Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Enthusiast's Guide to Homebrew Beers - Sam Calagione

Gestart door Cees, 03-07-2011 12:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Cees

Klik op het plaatje om dit boek te bestellen.Titel: An Enthusiast's Guide to Homebrew Beers
Ondertitel: Making Ales, Lagers and Unique Hybrid Styles

Jaar uitgifte: 2006
Naam uitgever: Quarry Books

Taal: Engels

Aantal pagina's: 176

Indien bekend kostprijs: €21,00

Onderwerp boek: Uitleg over het brouwproces, alsmede enkele recepten.

Sam Calagione is een van de bekendste bierbrouwers van Amerika en tevens de oprichter van de Dogfish Head craft brewery. Na een studie Engels te hebben afgerond, schreef hij een businessplan voor het oprichten van een microbrouwerij. Aan het begin van de jaren 90 waren de brouwers van speciale bieren bijna uitgestorven in Amerika en Calagione zag zijn droom werkelijkheid worden met de oprichting van zijn eigen (micro)brouwerij. Hij omschrijft zichzelf als een gepassioneerd bierbrouwer en liefhebber van extreme brouwsels. Hierbij schuwt hij het experiment niet.

Zoals veel thuisbrouwers in Amerika, heeft Calagione ook met extract en minimaisch-methodes bieren gebrouwen. In dit boek beschrijft hij hoe je een bier kan brouwen zonder een peperdure installatie, maar met slechts een klein aantal brouwattributen. Het boek is tegelijkertijd uitgebracht met Extreme Brewing: An Enthusiast's Guide to Brewing Craft Beer at Home, volgens mij precies hetzelfde idee als het boek wat ik hier bespreek, maar dan beschreven voor volmoutbrouwsels in plaats van minimaisch.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte beschrijft in het kort de verschillende ingrediënten die gebruikt (kunnen) worden in bier, welke materialen je nodig hebt om te kunnen minimaischen en hoe een brouwdag er uit ziet. Dit alles gaat gepaard met de nodige plaatjes, dus is voor de beginner een uitstekende manier om inzicht te krijgen in het brouwproces. Voor degene die al een paar keer gebrouwen heeft, is dit absoluut overbodige informatie. Af en toe staat er in een 'box' een interessant artikeltje bij, waarbij Calagione bepaalde aspecten van het brouwproces toelicht. Ook staat er een mooie bijdrage in van Vinnie Cilurzo van Russian River over de verschillende variaties die je kunt toepassen bij het drooghoppen van bier.

In de tweede helft van het boek volgen een aantal compleet uitgewerkte recepten, zodat de (beginnende) brouwer direct aan de slag kan. De recepten staan beschreven in de stijl van een laboratoriumprotocol (vergelijkbaar met een kookboekrecept). Aan de ene kant is dit heel handig, want er wordt precies verteld wanneer je wat moet doen. Aan de andere kant, herhaalt dat zich de hele tijd bij elk recept, waardoor er eigenlijk heel veel informatie continu wordt herhaald, met enkele kleine nuances bij de recepten.

Calagione heeft wel een voorliefde voor extreme brouwsels, en wat de beschreven recepten interessant maakt, is dat ze voornamelijk extreme stijlen of ingrediënten bevatten. Verder hebben verschillende vermaarde brouwers uit Amerika een bijdrage geleverd door een aantal recepten te delen in dit boek, waardoor je een aantal flagship bieren kunt proberen na te maken aan de hand van deze recepten.

Al met al is het een leuk boek voor de beginnende brouwer en worden de recepten zeer gedetailleerd beschreven. De stijlen en ingrediënten zelf zijn wel weer meer voor de experimentelere/gevorderde brouwer en dat vind ik dan eigenlijk weer niet goed bij elkaar passen. Wel schat ik zo in dat de lezer na een tijdje zijn interesse in dit boek zal gaan verliezen, omdat de beschreven recepten al zijn geprobeerd en het brouwproces inmiddels wel duidelijk is. Oftewel, het is voornamelijk leuk voor de beginnende brouwer met een neiging naar experimentelere bieren en extreme ingrediënten.

Cijfer: 6,5/10

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.