Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wheeler & Protz. Brew Classic European Beers at Home

Gestart door Adrie, 29-01-2005 20:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Achternaam schrijvers: Wheeler & Protz
Voornaam dan wel voorletters schrijver: Graham & Roger

Titel boek: Brew Classic European Beers at Home

Druk: 2e
Jaar uitgifte: 1997
Naam uitgever en plaats vestiging uitgever: G.W. Kent inc., Ann Arbor, MI, USA
ISBN nr.: 1-887167-02-1

Aantal pagina's: 189

Indien bekend kostprijs:

Onderwerp boek: brouwen (van commercieel verkrijgbare bieren).

Beschrijving/bespreking boek:
Het boek bestaat uit 2 delen: een algemeen deel over bierbrouwen en een deel met recepten van bekende en minder bekende commercieel verkrijgbare bieren. Het is een samenwerkingsverband tussen bierproever en onderzoeker Protz en (thuis)brouwer Wheeler.
Deel 1 geeft informatie over vergistbare ingrediƫnten, hop, gist, maischmethoden en brouwinstructies. Deze informatie is vrij basaal en hier en daar verouderd (bijvoorbeeld over de eiwitgehalten van Europese mouten en de noodzaak van een eiwitrust), maar ook een gevorderde brouwer vind hier nog wel wat nieuwe dingen in.
Deel 2 geeft recepten van vele commercieel verkrijgbare bieren. De hoeveelheden staan zowel in Engelse als in metrische eenheden, dus omrekenen komt er niet aan te pas. Het gaat om zeer uiteenlopende bieren: van Engelse bieren, Duitse bieren, Belgische bieren en enkele Nederlandse bieren. De schrijvers benadrukken echter dat hoewel de meeste recepten brouwsels opleveren die sterk op het origineel lijken, ze toch niet gezien moeten worden als klonen, maar dat ze een richting aangeven om verder mee te experimenteren.

Wat vind je goed aan dit boek?
Zeker voor een wat minder gevorderde brouwer een interessant deel 1. Deel 2 is voor iedereen leuk, omdat je een grote hoeveelheid recepten tot je beschikking hebt van uiteenlopende bierstijlen waar je mee aan de slag kunt. Verwacht geen perfecte kloon, maar wel een mooi bier.

Wat vind je minder goed aan dit boek?
Deel 1 is hier en daar behoorlijk verouderd. Verder besteedt het boek nauwelijks aandacht aan gistsoorten. Ten tijde van het verschijnen van dit boek waren de gisten van Wyeast nog niet verkrijgbaar in Europa. Bij geen enkel recept staat een aanbevolen gist aangegeven en dat is een grote ommissie. Gelukkig kom je met gezond verstand en de aanwijzingen van Wyeast zelf een heel eind. Engelse biertypen zijn natuurlijk prima te brouwen met bijvoorbeeld de Danstar gisten of de SafAle.
Verder is er een wat merkwaardige indeling bij de recepten. Met name de rubriek esoteric beers (alleen de naam al) bevat een allegaarte aan bieren, zoals de Chouffe, weizens, witbier en Grolsch Amber. Waarom staan die niet onder rubriek 1 (Ales, alts, trappist)?

Voor wie is het boek bedoeld (beginners, gevorderden, experts)?
Beginners en gevorderden.

Eindcijfer boek (een rapportcijfer van 1 tot en met 10): 7.


Albertus

Dit boek heb ik gebruikt gekocht. Nieuw alleen nog te koop voor belachelijke prijzen.

Misschien omdat het boek nu nog meer verouderd is dan toen Adrie de bespreking schreef, viel het mij op hoe actueel (of misschien wel tijdloos) sommige onderwerpen zijn.
Deel 1 is niet alleen leuk voor beginners, ook voor gevorderden staan er leuke dingen in. Er wordt bij voorbeeld ingegaan op het verschil tussen Engelse en continentale mouten, een redelijk actueel onderwerp.

Het ontbreken van de gistsoort bij de recepten is nu een voordeel. In die tijd werd veel gist nog opgekweekt uit het flesje (dat kon toen nog).  Het vermelden van de gisten die halverwege de jaren '90 verkrijgbaar waren zou nu alleen verwarrend werken. Zo zijn de door de schrijvers genoemde Alemaster Zymopure gisten niet meer verkrijgbaar.
Zoals Adrie schrijft is een beetje gezond verstand genoeg om de gistsoort uit te zoeken.

Het boek is goed en begrijpelijk geschreven, een aardige aanvulling op mijn brouwbibliotheek.

Bert


Vergelijkbare Topics (7)

30961

Reacties: 80
Gelezen: 50259

18101

Reacties: 7
Gelezen: 9340

39301

Reacties: 0
Gelezen: 3095

11257

Reacties: 0
Gelezen: 4516


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.