Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


BrouwHulp: nieuw Kerstbier recept 2014

Gestart door michel_zeeland, 07-02-2014 21:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

michel_zeeland

Hallo,

Nu hebben we op de cursus een nieuw Kerstbier recept voor 2014 meegekregen, maar ik merk op dat ik in BrouwHulp hele andere waardes krijg dan in het recept qua EBC's, EBU's en alcoholpromillages:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk6
Naam receptKerstbier
Brouwdatum
BiertypeQuadrupel
Volume10,0 l
Begin SG1,082 SG
Berekende kleur (Morey)48 EBC
Berekende bitterheid (Rager)31 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
14,00 lWater uit Water3,37 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,100 kgPilsmoutWeyermann3 EBC72,1 %
0,600 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC14,0 %
0,550 kgkaramel tarwemoutWeyermann120 EBC12,8 %
0,050 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC1,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust55,0 °C1 min.10 min.3,3 l/kg
Beta-amylase63,0 °C10 min.45 min.3,3 l/kg
Alfa-amylase74,0 °C15 min.25 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,6 gChallengerbellen7,0%60 min.30,5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Forbidden Fruit (3463)bovengist

Het recept vertelt ons dat het een 26 EBU en 80 EBC met 9,9% zou moeten gaan worden. Maar BrouwHulp haalt het bij lange niet? Een EBU van 18 en een 48 EBC met 7.2%. Ik heb ook al zitten rommelen met het rendement, maar kom er dus even niet uit. Wat zeggen jullie? Overigens: BrouwHulp gaat uit van het feit dat ik mijn brouwwater behandel: dat doe ik dus niet! Wat verklaart dit verschil tussen recept en de uitkomst na invoer in BrouwHulp? Ligt dit misschien aan het ingevoerde biertype?

groeten,
Michel

heijligers

65% rendement is erg laag. 75-85 is een reëler rendement. Wat krijg je aan resultaten als je 75 invult?

zeebrew

Jullie zijn er vlot bij voor de kerst van 2014?

Jepke

Hallo Michel,

Ik was op zoek naar een kerstbier om voor kerst 2015 te gaan brouwen. Omdat dit soort bieren over het algemeen nogal lang moeten rijpen ben ik er nu al naar aan het speuren en mijn oog viel op jouw recept! Ziet er lekker uit. Heb je het uiteindelijk zelf gebrouwen? En hoe smaakte het?

Ik heb net als jij ook een aantal vragen:

- Ik krijg ook heel andere waardes in BrouwHulp. Heb je dat nog op kunnen lossen?
- Hoe lang moet de koriander meekoken? Ik heb wel eens koriander gebruikt voor een La Chouffe kloon en toen heb ik het maar 5 minuten mee laten koken.
- Hoe zit het met de vergistingstijden? Hoe lang moet de hoofdgisting duren? Ik zie daar bij Wyeast geen informatie over maar kan het natuurlijk altijd aan de hand van het SG zelf bekijken. Hoe lang moet de nagisting oftewel lagering duren?
- Hoe lang moet het rijpen op de fles? Ik vermoed enkele maanden.

Zie uit naar je reactie!

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.