Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Stan Hieronymus - For the Love of HOPS

Gestart door Albertus, 04-02-2013 11:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Albertus


Klik op het plaatje om dit boek te bestellen.


Stan Hieronymus

For the Love of HOPS
The practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops

1e druk - 2012
Brewers Publications
ISBN 1-938469-01-1
321 pagina's € 14,50 tot € 19,50 incl verzendkosten
Dit boek behandelt alles over Hop

Het boek begint met de geur van hop.
In dat eerste hoofdstuk wordt geleidelijk overgegaan op de smaak van hop in bier. De geschiedenis en de toekomst van de hop worden uit de doeken gedaan.
Apart wordt behandeld het verbouwen van hop, het oogsten van hop en de verkoop van hop.
Natuurlijk is er een hoofstuk over het gebruik van hop en, het kan niet anders in Amerika, een apart hoofdstuk gewijd aan het koudhoppen.
Er is een hoofstuk over hop-gerelateerde smaakafwijkingen en afgeloten wordt met een serie recepten van commerciële bieren waarin hop een prominente rol speelt.

Na lezing van het boek hield ik er een beetje tweeslachtig gevoel aan over.
Om te beginnen is het erg gericht op Amerikaanse brouwers en de typisch Amerikaanse hopcultuur. Dat is zowel een voordeel, je neemt uitvoerig kennis van de Amerikaanse biercultuur, als een nadeel, de Europese biercultuur wordt zijdelings behandeld.
Het boek levert een enorme hoeveelheid aan kennis over hop maar die is nogal verborgen in de veel te anekdotische stijl van schrijven. Er worden honderden namen genoemd van mensen die "iets" met hop doen, verbouwen, verkopen, gebruiken, onderzoeken. En daarbij beschrijft Stan uitvoerig hoe hij met deze mensen in contact komt, wat zij verder doen, op welke datum het was, enzovoort.
Nogmaals, alles over hop staat in dit boek maar je moet er wel naar zoeken. Wanneer je het boek hebt gelezen weet je dat er iets bepaalds gezegd is, maar om dit terug te vinden valt niet mee.

Het boek is in het bijzonder gericht op de (kleine) commerciële brouwer. De behandelde problemen gaan over het gebruik in grote installaties, hobbybrouwers zullen deze problemen niet tegenkomen. Het gebruik van pellets is min of meer standaard, alleen hobbybrouwers en een enkele ambachtelijke brouwer gebruiken bloemen. Voor het kiezen van een hop wordt een bezoek aan en een uitvoerig gesprek met de teler onontbeerlijk geacht, terwijl een simpele lijst van vervangende hopsoorten ontbreekt.
For the Love of Hops is een boek geschreven door een liefhebber van hop en alles wat met hop te maken heeft. Het leest bijna als een roman en ik zou het boek willen aanbevelen aan hobbybrouwers die de achtergronden van hun hobby belangrijk en lezenswaardig vinden.
Een vergelijking met de Hop Lover's Guide dringt zich op, deze zal voor veel hobbyisten al voldoen.

Wanneer je alles over hop, en dat is meer dan nodig is voor hobbybrouwen, wilt weten dan is dit boek een aanrader. De ondertitel "The practical Guide to ..." is in mijn ogen wat misleidend, de praktijk wordt voldoende behandeld maar het is geen "Guide to ...".


Bert

Caspar

Ik zit nu op 1/3 van het boek en inderdaad, ik mis wel een beetje het praktische wat wel sterk aanwezig is in "Yeast". Uiteindelijk heb ik echter al zo ongelofelijk veel tijdschriften en boeken gelezen over het brouwen van bier en de toepassing van ingredienten dat ik het "Roman achtiche" en achtergrondinfo over het product juist wel weer eens leuk vind. Het omschrijven van exacte aroma's van hop is toch subjectief en extreem moeilijk, net als alternatieven aanwijzen. Juist dit boek inspireert me weer een beetje om eens gericht (voor mezelf) wat brouwervaring op te doen en smaak testjes uit te voeren.

Tot nu toe vermaak ik me prima, weer eens wat anders :biersmile: .

De-Geert

Klinkt een beetje als dat andere boek dat recent is uitgekomen "IPA: Brewing Techniques, Recipes, and the Evolution of India Pale Ale".
Leuk om te lezen, maar uiteindelijk heb je er niets aan.

Erick

Herstel: uiteindelijk heb Jij er niets aan. :)

De-Geert


Erick

Ben halverwege en heb 0 ervaring met hop kweken. Nu 2 plantjes in de tuin. Ja, heb er veel aan. Vindt het ook prettig leesbaar (net als 'brew like a monk').  Hou wel van zijn schrijfstijl.  ^-^

Ronnie

Goed, deze comments!
Mijn besluit: 'k ga dat boek niet kopen  :-X

seed7

Citaat van: Caspar op 13-03-2013  21:46 u[...]Juist dit boek inspireert me weer een beetje om eens gericht (voor mezelf) wat brouwervaring op te doen en smaak testjes uit te voeren.

Dit is voor mij een goede reden om het wel aan te gaan schaffen. Eigenlijk de reden waarom ik inmiddels e.a. aan niet "technische" boeken heb.

De Amerikaanse invalshoek vind ik vaak irritant, anderzijds stimuleert het wel om te kijken hoe we het hier in Europa doen. Ook hoe het door de tijd heen gebrouwen werd, zonder nu echt de intentie te hebben om een recept uit 1803 na te gaan maken.

Geld maakt geld, ik moet dan altijd denken aan het begin van Toonders "Heer Bommel en de bovenbazen". Dat probeer ik altijd op creativiteit toe te passen, een kritische massa aan invalshoeken op bouwen en dan gewoon lekker je gang gaan.

Ingo

Caspar

Citaat van: De-Geert op 14-03-2013  07:30 uVind jij het wel een goed boek?

Ondertussen heb ik het boek nu uit en je hebt er niet zo veel aan qua practische tips... Dit is echt een boek voor leifhebbers van het product om wat meer te weten te komen over hoe hop bijvoorbeeld verwerkt wordt en hoe kwekers en brouwers omgaan met hop. Smaakomschrijvingen en tips over toepasbaarheid in bierstijlen vind je niet in dit boek.

Al met al wel vermakelijk om te lezen vind ik persoonlijk.

RobinB

Voor het zelf verbouwen van (oa.) hop is er ook "The Homebrewers garden". Heb jij die ook gelezen Caspar?
Zo ja, wat draagt dit boek dan nog extra bij voor het zelf kweken?
Of is het meer de commerciele productie die meer wordt uitgelicht?

MaartenM

Grappig, ik vind het wél een geweldig boek. Misschien niet met alleen maar toepasbare dingen, maar zaken als hoe geur werkt en de vele componenten van hop die nog veel complexer zijn dan we al dachten. Ik had mij bv nooit gerealiseerd dat er ook componenten veranderen in de hop door vergisting. Zo blijkt dat de inzichten wat nu de belangrijke componenten in bier zijn nog steeds te veranderen

Verder bv dat in sommige gevallen méér hoparoma en smaak gerealiseerd werden bij VERMINDERING van de hoeveelheid hop! Ook stukken over de invloed van het meemaischen van hop waren (ondanks dat ik al best eea heb gelezen over brouwen) toch interessant. Ook zaken als "natte hop" en de wat meer uitgebreide vergelijking van diverse hopproducten vond ik boeiend.

Al met al vond ik het juist een van de meer boeiende boeken over bier die ik heb gelezen.

ramon86

Enkele weken terug gelezen en ik vond het ook zeer nuttig. Goede balans tussen de geschiedenis van hop en de wetenschappelijke kant.

Arie TB

Recent heb ik het boek ook gelezen en er erg van genoten. Het boek geeft een hoop achtergrondinformatie, maar inderdaad niet al te veel praktische tips. Over het algemeen denk ik dat verwachtingen ook een rol spelen in hoe een boek wordt ontvangen. Voor aankoop had ik de recensies op het net eens doorgenomen, en er staan een hoop ontevreden reacties die mijns inziens niet volledig terecht zijn. Nee, dit is geen boek met alle praktische tips netjes op een rijtje, maar het is wel een boek met veel inzichten in het gebruik van, het kweken van en het onderzoek naar hop.

Ik ben uiteindelijk dan ook niet ontevreden over het boek, maar ik moet wel zeggen dat Yeast en Water qua praktische waarde hoger op mijn lijstje staan. 

Jan_van_Westland

Interessante reviews, wel jammer dat niemand aangeeft welk boek over hop wel heel goed is voor gebruik in de praktijk.

Vergelijkbare Topics (6)

26327

Reacties: 4
Gelezen: 6200

30686

Reacties: 3
Gelezen: 4690

10731

Reacties: 49
Gelezen: 22264

7198

Reacties: 38
Gelezen: 31175


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.