Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Waterprofielen in BrouwVisie

Gestart door Etn82, 04-08-2012 11:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Etn82

Beste medebrouwers,

Na een vijftal brouwsels begin ik een beetje wegwijs te worden binnen BrouwVisie. Omdat ik nu een Bitter op de planning heb staan leek mij dit een mooi moment om de eerste stapjes in de wereld van waterbehandeling te zetten.

Helaas stap ik meteen in een put in de weg. Het lukt mij namelijk niet om het waterprofiel in te laden. Ik selecteer 'Kralingen' maar er komt niets in de blauwe vakjes (zie foto).



Doe ik iets verkeerd? :weetniet:

RobinB

Misschien zijn de gegevens van kralingen niet ingevoerd in de database?
Moet je ff je gegevens opvragen bij de watermaatschappij en zelf invoeren.

Groningen en Maastricht zaten er bijvoorbeeld ook niet in.

Etn82

Citaat van: RobinB op 04-08-2012  11:52 uMisschien zijn de gegevens van kralingen niet ingevoerd in de database?
Moet je ff je gegevens opvragen bij de watermaatschappij en zelf invoeren.

Groningen en Maastricht zaten er bijvoorbeeld ook niet in.

Ze staan in de database. Ik heb ze zelfs aangepast naar de meest recente metingen.

Oscar

Citaat van: Etn82 op 04-08-2012  11:40 uDoe ik iets verkeerd? :weetniet:

Het werkt als volgt :

In de tabel bronnen vuil je de gegevens in van je pomp station. Daarna open je de tabel locaties en koppel je de locatie met het pomp station. Daarna kun je de locatie in je recept laden.  :)

Etn82

Ha Oscar,

Dank voor de snelle en heldere reactie. Nu werkt het wel!

MvG,

Etienne

EBC

Ha etn82,

Wees wijs en laat waterbehandeling achter je.
Het geeft je koppijn, maar geen beter bier. Integendeel, bieren met behandeld water smaken over het algemeen slechter.

12345

Citaat van: EBC op 04-08-2012  20:26 uHa etn82,

Wees wijs en laat waterbehandeling achter je.
Het geeft je koppijn, maar geen beter bier. Integendeel, bieren met behandeld water smaken over het algemeen slechter.

Wat vind je er dan van om voor je water circa de helft (of 60%) demi-water (door een omgekeerd osmose-apparaat) te nemen als je net in een gebied met hard water zit?

EBC

Citaat van: 12345 op 04-08-2012  20:52 uWat vind je er dan van om voor je water circa de helft (of 60%) demi-water (door een omgekeerd osmose-apparaat) te nemen als je net in een gebied met hard water zit?

Dat kan geen kwaad, maar verwacht geen wonderen. Je zult een zeer miniem smaakverschil krijgen, dat bij een tweede brouwsel waarschijnlijk wordt tenietgedaan door verschillen in vergisting, grondstoffen etc.

Probeer het maar en overtuig jezelf.

Goed bier brouwen zit in andere zaken dan waterbehandeling. Maar als je het leuk vindt...

RobinB

Citaat van: EBC op 04-08-2012  20:26 uIntegendeel, bieren met behandeld water smaken over het algemeen slechter.

Waar is dat op gestoeld?
Je eigen waterbehandelinsexperimenten? ;D
Dan misschien maar een betere weegschaal kopen...

12345

Citaat van: EBC op 05-08-2012  11:48 uDat kan geen kwaad, maar verwacht geen wonderen. Je zult een zeer miniem smaakverschil krijgen, dat bij een tweede brouwsel waarschijnlijk wordt tenietgedaan door verschillen in vergisting, grondstoffen etc.

Probeer het maar en overtuig jezelf.

Goed bier brouwen zit in andere zaken dan waterbehandeling. Maar als je het leuk vindt...

Sinds de vorige Sinterklaas gebuik ik osmosewater. Eerst 100%, maar dat duurde erg lang om dat te maken. Toen ben ik naar 65% gegaan en nu naar 50%. Als ik eerlijk moet zijn, proef ik geen verschil ... Misschien moet ik dat alleen bij Czechische pils gebruiken???

EBC

Citaat van: RobinB op 05-08-2012  13:15 uDan misschien maar een betere weegschaal kopen...

Waar is dat op gestoeld?  ;D

EBC

Citaat van: 12345 op 05-08-2012  13:41 uAls ik eerlijk moet zijn, proef ik geen verschil ... Misschien moet ik dat alleen bij Czechische pils gebruiken???

Zie je nu wel, water doet bijna niks aan je bier.

Maar ga er calcium bij doen, en dat proef je wel. Een drogende minerale smaak hou er ervan over.

Misschien kan Caspar hier ook nog iets over zeggen...

Albertus

Er zijn plaatsen waar je met water uit de kraan meteen een uitstekende pils kan brouwen. Maar er zijn ook plaatsen, zoals Zutphen, waar de watersamenstelling zodanig is dat een licht bier brouwen zonder harde bitterheid niet lukt.

Osmosewater is geen alles-in-een oplossing, je moet kijken wat er uit je kraan komt.

Bert

Jacques

Citaat van: EBC op 05-08-2012  13:45 uMaar ga er calcium bij doen, en dat proef je wel. Een drogende minerale smaak hou er ervan over.

Dat ligt er aan welk calciumzout je toevoegt.
Calciumsulfaat (gips) geeft inderdaad een drogende bittere smaak.
Calciumchloride daarentegen geeft een ronde zoetige smaak.

Het ene calciumzout is het andere nog niet!

RobinB

Citaat van: EBC op 05-08-2012  13:42 uWaar is dat op gestoeld?  ;D

Op hetgeen je geen antwoord geeft, maar ontwijkt met een wedervraag... ;)
Wat je omschrijft lijken symptomen van overdoseringen.

Ik heb zelf nooit iets gedaan aan mijn water, maar wel heel goede bieren geproefd van brouwers die dat wel doen. (Adrie, Geert, JWVG)
Uiteraard schrijf ik die kwaliteit niet toe aan alleen de waterbehandeling, maar in het geheel kan het best het puntje op de i zijn.

12345

Citaat van: Albertus op 05-08-2012  14:24 uEr zijn plaatsen waar je met water uit de kraan meteen een uitstekende pils kan brouwen. Maar er zijn ook plaatsen, zoals Zutphen, waar de watersamenstelling zodanig is dat een licht bier brouwen zonder harde bitterheid niet lukt.

Osmosewater is geen alles-in-een oplossing, je moet kijken wat er uit je kraan komt.

Bert

Nou, het water is behoorlijk hard in Den Bosch. De helft osmosewater lijkt/leek me een mooie oplossing. Maar toegegeven: ik proef er geen b@l van. Terwijl je wel een hele avond moet wachten op dat piepkleine straaltje (of een veel duurder toestel kopen) Ik denk erover het te reserveren voor pilsen.

Paide

Voor veel biertypen geeft BrouwVisie een ideale watersamenstelling.
Ik vind de grenzen best wel krap, zie ook het screenshot in de eerste post, co3: 0-4  Mg: 10-12
Hoe zijn deze waarden bepaald? Waarom zijn deze waarden ideaal?

Oscar

Citaat van: Paide op 28-08-2012  22:12 uHoe zijn deze waarden bepaald? Waarom zijn deze waarden ideaal?

Deze waarden heeft Adrie ooit eens ergens gevonden neem ik aan... :) Ik heb ze uit BrouwHulp gehaald.

Paide

Hmm... In BrouwHulp zie ik alleen nog de waterprofielen van een aantal bekende brouwsteden.
Misschien dat Adrie de oorsprong van deze ideale waterprofielen kan vertellen?

Albertus

Citaat van: 12345 op 05-08-2012  16:21 uNou, het water is behoorlijk hard in Den Bosch.

Niet alleen de hardheid is van belang, het gaat om de samenstelling. Zit er bij voorbeeld veel bicarbonaat in het water of heel veel chloorionen, moet je wel of niet calcium of sulfaat toevoegen.

Bert

Satch Brewing

Hoi, beetje hulp gevraagd: ik heb het waterprofiel van Vlissingen (met juiste waarden) in BrouwVisie gezet, maar hoe nu verder?


Het biertype (weizen) geeft BV een ideaal watersamenstelling ... maar wat moet ik nog invullen? Maw hoe krijg ik te weten wat ik moet gaan toevoegen... gr. Marc


Jacques

Citaat van: Satch Brewing op 08-07-2021  14:51 uHoi, beetje hulp gevraagd: ik heb het waterprofiel van Vlissingen (met juiste waarden) in BrouwVisie gezet, maar hoe nu verder?


Het biertype (weizen) geeft BV een ideaal watersamenstelling ... maar wat moet ik nog invullen? Maw hoe krijg ik te weten wat ik moet gaan toevoegen... gr. Marc

Door een gewicht in te voeren in de laatste kolom verandert de waarde "Behandeld". Deze waarde hoort zo dicht mogelijk bij de ideale waarde te komen. Door een beetje te spelen van toevoegingen kom je op de gewenste waarden uit.

Je waterprofiel wijkt niet noemenswaardig af van wat BrouwHulp als ideaal beschouwt. Ik zou het laten voor wat het is. De pH kun je bijsturen met melkzuur.



Satch Brewing

Dank Jacques ... Ben weer een stapje verder...

Vergelijkbare Topics (7)

20926

Reacties: 2
Gelezen: 2277

7418

Reacties: 648
Gelezen: 351432

30551

Gestart door fadewit


Reacties: 4
Gelezen: 3086

15161

Reacties: 2
Gelezen: 2854

20197

Reacties: 2
Gelezen: 2401


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.