Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Abt 12 kloon

Gestart door 12345, 10-12-2011 22:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

12345

Hoi. Ik zou graag een kloon willen maken van St Bernardus Abt 12.

Ik heb de zoekfunctie gebruikt maar slechts één verwijzing gevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17730.msg259229.html#msg259229

Het recept dat ik daaruit heb gehaald zou er ongeveer zo uit moeten zien:
(berekeningen met ConfoMash):

Abt 12 kloon

25 liter
Kleur 56,5 EBC
Bitter 29 EBU

Maischwater 26 l
spoelwater 13 l

SG 1.103, eind SG 1.017
Geschat alcohol % voor bottelen 10,1%

54% 5,4 kg pilsner
16% 1,6 kg munich
6% 600 gr aromatic = amber 50
2,5% 250 gr ontbitterde zwarte mout
16% 1,6 kg donkere kandijsiroop
5,5% 550 gr kristalsuiker

60 gr Challenger 7% 60 min
30 gr Styrian Goldings 5% 20 min

Wyeast 3787 Trappist High Gravity.

Is er misschien nog iets meer bekend? Zijn er anderen die pogingen hebben ondernomen?

Jacques

Ik zou er zeker een klein aandeel caramout in stoppen. De moutstort in het recept zal een moutige smaak geven. Een klein beetje zoetigheid ter aanvulling lijkt mij niet verkeerd. Ik denk aan 3 tot 5 % cara 120.

12345

Citaat van: Jacques op 11-12-2011  09:34 uIk zou er zeker een klein aandeel caramout in stoppen. De moutstort in het recept zal een moutige smaak geven. Een klein beetje zoetigheid ter aanvulling lijkt mij niet verkeerd. Ik denk aan 3 tot 5 % cara 120.

Wat vind je ervan als ik de Amber vervang door Cara Amber 60 of Cara Kristal 120 ?

Adrie

Ik vraag me af of die 2,5% zwarte mout wel klopt. Er zit geen geroosterde smaak aan dat bier en dat ga je wel een beetje krijgen met zoveel zwarte mout. Je zou dit kunnen ondervangen door die mout eerst in koud water een nachtje te laten weken en dan eruit filteren via een koffiefilter o.i.d. Aan het eind van het koken voeg je het extract dan toe.

12345

Is het mogelijk dat Abt 12 een paar jaar geleden een ander recept heeft gekregen?

Ik proef inderdaad ook geen geroosterde smaak maar vreemd genoeg verwacht ik die wel als ik het bier zie. Het is eerder nogal zoet.

Jacques

Citaat van: 12345 op 11-12-2011  11:17 uIs het mogelijk dat Abt 12 een paar jaar geleden een ander recept heeft gekregen?

Ik proef inderdaad ook geen geroosterde smaak maar vreemd genoeg verwacht ik die wel als ik het bier zie. Het is eerder nogal zoet.

Nee, de smaak is niet echt gewijzigd. Dat zoetige was voor mij aanleiding om cara 120 te adviseren.

De donkere kleur komt denk ik uit bierkeurstof. Dat gebeurt meer commercieel. Deze brouwers willen vaak wel een donkere kleur maar niet de smaak van gebrande mout in hun bier. Het laten vervallen van van de zwarte mout is darom een goed idee. Om toch de kleur te krijgen zul je op zoek moeten naar bierkleurstof. Veel van de middelen die commercieel worden gebruikt zijn voor ons niet beschikbaar.

12345

Probeer ik het eens zo:

(berekeningen met ConfoMash):

Abt 12 kloon

25 liter
Kleur 94  EBC
Bitter 30 EBU

Maischwater 26,5 l  pH = 5,2
spoelwater 13,5 l   pH = 6-

SG 1.103, eind SG 1.017
Geschat alcohol % voor bottelen 10,1%

55%  6,25 kg  pilsmout 3
16%  1,8 kg    munchnermout 12
6%    680 gr   ambermout 50
3%    340 gr   Caramunich 123
20%  2,3 kg   kandijsiroop 'donker Amber' volgens Adrie, uit 2,3 kg suiker, geschatte kleur 300 ???  *

65 gr  Challenger 7%           60 min
40 gr  Styrian Goldings 5%  10 min

Wyeast 3787 Trappist High Gravity.

* Op deze manier wordt het ook lekker donker, ook zonder zwarte mout. De kandijsiroop volgens Adrie, in de vorm donker Amber, heb ik maar gegokt op 300 EBC. Ik geef toe dat dit een slag in de lucht was. Ik heb het zo voorlopig ingevuld in ConfoMash maar ik kan daar elk getal invullen. Ik zou overigens niet 1750 gr kandijsiroop nemen maar de kandijsiroop die ik kan maken van 1750 gr suiker.

Albertus

Citaat van: Jacques op 11-12-2011  13:34 uOm toch de kleur te krijgen zul je op zoek moeten naar bierkleurstof. Veel van de middelen die commercieel worden gebruikt zijn voor ons niet beschikbaar.

Misschien is dit wat, verkrijgbaar bij Brouwmarkt caramel (natuurlijke kleurstof voor bier):



Bert

12345

Hier overigens het recept van de kandijsiroop zoals elders door Adrie beschreven. Misschien iets voor de Wiki?


12345

Citaat van: Albertus op 11-12-2011  14:51 uMisschien is dit wat, verkrijgbaar bij Brouwmarkt karamel (natuurlijke kleurstof voor bier):



Bert

Dank je, Albertus, die kende ik al, maar ik maak liever zelf naar behoefte Kandijsiroop. Het is eigenlijk hetzelfde proces, alleen zit er nog wat water bij. Is volgens mij alleen maar handig bij het verwerken.  :degroeten:

12345

Ik denk dat dit wat beter werkt? Als je daar heen gaat en het scherm op vol zet is het goed te lezen.

http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-4887TNEU.jpg

Jacques

Citaat van: 12345 op 11-12-2011  14:51 uHier overigens het recept van de kandijsiroop zoals elders door Adrie beschreven. Misschien iets voor de Wiki?



Goed idee. Zelf ben ik bezig met pagina's over biertypen. Misschien dat jij iets kunt schrijven.

12345

Citaat van: Jacques op 11-12-2011  15:30 uMisschien dat jij iets kunt schrijven.

Nee Jacques, sorry. Ik heb mezelf een dure eed gezworen om nooit meer iets bij te dragen aan welke wiki dan ook. Daarmee wil ik noch jou noch de wiki van Hobbybrouwen bekritiseren.

Jacques

Citaat van: 12345 op 11-12-2011  15:58 uNee Jacques, sorry. Ik heb mezelf een dure eed gezworen om nooit meer iets bij te dragen aan welke wiki dan ook. Daarmee wil ik noch jou noch de wiki van Hobbybrouwen bekritiseren.

Jammer...

Wamser

Citaat van: 12345 op 10-12-2011  22:08 uHoi. Ik zou graag een kloon willen maken van St Bernardus Abt 12.

Hi BrewFriend... :degroeten:

Have you news about the clone?

Good look!!
 :brouwen:

hobbybob

Ja 12345

Hoe was ie nu uiteindelijk? ( ff oud topic uit het stof halen gezien de abt12 hier op plaats 1 staat )

12345

Citaat van: hobbybob op 07-01-2013  20:51 uJa 12345

Hoe was ie nu uiteindelijk? ( ff oud topic uit het stof halen gezien de abt12 hier op plaats 1 staat )

Sorry, mijn notificatie deed het een tijd niet dus ik heb dit niet gezien. Nee, het was knudde.

Aart

Citaat van: 12345 op 15-01-2013  16:12 uSorry, mijn notificatie deed het een tijd niet dus ik heb dit niet gezien. Nee, het was knudde.
Het brouwsel was niet lekker? Was het recept niet goed denk je?

12345

Citaat van: Aart op 15-01-2013  18:51 uHet brouwsel was niet lekker? Was het recept niet goed denk je?

Nou dat weet ik niet precies. In die tijd was ik mijn installatie aan het opbouwen en elke keer dat ik brouwde, zag die er anders uit en elke keer dat ik brouwde had ik dus problemen. Dat is nu voorbij en ik denk erover om de abt 12 nog eens te proberen. Ik heb het recept wat aangepast... een echte kloon hoeft het nou ook weer niet te worden.

Vergelijkbare Topics (7)

28817

Reacties: 11
Gelezen: 5425

38499

Gestart door Gerb


Reacties: 1
Gelezen: 2441

1727

Reacties: 61
Gelezen: 50009

37453

Reacties: 12
Gelezen: 2760

27239

Reacties: 15
Gelezen: 11773

23944

Gestart door Jerome


Reacties: 30
Gelezen: 17550

35712

Reacties: 5
Gelezen: 3803


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.