Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Adrie Otte - Verander Water in Bier

Gestart door Albertus, 08-11-2011 11:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Albertus

Adrie Otte: Verander Water in Bier

<a href="http://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=691&url=http%3A//www.bol.com/nl/p/Nederlandse-boeken/h2o-verander-water-in-bier/9200000000050963/index.html&f=TXL&subid=boekbespreking&name=Forum">
Klik hier om dit boek via Bol.com te bestellen</a>1e druk, het boek verschijnt in december 2011
Uitgever: Brouwland, Beverlo (B)
ISBN nr 97.89.08.17.39.450
184 pagina's
Prijs: € 19,95
Het boek is een complete handleiding voor de hobbybrouwer.


Dit boek is geschreven in het Nederlands. Misschien een beetje vreemde opmerking, maar de in boekenkast van de meeste hobbybrouwers is het Engels (Amerikaans) oververtegenwoordigd. Niet alleen is het boek daardoor voor iedereen toegankelijk, het is ook meer toegeschreven op onze eigen brouwgewoontes, op bij ons verkrijgbare grondstoffen en apparatuur.

Opvallend is de structuur van het boek. De opzet is gebaseerd op zowel de opeenvolgende fasen van het brouwproces als op het leerproces van de hobbybrouwer. Naarmate het boek vordert gaat Adrie dieper in op de achtergronden. Hierdoor heb je heel lang plezier van dit boek.
Waar in andere boeken hele hoofdstukken worden gewijd aan het brouwproces kiest Adrie er voor om dit in minder dan één bladzijde te beschrijven en daarna aan de slag te gaan, verdieping komt later wel. Als beginner kun je na 30 bladzijden je eerste brouwsel proeven, daarna word je in de resterende hoofdstukken begeleid tot een ervaren hobbybrouwer.
Het is een compleet boek, geen fase in het proces wordt overgeslagen of niet toegelicht.

De kracht van "Verander water in bier" zit in een schrijfstijl waarbij telkens heel praktische zaken worden toegelicht met hun theoretische achtergrond. Hierbij is geen vergaande natuur- of scheikundige kennis vereist om dit boek te kunnen lezen.
Behalve een leerboek is dit ook een naslagwerk. Overzichten van mouten, hoppen en gisten naast tabellen met maten, gewichten en omrekentabellen maken dit boek compleet. De "Verklarende woordenlijst" van zes bladzijden is zo compleet dat het bijna een compact brouwboek is. Een hoofdstuk over smaakafwijkingen en de bijbehorende oorzaken en remedies maken het boek als naslagwerk helemaal af.
Een hoofdstuk met zesentwintig bewezen recepten zorgt er voor dat je meteen aan de slag kunt. Opmerkelijk detail bij elk recept is de keuze voor een droge of een vloeibare gist zodat zowel beginners als gevorderden met het recept worden bediend.

In Amerikaanse brouwliteratuur wordt veel aandacht besteed aan het meedoen aan wedstrijden, vaak in de vorm van tips en aanbevelingen bij recepten. In dit boek wordt in één bladzijde de ONK toegelicht, gelukkig geen tips om op slinkse wijze een prijs in de wacht te slepen.
Aardig is het hoofstuk "Test je kennis" met een serie meerkeuzevragen over de praktische kanten van het brouwen. Deze vragen, met de bijbehorende antwoorden, vormen een soort opfriscursusje.

In het boek wordt, zowel in de tekst als bij de keuze van de illustraties, ruim aandacht gegeven aan het zelf vervaardigen van brouwgereedschap. Hiermee is het met recht een handleiding voor hobbybrouwen. Plezierig daarbij is de afwezigheid van verwijzingen naar technieken van professionele brouwers, in het kader van dit boek zou dat alleen maar afleiden.
   
Mijn conclusie is dat de ondertitel "De complete handleiding voor de beginnende en gevorderde hobbybrouwer" wordt waargemaakt. Ik heb nog geen lacunes kunnen ontdekken en het boek is voor zowel beginners als gevorderden een aanrader.

Een cijfer zou ik voor dit boek niet willen geven: Goede wijn behoeft geen krans.


Bert

Ernstig


Edgar


Marius

Dat klinkt fantastisch Bert. Koopt allen Adrie's boek!

En must voor de beginnende en gevorderde bierbrouwer!

Marius

Ronnie

Zopas mijn exemplaar afgehaald bij De Hopduvel in Gent. (BL dealer).
Op de tram en bus heb ik heel de tijd kunnen kennismaken met de inhoud.

PROFICIAT ADRIE !

Zo een volledig boek, waar iedereen zelfs de beginneling in het deel "Het lijkt zo ingewikkeld" iets al zal aan hebben!
Er zal nog veel positieve commentaar komen, daar ben ik zeker van!
en verderop, in "meten en rekenen" : die formules, zo duidelijk allemaal.

Nu dit boek er is ga ik onze nieuwe cursisten in onze gilde dit boek voorschotelen! Zeker weten. Gedaan met de stencils en copies in 't kwadraat.
Een echt bruikbaar boek voor een eerlijke prijs.

Een MUST HAVE  :groots:

Adrie

Bedankt, Ronnie voor dit positieve bericht. Ik ben echt blij dat je vindt dat het boek wat toevoegt.

Ronnie

We zijn nu enkele dagen verder, ik had hier al enkele beoordelingen verwacht, maar blijkbaar ben ik bij de weinige bevoorrechten die al van het boek kunnen genieten hebben. Ik zeg dus wel genieten.

Zelfs mijn lange detectiveavond, zaterdag op Canvas heb ik ervoor gelaten. Zodra je als hobbybrouwer het boek in je pollen hebt ben je vertrokken. Je weet van geen ophouden! De stijl, de dingen die je zelf al beleefd hebt, de duidelijkheid, de volledigheid, je wil z'n boek volledig gezien hebben,  gisteren was het zulk een guur weer dat het boek er quasi opzat!
 
Toen een vijftal jaar geleden kort na nieuwjaar op een receptie bij brouwerij Huyghe "De Praktijkbrouwer" van Prof. Gilbert Baetslé uitkwam, dacht ik, "Eindelijk! Dat is het". Maar nee hoor, velen zullen het met me eens zijn. De professor emeritus had het toch ietwat moeilijk om zich in de schoenen van een amateur-brouwer te stellen.
Het boek "De Praktijkbrouwer" heeft ons een en ander bijgebracht, dat wel. Maar spoedig snoof je dat er iets schortte, want hobbybrouwen doe je niet op papier, maar je moet er ook daadwerkelijk mee bezig zijn!

Na de eerste kennismaking met Adrie z'n boek kon ik al spoedig een algemeen oordeel vellen, in die posting hierboven.
Wat ik ook zo goed vindt, is de grote aandacht welke hij geeft aan het belang van werken met een goede giststarter! Het is dan ook van naaldje tot draadje uitgelegd. Hij slaat de nagel op de kop: De vergisting is de meest voorkomende brouwfout bij hobbybrouwers. Met dit boek komt daar verandering in!

Het oordeel dat ik 2 dagen geleden gaf, is nog steeds zo. Het paar heel kleine opmerkingetjes die ik verder heb doen niets aan de eindbeoordeling af.

Wat vond ik dan?
Een eerste kleinigheid op pagina 73: de fruittabel van Daniels mocht je gerust aangevuld hebben Adrie!
Want de kriek is er niet in vermeld! Kersen worden in kriekbier en krieklambiek ook wel gebruikt, maar dan om een extra smaaktoets te geven. Vraag het aan een pak brouwers uit de Zennevalei en ze spreken allemaal van stortingen van minimum 35 tot 45 kg mengsel van hoofdzakelijk krieken met een beetje kersen per 100 liter bier of wort! Ook de prijswinnaars in hobbybrouwgildes in Geel, Mol, Lokeren en Vliermaalroot  zijn ze gul met Gorsemse en Morellen kriek, zelfs tot 50 kg/100 liter!

Een andere peanut dat volgens mijns inziens in een volgende uitgave anders getoond zou kunnen worden is de manier hoe je het brouwzaalrendement aantoont: het zou heel eenvoudig kunnen zoals dat in de boeken van de Bachelor cursussen van Weustenraedt of van Baetslé eenvoudig uitgelegd is.

Dus simpelweg na koken:

Brouwzaalrendement in %   = V * 0,96 * E / S

Waarin S = storting in kg; V = bekomen volume in liter; E= bekomen extract in °Plato
Die 0,96 komt van die 4% water die in het mout zit dat je afrekt

Maar die kleinigheden doen geen afbreuk aan de eindbeoordeling:

Eindelijk!
Eindelijk is er een volledig boek voor iedere amateur-brouwer, beginner of gevorderde. Verander water in bier is een must have!
Met dit boek heeft Adrie de Nederlandse en Vlaamse hobbybrouwers een prachtig eindejaarsgeschenk gegeven!
Dank je wel, Adrie!

hans100w

Ook ik ben een gelukkige bezitter.
Ik ben het helemaal met Ronnie eens: een erg volledig boek geheel gebaseerd op de huidige inzichten en met een duidelijke handleiding voor de beginnende brouwer.
We zijn bij HAB bezig met een cursus, 30 cursisten!, en we gaan dit boek aanraden, misschien zelfs in het kader van de cursus 30 stuks inkopen (dan wel wachten op de volgende druk?)
Proficiat Adrie!

Adrie

Nou, dank allemaal. Ik krijg er rode wangen van.

Oscar

Citaat van: hans100w op 19-12-2011 &nbsp;11:44 uWe zijn bij HAB bezig met een cursus, 30 cursisten!, en we gaan dit boek aanraden, misschien zelfs in het kader van de cursus 30 stuks inkopen (dan wel wachten op de volgende druk?)

Dan zou ik de leden wel ff inlichten, want wellicht zijn er meer geïnteresseerden bij zo'n inkoop.

redox

Een prachtig en leerzaam boek ;)

Gevraagd voor sinterklaas en 7 december binnen gekregen. Gewoon direct bij Brouwland besteld, moest toch nog wat schoonmaakspullen hebben. Het boek in enkele regenachtige dagen uitgelezen en sindsdien bijna elke dag gebruikt om er wat in op te zoeken.

Ik brouw pas sinds augustus en leest al die tijd actief mee op het forum daar leer je ook een hoop van moet ik zeggen. Maar al de info gebundeld in een boek is fijner en lekker makkelijk. Echt een aanrader!

Bedankt Adrie  :groots:   

Edgar

Vandaag heb ik in Brouwland Adrie's boek kunnen bemachtigen. Het schap was leeg! (De verkoper: "Jazeker, dat hebben we hoor, staat in het schap! Oh! Net stonden er nog een paar! (waarna het schap werd aangevuld))

Ik vind het een schitterend boek. Adrie, van harte gefeliciteerd met een prestatie van formaat. Het is een forumextract om instant mee te leren brouwen, en dat bedoel ik in de meest positieve zin en met inachtneming van je eigen enorm grote bijdrage aan dat forum. Je formuleringen zijn bondig en to-the-point, en je selectie van onderwerpen lijkt steeds de praktijk van de brouwer centraal te hebben (dit in tegenstelling tot sommige andere boeken, ahem), met bierkwaliteit als immer aanwezig objectief en haalbaarheid als kader. Echt helemaal goed. Tel daarbij de lekkere tabelletjes, de overzichtjes, de achtergrondinfo en het helemaal-van-deze-tijd-zijn en dan denk ik dat je rustig kunt zeggen dat je de volgende zelfbrouwklassieker in het Nederlands taalgebied hebt geschreven.

William

Citaat van: Edgar op 29-12-2011 &nbsp;22:36 uVandaag heb ik in Brouwland Adrie's boek kunnen bemachtigen. Het schap was leeg! (De verkoper: "Jazeker, dat hebben we hoor, staat in het schap! Oh! Net stonden er nog een paar! (waarna het schap werd aangevuld))

Dan was ik je net voor vandaag. Rond 14.30 hr nam ik het laatste exemplaar van het schap.... Blijkbaar toch niet echt de laatste.

Inderdaad een mooi overzichtelijk boek waarin Adrie vooral uitblinkt in het weglaten. Hierdoor is het boek goed leesbaar en een goed startpunt.

Edgar

Ik was er rond 15:15-15:30, dus dat klopt aardig. Het was druk!

Overigens glim ik van trots dat een -jawel, schaamteloze claim- door mij verzonnen woord nu in print is. Koudhoppen! Om te zwijgen van de klam-schroten-plug, ik pas niet meer in mijn schoenen. 8)

William

Citaat van: Edgar op 29-12-2011 &nbsp;23:13 uOverigens glim ik van trots dat een -jawel, schaamteloze claim- door mij verzonnen woord nu in print is. Koudhoppen!

Ik heb nog een vraag bij de andere heilige, Jamil, uitstaan: waarom noemen jullie US brewers het laten zwemmen van hop in koud bier dry hopping en niet zoals wij "koudhoppen"? Nog geen antwoord gehad.

Adrie

Citaat van: William op 29-12-2011 &nbsp;23:16 uIk heb nog een vraag bij de andere heilige, Jamil, uitstaan: waarom noemen jullie US brewers het laten zwemmen van hop in koud bier dry hopping en niet zoals wij "koudhoppen"? Nog geen antwoord gehad.

Jouw vraag is een keer behandeld in een Vraag-en-Antwoord aflevering. Als ik me goed herinner vond Jamil het wel een aardige suggestie, maar drooghoppen vond hij toch beter, omdat je ook kunt nathoppen in de nagisting, namelijk met verse hop. Als je het dan koudhoppen noemt, weet je niet of droge of natte hop is gebruikt. Ik vond het nogal vergezocht. Nathoppen- en drooghoppen kun je immers ook tijdens het koken doen.

@ Edgar: Dank!

Herman

Ik heb het boek inmiddels ook in mijn bezit. Voor de 'heb' en omdat ik mijn neefje ook nog ga leren bierbrouwen, heeft hij meteen goed studiemateriaal.

Ik heb zelf leren brouwen mbv het boek van good old Jan van Schaik. Veel info, maar rommelig qua opzet. Ik heb noodgedwongen toen mijn eigen stappenplan geschreven. Dit is met het verschijnen van dit boek van Adrie meteen ondervangen. Ik heb het  boek nog niet volledig gelezen, maar wel doorgebladerd en hier en daar een stukje gelezen. Mijn complimenten voor de heldere en duidelijk opzet! Iedereen kan zo leren brouwen!

Toine

Sinds een week of drie heb ik het boek in huis... en ik ben er blij mee!
Veel informatie is wel op dit forum te vinden, echter is het soms té veel. De heldere schrijfstijl van het boek, de indeling (verder in het boek --> meer in detail) helpen mij om de hoofdlijn vast te houden. In combinatie met het forum werkt dit prima voor mij.

Adrie, complimenten voor dit prachtig boek!  :biersmile:


P.s. (Ik had overigens wel een plekje verwacht voor de "Trap je te moutpletter" ... geweldige vinding!!!) Groeten ToineAdrie

Dank, heren, voor de lovende woorden. Ik ben blij dat het boek in de smaak valt.

jpt

Ai, ik had het vorig jaar willen bestellen. Ik ga het nu alsnog doen.  :biersmile:

Koster

Zeer goed en een duidelijk omschreven, ONMISBAAR voor de beginner. (zoals ik) !!!  :biersmile:

George81

Mijn forumpost van gisternacht is verdwenen :weetniet:
Ik zei dat ik het goed en duidelijk boek vond :)
Must have gewoon, lekker even iets naspitten, erg fijn.

Ik heb wel een vraag over de hopstort in een paar recepten.
Er staat dan dat de kooktijd 0 bedraagd. Is dat dan gewoon aan het einde van het koken gas uit en de hop erin?

Jacques

Nee hoor die is niet verdwenen.

Zie hier.

Als je in je profiel op Toon bijdragen drukt kun je al je berichten terugvinden.

George81

Ah bedankt voor de tips, ik had beter moeten weten.
Om 03:28 uur iets posten is ook niet verhelderend (kon niet slapen).

kroezanne

Ik heb het boek gisteren besteld bij bol.com, zit nu al ongeduldig te wachten op de komst!

groet, Kroezanne

HuygenMeester

Citaat van: kroezanne op 18-01-2012 &nbsp;12:39 uIk heb het boek gisteren besteld bij bol.com, zit nu al ongeduldig te wachten op de komst!

groet, Kroezanne
Ik heb het al een paar dagen in huis en ik moet zeggen: Het is echt een aanwinst! Veel leesplezier gewenst.  ;D
 :degroeten:
Auke

piet

Ik heb het boek gekregen voor mijn verjaardag van mijn dochter. Wat een aanwinst.
Ik ben nu twaalf jaar aan het brouwen en dan gaat er veel op de automatische piloot.
Maar als je het boek leest dan krijg je weer eens een opfriscursus.


piet

Huub Krekels

Adrie, mijn complimenten. Zeer mooi en goed geschreven boek. Goede Index. Alles is gemakkelijk op te zoeken. Relevante informatie. Geen onnodige ballast enz enz. Goed gedrukt. Fijn papier. Alles wordt goed beschreven. Is een zeer informatief boek voor de beginnend brouwer en als naslagwerk dienend voor de gevorderde brouwer. Ik verwacht dat de eerste druk al snel uitverkocht is.

MO

Ligt eraan hoeveel er gedrukt zijn. Ik heb het boek nu ook, ook besteld voor drie klanten van mijn "winkel" dus voor verkoop van 4 boeken gezorgd. Nog niet gelezen.

HuygenMeester

Citaat van: piet op 18-01-2012 &nbsp;22:02 uWat een aanwinst.
Ik ben nu twaalf jaar aan het brouwen en dan gaat er veel op de automatische piloot.
Maar als je het boek leest dan krijg je weer eens een opfriscursus.


piet
Hier voeg ik mij volledig bij aan! :petje-af:
 :degroeten:
Auke

RobinB

Ook maar eens besteld!
Ben benieuwd.

Ik verwacht veel herkenning, maar het forum op papier is ook wel leuk.
Daarnaast is het handig om evt. uit te lenen aan beginners. :)

Oscar

Citaat van: RobinB op 12-02-2012 &nbsp;18:13 uIk verwacht veel herkenning, maar het forum op papier is ook wel leuk.

Juist, dat is het ook. Een mooi boek met veel herkenning. Daarom ook nog niet gekocht... wellicht later. :)

Twentse Schapekop

Boek via de vereniging gekocht en ben hem nu voor de tweede keer aan het lezen.
Duidelijke stof en mooie recepten,denk dat mijn eerste " echte" bier de quadrupel  uit boek wordt.
Eerst natuurlijk alles bij elkaar sparen/zoeken

Nu maar eerst eens verder met mijn hevelfilter!

Groet en voor vanavond  :proost:

ale-x

Ik ben ook erg blij met dit boek, leest fijn en duidelijk. bedankt voor het schrijven van dit brouwersboek. Groet Ale-X

hopiebier

Fantastische uitgave, goed geschreven, helder en goed naslagwerk. Ik ben er blij mee.

vr gr
 :groots:

Ernstig

Nadat ik eindelijk het laatste boek uit had van de stapel boeken die ik "nog moest lezen" was het tijd voor het lezen van 1 van mijn nieuwe bierboeken; Brewing Classic Styles, Brewing better beer, Radical brewing, Designing great beers en last but not least "Verander water in bier". Een boek geschreven door een forumgenoot dus was de keus al snel gemaakt.

Lekker in bed gedoken met dit boek: Omstreeks 00:30 het boek onder het bed gelegd, de oogjes vielen toe. Gefeliciteerd met dit helder geschreven naslagwerk, alle facetten komen aan de orde. Ik las het met plezier en zal het vaak gebruiken als naslagwerk! Heel veel "verrek " momenten.

Ik heb wel wat aanmerkingen die overigens niets te maken hebben met de inhoud:  het papier heeft een merkwaardige lucht (het zal de lijm zijn?) en van mij als slaapkamerlezer zou een kleiner formaat inclusief harde kaft wat ergonomischer zijn. Ik vind sowieso een harde kaft gerechtvaardigd voor jouw prestatie; dan is het een heuse bijbel! Je schrijft immers dat al zoiets als een bierlogboek een harde kaft verdient..  ;D

Een hele diepe buiging van mijn kant  :groots:   :groots:   :groots:
cervisia

Heb het boek nu een week in huis!
Kan het zeker aanraden leest makkelijk en is ook voor de gevorderde brouwer een aanvulling :proost:

Mijn complimenten Adrie.

Peterrr

Ik heb hem ook besteld via de link, de pagina's op de Bol link lazen lekker weg.. ;D


Dus bij deze ben k ook benieuwd.

Grt peterr

pk-jordy

Zeer interessant boekje. Heb ik direct gekocht als ik het zag. proficiant adrie  ^-^ heb hem al 2x uitgelezen uit gewoon interesse. Ik weet nu tenminste wat te doen en sta er niet voor als een volledige leek. Misschien zouden ze dit moeten voortellen bij het onderwijs en direct een uur les bierbrouwen ingeven op school. Is goed voor volgende generatie XD.

pk-jordy

Citaat van: Ernstig op 01-03-2012 &nbsp;20:17 uNadat ik eindelijk het laatste boek uit had van de stapel boeken die ik "nog moest lezen" was het tijd voor het lezen van 1 van mijn nieuwe bierboeken; Brewing Classic Styles, Brewing better beer, Radical brewing, Designing great beers en last but not least "Verander water in bier". Een boek geschreven door een forumgenoot dus was de keus al snel gemaakt.

Lekker in bed gedoken met dit boek: Omstreeks 00:30 het boek onder het bed gelegd, de oogjes vielen toe. Gefeliciteerd met dit helder geschreven naslagwerk, alle facetten komen aan de orde. Ik las het met plezier en zal het vaak gebruiken als naslagwerk! Heel veel "verrek " momenten.

Ik heb wel wat aanmerkingen die overigens niets te maken hebben met de inhoud:  het papier heeft een merkwaardige lucht (het zal de lijm zijn?) en van mij als slaapkamerlezer zou een kleiner formaat inclusief harde kaft wat ergonomischer zijn. Ik vind sowieso een harde kaft gerechtvaardigd voor jouw prestatie; dan is het een heuse bijbel! Je schrijft immers dat al zoiets als een bierlogboek een harde kaft verdient..  ;D

Een hele diepe buiging van mijn kant  :groots:   :groots:   :groots:
Groots bierbijbel?

MV

Ik heb gisteren dit boek besteld. Ben benieuwd.

Bier Hier!

Ook ik heb deze bijbel voor Hobbybrouwers besteld, weet zeker dat ik hem met veel plezier ga lezen en voor het eerst ook met plezier huiswerk uit een "schoolboek" maken!
Uiteraard heb ik het boek ook besteld via de bovenstaande link!

jodehoop

Boek inmiddels besteld en af laten leveren in Nederland (Bol rekent € 16 verzendkosten naar spanje  :huilen:)
Over een paar weken neemt mijn moeder hem mee naar Spanje en ben reuze benieuwd naar de inhoud.
Zodra ik ben begonnen ben met lezen geef ik een reactie. De verwachtingen zijn hoog gezien de positieve reacties op dit forum.
Proficiat alvast Adrie!

George81

Ik heb inmiddels een gesigneerde 8)

fwouters

Ook ik heb hem besteld via Bol.com - ben benieuwd! Wel jammer dat het boek 19.95 kost en je pas vanaf 20 euro geen verzendkosten hoeft te betalen. Maar daar kan Adrie natuurlijk niets aan doen.

Ik ben overigens wel jaloers op die gesigneerde versie. Denk dat dat nog een collector's item gaat worden als ik bovenstaande lovende reactie lees  8)

MO

Nou, Adrie leeft gewoon nog hoor en duikt regelmatig op in hobbybrouwland. Goed te zien dat het boek ook goed verkocht op het Velsener bierfestival afgelopen zaterdag, waar Verboom met zijn bierboekenstand stond.

grobbendonker


MV

Ik heb het boek inmiddels goed doorgelezen! Wat een aanwinst!
Puik stukje werk.

fwouters


davadox

Grrr uitverkocht bij Bol.com... had hem graag besteld om te lezen in de vakantie.

McMelloW

Citaat van: davadox op 07-07-2012 &nbsp;13:55 uGrrr uitverkocht bij Bol.com...had hem graag besteld om te lezen in de vakantie.
Brouwmarkt.nl?  Leveren best snel

Jacques

Citaat van: davadox op 07-07-2012 &nbsp;13:55 uGrrr uitverkocht bij Bol.com... had hem graag besteld om te lezen in de vakantie.

Probeer het over een paar dagen opnieuw. Het is al vaker voorgekomen dat hij tijdelijk uitverkocht was.

harry

Ik heb het boek opgehaald bij de Bierboom. Ben er zeer blij mee.
Mij viel alleen op dat de ludieke aanhef van blz. 41 (bijna) gelijk is aan die van blz.77.

Bij onze eerste brouwsels hebben wij het wort gewogen met hydrometer en refractometer. Deze metingen waren iedere keer nagenoeg identiek. Conclusie: Hydrometer opgeborgen. Eind SG alleen gemeten met Refractometer. Pas na het 5e brouwsel toevallig hydrometer weer te voorschijn gehaald. En gezien dat er een behoorlijk verschil in zit.

Inmiddels door lezen op dit forum is dit verschil wel duidelijk (gebruik nu het spreadsheet van Jacques en Adrie).

Maar misschien een opmerking hierover bij behandeling van refractometer op blz. 22

jodehoop

Citaat van: jodehoop op 06-06-2012 &nbsp;13:51 uBoek inmiddels besteld en af laten leveren in Nederland (Bol rekent € 16 verzendkosten naar spanje  :huilen:)
Over een paar weken neemt mijn moeder hem mee naar Spanje en ben reuze benieuwd naar de inhoud.
Zodra ik ben begonnen ben met lezen geef ik een reactie. De verwachtingen zijn hoog gezien de positieve reacties op dit forum.
Proficiat alvast Adrie!

Mooi boek, lekker groot. Ben inmiddels halverwege. Leest heel vlot, is begrijpelijk geschreven en alles wordt keurig van begin af aan uitgelegd.
Boordevol informatie! Ik ben er heel tevreden over en nogmaals mijn complimenten voor de schrijver.
Johan.

de7geitjes

Boek net binnen gekregen. Dat wordt lezen geblazen!

Kleine_Schriek

Ik heb vandaag ook het boek binnengekregen en ben al lekker begonnen met lezen. Leuk hoor om zo alles bij elkaar te zien. Complimenten voor de schrijfstijl!  :groots:

hansHalberstadt

Citaat van: harry op 13-07-2012 &nbsp;16:17 uInmiddels door lezen op dit forum is dit verschil wel duidelijk (gebruik nu het spreadsheet van Jacques en Adrie).
Kan ik die ergens downloaden? Of is het BrouwHulp?
HansH

Oscar

Citaat van: hansHalberstadt op 01-09-2012 &nbsp;09:14 uof is het BrouwHulp?

Ja....

Jacques

Citaat van: harry op 13-07-2012 &nbsp;16:17 uInmiddels door lezen op dit forum is dit verschil wel duidelijk (gebruik nu het spreadsheet van Jacques en Adrie).

De spreadsheet is van Adrie. Alleen voor de blikcursus heb ik een spreadsheet gemaakt.

harry

Is hier te downloaden

http://rapidlibrary.com/files/alcoholberekening-refractometer-xls_ulc9xcttbzi89on.html

En er staat toch echt

Rekenblad ontwikkeld door Jacques Bertens, opmaak door Adrie Otte

Jacques

O die spreadsheet. Dat is al een hele oude, die was al helemaal vergeten. De formules zijn ontleend aan een artikel dat destijds in Brauwelt gestaan heeft.

Feniks

Vandaag krijg ik dit boek ook binnen via Bol.com!
Ik ben benieuwd!

Gr. Peter  :proost:

colson frank

Hoi Adrie,
Ik heb eergisteren het boek gekocht en ik moet toegeven (onverantwoord interessant).
Dikke proficiat op zo een boek vol duidelijkheid zat ik net op te wachten want er zijn verschillende zaken waar ze in een cursus nog onduidelijk over zijn.
Maar dat wordt hier dus haarfijn uitgelegd.
Toch heb ik nog een vraagje als beginneling, u spreekt op bladzijde 29 (eenvoudig recept met moutextract)
over de benodigdheden 
1.3 kg lichte moutextract.
0.3 kg medium moutextract

Nu ik woon op minder dan 3 min van Brouwland en ik heb al eens op de sidt gekeken en het probleem is ze hebben daar
amber poeder, black poeder, donker poeder, licht poeder en tarwe poeder.
Dus wat verstaat u onder medium moutextract ?

groeten colson frank  ;)

Adrie

Dank voor de lovende woorden allemaal. Fijn dat het boek zo gewaardeerd wordt.

@Frank: ik bedoel de amber.

colson frank


Reinout

Ik heb dit boek op de camping in Frankrijk in 1 ruk uitgelezen. (onder het genot van Franse biertje uit de plaatselijke brouwerij: La brasserie du Pilat)

Of we nou bij de tent, zwembad of aan het strand waren, 'Verander water in bier' ging mee!

Als beginner is het een erg duidelijk boek die de verschillende handelingen uitgebreid verteld en op een simpele wijze inzicht geeft. Tegelijkertijd enthousiasmeert het boek je om zo snel mogelijk alle benodigdheden aan te schaffen om de stappen te zetten naar volmout brouwen.

Top boek!  :duimop:

DenMaarten

Yes, hij is binnen! :)
Nu lekker lezen, ziet er goed uit.

Robert S

In de zomer doorgelezen. Inhoudelijk is het best een goed boek. Bestaat uit drie delen. Eerste deel wordt verteld welke handelingen je moet verrichten om bier te brouwen. maw. schroten, maischen, filteren/spoelen, koken, koelen, gisten, bottelen. Na 25 bieren in het afgelopen jaar gemaakt te hebben voor mij niet zo relevant, maar wel prettig om te lezen dat ik niks vergeten ben. In deel twee wordt ingegaan op de ingredienten. Wat is water, verschil hard/zacht water. effect van zouten op enzym activiteit, smaak bier, hopextractie etc. Staat een uitgebreid verslag over hoe graan gemout wordt. Dit laatste was zeer interessant. Aan de hand van het eest proces wordt bijv. uitgelegd waarom de eiwitrust van 52 graden gerust overgeslagen kan worden (voor de meeste mouten dan). Iets wat je wel vaker hoort, maar toch eindelijk duidelijk waarom het zo is :) Verder wordt er nog wat over hop en gist verteld. Over de hop... ja had wel wat meer gemogen. Als je er met een even groot detail in de hop was gegaan als op de mout was ik helemaal gelukkig.

In deel drie gaat Adrie dieper in het brouwproces. Hier wordt het technisch aspect van het maischen, koken en gisten uitgelegd. Hoe maischen werkt wist ik wel, maar het koken heeft niet alleen als doel om hopzuren te isomerizeren of om eiwitten af te breken. Blijkbaar als je minder dan 45 minuten kookt, kan je bier naar gekookte groente smaken. Om er echt zeker van te zijn dat niet gebeurt wordt aangeraden om 90 minuten te koken. Sommige mensen koken zelfs 2 uur, maar volgens Adrie is dat een beetje overdreven. Het stuk over vergistiging staat ook boordevol nieuwe weetjes. Effect van vergisten op hoge en lage temperaturen. underpitchen vs overpitchen. Ter afsluiting een meerkeuze test om je nieuwe kennis te testen. Leek erg gericht op beginners. Jammer. En ook nog meerkeuze :( Dat is toch geen goeie manier om je kennis te testen. Als een vriend je vraagt waarom je ruim een uur lang je wort aan het koken bent, moet je na het lezen van dit boek daar echt wel antwoord op kunnen geven zonder eerst een hint gegeven te worden toch?

Op het eind staan nog 5 pagina's met defecten en oorzaken en remedies. Smaakt je bier naar metaal? Dat komt of doordat het bier licht geoxideerd is geraakt, of door gebruik van matig kwaliteit mout uit Oost Europa. Smaakt je bier naar appeltjes? zet de flesjes een week weg op 27 graden en weg zijn de appels. Heel fijn naslagwerk :)

Opmerking over de opmaak: beetje matig. Formaat is ongeveer A4, maar ook redelijk dun dus ligt niet lekker in de hand. Kleiner en dikker had ik fijner gevonden. Staat dan ook beter in de kast. 3 kolommen tekst leest ook niet fijn trouwens. Zitten her en der wat spelfouten in, sections en subsections wordt soms inconsistent gebruikt, zinnen af en toe herhaald. Kreeg de indruk dat er geen eindredacteur is geweest die door alle tekst gelopen is en dat er voor het printen niemand kritisch naar gekeken heeft. zonde.

Eindoordeel:
Inhoud: 8.5
Opmaak: 5

Eric v B

Boek onder de kerstboom gevonden. In ongeveer 2 dagen (en avonden) uitgelezen. Goed duidelijk geschreven en alle hiervoor genoemde complimenten. Wat me wel een beetje angstig maakt is om te lezen wat er allemaal fout kan gaan... Morgen mijn eerste brouwdag. Moutpakket Indiana ale van Brewferm. Boek ligt binnen handbereik...

Groeten,

Eric

Jacques

Citaat van: Eric v B op 27-12-2013 &nbsp;21:02 uBoek onder de kerstboom gevonden. In ongeveer 2 dagen (en avonden) uitgelezen. Goed duidelijk geschreven en alle hiervoor genoemde complimenten. Wat me wel een beetje angstig maakt is om te lezen wat er allemaal fout kan gaan... Morgen mijn eerste brouwdag. Moutpakket Indiana ale van Brewferm. Boek ligt binnen handbereik...

Gewoon brouwen. Fouten mag je maken. Maar als je een beetje hygiënisch te werk gaat zal het niet zo snel mis gaan. Je zult zeker bier krijgen!
Wanneer je elke keer dat je brouwt probeert een verbetering door te voeren zul je na een aantal brouwsels uitstekende bieren krijgen. En als je het boek nog eens doorleest, dit forum een beetje bijhoudt en het een ander uitprobeert kan het alleen maar beter worden. Goed bier leren brouwen is vooral een kwestie van doen.

ErwinH

Op basis van goede beoordelingen op dit forum heb ik dit boek aangeschaft. Ik had al een aantal (Engelse) boeken over bier en brouwen maar de praktische insteek van Adrie is zeer verhelderend. Erg goed geschreven! Echt een aanrader voor elke (beginnende) brouwer!  :groots:

Korteweg

Na het boek "Zelf bier brouwen Brian Kunath" in een dag uitgelezen te hebben heb ik na alle recensies het boek besteld :D. Ik zal een update posten zodra ik het boek uit heb 

runningroland

Als beginnend brouwer lees en herlees ik het boek, althans delen ervan voor en na elke brouwsessie. Op deze wijze probeer ik mijn resultaten te verbeteren. Zeer in mijn nopjes met het boek!

timsmeets1

Ook in mijn boekenkast vind je een exemplaar. Vrij recent gekocht.
Aangezien ik thuis weinig kan lezen met 3 opgroeiende kinderen, heb ik het op het werk
binnen een week in de pauzes uitgelezen. Een mooie aanvulling op de reader van de cursus.

Met behulp van de aanwijzingen in dit boek mijn uitrusting besteld en binnenkort beginnen met
het eerste blik. Dit boek zal zeker vaker van de plank gepakt worden.

Zoals velen al zeiden, echt een aanrader voor de beginnende brouwer.

BertG

Citaat van: Robert S op 17-09-2013 &nbsp;22:46 uEindoordeel:
Inhoud: 8.5
Opmaak: 5

Ik heb liever inhoud 8,5 en opmaak 5, dan andersom.
Ik denk dat Adrie heel veel hobbybrouwers een plezier heeft gedaan door het schrijven van dit boek,
Misschien heeft hij om het betaalbaar te houden voor de opmaak geen duur bureau ingeschakeld is.
Voor velen van ons is het echt een vaak geraadpleegd prima naslagwerk geworden.
Dit vind ik tevens voor de kwaliteit van zijn software BrouwHulp.
Alsmede de vele recepten van "Het Witte Paard"zijn het lezen minstens waard.
Adrie ga zo door, ik geniet er tenminste heel erg van!

Bert

Bert

Don Emilio

Ik ben het met het bovenstaande geheel eens.
Perfecte informatie en super tips.

Richardd

Na het lezen van alle goede recensies hier heb ik vorige week bij BOL.com het boek besteld. Op voorraad :duimop:

Nu blijkt dat BOL de administratie niet helemaal op orde heeft. 3x raden: boek uitverkocht.
Contact gehad  met BOL.com: Zij hebben contact gezocht met de uitgever. Moet nu het antwoord van de uitgever afwachten. :-\

Balen zeg. Afwachten maar...

brouwmus

Jammer voor je, hopelijk komt het snel goed of krijg je je geld terug zodat je het ergens anders kunt bestellen.

Ook ik (her)lees het boek met tussenpozen. In combinatie met het voortschrijdend inzicht van elke keer (ietsje) meer brouwervaring van aanvullende brouwsels, herken je iedere keer weer dingen en/of merk je ze beter op.

Ik vind het een erg fijn boek en stoor me in het geheel niet aan de wat 'kale' opmaak. Voor een didactisch boek als dit is dit zelfs niet verkeerd...

pim1980

Gewoon annuleren en bestellen bij bv. Brouwmarkt. Daar staat ie als zijnde wel op voorraad. En die kan je van tevoren even bellen om het na te vragen...

Richardd

Citaat van: pim1980 op 19-09-2015 &nbsp;00:06 uGewoon annuleren en bestellen bij bv. Brouwmarkt. Daar staat ie als zijnde wel op voorraad. En die kan je van tevoren even bellen om het na te vragen...

Dat is inderdaad de volgende stap. Moet wel eerst mijn centjes terug zien de krijgen van BOL.com.
Zal geen probleem zijn denk ik.
Ik wacht het antwoord van de uitgever nog even af. Geduld is een schone zaak...

Richardd

Vandaag bericht van Bol.com dat de uitgever aangeeft dat het boek weer leverbaar is.
Tegelijkertijd dat de bestelling verzonden is, inclusief excuses voor de verlate levering. En het boek ligt in de brievenbus. Alles op 1 dag!  :nut:

Zag in het boek staan: 3e druk 2015. Nieuwe serie boeken gedrukt?

Het boek is gelukkig binnen en kan nu verslonden worden!  ;D

HuygenMeester

Citaat van: BertG op 06-05-2015 &nbsp;20:21 uIk heb liever inhoud 8,5 en opmaak 5, dan andersom.
Ik denk dat Adrie heel veel hobbybrouwers een plezier heeft gedaan door het schrijven van dit boek,
Misschien heeft hij om het betaalbaar te houden voor de opmaak geen duur bureau ingeschakeld is.
Voor velen van ons is het echt een vaak geraadpleegd prima naslagwerk geworden.
Dit vind ik tevens voor de kwaliteit van zijn software BrouwHulp.
Alsmede de vele recepten van "Het Witte Paard"zijn het lezen minstens waard.
Adrie ga zo door, ik geniet er tenminste heel erg van!

Bert

Bert

Mee eens Bert
 :degroeten:

Sorry niet op de datum gelet :'(
Huygenmeester

Brem


jaapz

Ik ben mezelf brouwen aan het leren aan de hand van dit boek. Met name de goede beschrijving rond het gereedschap wat je aan moet/kan schaffen en de stap-voor-stap beschrijving van het brouwen van je eerste bier hebben mij veel geholpen. De hop, mout en gisttabellen en recepten achterin maken het boek echt onmisbaar voor mij. Met name het recept voor weizen is bij mij en mijn vrienden zeer in de smaak gevallen.

Bedankt Adrie!

Peter van Den Berg

Hallo.
Ik heb het boek voor mijn verjaardag  gekregen.
Mooi boek, ben er blij mee.

Groet Peter.

Geert_d

Ik heb dit boek aangeschaft als beginnende hobbybrouwer en het bevalt heel goed. Ik heb nog twee andere boeken gehad voor beginners en dit boek van Adrie staat voor mij ver bovenaan. Het boek oogt wat schools, maar dat komt juist zeer ten goede aan de leesbaarheid. Het is heel eenvoudig om specifieke info terug te vinden. De opbouw is erg prettig en het boek heeft voldoende diepgang om desgewenst ook de 'moeilijkere' stappen van het brouwproces te proberen. Dat is iets wat ik juist mis bij veel andere boeken voor starters. Echt een must-have dit :biersmile:

Jules

Mijn kast staat vol met veelal Engelstalige uitgaven over bierbrouwen en aanverwante activiteiten.

Een goed Nederlands boek ontbrak nog. ik vind het een sterk boek met alle informatie helder en duidelijk neergezet om van beginnend brouwer ook de stappen verder te kunnen zetten. Ik ben blij dat het in mijn kast staat!

Puik werk Adrie!

Adrie


NaahedetleJ

Helemaal blij met dit boek.
Eerst helemaal gelezen, daarna gebrouwen met hulp van om er bij de evaluatie (nog een keer lezen) achter te komen dat ik bepaalde zaken nog niet helemaal onder controle heb of op de juiste manier had gedaan (bijv vergeten temperatuur sonde in de gistkast te isoleren).
Kortom een super volledig boek en erg fijn om als naslagwerk meerdere malen door te lezen.

Nog een paar keer en begin wellicht verhaal over afbraak enzymen etc te snappen   :proost:
(dat ligt niet aan het boek, maar aan mijn nog niet goed ontwikkelde komende interesse voor  scheikunde)

Martijnv

Boek ook net binnen. Geweldig boek voor iedereen die veel plezier aan deze hobby wil beleven.

Broeky

Dit boek heb ik een aantal weken geleden gekocht. Ik had gelezen dat deze niet meer leverbaar was en heb het tweedehands kunnen kopen gelukkig. Nu heb ik het boek uit en ik moet zeggen: Een top boek! Het geeft mij stukken meer verdieping en antwoord op vragen als 'waarom gaat de vergisting bij mij nooit optimaal?'.

Dit bericht is al weer een poos na mijn eerste bericht en toen liet ik weten dat ik de verbouwing van mijn woning af ging wachten. Deze zit er bijna op en er is inmiddels 1 kamer gereserveerd voor mijn hobby. Ik ben nog bezig met inventariseren met welke brouwopstelling / brouw installatie ik ga brouwen, maar met de inzichten uit dit boek weet ik nu stukken beter hoe ik de opstelling niet ga maken. Een erg handig boek om ten tijde van de bouwwerkzaamheden en mijn brouwpauze mijzelf theoretisch op een niveautje hoger te zetten.

Ik kan niet wachten tot ik weer mag en kan beginnen met brouwen en sluit me aan bij menig vorige reacties: Bedankt Adrie!

Pieter1954

Ik kreeg vanochtend een mailtje van Brouwmarkt dat het boek er weer is.
Ik neem aan de nieuwe druk na een tijd niet voorradig geweest te zijn.

Tycho91

Is er iets aangepast met de nieuwe druk of enkel correcties qua typfouten etc?

Jacques

Citaat van: Tycho91 op 20-01-2018 &nbsp;18:20 uIs er iets aangepast met de nieuwe druk of enkel correcties qua typfouten etc?

Zie het bericht van enkele dagen geleden.
Citaat van: Adrie op 16-01-2018 &nbsp;13:16 uBeste brouwers,

Binnenkort (begin februari) komt een geheel herziene nieuwe versie uit van Verander Water in Bier. Zodra ik de exacte datum weet, laat ik dat hier weten. Er staat meer in over sinds de vorige versie verschenen gisten en mouten en er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd.erwinl

Citaat van: Jacques op 20-01-2018 &nbsp;22:43 uZie het bericht van enkele dagen geleden.

Ben zoals eerder gevraagd in het andere topic erg benieuwd of dit een zinvolle aanvulling is voor de gevorderde brouwer of dat dit een aanvulling is op de begrippen voor de beginnende brouwer.
Kortom loont het om het nieuwe boek te kopen t.o.v. de oude ?

Oscar

Citaat van: erwinl op 21-01-2018 &nbsp;02:00 uKortom loont het om het nieuwe boek te kopen t.o.v. de oude ?

Als je het oude reeds hebt lijkt het mij niet nodig om het nieuwe te kopen. Voor 1 hoofdstukje extra, maar dat moet je voor jezelf beslissen... ^-^

Thom

Erg fijn boek waar ik veel aan heb gehad! Binnenkort maar eens doorheen bladeren om te zien wat nieuw is.

Jaap W

Inderdaad voor 1 extra hoofdstukje en wat extra info over mouten ed. ga ik geen nieuw boek kopen.  :weetniet: In de "oude" staat voor mij genoeg info. :brouwen: :biersmile: :proost:

Etn82

Volgens mij ligt dat aan het onderwerp van het nieuwe hoofdstuk. Als het interessant genoeg is, zou ik best overwegen om de nieuwe versie aan te schaffen.

Pieter1954

Brouwland meldt zojuist via e-mail dat het boek nu op voorraad is.

Knobby

Citaat van: Etn82 op 01-02-2018 &nbsp;07:02 uVolgens mij ligt dat aan het onderwerp van het nieuwe hoofdstuk. Als het interessant genoeg is, zou ik best overwegen om de nieuwe versie aan te schaffen.
Zolang dit niet eens in de meest algemene bewoording genoemd is ben ik in ieder geval niet van plan om het nog een keer te kopen...

Easywoods

Citaat van: Etn82 op 01-02-2018 &nbsp;07:02 uVolgens mij ligt dat aan het onderwerp van het nieuwe hoofdstuk. Als het interessant genoeg is, zou ik best overwegen om de nieuwe versie aan te schaffen.

Daar ben ik ook benieuwt naar; of het de moeite loont om de vernieuwde uitgave ook aan te schaffen  :weetniet:

Pieter1954

Ik heb hem gisteren onderweg in Almere even opgehaald. Zo op het oog een mooi en compleet boek. Ik kan niet beoordelen of het een verbetering is tov de 1e druk, maar dat zal best wel.

Albertus

In het voorwoord van de nieuwe druk staat wat er onder meer veranderd is.

Aanpassingen met betrekking tot nieuwe moutsoorten, meer gedroogde biergisten, nieuwe hopsoorten.
Kleine aanpassingen door het gehele boek.
Er is een nieuw hoofdstuk: Receptontwikkeling

Bert

Etn82

Citaat van: Albertus op 23-02-2018 &nbsp;08:55 uIn het voorwoord van de nieuwe druk staat wat er onder meer veranderd is.

Aanpassingen met betrekking tot nieuwe moutsoorten, meer gedroogde biergisten, nieuwe hopsoorten.
Kleine aanpassingen door het gehele boek.
Er is een nieuw hoofdstuk: Receptontwikkeling

Bert

Naast een nieuw en interessant hoofdstuk, lijkt mij de algehele update omhoogdatering zeker de €16,- waard. Daarnaast ook nog fijn dat het formaat iets handzamer is geworden.

Pieter1954

In deze nieuwe en 2e druk is op pagina 96/97 een tabel opgenomen van korrelgisten met bijbehorende bovengistende bierstijlen.
Het vreemde is dat in deze tabel onder de Fermentis S-33 Ale en de Danstar Manchester geen enkel bierklasse/type wordt genoemd waarvoor deze beide gisten geschikt zouden zijn.
Ik weet niet of deze tabel ook al in de 1e druk voorkwam maar het komt (voor mij) wel knullig over.
Als de auteur daar een bepaalde reden voor heeft wil ik die hier wel graag horen. Dat zullen de beide fabrikanten ook wel willen weten, lijkt me.
Maar als het een foutje van de auteur betreft wil ik dat natuurlijk ook weten en kunnen er handmatig extra kruisjes in de tabel gezet worden.
Een erratum of verklaring op andere (web)locaties zal dan ook wel zo netjes zijn.

Mark GA

De S-33 Ale schijnt multi-inzetbaar te zijn, misschien is dat de reden?

Pieter1954

Citaat van: Mark Green Anchor op 25-02-2018 &nbsp;14:52 uDe S-33 Ale schijnt multi-inzetbaar te zijn, misschien is dat de reden?
Dan zou er hele kolom kruisjes moeten staan. Een kruisje staat in deze tabel voor een voorkeurscombinatie en niet voor een ongewenste combinatie. Althans dat is mijn interpretatie.

Jacko95

De 2de uitgave is nog niet beschikbaar bij Bol.com?

Jacques

Citaat van: Jacko95 op 06-03-2018 &nbsp;01:57 uDe 2de uitgave is nog niet beschikbaar bij Bol.com?

Zo te merken nog niet.
Wel vreemd omdat dit een belangrijk verkoopkanaal is.

PiWi

Zojuist heb ik de nieuwe versie ontvangen. Wederom een zeer nuttig naslagwerk, ik kan het aanbevelen. Ik ben blij dat ik deze 2e uitgave nu ook heb (naast de eerste). De toevoegingen vind ik handig en ik gun de schrijver mijn extra omzet. Ik heb veel aan zijn vorige boek te danken.

Puntje van kritiek is het formaat van het boek, de eerste uitgave is groter en handiger als je het vaak gebruikt.

Raymond W

Ook ik heb de 2e druk aangeschaft. En ja veel informatie op een heldere manier beschreven.

Pyotr

Sinterklaas is gisteren langs geweest dus weer een mooi brouw boek erbij. Even erdoorheen gebladerd, ziet er goed uit  8) Kennis is macht  :groots:

CS

Allen,
kan iemand mij zeggen hoe de bijlage 8 (kruiden en specerijen) van het boek "Verander water in BIER" ( tweede uitgave, eerste druk 2018 ) geïnterpreteerd moet worden?
Men spreekt hierin over maximale hoeveelheid, maar ten opzichte van welk volume?
Mag ik er vanuit gaan dat dit per 10 liter wort is?

mvg,
C.

SVB

Alle voorbeelden in een eerder hoofdstuk spreken over 10 liter, dus voor de bijlage zou dat ook mijn aanname zijn. Wellicht dat Adrie nog een reactie of dat je hem een berichtje kan sturen?

Mascleta

Afgelopen week heb ik het boek besteld en vandaag kwam hij binnen. Aangezien er bij de beschrijving stond dat het een paperback is was ik er ten onrechte vanuit gegaan dat het een vrij dun boekje was en ik was daarom vandaag ook aangenaam verrast toen de postbode voor de deur stond.

Ik heb het snel even bekeken en het zag er erg compleet en uitgebreid uit allemaal. Een recensie laat echt nog even op zich wachten aangezien ik dit najaar een brouwcursus ga volgen en ik daardoor nog niet ga beginnen in het boek. Het zou zonde zijn als ik die cursus ga doen en alles al weet. 

Brouwerij Mennekes

Citaat van: Mascleta op 16-09-2019 &nbsp;19:26 uHet zou zonde zijn als ik die cursus ga doen en alles al weet.

Ik heb het boek ook een paar maanden al maar ik kan je aanraden om het juist wél voor je cursus te lezen. Dit zal je meer inzicht geven tijdens de cursus. Ook kun je zaken die in het boek niet helemaal duidelijk voor je zijn, tijdens een cursus alsnog beantwoord krijgen

Mascleta

Citaat van: Brouwerij Mennekes op 16-09-2019 &nbsp;21:03 uIk heb het boek ook een paar maanden al maar ik kan je aanraden om het juist wél voor je cursus te lezen. Dit zal je meer inzicht geven tijdens de cursus. Ook kun je zaken die in het boek niet helemaal duidelijk voor je zijn, tijdens een cursus alsnog beantwoord krijgen

Ik heb je advies opgevolgd. Enerzijds omdat je goede argumenten had om te beginnen met lezen en anderzijds omdat ik gewoon simpelweg te nieuwsgierig ben naar de inhoud.

Ik ben nu een stuk op weg (ongeveer op 1/3e boek) en ik moet zeggen dat boek voor de absolute leek in bierbrouwen goed te lezen is. Misschien word ik naast expert in het drinken van bier ook nog wel eens goed in het brouwen van bier. Ik ben heel benieuwd naar de praktijk in de toekomst.

 

Frenky

Zojuist besteld bij Brouwland.  Ben benieuwd. want alhoewel ik al jaren lid ben van dit forum ben ik om verschillende redenen nooit begonnen met brouwen. :-[ . Hebben nu met 5 mannen besloten dat we het gewoon gaan doen. Geen gezeur meer DOEN! Brouwen... Het idee is in het beginsel via het KIS systeem te beginnen <keep it simple>. Heb er zin in.

Takkie83

Na het boek 2x helemaal te hebben doorgelezen en vijf gebrouwen recepten verder kan ik me over het algemeen goed vinden in de reacties hier, echter ik lees vooral complimenten en weinig opbouwende kritiek waar Adrie wat mee kan voor zijn derde druk. Om toch ook maar met de positieve punten te beginnen vind ik het een zeer goed (door)leesbaar boek dat snel uitnodigt aan de slag te gaan en beknopt veel relevante informatie geeft. Dat is in mijn ogen ook het allerbelangrijkste. Echter de professionaliteit van het drukwerk kan beter. Qua materiaal doet de kaft de inhoud te kort. De afmetingen vind ik wel fijn. De afbeeldingen zijn duidelijk zelfgemaakt en zouden veel mooier kunnen. Over de taal- en stijl is al eerder gezegd wat ik zou willen herhalen:

Citaat van: Robert S op 17-09-2013 &nbsp;22:46 uZitten her en der wat spelfouten in, sections en subsections wordt soms inconsistent gebruikt, zinnen af en toe herhaald. Kreeg de indruk dat er geen eindredacteur is geweest die door alle tekst gelopen is en dat er voor het printen niemand kritisch naar gekeken heeft. zonde.

Als aan deze zaken in een eventuele derde druk aandacht wordt besteed mag er van mij gerust 10 euro bovenop de prijs  :biersmile:

Davester

Een fantastisch boek, ben er erg blij mee.
Goed leesbaar en een prima naslagwerk, je vindt snel terug wat je zoekt.

BroerJeroen

Wat is het verschil, buiten de kaften en het bedrag, tussen de twee exemplaren bij bol.com?

Groetjes,
Broerjeroen

Takkie83

Citaat van: BroerJeroen op 10-04-2020 &nbsp;23:12 uWat is het verschil, buiten de kaften en het bedrag, tussen de twee exemplaren bij bol.com?

Groetjes,
Broerjeroen

Dat vraag ik me ook af.  Derde druk staat erbij dus waarschijnlijk nieuwere versie, maar die is dan ook een flink stuk duurder. 70 euro ipv 20 vind ik echt een bizar verschil. En dan krijg je hem ook nog eens tweedehands  :-\ Ik zou sowieso voor de 20 euro versie gaan. Maar voor 15 euro heb je het boek van Jacques en dat zit niet alleen overzichtelijker maar ook efficiënter en qua drukwerk beter in elkaar en laat minder vragen onbeantwoord.

SVB

Je kan hem zelfs voor € 129 kopen bij Bol, Nou ja juist gezegd, via bol... je koopt hem bij een andere winkel. Geloof ook niet dat Adrie er meer aan verdient.

Takkie83

Citaat van: SVB op 11-04-2020 &nbsp;13:27 uJe kan hem zelfs voor € 129 kopen bij Bol, Nou ja juist gezegd, via bol... je koopt hem bij een andere winkel. Geloof ook niet dat Adrie er meer aan verdient.

Dat is toch niet normaal meer. Zijn de pagina`s uit dat boek van bladgoud of zo  >:(

Dat boek van 20 euro voorziet ruimschoots in de benodigde kennis hoor! Kun je die overige 110 euro in de ketel stoppen  :brouwen:

middelaersch

Citaat van: Takkie83 op 11-04-2020 &nbsp;22:55 uDat is toch niet normaal meer. Zijn de pagina`s uit dat boek van bladgoud of zo  >:(

Dat boek van 20 euro voorziet ruimschoots in de benodigde kennis hoor! Kun je die overige 110 euro in de ketel stoppen  :brouwen:

Je moet de versie van 19.95 hebben. Dat andere boek is de oude versie.

André de Laat

Waar is Adrie gebleven hier op het forum?

Jacques

Citaat van: André de Laat op 29-06-2020  19:13 uWaar is Adrie gebleven hier op het forum?

Adrie is al een hele tijd niet meer actief op het forum.

Takkie83

Citaat van: Jacques op 29-06-2020  21:09 uAdrie is al een hele tijd niet meer actief op het forum.

Wat heb je met 'm gedaan Jacques? Leeft 'ie nog wel?  :duel:

Jacques

Citaat van: Takkie83 op 29-06-2020  23:00 uWat heb je met 'm gedaan Jacques? Leeft 'ie nog wel?  :duel:

Ik heb niets met Adrie gedaan. Op een bepaald moment werd hij minder actief op het forum. Dat gebeurt wel eens meer. Zijn account bestaat gewoon en als hij wilt kan hij zo weer deelnemen aan de discussies.

Takkie83


pincopallino

Citaat van: Jacques op 30-06-2020  21:15 uIk heb niets met Adrie gedaan. Op een bepaald moment werd hij minder actief op het forum. Dat gebeurt wel eens meer. Zijn account bestaat gewoon en als hij wilt kan hij zo weer deelnemen aan de discussies.

Het is mij opgevallen dat nadat Adrie zijn boek heeft gepubliceerd, zijn aanwezigheid  op het forum steeds minder werd.

Takkie83

Levenstaak volbracht?  ::)

Misschien stookt 'ie wel iets illegaals nu en mag dat niet op het forum  :nut:

hansHalberstadt

Software geschreven boek uitgebacht, alles al een keer meegemaakt op brouwgebied, wat heb je dan nog meer voor uitdagingen?

JanDeGraaff

Citaat van: hansHalberstadt op 01-07-2020  22:16 u[...] wat heb je dan nog meer voor uitdagingen?
Ik heb wel een suggestie: zoals The Homebrew Challenge alle 69 biertypen van de BKG brouwen en filmpjes van maken. Kan best erg interessant zijn, omdat met een Nederlandse/Vlaamse blik te doen. Achtergronden erbij, ervaringen delen, tips & trucs, anecdotes uit de (nog niet zo heel) oude doos (bijv. van ONK, open dagen, etc.), zo nu en dan bijgestaan door andere hobbybrouwers met hun verhalen...

Als dat geen uitdaging is...
Lijkt mij leuker nog dan de Homebrew Challenge, hoewel ik Martin Keen erg goede filmpjes vind maken.

André de Laat

Citaat van: JanDeGraaff op 02-07-2020  09:40 uIk heb wel een suggestie: zoals The Homebrew Challenge alle 69 biertypen van de BKG brouwen en filmpjes van maken. Kan best erg interessant zijn, omdat met een Nederlandse/Vlaamse blik te doen. Achtergronden erbij, ervaringen delen, tips & trucs, anecdotes uit de (nog niet zo heel) oude doos (bijv. van ONK, open dagen, etc.), zo nu en dan bijgestaan door andere hobbybrouwers met hun verhalen...

Als dat geen uitdaging is...
Lijkt mij leuker nog dan de Homebrew Challenge, hoewel ik Martin Keen erg goede filmpjes vind maken.

Staan er niet al genoeg filmpjes op Youtube over brouwen? BrouwTV al eens gekeken? Ook leuk. Vooral aflevering 21. Die gast (Jens Jacobs) brouwt zo mooi... Heerlijk om te zien. No nonsense, hou ik wel van :) :)

Natlip

Aflevering 21... wat een topper :groots:

mbroek

Mooie boekbespreking de laatste berichten. Hoog kletsen gehalte wel.

LAM

Hij is eindelijk binnen! Leuk om te zien dat het boek vroeger een andere kaft had. Hopelijk begrijp ik alles van het buerbrouwen na dit boek eens een stukje beter i.p.v. logisch nadenken en forumdiscussies te lezen.

goom

Citaat van: LAM op 09-04-2021  19:18 uHij is eindelijk binnen! Leuk om te zien dat het boek vroeger een andere kaft had. Hopelijk begrijp ik alles van het buerbrouwen na dit boek eens een stukje beter i.p.v. logisch nadenken en forumdiscussies te lezen.

Goede keuze, hier ga je een hoop plezier aan hebben.

Jan_van_Westland

Geweldig boek. Ik heb het altijd jammer gevonden dat je het niet in Hardcover versie kunt kopen.
Zoals het een standaardwerk betaamt. Had ik de extra euro´s wel voor over gehad.

Takkie83

Citaat van: Jan_van_Westland op 16-07-2021  14:37 uGeweldig boek. Ik heb het altijd jammer gevonden dat je het niet in Hardcover versie kunt kopen.
Zoals het een standaardwerk betaamt. Had ik de extra euro´s wel voor over gehad.

Eens. En een paar euro voor een eindredacteur

Vergelijkbare Topics (7)

38333

Reacties: 6
Gelezen: 3942

33275

Gestart door John


Reacties: 2
Gelezen: 3726

25621

Gestart door seed7


Reacties: 7
Gelezen: 10069

18347

Reacties: 9
Gelezen: 8550


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.