brouwen. Mijn eerste keer brouwen was met minimale middelen. Een uitgesneden emmer en horregaas van de bouwmarkt diende om te filteren. Sindsdien heb ik ongeveer 10 keer gebrouwen. De basis zit nu wel redelijk in de vingers al kom ik nog geregeld voor verassingen te staan.

Ik heb een 31 liter aluminium pan waarin ik kook. Maischen doe ik via infusie in standaard gistemmers. Ik heb een JavalHevelfilter gebouwd om te filteren. Voor de tweede filtrering gebruik ik een kaasdoek om de hele trub  op te vangen. Van het weekend is mijn gistkamer koelkast ik gebruik genomen met een variant van de STC-1000. Ik zal in het juiste topic hier later nog een vraag over stellen.

Ook ben ik onlangs begonnen met experimenteren met het opkweken van gistsoorten. Een erg leuke toevoeging aan de hobby, vind ik. 

Vragen? Stel ze hieronder! :)

ThomasM

Welkom!

Welke gistsoorten heb je al opgekweekt en hoe ga je te werk?

Nobele Brouwer

Ik heb Geuze Boon opgekweekt om een lambiek te brouwen, drie maanden geleden. Laatst afgevuld en hij rook heerlijk naar appels. Ik ben begonnen met drie Geuze Boon flesjes bijna uitschenken na met vlam de hals te steriliseren. Vervolgens afgevuld met appelsap, goed rollen en overgieten in een literfles. 24 uur belucht, en toen stond de gist al aardig te pompen. nog eens 24 uur beluchten later begon hij uitgegist te raken en heb ik de gist met 1.5 liter wort in een emmer gegooid en op waterslot laten borrelen. Toen had ik wel genoeg gist voor 20 liter bier.

Ik heb hetzelfde trucje toegepast op Duvel gist, maar niet geanticipeerd dat deze gist een stuk langzamer op gang komt. Ik kon daardoor van het weekend niet brouwen ermee, maar het staat nu nog te borrelen. In de toekomst wil ik ook Rochefort en Westmalle op gaan kweken, onder andere.

Puck


heijligers

Welkom Ernst,

Veel plezier en succes met deze mooie hobby  :brouwen:

Groeten  :degroeten:

Maarten  :biersmile:

Adam


ciesvandekwis

Citaat van: Nobele Brouwer op 18-03-2014  11:23 uIk heb hetzelfde trucje toegepast op Duvel gist
Duvelgist uit flesje is bottelgist en is niét het originele gist. Die is de 1388 van Wyeast. Eens rondkijken of je ergens wat slurry kan krijgen om zelf verder op te kweken?

En welkom!
ps: zeer benieuwd naar geuzegistopkweek. Volgens mij toch een verschillende 'blend' dan wanneer je lambic in openlucht laat infecteren. Maar ik heb er geen ervaring mee.

Nobele Brouwer

Citaat van: ciesvandekwis op 20-03-2014  13:52 uDuvelgist uit flesje is bottelgist en is niét het originele gist. Die is de 1388 van Wyeast. Eens rondkijken of je ergens wat slurry kan krijgen om zelf verder op te kweken?

En welkom!
ps: zeer benieuwd naar geuzegistopkweek. Volgens mij toch een verschillende 'blend' dan wanneer je lambic in openlucht laat infecteren. Maar ik heb er geen ervaring mee.

Hoi Cies,

Kan je wijzen op wat literatuur waaruit dat blijkt? Ik heb vrij grondig dit forum op dat gebied uitgeplozen en het lijkt toch dat veel mensen het er over eens zijn dat het wel het originele gist is?

Geuze Boon gist opkweken geeft in ieder geval een héérlijke appelachtige geur! Hij moet nu nog minstens een half jaar op fles voor het echt goed op smaak is denk ik.

Vergelijkbare Topics (7)

9272

Reacties: 36
Gelezen: 9803

15-05-2008 18:25 u
door Erick
27710

Reacties: 5
Gelezen: 2167

8937

Reacties: 4
Gelezen: 2114


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.